Mulchen tegen onkruid | Zo pak je het aan
Wanneer je over een prachtige tuin beschikt zal je de uitstraling daarvan niet willen laten beïnvloeden door het verschijnen van onkruid. Onkruid voorkomen is echter eenvoudiger gezegd dan gedaan. Deze hardnekkige planten verspreiden zich immers als een lopend vuurtje en zorgen er voor dat jij als eigenaar van de tuin met heel wat extra werk wordt geconfronteerd. Uiteraard bestaan er verschillende chemische middelen die het verschijnen van onkruid tegen kunnen gaan of die ze kunnen bestrijden, maar lang niet iedereen zit er op te wachten om hier gebruik van te maken. Gelukkig bestaat er een natuurlijk alternatief.
- Wat is mulchen?
- Een onkruidvrije tuin door te mulchen
- Geschikte mulchmaterialen
- Conclusie
Wat is mulchen?
Veel mensen kiezen er tegenwoordig voor om (delen van) hun tuin te 'mulchen'. Eigenlijk is dit gewoon een moeilijk woord voor het toedekken van de bodem met een laag organisch materiaal. In principe is dit de meest natuurlijke manier om een preventieve werking tegen het verschijnen van onkruid te realiseren. In bepaalde gevallen gebeurt het mulchen dan ook door de natuur zelf, het zij dan in beperktere vorm. Denk bijvoorbeeld maar eens aan bladeren die van de bomen vallen en een dik tapijt vormen.
Dit tapijt zorgt enerzijds voor een bescherming van de bodem, maar daarnaast biedt ze ook een prima voeding voor een rijk, ondergronds leven. Het resultaat van dit natuurlijke proces is een bodem die niet alleen lekker ruikt, maar ook zeer levensvatbaar is. Niet voor niets wordt er wel eens gezegd dat een blote bodem gelijk staat aan een dode bodem. Hoe het mulchen je nu precies kan helpen in de strijd tegen onkruid zal verder op deze pagina duidelijk worden.
Een onkruidvrije tuin door te mulchen
We zouden naar aanleiding van bovenstaande reeds kunnen stellen dat het mulchen eigenlijk voor elke tuin een aanrader is. Er is echter meer. Het mulchen van de grond in je tuin zorgt er namelijk ook voor dat er wordt geholpen om ze onkruidvrij te houden. De bodem die zich onder mulchlaag bevindt blijft immers ongemoeid. Dit betekent dat de onkruidzaden die zich in de bodem bevinden niet worden geactiveerd. De zaden die daarnaast door de vogels en de wind worden aangevoerd komen terecht op een laag die bestaat uit dorre bladeren en droge snippers. Dit realiseert een remmend effect op het ontkiemen.
Vindt het ontkiemen onverhoopt toch plaats? Dan is dat nog steeds geen ramp. Het ontkiemen gebeurt dan namelijk in de luchtige bodem onder de mulchlaag. Dit zorgt er voor dat het onkruid zich zeer eenvoudig laat verwijderen. Doe dit echter wel door de nodige voorzichtigheid aan de dag te leggen. Ga absoluut niet harken en zorg er voor dat de bodem niet naar boven wordt gebracht. Hetgeen je absoluut moet proberen te vermijden is dat de grond en mulch met elkaar worden vermengd. Gebeurt dit toch? Dan kunnen de zaadjes gaan ontkiemen in de grond die bovenop de mulch is gelegen. Het resultaat hiervan is meer in plaats van minder onkruid in je tuin.
Geschikte mulchmaterialen
Het mulchen van de bodem van je tuin kan gebeuren door gebruik te maken van verschillende materialen. Voor welk type van materiaal je uiteindelijk zal kiezen is grotendeels afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. We hebben de belangrijkste mogelijkheden in ieder geval alvast even uitgebreid voor jou op een rijtje gezet.
1. Bladeren
Bladeren vormen uiteraard de meest natuurlijke mulch. Je dient er bij het gebruik van bladeren alleen rekening mee te houden dat ze, afhankelijk van het soort boom, reeds voor het einde van de winter kunnen verteren. In het meest ideale geval duurt het een jaartje langer. Om een zo lang mogelijke bedekking van de grond te kunnen realiseren wordt het aangeraden om een mengeling van verschillende bladeren te realiseren. Op deze manier wordt er een mulchlaag gecreëerd die zowel over een voedend als over een beschermend effect beschikt. Wil je er voor zorgen dat de laag bladeren niet wordt aangetast door bijvoorbeeld de wind? Dan kan het de moeite waard zijn om er een laag snippers op aan te brengen.
2. Grasmaaisel
Een fantastische 'zomermulch' is grasmaaisel. Het wordt aangeraden om hiermee een laagje van maximaal 3 centimeter te realiseren. Van bovenaf zal je kunnen vaststellen dat er op zich niet zoveel verandert, maar onder de laag komt de afbraakmachine langzaam maar zeker op gang. Na een aantal weken kan je er voor kiezen om een tweede laag grasmaaisel (eveneens maximaal 3 centimeter) aan te brengen.
3. Compost
Eveneens een zeer interessante en bovendien uitstekende voedende mulchlaag is compost. Indien je er voor kiest om gebruik te maken van professionele GFT- en groencompost kan je er bovendien zeker van zijn dat deze gegarandeerd onkruidvrij is. Compost vormt niet alleen een uitstekende mulchlaag om toe te passen in een siertuin, maar komt tevens in een groentetuin prima tot haar recht. Hou er wel rekening mee dat je bij het mulchen van fruitbomen onderaan de entplaats vrijhoudt.
4. Stro
Stro wordt vaak als mulchmateriaal ingezet in een moestuin. Vooral op plaatsen waar er aardbeien worden geteeld is het gebruik van stro interessant te noemen. Ze zorgt er namelijk voor dat de aardbeien niet worden bevuild door de opspattende grond. In het bijzonder hennepstro mag zich met recht en rede een uitstekend mulchstrooisel noemen.
Conclusie
Veel mensen willen zo snel mogelijk van het onkruid in hun tuin verlost worden, maar richten daarmee onbedoeld schade aan, aan de andere planten die er in zijn terug te vinden. Door het mulchen van de bodem in je tuin wordt dit voorkomen. Mulchen zorgt er dan ook in de praktijk niet uitsluitend voor dat de vorming van onkruid tegen kan worden gegaan, daarnaast zorgt ze ook nog eens voor een goede voeding van de bodem. Wil je dus niet alleen onkruid voorkomen, maar ook tegelijkertijd een extra boost geven aan de gezondheid van de bodem van je tuin? Dan is mulchen een absolute aanrader te noemen.