Wat doe ik met mijn snoeiafval? Weggooien, dumpen of laten hakselen?

Wanneer je in je tuin gaat werken en je bijvoorbeeld struiken, hagen of bomen gaat snoeien spreekt het voor zich dat je wordt geconfronteerd met het nodige, groene afval. Veel mensen hebben er geen idee van wat ze met dit snoeiafval aan kunnen vangen. Heb jij te maken met hetzelfde probleem? Wij hebben op deze pagina een aantal interessante tips verzameld met betrekking tot wat je allemaal met snoeiafval kan doen.

  • Verwerking van snoeiafval in het verleden
  • Wat te doen met groot snoeiafval?
  • De realisatie van een composthoop met klein snoeiafval
  • Snoeiafval mag niet in de groene minicontainer voor GFT!

Verwerking van snoeiafval in het verleden

De doorsnee tuinier heeft er tegenwoordig geen enkel idee meer van wat hij nog aan kan vangen met snoeiafval. Dat was een tijd geleden wel anders. Vroeger beschikte elke boerderij dan ook over zowel hagen als knotbomen. De takkenopbrengst die hieruit voortkwam werd door onze voorouders gebruikt om mustaards mee te bouwen. Dit waren takkenmijten die bijzonder geschikt waren om de leemoven mee te stoken. Vandaag de dag is dat uiteraard niet langer het geval. Het verwerken van snoeiafval gebeurt tegenwoordig dan ook op een compleet andere manier.

Omdat veel mensen met hun snoeiafval geen blijf weten kiezen ze er dan maar voor om ze in bossen of in groenstroken te dumpen. Dat is uiteraard niet de bedoeling. Er bestaan een aantal zeer interessante opties om het snoeiafval dat in jouw tuin werd geproduceerd te verwerken. Dit geldt bovendien zowel voor kleinere als voor het grote snoeiafval.

Wat te doen met groot snoeiafval?

Laat ons in eerste instantie even kijken naar het grote snoeiafval. Deze vormt voor veel mensen namelijk de belangrijkste doorn in het oog. Dat heeft alles te maken met het feit dat dit afval niet zomaar in één, twee, drie kan worden weggewerkt. Dit hoeft echter niet noodzakelijkerwijs een probleem te zijn, in tegendeel. Met groot snoeiafval kan je namelijk:

  • Een takkenwal realiseren.
  • Het laten hakselen.

Het gebruik van groter snoeiafval om een takkenwal mee te realiseren is tegenwoordig zeer populair. Zo beschik je niet  alleen over een meer natuurlijke uitstraling in je tuin, daarnaast zal je ook nog eens kunnen rekenen op meer privacy. Ben je benieuwd hoe je een dergelijke takkenwal met snoeiafval kan realiseren? Wij hebben de werkwijze hiervoor speciaal voor jou op een rijtje gezet.

  • Neem het snoeiafval en maak een mooie takkenwal. Dit betekent dat je over een lengte van drie à vier meter rijen met paaltjes in de grond gaat slaan. De rijen mogen maximaal één meter uit elkaar staan.
  • Neem dikke takken die over een doorsnee van zo'n drie centimeter beschikken.
  • Verwijder van de gesnoeide takken de zijtakjes zodat je uitsluitend een recht en kaal stuk tak overhoudt.
  • Stapel deze takken netjes tussen de verschillende paaltjes. Op deze manier kan de wal zo hoog worden gemaakt als je zelf wenst.

Let op, bij de realisatie van een takkenwal moet er rekening mee worden gehouden dat het de bedoeling is dat de wind er enigszins doorheen kan waaien. Het hout kan hierdoor wel gaan rotten, maar niet schimmelen.

Lang niet iedereen zal er uiteraard om staan te springen om een takkenwal in zijn of haar tuin te realiseren. Ben je daar helemaal niet voor te vinden? In dat geval kan je er ook nog altijd voor kiezen om de grote stukken snoeiafval te laten hakselen. Het voordeel hiervan is dat je meteen over mooi haksel kan beschikken om te verwerken in je eigen tuin.

De realisatie van een composthoop met klein snoeiafval

Met behulp van het kleinere snoeiafval dat afkomstig is uit je tuin kan je in principe perfect een composthoop realiseren. Om er zeker van te zijn dat je beschikt over een goede, evenwichtige composthoop kan je de onderstaande werkwijze hanteren:

  • Zorg voor de afbakening van een stuk grond. Je kan dit doen door middel van paaltjes, met gaas of met planken)
  • Neem het tuinafval en knip deze in stukjes die zo lang zijn als je hand. Dit betekent ongeveer 15 centimeter.
  • Verspreid ze over de volledige oppervlakte van de composthoop zonder dat er bulten ontstaan.
  • De realisatie van gelijkmatige lagen met afval zorgen voor een gelijke opbouw.
  • Vergeet niet om in zeer droge periodes een emmertje water aan je composthoop toe te voegen.

Wanneer je bovenstaande werkwijze hanteert zal je kunnen vaststellen dat je aan het einde van het seizoen onderaan beschikt over uitstekende aarde om in je tuin te gebruiken. Bovendien is het mooie van dit alles, je composthoop kan per definitie nooit vol komen te zitten!


Snoeiafval mag niet in de groene minicontainer voor GFT!

Er bestaat tegenwoordig nog de nodige twijfel over of snoeiafval nu wel of niet in de groene minicontainer voor GFT kan worden gedaan. Dat is niet het geval. Snoeiafval is namelijk nog altijd plantaardig of organisch afval. Dit betekent dat er een grofvuilafspraak voor is vereist. Wil je niet wachten tot het snoeiafval bij je thuis wordt opgehaald? In dat geval is het ook altijd een mogelijkheid om ze naar één van de milieustraten in je buurt te brengen.

Wil je graag af komen van je snoeiafval en ben je dan ook van plan om ze naar een milieustraat te brengen? Hou er dan rekening mee dat enkel en alleen snoeiafval wordt geaccepteerd. Dit zijn met andere woorden uitsluitend takken, stammen en / of stronken. Zorg er dus voor dat je snoeiafval nooit in zakken wordt aangeboden, maar alleen als een bundel. Hoe dan ook mag het ondertussen duidelijk zijn dat er tegenwoordig heel wat interessante mogelijkheden bestaan om van dat vervelende snoeiafval af te kunnen komen.

Ingrid van Donk
Door

Ingrid van Donk

op 17 Aug 2019

Een takkenwal en hakselen zijn mooie oplossingen maar best wel arbeidsintensief. Is er een oplossing bv in de vorm van een champignon die houtsnoeisel snel kan verteren?

François Theunisz
Door

François Theunisz

op 16 Dec 2023

Ik ben op zoek naar een bedrijf. Die grote takken van bomen heeft. Wij kunnen die gebruiken voor de dieren.

Reactie plaatsen