Aluminium overkapping plaatsen: wat zijn de voor-en nadelen?
Een aluminium overkapping is een zeer geschikte optie wanneer je een materiaal zoekt met een moderne uitstraling. In dit artikel richt ik mij op aluminium als materiaal voor je terrasoverkapping. Wat zijn de voor- en nadelen van een aluminium overkapping? Ik neem ze met je door.
Niets is lekkerder dan die heerlijke dagen waarin je lekker lang van je tuin kunt genieten. Helaas laat ons klimaat dit niet altijd toe en moet je naar binnen… Of toch niet? Als je de beschikking hebt over een aluminium overkapping hoeft dit niet. Dan kun je lekker buiten blijven zitten als het regent, hard waait of de zon té fel is.
Met een aluminium overkapping creëer je jouw optimale ‘tuincomfort’!
Alles over een aluminium overkapping
Welke soorten overkappingen zijn er?
Zoals aangegeven zijn er verschillende soorten overkappingen. De meest bekende soort is de veranda. Veel mensen gebruiken de termen ‘veranda’ en ‘terrasoverkapping’ ten onrechte door elkaar. Een veranda is een terrasoverkapping die aan de wand van een woning of schuur wordt geplaatst, vaak met behulp van slagpluggen. De constructie rust op palen aan de andere zijde. Een veranda is dus een comfortabel verlengstuk van je huis.
Andere terrasoverkappingen worden meestal niet aan een woning bevestigd. Een prieel (tuinpaviljoen), een pergola of een constructie waarbij gebruik wordt gemaakt van een schaduwdoek zijn voorbeelden van vrijstaande terrasoverkappingen.
Wil je meer over de verschillende terrasoverkappingen weten? Lees dan het mijn artikel over de soorten overkappingen.
Waarom moet je kiezen voor een aluminium overkapping?
Zoals aangegeven zijn er drie populaire materialen waarvan je een terrasoverkapping kunt maken:
- Hout
- Kunststof
- Aluminium
Dit is best wel even een afweging. Hierbij moet je kijken naar de combinatie van functionaliteit en uitstraling dus naar je smaak in combinatie met je gebruikerswensen.
Belangrijkste voordelen van een aluminium overkapping
- Allereerst heeft aluminium een mooie luxe en vooral strakke uitstraling. Dit past natuurlijk uitstekend bij een moderne uitstraling van een woning en een moderne tuin. Je kunt grote overspanningen maken met slanke profielen. Ook dit materiaal is in een veelzijdigheid aan kleurstellingen te verkrijgen.
- Het gebruik van aluminium is ook een duurzame keuze. Op het moment dat aluminium is voorzien van een goede poedercoating zal dit materiaal heel lang mee gaan. De overkapping kan in diverse RAL kleuren uitgevoerd worden. De meest gangbare kleuren zijn RAL 9001 (crème wit), RAL 9016 (wit) en RAL 7016 (antraciet structuurlak).
- Aluminium vraagt zeer weinig onderhoud. Let op, géén enkel materiaal is onderhoudsvrij. Je zult je overkapping dan ook wel altijd wel iets moeten onderhouden. Bij een aluminium overkapping is het schoonhouden je voornaamste taak. Dit materiaal roest niet en trekt ook géén schimmels of ongedierte aan.
- Aluminium heeft als grote voordeel dat het licht van gewicht is. Je hebt ook voor een grote constructie niet heel veel staanders nodig en het houdt een mooie ruimtelijke uitstraling. Je hebt een maximale lichtinval en leefruimte.
- Aluminium is makkelijk te bewerken. Je kunt hier een mooie constructie van maken die uiteraard waterdicht kan worden gemaakt. Er zijn veel kant en klare profielen en andere onderdelen te verkrijgen waarmee je de meest prachtige aluminium overkappingen kunt maken. De afzonderlijke delen zijn keurig afgewerkt en goed aan elkaar te bevestigen.
- Aluminium is goed bestand tegen uv-stralen en hitte. Ook op extreem hete dagen hoef je niet te vrezen voor oververhitting of brandgevaar.
- Tot slot, en dat is ook niet onbelangrijk, aluminium is recyclebaar en dus prima voor het milieu. Dit is natuurlijk zeker goed om rekening mee te houden.
Nadelen van het gebruik van een aluminium overkapping
Als je kiest voor een aluminium overkapping kies je dus voor een duurzame constructie waar je jaren plezier van zult hebben. Om je een compleet beeld te geven over het gebruik van dit materiaal zal ik ook de andere kant voor je belichten. Naast deze bovengenoemde voordelen zitten er ook nadelen aan het gebruik van een aluminium overkapping.
Allereerst de uitstraling, aluminium heeft een strakke moderne uitstraling. Hiermee doe je een concessie aan de natuurlijke uitstraling die je wel hebt met een houten overkapping. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat je aanschafprijs van je overkapping vaak hoger is. Aluminium is een wat duurder materiaal, zeker als de elementen extra gepoedercoat moet worden voor een optimale bescherming. Bij de meeste overkappingen moet het materiaal ook op maat gemaakt worden waar natuurlijk een hoger prijskaartje aan hangt.
Overkapping van hout én aluminium
In dit kader is het goed te vermelden dat je ook een combinatie kunt maken van aluminium en hout. Hierdoor profiteer je van de veelzijdige voordelen van aluminium en de natuurlijke uitstraling van hout. Je vormt hierdoor een hele leuke combinatie waarin je zult ervaren dat de warmte van hout goed samen gaat met strakke uitstraling van aluminium.
Je hebt hierin diverse keuzemogelijkheden. Als je géén gebruik maakt van betonpoeren, kun je het beste je staanders van aluminium maken om rottingsverschijnselen te voorkomen. Je staanders komen dan immers in direct contact met de grond. Als je deze betonnen fundering wel gebruikt kun je kiezen wat jou het meeste aanspreekt. Ook het dak kun je van beide materialen vervaardigen. Veel mensen zijn van mening dat aluminium het beste past bij een glazen of polycarbonaat (kunststof) overkapping en dat hout een betere combinatie vormt met een doek dat gebruikt wordt als zonwering.
De veelzijdige mogelijkheden van aluminium overkappingen
Je kunt met aluminium de meest fantastische terrasoverkappingen maken. Naast de constructie (het skelet) van aluminium kun je ook wanden van dit materiaal maken. Dit is vooral een goede optie als je een aluminium veranda gaat (of laat) bouwen. Je constructie wordt hiermee ook een windscherm en biedt optimale beschutting.
Met behulp van aluminium profielen kun je ook een afdak van glas of polycarbonaat maken en kun je mooie (led)-verlichting integreren. Het zal je niet verbazen als ik je aangeef dat je hierin ook volop keuze hebt. Je kunt ook een open constructie maken en hier een zonwering in integreren. Deze zonwering kan op of onder de terrasoverkapping geplaatst worden.
Je kunt zelfs een horsysteem, ventilatie en verwarming in je overkapping plaatsen en hiermee een zeer comfortabele plek voor jezelf creëren. Een aluminium veranda wordt hiermee een heerlijk verlengstuk van je woning!
In de meeste gebieden heb je geen vergunning nodig om een aluminium terrasoverkapping te mogen plaatsen. Het is wel even goed om dit te checken, om niet op een vervelende manier verrast te worden.
Wat kost een aluminium overkapping?
De kosten van een aluminium overkapping zijn afhankelijk van jouw plannen. Wil je bijvoorbeeld een overkapping waarvan zowel de wanden als de constructie van aluminium is? Of wil je een overkapping waarbij hout en aluminium gecombineerd wordt? Ik kan je aanraden om een eerst een goed ontwerp of plan te hebben, voordat je aan de slag gaat met je overkapping. Het zou vervelend zijn als je teveel materiaal besteld, waardoor je teveel geld betaald.
Een aluminium overkapping zelf maken
Je kunt een aluminium overkapping uitstekend zelf maken. Je hoeft hiervoor geen ervaren vakman te zijn. Iedere doe-het-zelver kan dit. Hiermee kun je vele euro’s besparen. Het kost je misschien een drankje of je moet een barbecue organiseren voor je hulp, maar dat is het vaak wel.
Op dit laatste zou ik zeker niet besparen. Het is absoluut verstandig om wat helpende handen in te schakelen als je gaat starten met een (letterlijk) groot project zoals een veranda. Diverse onderdelen van de constructie zijn vaak wat groot en onhandig van formaat. Als je gaat werken met gelaagde glasplaten heb je deze mankracht zeker nodig. Deze platen zijn flink in gewicht.
Echter, als je klaar bent zul je het hele jaar door genieten van het fantastische resultaat en dat is precies de bedoeling!
In dit artikel leg ik je uit hoe je zelf een aluminium overkapping zelf kunt maken. Neem de zeven stappen rustig door en start dan, samen met de helpende handen, aan jouw eigen aluminium overkapping.
Een bouwpakket voor een aluminium overkapping
Zie je het niet zitten om zelf een ontwerp te maken voor je overkapping? Dat kan ik mij voorstellen, want er zijn veel dingen waar je aan moet denken als je het hele project zelf wil bedenken en maken. Je moet denken aan de fundering, staanders, schoren en de dakconstructie. Daarom zijn er ook veel bouwpakketten voor een aluminium terrasoverkapping. Wanneer je eens rondkijkt op het internet zie je vele mogelijkheden voor een bouwpakket.
Wil je eerst nog meer inspiratie opdoen voordat je gaat nadenken over de uitvoering van de overkapping? Download hier mijn nieuwste ebook over terrasoverkappingen, schuren en buitenverblijven voor nog meer inspiratie en tips.