Vogels kunnen zeker gezien worden als welkome bezoekers in je tuin. Ze leveren immers een nuttige bijdrage in de “tuin huishouding”. Het is dan ook zeker goed om de vogels te voeren in de periode dat zij het wat zwaarder hebben. Lees daarom deze 15 tips om vogels te voeren eens door en kijk hoe jij je bijdrage kunt leveren aan het welzijn van deze beestjes.
In veel gevallen ben ik er zeer voorstander van om de natuur zijn eigen gang te laten gaan. In de meeste situaties is de natuur zeer zelfvoorzienend en moeten we hier als mensen ons juist niet te veel mee bemoeien. Er zijn echter situaties dat we dit misschien juist wél moeten doen, mits dit natuurlijk wel een duidelijke toegevoegde waarde voor de natuur heeft.
Waarom vogels voeren goed is in de winter
Ik ben van mening dat het helemaal géén kwaad kan om de vogels te voeren in de winter. Eigenlijk zijn we dit verplicht. We doen dan eindelijk iets terug voor deze beestjes die gedurende het hele jaar zeer veel tuinwerkzaamheden voor ons uitvoeren, eigenlijk zonder dat we het zelf merken.
Uiteraard zorgen de vogels voor veel leven in onze tuin. Ze fladderen er vrolijk op los en zorgen voor veel beweging in de tuin. Daarnaast zijn ze niet te beroerd om een vrolijk liedje voor je te zingen als ze in je tuin aan het werk zijn. Vind maar eens zo’n tuinman.
Zorg voor ecologisch evenwicht in je tuin
Wat veel mensen onderschatten, is dat vogels vaak erg nuttig zijn bij het onderhouden van je tuin. Natuurlijk, ze laten wel eens een ‘aandenken’ aan hun bezoek achter (en soms op een zeer ongelegen plek of moment), ze eten wel eens een besje of een druif (en als je niet oppast je boterham), maar over het algemeen zijn ze erg nuttig.
Deze luchtmacht is immers erg nuttig in de strijd tegen onder andere slakken, rupsen, larven en andere ‘ongedierte’ die je tuin kunnen vernietigen. Veel vogels zijn best te porren voor een lekker hapje insect en zorgen op deze manier voor ecologisch evenwicht. Zoals aangegeven, de natuur regelt veel zaken zelf.
Vogels kunnen bijzonder goed dienen als natuurlijke beschermers van je tuin. Vogels kun je dus beter koesteren! Als je deze ‘gevleugelde vrienden’ uitnodigt in je tuin, zullen ze zeker hun nuttige bijdrage leveren als dank voor je gastvrijheid. Zorg dus voor een warm welkom voor deze beestjes en de woorden ‘warm welkom’ kun je letterlijk nemen. Hoe dat zit, zal ik je uitleggen.
Onder ‘normale’ omstandigheden zijn vogels zeer zelfstandige dieren. In een gezonde groene, levendige tuin vinden ze vaak voldoende voedsel om goed te kunnen overleven (het ecologische evenwicht). Op het moment dat er in die tuin ook een watervoorziening is om zich te wassen (een schaal of ondiepe bak water is voldoende) en wat dichte bebossing beschikbaar is om zich eventueel te verschuilen, zal deze tuin regelmatig bezocht worden. De meeste vogels voelen zich prima thuis in een inheemse tuin waarin veel variatie in beplanting te vinden is, een paar bessenstruiken groeien en een lapje gras is aangelegd. Veel vogels zullen hier een gevarieerd menu vinden waar ze bijna het gehele jaar van zullen genieten. De tuin hoeft er nog niet eens al te netjes bij te liggen. De tafel hoeft niet netjes gedekt te zijn.
Vogels hebben het echter wel zwaar als koning Winter zich echt even heeft laten zien in ons land. Op het moment dat ons land is toegedekt met een laag sneeuw en ijs, is het voor de vogels echt behelpen. Op dat moment is het natuurlijk veel lastiger om een lekker hapje te vinden! Jij vindt het ook niet fijn als de voorraadkast op slot zit en je géén andere gelegenheid hebt om je honger te stillen.
Waarom je voor een warm welkom moet zorgen voor vogels
Het kan dus zeker géén kwaad om vogels te voeren op de momenten dat zij dit nodig hebben. Je kunt het ook anders zien: dit is het moment dat we eindelijk iets terug kunnen doen voor deze beestjes. Ze zullen er dankbaar gebruik van maken en neem van mij aan, jij wordt er ook blij van. Als is het maar door het kijken naar het fantastische schouwspel dat ze opvoeren. Je snapt direct hoe vogelaars aan hun hobby zijn gekomen.
Een warm welkom geef je door het verstrekken van energie. Een vogel verbruikt veel energie om de noodzakelijke warmte (voor een vogel is dit 40 graden Celsius) vast te houden. Wist je dat een kleinere vogel soms wel 10% van hun lichaamsgewicht verliezen in een koude nacht? Deze energie wordt uiteraard gehaald uit het eten, maar als het voedsel niet te vinden is…..
Laten we de vogels dus een handje helpen, zeker in de winter maar eigenlijk het hele jaar door. Je vormt dan ook op deze manier een eenheid met de natuur.
15 tips om vogels te voeren
1. Verschillende eetplekken
Zorg voor verschillende eetplekken. Verschillende vogels hebben verschillende eetgewoonten. Je kunt voer op de grond strooien, voedertafels maken of voer ophangen. Mezen hangen graag aan een vetbol of voedersilo, vinken en merels halen hun voer van de grond maar vergeet de schuwe vogels zoals de heggenmus of de winterkoning niet. Zij eten hun voer het liefst op een beschutte plek. Strooi dus ook wat voer onder de struiken.
2. Overzicht
Zorg dat je de voedselplekken plaatst op een overzichtelijke plek. Een vogel zal zich alleen veilig voelen op een plek waar eventueel gevaar op tijd gesignaleerd kan worden.
3. Regelmatig voeren in kleine porties
Liever vaak wat voer ophangen wat op gaat dan te veel voer neerleggen dat ongedierte aantrekt. Daarnaast kan ook vogelvoer bederven en houden vogels zeker van een vers hapje.
4. Vermijd de zon
Hang géén vetbollen in de volle zon. Een zon geeft meer warmte af dan je soms beseft, ook in de winter. Hierdoor zal een vetbol niet lang goed blijven.
5. Sneeuwvrije tuin
Als je in de winter op de grond strooit, maak dan deze plek eerst sneeuwvrij. Er zijn een aantal vogels die niet houden van sneeuw tussen hun tenen.
6. Variatie
Ook vogels houden van gevarieerd eten. Als je deze beestjes echt goed wilt helpen is het goed om wat variatie in het menu aan te brengen. Vogels eten zaden, pinda’s, vetbollen, rozijnen en appels. Ook broodkruimels en (ongekookte) havermout wordt zeer gewaardeerd. Biedt géén zaken als vloeibare olie, margarine of zoute producten aan.
7. Haal pinda’s in het voorjaar uit de tuin
Als je kiest om de vogels te voeren met pinda’s, stop er dan op tijd mee en zorg dat het in het voorjaar is weggehaald. Deze voeding is immers gevaarlijk voor jonge vogeltjes.
8. Pinda’s en vetbollen
Wil je graag roodborstjes in je tuin verwelkomen? Zij vinden gehakte pinda’s en vetbollen erg lekker, maar hun favoriete maaltje is absoluut een portie gehakte meelwormen. Als je dit op een beschutte, sneeuwvrije plek weet op te dienen, schuiven ze graag aan.
9. Krenten, rozijnen en fruit
De koperwiek is een echte fijnproever. Deze vogel houdt van een maaltje van gewelde krenten en rozijnen. Fruit wordt zeer gewaardeerd. Als je een klokhuis of wat schillen hebt, hoef je dit niet in de groenbak te doen maar kun je dit gerust aan deze “paradijsvogel” aanbieden. Zelfs zoutloze kliekjes zijn welkom.
10. Zonnebloempitten en onkruidzaden uitstrooien
De vink is een heel nuchter vogeltje dat graag met de beide pootjes op de grond blijft staan. Om vinkjes zo goed mogelijk te helpen tijdens de strenge winter kun je het beste wat zonnebloempitten en onkruidzaden over de grond uitstrooien.
11. Voedselvoorziening aan boomstam
Staat er een mooie boom in je tuin? Dan kun je zeer gastvrij zijn voor vogelsoorten als de specht, boomklever en de boomkruiper. Als je een voedselvoorziening op een rustige plaats aan een boomstam kunt vastmaken, dan zullen ze er graag gebruik van maken. Deze vogels eten graag (dop) pinda’s, vetbollen, zonnepitten en ongezouten pinda’s.
12. Gaas of karf
Als je kraaien en meeuwen weg wilt houden kun je dat het beste doen door een gaas of korf over het voedsel te leggen.
13. Drinkbakken
Vogels vinden het heerlijk om zich ook even te wassen en te drinken. Als je een platte bak met water aan kan bieden zullen ze er dankbaar gebruik van maken. Door de vetlaag op de veren zal het water direct van hun veren afrollen. Je hoeft niet bang te zijn dat ze bevriezen.
14. Vergruisd ijs
Let op dat het water niet dichtvriest maar gebruik hier géén zout voor om dit te voorkomen. Als het echt streng vriest, kun je het dichtvriezen niet voorkomen ondanks dat je het misschien regelmatig ververst. Geef de vogels in dat geval wat vergruisd ijs. Ze zullen dit oppikken en gebruiken als drinkwater. Biedt géén warm water aan.
15. Hou je kat in de gaten
Heb je een kat? Ook hij of zij zal zeer veel interesse hebben in vogel bezoek. Doe bij de kat een belletje om. Hiermee voorkom je een ongewenste strijd in je tuin. Katten zien het jagen op vogels immers als hún bijdrage om het ecologische evenwicht in stand te houden…..
Wil je meer lezen over het diervriendelijk maken van je tuin?
Dan verwijs ik je graag door naar een artikel dat ik eerder heb geschreven over dit onderwerp. Hierin vind je een aantal leuke tips om een diervriendelijke tuin aan te leggen.
Heb je een leuke aanvulling op deze 15 tips om vogels te voeren?
Laat hieronder een reactie achter, de vogels zullen je dankbaar zijn!
Overigens, wist je dat het helemaal niet nodig is om naar de winkel te rennen om kant en klare vogelvoer en vetbollen te kopen? Deze kun je ook zelf maken. Elders op deze website vind je een artikel dat volledig gaat over dit onderwerp. Je zult ontdekken dat het leuk is om zelf vogelvoer te maken. Dat er dankbaar gebruik van zal worden gemaakt, zul je inmiddels wel begrepen hebben!
Daarnaast heb ik nog een leuke weggever voor je: mijn gratis Tuinideeën Gids. Download hier de gids en doe een flinke dosis tuininspiratie op.
Bregje
op 13 Mar 2019