Bloemen en planten bemesten doe je zo

Bloemen en planten bemesten is belangrijk om te kunnen genieten van gezonde en mooi gekleurde bloemen en planten. Wij leggen uit hoe je dit aanpakt.

Bloemen en planten net als mensen. Zij hebben goed eten en drinken nodig om gezond te blijven. Water kan in Nederland in de meeste perioden van het jaar gewoon worden verzameld door de regenval. Daar hebben we in ons land voldoende van. Wanneer het een tijdje erg droog is, dan is het natuurlijk wel aan te raden om het nodige vocht te verschaffen. Door bloemen en planten te bemesten zijn zij niet alleen mooier en gezonder, maar kunnen zij ook beter weerstand bieden tegen plagen en ziekten.

  • Wanneer moet er bemest worden?
  • Welke meststoffen gebruik je?
  • Verschillende mestvormen

Wanneer moet er bemest worden?

Het is het best om de bloemen en planten in het voorjaar te bemesten. Dit is de periode van het jaar waarin de bloemen en planten zich (opnieuw) gaan ontwikkelen. Het is namelijk zo dat de ontwikkeling in de zomer sterk wordt vertraagd en in het herfst- en winterseizoen komt de groei van de bloemen en planten helemaal stil te liggen. Het voorjaar blijft dan over. Dit is het seizoen waarin de meeste groei en ontwikkeling plaatsvindt en dus is dit ook de ideale periode voor het bemesten. Rozen wijken hier iets in af. Het is aan te raden om rozen meerdere malen te bemesten, namelijk eenmalig in de maanden maart, april, mei en juni.
Welke meststoffen gebruik je?

Voor het bemesten van je bloemen en planten kun je gebruik maken van kunstmest en organische mest. Er is een heel belangrijk verschil tussen deze twee te noemen. Kunstmest werkt namelijk snel en kort, terwijl organische mest langzaam en lang werkt. Hieronder vind je de belangrijkste kenmerken van beide soorten meststoffen.

Kunstmest gebruiken

Kunstmest wordt gevormd door een combinatie van kunstmatige voedingsstoffen, zoals de naam het eigenlijk al zegt. Kunstmest werkt zeer snel, maar werkt ook snel weer uit. Het wordt daarom vooral gebruikt om planten even een snelle opknapbeurt te geven wanneer het nodig is. Voor het regulier bemesten van bloemen en planten wordt over het algemeen organische mest gebruikt. Kunstmest kan zorgen voor verbranding van de wortels wanneer er te veel van wordt gebruikt. Het is daarom heel belangrijk om je goed aan de voorschriften te houden die je kunt vinden op de verpakking.

Organische meststoffen gebruiken

Organische meststoffen verdienen de voorkeur voor het bemesten van bloemen en planten. Deze meststoffen zijn volledig natuurlijk. De grondstoffen worden tot mineralen afgebroken en dan door de bloemen en planten opgenomen. In dit geval worden de voedingsstoffen dus uit de grond gehaald. Dit betekent direct ook dat de bodem een veel betere kwaliteit heeft dan wanneer er gebruik wordt gemaakt van kunstmest.

Verschillende mestvormen

Je hebt de keuze uit diverse mestvormen. Het is goed om te bekijken welke vorm het best bij jou en bij je tuin past. Heb je voornamelijk planten en bloemen in potten, bakken of kuipen? Dan kan het verstandig zijn om vloeibare mest te kiezen. Deze mest kan gewoon in het gietwater worden gedoseerd. Ook kun je gebruik maken van mestkegels. Deze kunnen gewoon op de gewenste plekken in de potten, bakken of kuipen worden gestopt. Voor de fruitteelt, de moestuin, de siertuin en het gazon is het vaak het meest praktisch om te kiezen voor mestkorrels. Deze stuiven niet en zijn makkelijk te strooien. Tot slot kun je kiezen voor meelvormen. Hier zijn drie varianten van, namelijk vinassekali, bloedmeel en beendermeel. Deze varianten kunnen ook worden gebruikt in de moestuin en de siertuin. Voor bloembollen en fruit is alleen vinassekali geschikt en voor het gazon is bloedmeel de beste keuze.Reactie plaatsen