Wat is kunstmest en waarvoor kun je het gebruiken?

Kunstmest is er natuurlijk in diverse soorten. Welke soorten kunstmest zijn er en welke past het best bij jouw tuin? Lees je hier in over kunstmeststoffen en de gevolgen voor je tuin als je ze gebruikt.

  • Organische meststoffen zijn beter
  • Het bodemleven wordt vernietigd
  • Organische stoffen verdwijnen uit de bodem
  • Wat gebeurt er als het bodemleven kapot is?

De welbekende roze en blauwe korrels worden over het algemeen het meest verkocht en hierin wint de blauwe het in populariteit. Deze wordt het meest verkocht aan mensen die planten in de tuin hebben die niet mooi gezond zijn of zich niet voldoende ontwikkelen. Deze planten hebben extra stikstof nodig en in deze blauwe korrel zit veel stikstof die makkelijk en snel kan worden opgenomen door de planten. De blauwe korrels zorgen er dan ook voor dat de planten zich al snel beter gaan ontwikkelen en er mooier en gezonder bij staan.

Organische meststoffen zijn beter

In de regel is het altijd beter om gebruik te maken van organische meststoffen. Natuurlijk kun je eens terugpakken op de kunstmeststoffen wanneer het niet anders kan, maar uiteindelijk zijn de organische meststoffen toch een betere keuze. Wanneer er te veel en te lang kunstmeststoffen worden gebruikt, dan heeft dit nadelige gevolgen. Deze gevolgen bestaan niet wanneer er gebruik wordt gemaakt van organische meststoffen. Hieronder vind je een overzicht van de grootste nadelen van chemische meststoffen, welke je dus kunt omzeilen door gebruik te maken van organische meststoffen.

Het bodemleven wordt vernietigd

Een rijk bodemleven is belangrijk om de tuin mooi te houden. Het is daarom belangrijk om goed te zorgen voor het bodemleven. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van chemische meststoffen, dan wordt het bodemleven aangetast. Het is namelijk zo dat deze meststoffen zeer zout zijn. Hierdoor wordt al het vocht weggetrokken uit de nematoden, de protozoa, de schimmels en de bacteriën die er juist voor zorgen dat het bodemleven van goede kwaliteit blijft. Wanneer deze zaken uit het bodemleven verdwijnen, dan werkt dit door in overige micro-organismen. Je kunt hierbij denken aan de regenworm, welke verantwoordelijk is voor de vertering van diverse organische materialen en voor het luchtig houden van de grond. Regenwormen zullen ook verdwijnen door chemische meststoffen en zo wordt het hele bodemleven vernietigd.



Organische stoffen verdwijnen uit de bodem

Bij een te veel en te lang gebruik van chemische meststoffen, of kunstmeststoffen, zal uiteindelijk niet alleen het bodemleven verdwijnen. Ook de aanwezige organische stoffen zullen verdwijnen. Het is belangrijk dat er humus in de grond zit om ervoor te zorgen dat de tuin goed gezond is, vooral ook wanneer het gaat om een moestuin. Door veel gebruik te maken van kunstmeststoffen verdwijnt in eerste instantie de koolstof, welke te vinden is in de organische materialen in de bodem. Wanneer dit gebeurt is, dan zal de humus gaan verdwijnen. Vervolgens sterft het hele bodemleven af en de micro-organismen krijgen het steeds zwaarder om de planten te beschermen tegen ziekten. Uiteindelijk verdwijnen ook deze organismen en is het eigenlijk gedaan met de gezonde grond.

Wat gebeurt er als het bodemleven kapot is?

Wanneer het bodemleven het uiteindelijk helemaal op heeft gegeven, dan is de bodem niet goed meer in staat om het water af te voeren. Het is niet mogelijk om de plantenwortels te voorzien van de nodige zuurstof. Als het gaat om zandgrond, dan wordt de grond zo droog dat het gewoonweg stukje bij beetje wegwaait. Wanneer het om kleigrond gaat, dan wordt de bodem bijzonder hard. Er ontstaat zelfs risico op woestijnvorming. Er wordt vaker gedacht dat dit enkel mogelijk is wanneer er enorm droge periodes voorkomen, maar in feite ontstaan dit wanneer de bodem volledig is uitgeput. Alles bij elkaar genomen is het verstandiger om zo veel mogelijk gebruik te maken van organische meststoffen om deze, en andere, ellende te voorkomen.

Wim Megens
Door

Wim Megens

op 04 Nov 2019

Ik zoek een kunstmest zonder stikstof.

Reactie plaatsen