Onkruid voorkomen: 7 bodembedekkers tegen onkruid

Ondanks het feit dat onkruid er soms best mooi kan uitzien zijn veel mensen ze toch liever kwijt dan rijk in hun tuin. Om je tuin onkruidvrij te houden is het belangrijk om regelmatig de nodige tijd hiervoor te voorzien. Het uittrekken van onkruid behoort echter niet tot de meest favoriete hobby's van mensen waardoor voorkomen nog altijd beter is dan genezen. Wat dat betreft kunnen zogenaamde bodembedekkers interessant zijn. Wij hebben alvast de beste bodembedekkers voor jou op een rijtje gezet die het onkruid er niet tussen laten!

  • Pachysandra
  • Kattenkruid
  • Klimop
  • Goudaardbei
  • Maagdenpalm
  • Vrouwenmantel
  • Ooievaarsbek

1. Pachysandra

Een bijzonder populaire bodembedekker is de zogenaamde 'Pachysandra'. In principe is dit één van de beste bodembedekkers voor op schaduwrijke plaatsen. Kenmerkend voor deze plant is dat ze over een groot aantal ondergrondse uitlopers beschikt. Deze kunnen reeds binnen slechts één jaar een prachtig en (winter)groen tapijt vormen in je tuin. De Pachysandra kenmerkt zich bovendien door dikke bladeren met een donkergroene kleur die in elke tuin prima tot hun recht komen.

Het dikke tapijt dat door de Pachysandra wordt gerealiseerd zorgt er in ieder geval voor dat onkruid niet of nauwelijks de mogelijkheid krijgt om zich te ontwikkelen. Kies er omwille van deze reden altijd voor om deze plant te planten onder bomen en struiken en je onkruid probleem is voorgoed verleden tijd! Deze plant staat er tot slot om bekend van april tot juni te bloeien. In deze periode zal je onopvallende, witte bloemetjes kunnen aanschouwen.

2. Kattenkruid of Nepeta

Door het planten van het zogenaamde 'kattenkruid' sla je twee vliegen in één klap. Niet alleen beschik je op deze manier namelijk over een efficiënt werkende bodembedekker, daarnaast kan je ook nog eens genieten van mooie, paarsblauwe bloemetjes. Je dient er wel rekening mee te houden dat de bloemetjes van deze plant er om bekend staan veel vlinders en bijen aan te trekken. De bloemen waar de Nepeta over beschikt vormen een mooi contrast met het grijze, behaarde blad van de plant.

Deze prima bodembedekker vertoeft het liefst in de zon. Er is echter ook een kleine waarschuwing vereist bij het planten van kattenkruid. Ze heeft namelijk nog wel eens de intentie om andere planten in je tuin te overwoekeren. Bovendien heeft de plant haar naam niet gestolen. Katten vinden het namelijk fantastisch om er mee te spelen. Hou hier rekening mee indien er heel wat zwerfkatten in je buurt zijn terug te vinden.

3. Klimop of Hedera

Eén van de bekendste wintergroene planten die er bestaan is ongetwijfeld klimop of de 'Hedera'. Deze plant is werkelijk fantastisch als bodembedekker. Ze realiseert op korte termijn een mooi, groen tapijt. Van zodra de bodem is dichtgegroeid krijgt onkruid absoluut geen schijn van kans meer. Wil je de kans op het verschijnen van onkruid echt helemaal de kop indrukken? In dat geval kan je er nog voor kiezen om er een anti-worteldoek onder te leggen.

Bij het gebruik van een worteldoek dien je gewoon gaatjes te maken op de plaatsen waar de planten moeten komen. Eén van de meest interessante eigenschappen van klimop is dat ze in principe moeiteloos overal kan groeien. Of je ze nu in de schaduw of op een plaats met veel zon plant, het behoort allemaal tot de mogelijkheden. Let wel op, want klimop heeft de intentie om alle andere planten en bloemen in je tuin te overwoekeren.4. Goudaardbei of Waldsteinia Ternata

Ben je niet zozeer op zoek naar een neutrale bodembedekker, maar wil je een echt vrolijk exemplaar in je tuin integreren? In dat geval is kiezen voor de goudaardbei een absolute aanrader. Deze vrolijk ogende bodembedekker bloeit met zeer mooie, gele bloemetjes. Zoals de naam van deze bodembedekker reeds laat vermoeden is ze familie van de aardbei, al betekent dit niet dat je lekkere vruchtjes moet verwachten.

Ondanks het ontbreken van de vruchten vertonen de bladeren sterke gelijkenissen met deze van de gewone aardbeienplantjes. De bladeren van de goudaardbei zorgen het hele jaar door voor een dicht tapijt waardoor het onkruid op efficiënte wijze kan worden tegengehouden. De goudaardbei kan geplaatst worden op plaatsen die vol in de schaduw of half in de schaduw zijn gelegen. De gele bloemetjes steken vanaf de maand mei de kop op.

5. Maagdenpalm of Vinca Minor

De maagdenpalm staat er om bekend de best bloeiende bodembedekker te zijn voor in de schaduw. Het betreft hier een bijzonder sterke plant die onkruid op prima wijze weet terug te dringen. De bijzonder sterke textuur van deze plant wordt vooral duidelijk gemaakt door het feit dat je over een volwassen exemplaar zelfs nu en dan heen kan lopen. Dit zorgt er voor dat je de maagdenpalm vaak ziet opduiken in onderhoudsvrije tuinen. Bovendien brengt deze bodembedekker ook nog wat extra kleur in je tuin. Je kan dan ook tussen maart en juni genieten van mooie, blauwe bloemetjes.6. Vrouwenmantel of Alchemilla Mollis

Vrouwenmantel is een kruid dat beschikt over een vrolijke, geelgroene kleur. In zeer veel tuinen wordt deze opvallende plant gebruikt als bodembedekker. De toenemende populariteit is vooral te danken aan het feit dat het een eenvoudig te onderhouden wintergroene plant is die prima groeit op plaatsen die vol in de zon of voor de helft in de schaduw zijn gelegen. Bijkomend voordeel is dat de Alchemilla Mollis één van de weinige bodembedekkers is die uitstekend kan worden gecombineerd met mooie rozen.

7. Ooievaarsbek

Eveneens een prima bodembedekker waarbij je in de zomermaanden ook nog eens kan rekenen op mooie, zachtroze bloemetjes is de ooievaarsbek. Deze wintergroene plant groeit uitstekend in de schaduw. Ze valt uitstekend toe te passen als bodembeplanting bij andere omvangrijke struiken. Ze heeft de kracht om op efficiënte wijze onkruid te onderdrukken en wordt bovendien maximaal een halve meter hoog. Dit zorgt er voor dat deze bodembedekker niet meteen de neiging heeft om andere planten in je tuin te gaan overwoekeren.

Het gebruik van bodembedekkers in je tuin is een absolute aanrader. Niet alleen wordt de hoeveelheid werk hierdoor teruggedrongen, daarnaast wordt ook een slordige uitstraling voorkomen. Tel daar ook nog eens bij op dat verschillende bodembedekkers over vrolijke bloemetjes beschikken die meer kleur in je tuin brengen en het mag duidelijk zijn dat deze planten een mooie, toegevoegde waarde weten te realiseren.

Reactie plaatsen