Hagen bemesten doe je op deze manier

Je moet je hagen bemesten om een goede kwaliteit te verkrijgen en te behouden. Waarmee, hoe en wanneer je je hagen bemesten moet leggen we hier voor je uit.

Vaak wordt het bemesten van hagen vergeten tijdens het tuinieren, waardoor de hagen bruine vlekken en gaten kunnen gaan vertonen. Dit is zonde, want met het bieden van de juiste voedingsstoffen blijft de haag mooi vol en goed van kleur.

  • Hagen bemesten is heel belangrijk
  • Voordelen voor de haag
  • De haag snoeien

Hagen bemesten is heel belangrijk

Het is heel belangrijk om de hagen te bemesten, om meerdere redenen. Op de eerste plaats is het natuurlijk zo dat de hagen mooi blijven wanneer u deze bemest, maar het voorkomt ook dat de hagen op zoek gaan naar rijkere bodem. Het komt vaker voor dat een mooie border in de directe omgeving van de haag wel wordt voorzien van bemesting en de haag niet. Dit zorgt ervoor dat de wortels van de haag richting de border bewegen om hier de nodige voedingsstoffen uit de grond te halen. Hierdoor zal de border aan kwaliteit verliezen. Ditzelfde geldt overigens voor een gazon. Wanneer u een naastgelegen gazon wel bemest en de haag niet, dan zal het gazon snel aan kwaliteit gaan verliezen doordat de haag de voedingsstoffen uit de bodem wegneemt.

Voordelen voor de haag

Wanneer u de haag bemest, dan levert dit meerdere voordelen op voor de haag. Je kunt het best gebruik maken van een meststof die speciaal is ontwikkeld voor het bemesten van coniferen, taxus en hagen. Hiermee wordt effectief voorkomen dat de wortels van de haag elders voedingsstoffen weghalen. De meststoffen zijn voorzien van een hoger kaliumgehalte. Dit zorgt ervoor dat de haag sterker wordt en beter bestand is tegen slechte weersomstandigheden. Daarnaast zal de haag aanzienlijk minder snel last krijgen van ziekten, waardoor deze gewoon mooi blijft. De hele haag zal van bodem tot top mooi gezond blijven en er ook zo uitzien. Tot slot is het bemesten ook ideaal om ervoor te zorgen dat een jonge haag sneller ontwikkelt en dat een oudere haag sneller weer verder groeit na het snoeien. Het is raadzaam om de haag te bemesten na het snoeien.De haag snoeien

Hagen reageren zeer goed op snoeibeurten. Hoe vaker je de haag onderwerpt aan een snoeibeurt, hoe sneller deze zich steeds voller zal gaan ontwikkelen. Het is aan te raden om de haag minimaal twee keer in het jaar te snoeien. Dit doe je het beste in het voorjaar en in het najaar. Het is niet verstandig om te gaan snoeien wanneer de zon erg fel schijnt. Dit kan er namelijk voor zorgen dat er zonnebrand ontstaat. Natuurlijk wil je dat de haag weer mooi in model komt met het snoeien. Het is niet altijd eenvoudig om een haag mooi recht te snoeien. Je kunt hiervoor het best gebruik maken van een touw dat je spant op de hoogte dat je de haag wilt hebben. Je kunt dan boven het gespannen touw snoeien. Doe dit bij voorkeur met een scherpe heggenschaar of een snoeischaar. Bij sommige soorten hagen is het aan te raden om gebruik te maken van een handschaar. Dit geldt onder meer voor de hulst, buxus en laurierkers. Snoei altijd eerst de zijden en daarna de bovenkant. Het is de bedoeling dat de bovenzijde iets smaller is dan de onderzijde, zodat de hele haag goed kan profiteren van het daglicht.

Reactie plaatsen