Als je jouw tuin wil verbouwen moet je wellicht een vergunning aanvragen. Een vergunningsaanvraag kan noodzakelijk voor het bouwen van een schuur of tuinhuis, en het kappen van een boom. Voor het plaatsen van een terrasoverkapping of schutting in de achtertuin. Door zorgvuldig een vergunning aan te vragen kun je eventueel bonje met de buren voorkomen. Tóch kunnen buren nog een bezwaar maken tegen een vergunningsaanvraag.
In dit artikel wil ik je graag helpen door te beschrijven waar je op moet letten wanneer je jouw tuin volgens de eisen wil verbouwen. Met een juridische checklist ben je daarom goed voorbereid op het aanleggen of verbouwen van je tuin. Op die manier zorg je ervoor dat je daadwerkelijk van je tuin kunt gaan genieten en dat je niet in plaats daarvan in de rechtszaal eindigt.
Het klinkt misschien als het meest saaie onderdeel dat je je maar voor kunt stellen: het nagaan of je verbouwingsplannen voor de tuin ook juridisch in orde zijn. Natuurlijk is het ontwerpen van de tuin en de daadwerkelijke tuinaanleg veel leuker, maar het kan toch goed zijn om de juridische checklist even te raadplegen.
Inhoudsopgave
- Moet ik een vergunning aanvragen voor mijn werkzaamheden?
- Hoe zit het nu precies met de erfscheiding?
- Natrekking
- Het planten van bomen en struiken
- Het ladderrecht
Voordat je verder leest heb ik nog een leuke weggever voor je: mijn gratis Tuinideeën Gids. Doe 80 ideeën voor je tuin en laat je inspireren.
Moet ik een vergunning aanvragen voor mijn werkzaamheden?
Dit is een van de meest lastige vragen om te beantwoorden. In sommige gevallen is er een vergunning nodig om bepaalde werkzaamheden uit te voeren. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om het kappen van een boom, of het plaatsen van een schutting. Het is echter niet mogelijk om een complete lijst te geven van alle vergunningen die u nodig heeft. Dit komt omdat deze regels per gemeente verschillen. Zo kan het zijn dat je bijvoorbeeld in Haarlem een vergunning nodig hebt voor het kappen van een boom, terwijl dit bijvoorbeeld in de gemeente Utrecht niet nodig is. Dit komt omdat gemeenten zelf regels mogen maken. De regels kunnen dus per gemeente verschillen.
Het is echter wel belangrijk om de vergunningen goed op orde te hebben. Heb je de benodigde vergunningen niet, dan kun je een last onder dwangsom opgelegd krijgen. Daarnaast kun je aansprakelijk gesteld worden door belanghebbenden. Dit kan je voorkomen door de juiste vergunningen aan te vragen. Op de website van het Omgevingsloket kan je een vergunningscheck doen. Zo zie je direct welke vergunningen je nodig hebt. Je kunt deze dan ook gelijk aanvragen.
Hoe zit het nu precies met de erfscheiding?
Op je eigen grond mag je in principe een tuin aanleggen zoals jij die mooi vindt. Je moet uiteraard van de grond van je buren afblijven. Daarom is het goed om de erfscheiding (opnieuw) in kaart te brengen. Bij het kadaster kun je opvragen waar de erfscheiding loopt. Wie af en toe op tv naar de Rijdende Rechter kijkt, weet hoe belangrijk het is om de erfscheiding te respecteren. In de meeste gevallen zal er tussen jou en de buren niet direct een conflict over de erfgrens ontstaan. Dit wordt echter anders als jij en je buren ruzie krijgen, of wanneer je buren verhuizen en er nieuwe mensen komen wonen waarmee je het wellicht minder goed kunt vinden. De erfscheiding kan dan een favoriet middel worden om elkaar het leven zuur te maken.
Bouwen tot de erfscheiding
In principe mag je vrij bouwen tot de erfscheiding. Zolang je de muur op je eigen grond bouwt, ben jij alleen de eigenaar van de muur. Ga je per ongeluk toch over de erfgrens heen, dan ben jij samen met de buurman eigenaar van de muur. Een muur wordt dat een mandelige muur genoemd. Jullie zijn dan samen eigenaar van de muur. Dat betekent ook dat jullie samen verantwoordelijk kunnen zijn voor het onderhoud. Het is maar de vraag of de buren daar op zitten te wachten. Bouw je op de erfgrens, dan kunnen je buren vorderen dat je de muur weer afbreekt.
Natrekking
In principe is van de grond ook de eigenaar van wat op de grond staat. Dit wordt verticale natrekking genoemd. Zijn de bouwwerken echter duurzaam verbonden met een ander gebouw, dan wordt de eigenaar van het gebouw ook eigenaar van de andere bouwwerken. Dit wordt horizontale natrekking genoemd. Het is belangrijk om hier goed rekening mee te houden. Bouw je een gebouw over de erfgrens, of bouw je een muur die aan een ander gebouw verbonden is die over de erfgrens loopt, dan wordt er automatische erfdienstbaarheid gevestigd. Dat lijkt mooi, maar dat betekent wel dat je die schade aan de eigenaar moet vergoeden. Dergelijke schadevergoedingen kunnen behoorlijk hoog zijn.
Het planten van bomen en struiken
Als je een tuin gaat ontwerpen, dan moet je even goed kijken waar je je bomen en struiken gaat plaatsen. Je mag met jouw tuin je buren namelijk niet onrechtmatig hinderen. Je hindert je buren in ieder geval onrechtmatig als je binnen 2 meter van de erfgrens een boom plant en binnen een halve meter van de erfgrens een struik plant. Zit je buiten deze zones, dan zit je in principe juridisch veilig. Je mag echter geen misbruik van je rechten maken. Als je buren extreem veel overlast ondervinden van jouw bomen en struiken, dan kunnen ze in theorie nog een schadevergoeding van je vorderen.
Toch dichter bij de erfgrens planten?
In sommige gevallen is het echter wel toegestaan om dichter bij de erfgrens bomen en struiken te plaatsen. Dit is mogelijk als:
- Een plaatselijke verordening andere grenzen aangeeft
- Buren toestemming hebben gegeven
- Bomen of struiken fungeren als een erfscheiding, ze mogen dan niet hoger dan een schutting komen.
- Bomen of struiken aan de kant van een openbare weg geplaatst worden
Het ladderrecht
Als het eenmaal tijd is om de schop in de grond te steken, dan kan het voorkomen dat je gebruik moet maken van het erf van je buren. In principe moeten je buren dit toestaan. Dit wordt geregeld in artikel 5:56 van het Burgerlijk Wetboek. Op grond van dit artikel moeten je buren veel toestaan als jij hun erf nodig hebt om je tuin te verbouwen. Dit is echter wel aan strenge voorwaarden onderworpen, waar je aan moet voldoen om het ladderrecht uit te kunnen oefenen.
Zo moet het gebruik van het erf noodzakelijk én tijdelijk zijn. Ook het gebruik van het erf geschiedt niet dan na het tijdig informeren van de buren. En jij vergoedt de schade die de buren lijden.
Is zo’n juridische checklist nu echt nodig?
Veel mensen zullen niet met een juridische checklist in de hand een tuin gaan ontwerpen. En dat hoeft ook niet. Het is echter wel verstandig om na het ontwerpen van de tuin te controleren of alles juridisch in orde is. Zeker als je de tuin zelf ontwerpt is het belangrijk om dit goed te controleren. Als je een goede relatie met de buren hebt, dan zullen er meestal geen problemen ontstaan. Daar zit hem tegelijk ook het venijn is.
Niemand weet wat er in de toekomst gaat gebeuren. Mocht je later een minder goede relatie krijgen met de buren, dan wil je niet dat jouw tuin als munitie wordt gebruikt in een burenruzie. Controleer daarom goed of alles juridisch in orde is en leg bij voorkeur het ontwerp voor aan de buren.
Heb je nog vragen?
Hopelijk begrijp je nu waar je op moet letten bij het verbouwen van je tuin. Je kunt mij altijd vragen om hulp en advies voor het aanvragen van een vergunning , want dit doe ik graag!
Verder heb ik ook nog een ander artikel geschreven over hoe je zelf bezwaar kunt maken tegen een vergunningsaanvraag van je buurman of buurvrouw.
Hierdoor sta je steviger in je schoenen wanneer je een bezwaar gaat maken.
Wil je eerst meer inspiratie opdoen voordat je een vergunning gaat aanvragen? Zorg dat je precies weet wat je gaat doen en maken voordat je een vergunning aanvraagt! Bekijk hier de Tuinideeën Gids voor tuininspiratie.