Vijver schoonmaken en schoon houden (tips)

Wanneer je er voor hebt gekozen om een vijver te integreren in je tuin is het altijd van belang dat deze op een correcte manier onderhouden wordt, zeker met het oog op de komende winter. Veel mensen weten het niet, maar vissen kunnen zonder probleem de lange, koude winter overleven wanneer de vijver over een minimale diepte beschikt van 80 centimeter. Liefhebbers van zogenaamde koikarpers houden er graag rekening mee dat de vereiste diepte voor deze vissen een stuk meer bedraagt, namelijk 150 centimeter. Het is van belang om de vijver tijdens de winter zoveel als mogelijk is met rust te laten. De vissen houden er dan hun winterslaap waardoor ze worden beschermd tegen de invloeden van de winter. Vissen die gewekt worden uit hun winterslaap lopen het risico de winter niet te overleven.

  • Vijver vrijmaken voor aanbreken winterperiode
  • Aandachtspunten voor je vijver bij vorsttemperaturen
  • Wat wanneer je vijver toch bevroren is?
  • Wat met de vijverapparatuur in de winter?
  • Weinig extra werk voor aanbreken van winter

Vijver vrijmaken voor aanbreken winterperiode

Eén van de meest cruciale aspecten met betrekking tot je vijver waar je rekening mee dient te houden in de aanloop naar de winterperiode is terug te vinden in het verwijderen van dode bladeren evenals afgestorven vijverplanten. Een grote aanwezigheid van rottende bladeren en / of planten kan er voor zorgen dat er giftige, schadelijke gassen ontstaan onder de ijslaag. Dit brengt een niet onaanzienlijk gevaar met zich mee voor niet alleen de vissen die zich in de vijver bevinden, maar ook voor de vijver op zich.

Om dergelijke problemen te voorkomen is het altijd de moeite waard om de bladeren te verwijderen door gebruik te maken van een visnet. Ook het spannen van een vijvernet boven de vijver is aan te raden. Het snel verwijderen van de bladeren zorgt er voor dat een groot deel van de algenbloei meteen eveneens kan worden voorkomen. Is er sprake van draadalgen in je vijver? Dan is het eveneens van belang om deze zo snel mogelijk te verwijderen. Wanneer dit niet gebeurt kan dat namelijk nefast zijn voor de groei van waterplanten in het jaar dat volgt.


Aandachtspunten voor je vijver bij vorsttemperaturen

Indien je een vijver hebt in je tuin is het altijd van belang om daar ook tijdens de wintermaanden de nodige aandacht aan te schenken. Dit geldt niet in het minst voor het geval er sprake is van vorst. Een bepaald deel van de vijver dient in dit geval dan ook steeds ijsvrij te worden gehouden. Dit kan gebeuren door gebruik te maken van een goede luchtpomp, door de plaatsing van luchtstenen en door het gebruik van een ijsvrijhouder. Alleen op deze manier blijft je vijver ook tijdens de winter levensvatbaar.

Wat wanneer je vijver toch bevroren is?

Wanneer je er voor hebt gekozen om gebruik te maken van één van bovenstaande preventieve maatregelen is de kans dat je vijver (volledig) bevroren raakt bijzonder klein. Heb je deze tips te laat gelezen of is er een andere reden waarom je vijver bevroren is geraakt? In dat geval is het in eerste instantie van belang om niet het hoofd te verliezen. Enkele van de vaakst gehoorde 'oplossingen' zijn namelijk helemaal niet zo interessant als ze op het eerste zicht misschien lijken. Zo wordt het altijd afgeraden om:

  • Een gat in het ijs van de vijver te hakken;
  • De vijver te ontdooien door gebruik te maken van kokend water;

Bovenstaande twee voorbeelden zorgen er in de praktijk altijd voor dat de vissen die zich in de vijver bevinden uit hun winterslaap worden gehaald. Zoals eerder op deze pagina reeds aangegeven is de kans, wanneer dit gebeurt, bijzonder groot dat ze het einde van de winter niet zullen halen. Wanneer je een deel van het ijs wenst te laten smelten is het vooral aan te raden om een warm voorwerp op het ijs te plaatsen en af te wachten tot er een gat in ontstaat. Vervolgens wordt er alsnog gebruik gemaakt van een ijsvrijhouder of luchtstenen om het gat te kunnen behouden gedurende de rest van de winter.


Wat met de vijverapparatuur in de winter?

Om er voor te zorgen dat je vijver tijdens de winter schoon blijft en bovendien een gezonde leefomgeving vormt voor je vissen is het van belang om ook stil te blijven staan bij de apparatuur die er in aanwezig is. Het wordt in ieder geval aangeraden om de filters tijdens de wintermaanden aan te laten staan. Filters bevatten namelijk een enorme hoeveelheid levende bacteriën die zeer belangrijk zijn voor het evenwicht in de vijver.

Wordt er gebruik gemaakt van zogenaamde skimmers en watervallen in je vijver? In dat geval wordt het aangeraden om deze in de winter stil te leggen. Het mondstuk waar de skimmer over beschikt is boven het wateroppervlak gelegen waardoor ze mogelijks stuk kan gaan door de vorst. Watervallen kunnen er bovendien op hun beurt voor zorgen dat de temperaturen in de vijver te sterk afkoelen. Dit komt door het contact met de koude lucht en stenen.

Wordt er een strenge winter verwacht en kies je er voor om bijvoorbeeld nieuwe filters in je vijver te installeren? In dat geval is het altijd van belang om er rekening mee te houden dat deze bovengronds zo optimaal mogelijk geïsoleerd dienen te worden. Alleen op deze manier kan schade door vorst namelijk worden voorkomen.

Weinig extra werk voor aanbreken van winter

Veel mensen vrezen dat het winterklaar maken van een vijver heel wat werk met zich meebrengt. In principe is dat niet het geval, althans niet wanneer je er op toeziet dat de vijver in kwestie op periodieke basis wordt onderhouden. Het verwijderen van bladeren of ander materiaal op de vijver dient wel steeds te gebeuren vooraleer de winter echt haar intrede maakt en het met andere woorden stevig gaat vriezen. Zorg er bovendien voor de levenskwaliteit van de vissen die zich in de vijver bevinden altijd voor dat er minstens een deel vrij wordt gehouden van ijs.

Een vijver schoonmaken en bovendien ook schoon houden is niet alleen de taak van de mens, maar ook van de filters die er in zijn terug te vinden. Deze vormen een werkelijk cruciaal onderdeel van de vijver. Controleer dus tijdig of de filters hun werk nog naar behoren uitvoeren en vraag altijd advies over de levensduur van deze apparatuur. Wanneer de filters (op elk ogenblik in het jaar trouwens) stilvallen kan dat meteen een grote impact hebben op de levenskwaliteit in de vijver en de uitstraling waarover ze beschikt.

Marie de Jonge
Door

Marie de Jonge

op 08 Aug 2019

Mijn vijver is ook erg vies geworden en wil deze graag schoonmaken voordat de winter weer in aantocht is. Ik zal in ieder geval beginnen met het nakijken van mijn filters. Ook zal ik verder zoeken naar adviezen en tips!

Reactie plaatsen