Bemesten van borders doe je op deze manier

Borders hebben goede voeding nodig om mooi te blijven en goed te kunnen ontwikkelen. Wanneer, hoe en waarmee je je borders bemesten kan leggen we hier uit.

Als een border niet voldoende wordt bemest, dan komen de planten al snel voedingsstoffen tekort. Dit zorgt ervoor dat de planten slecht groeien, niet mooi in bloei komen te staan en dat zij vatbaarder zijn voor plagen en ziekten. Borders hebben een rijke bodem nodig en dit wordt gecreëerd met het regelmatig bemesten van de borders.

  • Wanneer moeten de borders bemest worden?
  • Universele meststoffen
  • Aangepaste meststoffen

Wanneer moeten de borders bemest worden?

Je wilt er natuurlijk voor zorgen dat je het hele seizoen kunt genieten van een mooie siertuin. Dit betekent dat je op tijd moet beginnen met het bieden van extra voedingsstoffen aan de borders. Het is aan te raden om de eerste bemesting van de borders in te plannen aan het begin van het voorjaar. Dit legt alvast een goede bodem voor de borders. Vervolgens kan er later in het seizoen een tweede keer worden bemest voor het onderhoud. Dit zorgt ervoor dat de borders echt het hele seizoen mooi blijven.

Universele meststoffen

Er zijn diverse meststoffen te verkrijgen die kunnen worden bestempeld als universeel voor borders dan wel siertuinen. Deze zijn over het algemeen uitstekend te gebruiken voor de gemiddelde border. Deze meststoffen bevatten namelijk een goede combinatie van voedingselementen die ervoor zorgen dat de planten sterk en kleurrijk worden. In de meeste gevallen gaat het om voedingselementen die organisch zijn gebonden. Deze geven voor langere periode een goede hoeveelheid voedingsstoffen af, waardoor de planten er langere tijd voordeel van hebben. In de meststoffen zit een organische stof die in humus kan worden omgezet. Dit zorgt ervoor dat de bodem een aanzienlijk betere kwaliteit krijgt. Er wordt een uitstekende balans gevonden in de bodem tussen het aanwezige vocht en de lucht in de grond. Dit zorgt ervoor dat de planten beter in kunnen wortelen.

Aangepaste meststoffen

De universele meststoffen zijn uitstekend voor de bemesting van de meeste soorten planten in de borders. Echter, er zijn soorten die meer eisen aan de voedingsstoffen stellen. Over het algemeen gaat het dan om de behoefte aan een afwijkende zuurtegraad. Er zijn meerdere zogenaamde zuur-minnende plantensoorten te vinden. Je kunt hierbij denken aan blauwe hortensia’s, azalea’s en rododendrons. Daarnaast vragen coniferen, hagen en buxus ook om een aangepaste voeding.

Reactie plaatsen