Welke mest heb ik nodig? Ontdek de verschillen

Bemesten is heel belangrijk voor onder meer de moestuin, het gazon en de bomen en struiken. Maar welke mest heb ik nodig? Nu zijn er natuurlijk veel verschillende soorten mest. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag met vloeibare mest, met korrels of bijvoorbeeld met kegels. Daarnaast zijn er ook nog diverse meelsoorten te vinden onder de mestvarianten. Dit zijn slechts voorbeelden, want de mogelijkheden zijn veelzijdig. Niet iedere soort mest is geschikt voor elke omstandigheid en voor elke soort plant. Hieronder vind je een handig overzicht van zaken die bemest moeten worden en waarmee dit het best gebeurt.

  • Rozen
  • Moestuin
  • Gazon
  • Hagen, struiken en bomen
  • Vaste planten / borderplanten
  • Éénjarige planten en kuipplanten

Rozen

Rozenstruiken kunnen het best direct na het snoeien in de lente worden bemest. Het is aan te raden om hiervoor beendermeel te gebruiken of een goede organische mest. Meng de mest door de grond om de struik heen en geef de rozenstruik direct water. Hiermee voorkom je dat er verbranding ontstaat. De tweede keer bemesten kan plaatsvinden in de maand juli. Hiervoor kan een speciale rozenmest worden gebruikt met een snelwerkende kwaliteit. Vlak voor de winter is het verstandig om oude stalmest te gebruiken voor het aanbrengen van een dikke mulchlaag rondom de struikvoet.

Moestuin

Vlak voordat het planten of zaaien plaatsvindt is het aan te raden om te bemesten. Probeer hier een paar dagen tussen te houden. Je kunt de mest luchtig door de grond mengen. Door direct een beetje water te sproeien kan de mest makkelijker in de grond trekken en goed worden opgenomen, zodat je direct start met een goed gezonde grond. Het is aan te raden om de mestsoort aan te passen op hetgeen je in de moestuin hebt staan. Het is namelijk zo dat niet alle gewassen dezelfde mest nodig hebben.

Gazon

Het bemesten van het gazon kan het best starten in de maand april. Doe dit met gemengde organische mest om het gazon een goede start van het voorjaar te geven. Vervolgens is het goed om het gazon elke maand even te bemesten voor het onderhoud. Hiervoor kies je een mestsoort waar voldoende stikstof in zit. Het makkelijkst is natuurlijk om voor gazonmest te kiezen, daar dit een compleet samengestelde mestsoort speciaal voor de verzorging van gazons is. De laatste maandelijkse bemesting vindt plaats aan het einde van de maand augustus.Hagen, struiken en bomen

Voor het bemesten van bomen, struiken en hagen is het aan te raden om korrels koemest te gebruiken. Dit is de meest voordelige keuze en levert een uitstekend resultaat. Je kunt ook gebruik maken van siertuinenmest, een iets duurdere keuze. Het is ook mogelijk om speciale soorten mest te kopen voor bijvoorbeeld de buxus of de taxus. Dit is natuurlijk uitstekend, maar wel vrij prijzig. Hier komt bij kijken dat de mest eigenlijk hetzelfde resultaat levert als de korrels koemest. Het bemesten van hagen, struiken en bomen vindt het best plaats in het voorjaar. Indien nodig kan er een tweede keer worden bemest, maar dit moet wel gebeuren vóór de tweede week van augustus.

Vaste planten / borderplanten

Vaste planten / borderplanten moeten ieder jaar goed worden bemest in het voorjaar. Je kunt hiervoor gemengde mest gebruiken, maar ook reguliere koemest is uitstekend. Een tweede keer bemesten kan in de zomer. Let erop dat je bij het bemesten in de zomer wacht totdat er een regenbuitje op komst is. Uiteraard kun je zelf ook goed sproeien. Het is aan te raden om te wachten tot het einde van de dag. Zo kun je verbranding van de wortels en / of de planten effectief voorkomen.

Éénjarige planten en kuipplanten

Eénjarige planten hebben regelmatig goede bemesting nodig. De hele zomer lang staan deze planten volop in bloei en dit kost de planten veel energie. Hier hebben zij uiteraard een goede voeding voor nodig. Voor kuipplanten geldt eigenlijk hetzelfde. Het is aan te raden om in april al te beginnen met het bemesten. Vervolgens bemest je eens per twee weken. Je kunt het jezelf zo makkelijk mogelijk maken door te kiezen voor vloeibare mest. Dit kun je eenvoudig in het gietwater doen.

Reactie plaatsen