Planten beschermen tegen de winter en vorst

De winter is niet alleen voor veel mensen, maar ook voor planten een vrij vervelende periode in het jaar. De dagen worden korter, de zon laat zich niet of nauwelijks zien en de temperaturen flirten met het vriespunt. Stuk voor stuk factoren die een zeer grote impact kunnen hebben op je tuin. Wanneer je ook tijdens de winter en vooral na afloop daarvan nog wil kunnen genieten van een aantrekkelijke, kleurrijke tuin is het van belang om verschillende planten op passende wijze te beschermen. Hoe je dat precies moet doen en voor welke planten dit nu wel en niet een vereiste is kom je te weten op deze pagina!

  • Welke planten moet je niet beschermen tegen de winter?
  • Planten beschermen op twee verschillende manieren
  • Plant inpakken tegen de vorst
  • Plant extra isoleren voor de winter
  • (Sub)tropische planten beschermen

Welke planten moet je niet beschermen tegen de winter?

Het is niet noodzakelijk om alle planten in je tuin te beschermen tegen de invloeden van koning winter. Zogenaamde winterharde planten zijn exemplaren die uit zichzelf bestand zijn tegen (matige) vorst. Een plant is winterhard op het ogenblik dat ze over de mogelijkheid beschikt om zelf een soort van antivries aan te maken waardoor de sapstroom ook bij (ernstige) vorst op gang kan blijven. Let echter wel op, het is niet omdat een bepaalde plant tijdens de winter buiten kan blijven staan, dat ze automatisch ook echt winterhard is.

We maken voor wat winterharde planten betreft dan ook een onderscheid tussen echt winterharde planten en matig winterharde planten. Deze laatste zijn in principe uitsluitend geschikt om buiten te blijven staan wanneer er sprake is van matige vorst. Gaat het om langdurige of bijzonder strenge vorst? In dat geval doe je er goed aan om ze toch extra te beschermen. Hoe je dat precies kan  doen vertellen we je graag verder op deze pagina.

Planten beschermen op twee verschillende manieren

Planten die niet winterhard zijn dienen altijd op een passende wijze te worden beschermd tegen de koudste en meest donkere dagen van het jaar. Wist je echter dat deze bescherming op twee verschillende manieren kan gebeuren? Zo is het mogelijk om de planten 'in te pakken' tegen de komende vorst, maar kunnen ze ook van een (extra) laag isolatie worden voorzien. Welke beschermingswijze precies moet worden toegepast is uiteraard afhankelijk van de plant.

Plant inpakken tegen de vorst

In eerste instantie is er het inpakken van planten tegen de vorst. Dit kan onder meer gebeuren door op de bodem een laag stro of bladeren te leggen. Je moet er wel rekening mee houden dat je deze bedekking niet mag aandrukken. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de planten gaan rotten. Dit is niet in het minst het geval wanneer de bladeren en het stro behoorlijk nat zijn geworden. Andere mogelijkheden om planten in te pakken tegen de vorst zijn:

  • Het gedeeltelijk afwikkelen van de plant met jutte, vliesdoek of ritten matten. Let op, maak geen gebruik van plastic of ander niet luchtdoorlatend materiaal. Deze kunnen als gevolg hebben dat de plant gaat rotten en dat is uiteraard niet de bedoeling.
  • Kies er voor om de bovenkant van de plant af te dekken met plastic. Op deze manier wordt voorkomen dat de plant en ook de isolatie die wordt gebruikt te nat wordt.


Plant extra isoleren voor de winter

Ondanks het feit dat bovenstaande beschermingsmiddelen voor planten uitstekend dienst kunnen doen moet het gezegd dat het in bepaalde gevallen van belang is om een extra laag isolatie te voorzien. Je planten extra isoleren voor de winter kan gebeuren met deze tips:

  • Planten die van nature gevoelig zijn voor vorst en / of die bijvoorbeeld in de tocht staan kunnen maar beter extra geïsoleerd worden. Dit kan gebeuren door er wat droog stro bij te stoppen of door het realiseren van een dubbelwandige tent.
  • Heb je, je plant ingepakt volgens de eerder op deze pagina aangegeven instructies? In dat geval kan je er nog een tweede piket bij plaatsen met een ruimte van zo'n 3 à 4 centimeter. Een klein blokje hout kan er voor zorgen dat de twee piketten op een degelijke afstand kunnen worden gehouden. Wikkel vervolgens ook om de tweede rij met piketten wat isolatiemateriaal zoals jutte of een vliesdoek.

Ook voor wat het extra isoleren van je planten voor de winter betreft is het aan te raden om na afloop een laag plastic over de plant aan te brengen. Op deze manier wordt ze gevrijwaard van overvloedige neerslag waardoor ze niet te nat wordt. Dit geldt niet alleen voor de plant op zich, maar tevens voor het isolatiemateriaal dat er rond de plant is aangebracht.

Wat met tropische of subtropische planten?

Je dient er rekening mee te houden dat het beschermen van planten tegen vorst lang niet altijd voloende is. Er bestaan namelijk ook tropische en subtropische planten die helemaal niet bestand zijn tegen de invloeden van koning winter. Om deze op gepaste wijze te kunnen beschermen wordt het aangeraden om ze binnen te nemen. Dit betekent niet dat je ze per definitie allemaal in huis moet zetten. Een ruimte zoals bijvoorbeeld een serre of een schuur waarbij de temperatuur is gelegen tussen de 5 en 10 graden is doorgaans voldoende.

Indien de ruimte in kwestie waar de planten naar toe worden verhuisd af en toe wel wordt blootgesteld aan vriestemperaturen of in ieder geval temperaturen lager dan 5 graden kan het alsnog interessant zijn om de planten van een extra beschermlaag te voorzien. Een dergelijke bescherming kan zowel gerealiseerd worden door gebruik te maken van een vliesdoek als van jutte. Van zodra de temperatuur terug klimt wordt het wel aangeraden om dit extra laagje isolatie terug te verwijderen.

Doek en draad
Door

Doek en draad

op 23 Jan 2020

zeer handige tips, vooral met het weer van nu.

Reactie plaatsen