In dit blog deel ik graag de tuintrends- en ideeën van 2019 aan de hand van mijn praktijkervaringen en persoonlijke visie. Dit blog is gericht op tuintrends voor voortuinen en achtertuinen en kun je in het voorjaar en najaar gebruiken. Ik kan je nu alvast verklappen dat dit geen standaard trends zijn die alleen op design en stijl gericht zijn. De trends gaan juist veel dieper dan dat en helpen je bij het maken van een modern tuinplan. Uit dit blog kun je tuintrends, -ideeën en -inspiratie halen. Veel plezier bij het lezen van de tuintrends van 2019.
Ik denk dat je na het lezen van dit artikel anders gaat nadenken over je eigen tuin en dat je beter doordachte keuzes gaat maken. Maar voor ik ga beginnen met de daadwerkelijke tuintrends wil ik je eerst even attenderen op drie andere belangrijke zaken:
Incident of trend?
Het jaar 2018 zit er weer bijna op en we kunnen concluderen dat we een pittig jaar hebben gehad als het gaat om onze tuinen. De langdurige droogte en watertekort hebben behoorlijke sporen nagelaten. Wij zijn met ons team nog steeds druk bezig om planten te vervangen en gazons te herstellen. Zijn dit nu incidenten of moeten we hier de komende jaren rekening mee gaan houden en hoort het in een rijtje met tuintrends?
In dit geval wil ik nog niet te hard van stapel lopen om ze direct op te nemen in de lijst met tuintrends voor 2019, maar wel wil ik jouw als lezers graag attenderen op 3 belangrijke aspecten waar we zeker rekening mee dienen te houden.
1. Langdurige droogte
Ik ben zelf voorstander van preventieve oplossingen. Dat wil zeggen dat ik problemen voorkom dan ze achteraf moet oplossen met alle gevolgen (en kosten) van dien. Hoewel het nog gissen blijft of we dit soort zomers vaker gaan krijgen merken we de laatste jaren wel degelijk verschuivingen als we kijken naar het klimaat. Ik vind dat het mijn taak is als inspirator en kennisdeler om je nu in ieder geval bewust te maken van het feit dat de kans groot is dat we er vaker mee te maken krijgen.
Ik raad je daarom aan om regelmatig aandacht te besteden aan de kwaliteit van je tuin. En dan doel ik met name op het onderhoud en behoud van de juiste voedingswaardes in de grond, het toepassen van beregening en rekening te houden met resistente soorten gras of beplantingen als je overgaat tot nieuwe aanleg. Hiermee verhoog je de weerbaarheid van je tuin en bereid je de tuin optimaal voor op langdurige droge periodes.
2. Wateroverlast in de tuin
Een ander punt waar we de laatste jaren steeds meer mee te maken hebben gehad is wateroverlast in de tuin. Dat is het gevolg van de klimaatverandering. Er valt meer regen in korte tijd waarbij ondergronden die moeilijk water doorlaten niet genoeg water infiltreren met als gevolg dat er plassen water blijven staan. Het gevolg daarvan is weer dat er rotting ontstaat bij planten en het gazon met vaak blijvende schade.
Hier dienen we rekening mee te houden en ook preventieve oplossingen aan te leggen waarbij deze problemen grotendeels kunnen worden voorkomen. Oplossingen die ik daarvoor adviseer zijn:
- Infiltratiekratten voor tijdelijke wateropvang
- Verbeteren van de grondstructuur waardoor deze beter waterdoorlatend wordt
- Aanleggen van hemelwater afvoergoten
- Drainage
3. Onkruidbestrijding (of liever gezegd beheersing)
Sinds november 2017 zijn Glysophaat houdende middelen in Nederland verboden en mogen we de destijds populaire middelen als RoundUp niet meer gebruiken om onkruiden tussen onze bestrating te spuiten. Dit dienen we anders op te lossen met methodes als branden of met schuim of heet water.
In de particuliere tuin blijkt dit nogal een uitdaging vanwege de geringe ruimte die we meestal maar hebben of schade (branden) aan bomen en planten of bestratingen. Deze markt is nog volop in ontwikkeling en die blijven we met grote interesse volgen.
Ik vind dat we dit ook preventief kunnen aanvliegen door, bij nieuwe hier rekening mee te houden. Het voegen van sierbestrating is al een hele stap in de goede richting. Op deze manier sluit je de ruimtes op en krijgen onkruiden nauwelijks meer kans om zich te ontkiemen. Door regelmatig (minimaal eens per 2 weken) te vegen of met een bladblazer rond te gaan en het vuil te verwijderen kun je dit prima bijhouden.
Tuintrends 2019
Ik weet het. Het zijn niet de meest opwindende trends die je tot nu toe hebt gelezen maar ik hoop dat je hier wel belangrijke inzichten uit kunt halen. Ik weet zeker dat je me over een paar jaar dankbaar bent ;).
Je zou verwachten dat de tuintrends voor 2019 veel meer over design gaan. En dat is ook zeker het geval. Maar we gaan een stapje verder. Het draait al een tijdje niet alleen meer om hoe tuinen eruit zien. Het gaat veel meer om gebruiksgemak, lifestyle en plezier. Hoe kunnen we onze buitenruimte optimaal inrichten zodat we hier het meeste en het langst plezier aan beleven? Daar draait het in 2019 en de komende jaren om.
Ik ga onderstaande 10 tuintrends met je delen aan de hand van voorbeelden uit de praktijk:
- Logische keuzes
- Kindvriendelijk
- Rustige, tijdloze kleuren
- Bloembollen
- Volle plantvakken
- Jaarrond sfeer en plezier
- Rustige, tijdloze kleuren
- Buiten koken & eten
- Rustige, tijdloze kleuren
- Tijdbesparendtuinonderhoud
Tuintrend 1: Logische keuzes
Het draait tegenwoordig veel meer om gebruikersgemak dan jaren geleden. Dat heeft deels te maken met de drukke levens die we leiden met elkaar. In mijn ogen wil je de tuin zo inrichten dat het rust en ontspanning overbrengt. Je wil er volledig tot rust kunnen komen en kunnen genieten van je kostbare vrije tijd. In mijn ogen doe je dit niet door een schutting rondom te zetten gecombineerd met een paar tegels en een gazonnetje. Het is de balans tussen vooral groene elementen, voldoende ruimte en mooie materialen.
Daarnaast willen we het onszelf ook niet te moeilijk maken. De weg naar de schuur, overkapping of containers wil je zo kort mogelijk maken. Waarom zou je 3 km omrijden naar de supermarkt terwijl het veel simpeler kan?
Eenvoud en logica gaan in dit geval heel goed samen. Ik raad je daarom ook aan om in het eerste vlekkenplan rekening te houden met de belangrijkste praktische zaken en daarna pas verder te gaan met andere creatieve inzichten.
Tuintrend 2: Kindvriendelijk
De tuin van 2019 is er voor het hele gezin. Het moet daarom ook vooral veilig zijn voor kinderen. Daarnaast wil je voldoende ruimte reserveren en niet onbelangrijk, overzicht bewaren. Een kindvriendelijke tuin bestaat niet uit:
- Scherpe randen
- Hoge opstappen
- Erfafscheidingen waar kinderen op kunnen klimmen
- Giftige planten
Tuintrend 3: Rustige, tijdloze kleuren
Kleurgebruik is een belangrijk onderdeel en zal dit ook altijd blijven. Hoe uitbundiger je omspringt met kleuren hoe eerder je erop bent uitgekeken. Rustige aarde kleuren zoals grijs, licht antraciet, bruin etc. zijn tijdloze kleuren die nagenoeg tijdloos zijn. Met beplantingen maak je contrasten en kun je de kleuren volledig personaliseren. Blad- en bloei kleuren veranderen vaak door het jaar heen waardoor je er veel minder snel op uit bent gekeken. In andere blogs schreef ik ook over het maken van een beplantingsplan. Bekijk ze allemaal hier.
Tuintrend 4: Bloembollen
Hoezo oubollig? Absoluut niet. Bloembollen in de tuin zijn weer helemaal terug. Sobere plantvakken met bijvoorbeeld siergrassen in grote groepen kun je jaarrond opfleuren met bloembollen. Je maakt het weelderig door een aantal kleuren en soorten door elkaar te gebruiken of je kiest voor een strakkere variant door 1 soort te gebruiken.
Tuintrend 5: Volle plantvakken
Volle plantvakken waarbij bodembedekkers de zichtbare zwarte grond bedekken helpen je enorm om de tijd die je normaal gesproken aan tuinonderhoud besteed te verminderen. Volle plantvakken hebben niet alleen als voordeel dat je de tuin in veel minder tijd bij kunt houden. Ze zorgen er ook voor dat er meer hemelwater (regenwater) op een natuurlijke manier kan worden opgenomen in de tuin. Beplantingsplannen richt ik in aan de hand van deze richtlijnen:
- Mate van onderhoud (lees hier meer over onderhoudsvriendelijke planten)
- Grondsoorten en voedingswaardes
- Zon en schaduw
- Vochtgehalte en grondwaterstand
- Wisselende bloeitijden
- Blad- en bloei kleuren
- Hoogte en diversiteit
Wil je meer weten over hoe je een goed beplantingsplan maakt? Hier heb ik een e-book over geschreven die jij gratis kunt downloaden. In dit e-book deel ik al mijn tips en ervaringen bij het maken van een goed beplantingsplan. Download mijn gratis tuininspiratiepakket.
Tuintrend 6: Jaarrond sfeer en plezier
Veel mensen hebben nog de overtuiging dat het tuinseizoen slechts 3 seizoenen per jaar duurt. Ik vind dat we daar meer aandacht aan kunnen besteden en dat de tuin 4 seizoenen, jaarrond sfeervol kan zijn. Vooral de winter is in dit geval de belangrijkste uitdaging maar er zijn zeker mogelijkheden om de tuin het hele jaar door sfeervol in te richten. Denk aan:
- Tuinverlichting (lees hier meer over tuinverlichting)
- Siergrassen (snoei deze pas af na de winter in het voorjaar, lees hier meer over siergrassen)
- Meerstammige bomen en struiken
- Wintergroene beplanting
Tuintrend 7: Overdekt tuinplezier
We willen steeds vaker en langer buiten zijn. Met de weersomstandigheden in Nederland en België is dit niet altijd mogelijk. De overkappingen zijn daarom de laatste jaren steeds populairder geworden. En die trend zie ik de komende jaren doorzetten. Er zijn veel verschillende mogelijkheden voor een terrasoverkapping. Zo kun je kiezen uit verschillende soorten overkappingen, verschillende materialen voor je overkapping, verschillende daken voor je overkapping. Zoals je misschien al merkt kun je je overkapping precies zo maken zoals jij zelf wil. Ik heb een aantal artikelen over terrasoverkappingen geschreven die je hier kunt lezen.
Tuintrend 8: Buiten koken & eten
Je zal het misschien al wel herkennen. De bbq is volgens mij nog nooit zo populair geweest als afgelopen jaar. De weersomstandigheden lieten het dan ook prima toe om veel buiten te koken en te eten. Het buiten koken is enorm populair geworden en gaat veel verder dan enkel de standaard stukken vlees. Ik wil je uitdagen om hier creatief mee te zijn en hiervoor ruimte te reserveren in je tuin in de vorm van een (ingebouwde) bbq of (mobiele) buitenkeuken.
Tuintrend 9: Thuiswerken vanuit een tuinkantoor
Thuiswerken is niets nieuws. Maar toch zien we het aantal files toenemen in lengte en tijdsduur. Waar gaat het mis? Ik denk dat hier nog veel te weinig gebruik van wordt gemaakt, dan wel op een slimme manier wordt ingezet.
Ik ben er van overtuigd dat veel ondernemers en werknemers thuis veel productiever kunnen zijn dan wanneer ze op kantoor gestoord worden door collega’s. Maar dan thuiswerken. Gestoord worden door man, vrouw, kinderen, wasmachine of stofzuiger. Zelfs in huis heb je teveel afleidingen die de productiviteit niet ten goede komen.
Een tuinkantoor kan hiervoor de perfecte oplossing zijn. Ik heb zelf een tuinkantoor gebouwd in de winter van 2017 – 2018 en ervaar dat mijn productiviteit enorm is toegenomen. Aan de andere kant hoef je je niet te verantwoorden als je een afspraak inplant met een klant of vertegenwoordiger. Je stoort het gezin immers niet en zo blijft het toch voldoende privé. Dit blijft natuurlijk altijd persoonlijk maar het gaat mij erom dat je de optie gaat overwegen.
Geen slecht idee toch? Een tuinkantoor vanaf 5 m2 kan al voldoende zijn. Wij hebben hier al slimme en betaalbare oplossingen voor ontwikkeld. Wil je meer weten over een tuinkantoor? Lees dan eens dit artikel.
Tuintrend 10: Tijdbesparend tuinonderhoud (preventieve maatregelen)
Ten slotte wil ik graag enkele manier met je delen waardoor je maximaal kunt genieten van je eigen tuin, zonder dat je uren kwijt bent om je tuin te onderhouden. Mijn persoonlijke uitdaging is altijd om tuinen te ontwerpen en aan te leggen waarbij je in zo min mogelijk tijd de tuin in topconditie kunt houden. Dingen die daarbij helpen zijn:
- Maairanden langs je gazon
- Robotmaaisysteem (lees hier meer blogs over robotmaaiers)
- Geautomatiseerde beregening
- Volle plantvakken
- Waterbestendige meubelen en tuinkussens
Dit zijn in mijn ogen de tuintrends die leidend zijn voor 2019. Trends zijn geen verplichtingen maar geven je inzichten in hoe wij als professionals in de branche tegen bepaalde zaken aankijken. Zelf probeer ik het altijd vanuit een andere invalshoek te bekijken dan enkel over product & design te schrijven. Ik hoop daarom ook dat je zelf inzichten haalt uit deze tuintrends en dat je ontwerp of tuinplan beter wordt dan wanneer je dit artikel niet hebt gelezen.
Heb je een rode draad ontdekt in deze tuintrends? Het zijn allemaal facetten waaruit ik op basis van jarenlange ervaring en ontelbaar veel gesprekken met klanten voor nieuwe tuinontwerpen en tuinen conclusies heb getrokken. De rode draad in deze trends kan ik samenvatten in een nieuw thema:
Onderhoudsvriendelijke tuinen
In geen jaren heb ik van mensen gehoord dat ze graag zoveel mogelijk tijd willen besteden aan het onderhouden van de tuin. Samen met de 10 tuintrends die ik met je heb gedeeld richten wij onze tuinen in volgens het principe onderhoudsvriendelijke tuinen. Zelf noem ik dit ook wel de moderne tuin waarbij we alle keuzes die we maken veel beter doordenken. Ik vind het minstens zo belangrijk om de keuze te verantwoorden door een waarom vraag te stellen dan wat er precies is bedacht. Stel jezelf dus altijd de vraag waarom je een bepaalde keuze hebt gemaakt. Alleen op deze manier zorg je ervoor dat je jarenlang plezier beleeft van, aan en in je tuin.
In de moderne, onderhoudsvriendelijke tuin wil je binnen en buiten met elkaar verbinden. Als je de stijl van binnen doortrekt naar buiten breng je balans in het geheel en nodigt het ook uit om vaker naar buiten te gaan.
‘’Een goede tuin voelt als thuiskomen als je de buitendeur achter je dichttrekt. ‘’
Verantwoord tuinplannen maken
Voor je aan de slag gaat met het ontwerpen van jouw tuinplannen wil ik toch nog even terugkomen op de 3 punten die ik in het begin van dit artikel heb genoemd.
Om te voorkomen dat je je teveel gaat focussen op design en mooie materialen is het budget altijd bepalend voor de keuzes die je maakt. Je wil altijd voorkomen dat plannen achteraf in de prullenbak belanden omdat het niet haalbaar blijkt vanwege het budget.
Omdat je nu waarschijnlijk in de oriënterende of inspiratie fase van je tuinplannen zit wil ik je graag bewust maken om verstandige keuzes te maken waarbij prijs en kwaliteit in balans zijn en jouw tuinplannen wel binnen budget vallen.
Is het wel zo verstandig om het duurste van het duurste te kiezen? Ik denk dat het beter is om een goede balans te maken tussen preventieve (ondergrondse) maatregelen en de keuze van sierbestrating. Op deze manier kies je verantwoord voor jarenlang tuinplezier en voorkom je dat je de tuin al binnen afzienbare tijd weer op de schop moet gooien.
Meer over het maken van tuinplannen leg ik je uit in deze video:
Wil je weten hoe je deze trends kunt toepassen in je tuin? In mijn gratis tuininspiratiepakket kun je allerlei inspiratie opdoen. Download hem hier helemaal gratis!