Mos en paddenstoelen verwijderen

Je kan nog zo je best doen om een mooie tuin te creëren, er kunnen altijd elementen in verschijnen die het evenwicht verstoren. We hebben het hierbij uiteraard over onkruid, maar wat bovendien ook te denken van mos en paddenstoelen? Op het eerste zicht mogen ze dan wel vrij onschuldig zijn (ze kunnen geen schade aanrichten), dat betekent niet dat ze in je kleine stukje paradijs thuishoren. Wij geven je daarom graag op deze pagina enkele interessante tips om mos en paddenstoelen uit je prachtige tuin te verwijderen.

  • Wat kan je doen om de vorming van mos te voorkomen
  • Mos uit je tuin verwijderen
  • Paddenstoelen uit tuin verwijderen

Wat kan je doen om de vorming van mos te voorkomen?

Vooraleer we het gaan hebben over de manier(en) waarop je mos in je tuin kan verwijderen geven we je graag nog enkele tips om de vorming er van tegen te gaan. Net zoals bij zoveel andere zaken het geval is geldt ook hierbij namelijk dat voorkomen nog altijd beter is dan genezen. Jammer genoeg bestaan er tot op de dag van vandaag echter nog heel wat foute veronderstellingen waardoor de preventieve maatregelen niet correct worden uitgevoerd.

Op het ogenblik dat je geconfronteerd wordt met mos in je tuin is het belangrijk om te zoeken naar een meer permanente oplossing. Uiteraard kan je het mos gewoon verwijderen, maar dan staat ze er binnen de kortste keren gewoon terug. Interessanter is het dan ook om bijvoorbeeld de groeiomstandigheden van het gras te verbeteren. Vergis je namelijk niet, op het ogenblik dat er mos ontstaat in je gazon is er sprake van een bepaald tekort. Dit hoef je niet altijd ver te zoeken. Soms kan het zelfs gewoon gaan om een gebrek aan licht. In het merendeel van de gevallen wijst het echter op een tekort aan kalk of voeding.

  • Door een goede bemesting te realiseren is het voor het gras mogelijk om de concurrentie met het mos veel beter aan te kunnen gaan. Het wordt op dit vlak aangeraden om gebruik te maken van een organische gazonmest die over een langdurige werking beschikt. Let op. Heb je er net voor gekozen om kale plekken bij te zaaien? Dan is het aan te raden om hier nog even mee te wachten. Je kan er in dit geval eventueel wel voor kiezen om gebruik te maken van een speciale meststof die over een langzame afgifte beschikt. Hiermee wordt voorkomen dat de tere worteltjes komen te verbranden.
  • Omdat mos kan ontstaan door een tekort aan kalk denken mensen dat kalk automatisch een antimosmiddel is. Dat is niet helemaal correct. Wel is het zo dat het kan worden bestempeld als een hulpmiddel om de zuurtegraad in de grond te verlagen. Op dit vlak is het belangrijk om er rekening mee te houden dat de ideale PH-waarde voor grasplanten tussen de 5,5 en 6,5 is gelegen. Allerhande externe factoren zoals zure regen kunnen deze PH-waarde sterk beïnvloeden. Mos voelt zich best oké in een (te) zure grond, maar grasplanten niet. Regelmatig de zuurtegraad van je grond controleren is dan ook aan te raden.

Mos uit je tuin verwijderen

Wat het verwijderen van mos uit je tuin betreft moet er eerst gekeken worden naar de plaats waar deze voorkomt. Mos kan namelijk in je gazon verschijnen (dit is het vaakst het geval), maar ze kan zich bijvoorbeeld ook manifesteren in de voegen op je terras. Beide situaties vereisen een iets andere aanpak, mede door het oppervlak waarop het mos verschijnt.

Is er sprake van mos in je gazon? In dat geval kies je er het best voor om te gaan verticuteren. Met verticuteren sla je bovendien twee vliegen in één klap. In eerste instantie wordt het gazon namelijk op efficiënte wijze ontmost, maar daarnaast wordt ook de viltlaag die is ontstaan verwijderd. Het wordt aangeraden om het verticuteren handmatig te doen door gebruik te maken van een verticuteerhark. Hou er wel rekening mee dat dit zwaarder werk is dan je wellicht in eerste instantie vermoedt. Je kan het werk lichter maken met een speciale mosbestrijder.

Bevindt het mos zich niet in je gazon, maar wel in de voegen op je terras? In dat geval is het aan te raden om gebruik te maken van een voegenkrabber. Dit is een handig stukje gereedschap welke er voor zorgt dat je niet alleen het mos, maar ook eventueel aanwezig onkruid uit je voegen kan verwijderen. Zo ziet je terras er meteen terug stralend mooi uit!

Hoe paddenstoelen uit tuin verwijderen?

Ondanks het feit dat bepaalde paddenstoelen best lekker kunnen zijn zien we ze toch liever niet in onze tuin verschijnen. Ze zien er niet alleen verschrikkelijk uit, bovendien is het ook nog eens zo dat ze niet zo eenvoudig te verwijderen zijn. Bij het merendeel van de paddenstoelen die we in onze tuin terug kunnen vinden is er sprake van een ondergronds netwerk van schimmeldraden. Dit betekent dat het gewoon uittrekken van de paddenstoelen niet zal helpen. Binnen de kortste keren staan ze er namelijk terug.

Om definitief van paddenstoelen af te komen is het dan ook noodzakelijk om de volledige bovenste grondlaag af te graven. Op deze manier wordt de zogenaamde mycelia verwijderd waardoor er geen fructificatie meer kan plaatsvinden. Met andere woorden, het verschijnen van nieuwe paddenstoelen aan de oppervlakte wordt hierdoor voorkomen. Let wel, van paddenstoelen is bekend dat de sporen ook door de wind meegevoerd kunnen worden. Wees er dus absoluut zeker van dat er nergens in je tuin nog andere paddenstoelen zijn terug te vinden. Is dat wel het geval? Dan bestaat het risico dat je alsnog binnen de kortst mogelijke keren terug één of meerdere paddenstoelen zal zien verschijnen.Reactie plaatsen