Bomen en struiken bemesten doe je zo

Bomen en struiken bemesten is heel belangrijk voor de gezondheid van deze planten, maar wordt heel vaak vergeten. Lees hier hoe je deze planten bemest.

Veel mensen houden zich goed bezig met het bemesten van planten en bloemen. Helaas wordt het bemesten van bomen en struiken vaak vergeten. Dit is zonde, want het kan ervoor zorgen dat de bomen en struiken sterk achteruit gaan. De gezondheid vermindert en de mooie uitstraling wordt aangetast. Kortom, het is heel belangrijk om ook bomen en struiken te bemesten.

  • Hoe bemest je bomen en struiken?
  • Wanneer moeten bomen en struiken worden bemest?
  • Welke mest kan er worden gebruikt?

Hoe bemest je bomen en struiken?

Bomen en struiken kunnen het best van begin af aan goed worden bemest. Wanneer de boom of struik de grond in gaat, dan is het aan te raden om direct de juiste meststoffen met de grond te mengen. Hierdoor heeft de boom of struik een goed gezonde start om verder te kunnen ontwikkelen. Graaf een gat voor de boom of struik en meng de aarde uit dit gat met meststoffen. Het is aan te raden om het gat groter te maken dan nodig. Het is namelijk zo dat de wortels ruimte moeten hebben om goed te kunnen groeien. Dit wordt vergemakkelijkt wanneer de grond wat losser is om de wortels een. Vul de ruimte om de boom of struik met het mengsel van grond en mest.Wanneer moeten bomen en struiken worden bemest?

Bomen en struiken bemesten kan het best plaatsvinden in het voorjaar. Dit is het seizoen waarin zij zich het sterkst gaat ontwikkelen en hier kunnen zij goede hulp bij gebruiken in de vorm van extra voedingsstoffen. Het is mogelijk om een tweede keer te bemesten. Dit moet dan aan het begin van de zomer worden gedaan. Het bemesten van bomen en struiken heeft na de tweede week van augustus geen zin meer. Vanaf dit moment worden de groei en ontwikkeling van de bomen en struiken vertraagd, waardoor bemesten niet meer zinvol is.

Welke mest kan er worden gebruikt?

Er zijn speciale meststoffen te koop voor bepaalde soorten bomen of struiken. Zo zijn er bijvoorbeeld speciale soorten voor de buxus en de taxus. Je kunt deze meststoffen gebruiken, maar deze zijn wel prijziger dan reguliere soorten. Het is ook goed mogelijk om voor bomen en struiken gebruik te maken van mest voor siertuinen. Korrels koemest zijn aanzienlijk voordeliger en hebben hetzelfde effect. Voor de beste prijs-kwaliteitsverhouding kun je dus beter kiezen voor korrels koemest.Chris Kleine Staarman
Door

Chris Kleine Staarman

op 14 Apr 2024

hoe bemest je oude bomen? Ik heb 3 rode beuken en 2 Gingko bomen , ouder dan 60 jaar ,op kleigrond staan. Heeft bemesten dan nog zin? Hoe doe je dat dan?

Reactie plaatsen