Als je de houtkachel eens lekker op wilt stoken, moet je natuurlijk beschikken over een goede voorraad droge stukken hout. Droog hout vind je niet zomaar, ook niet als het lang droog is geweest. Ik vertel je hieronder alles over hout drogen en hoe je perfect kachelhout kunt krijgen. Het is een proces waar je wel even geduld voor moet hebben.
Het is natuurlijk heerlijk om je tijdens de koude dagen lekker door het vuur van de houtkachel te laten verwarmen. Op een gezellig avondje kunnen er zomaar een flink aantal blokjes doorheen gaan. Het is dan ook verstandig om een goede voorraad hout binnen handbereik te hebben, want als je de bodem van je houthok ziet, dan heb je zo goed als niets meer in huis. Het is dan niet zo dat je even de tuin inloopt of naar het bos kunt gaan om een paar stukken hout te halen om die in je houtkachel lekker weg te stoken. Het hout dat je hier vindt is (nog) niet geschikt hiervoor.
Wat is het beste hout voor de houtkachel?
Je zou zeggen dat je alle soorten hout lekker in een houtkachel kan opbranden maar dat is eigenlijk niet het geval. Het beste is om loofhout te gebruiken. Het voordeel hiervan is namelijk dat hier géén hars in zit. Dit is wel het geval als je bijvoorbeeld zou kiezen voor het hout van naaldbomen.
Om even discussies te voorkomen:
Natuurlijk kun je wel een conifeer branden in je houtkachel, maar hars is nog lastiger te drogen en dat moet echt wel gebeuren voordat je het hout kunt gebruiken. Hierover lees je verderop in dit artikel uiteraard meer.
Loofhout wordt ook wel hardhout genoemd, maar maak je geen zorgen. Dit zegt niets over de hardheid van het hout. Loofhout zal prima branden in je houtkachel. Stukken hout van onder andere de Berk, Beuk, Buxus, Eik, Esdoorn, Hulst, Lariks, Taxus, Wilg en de meeste fruitbomen doen het prima in je houtkachel.
Voordat ik verder ga over het gereedmaken van loofhout voor je kachel wil ik je even waarschuwen:
Natuurlijk is het héél verleidelijk om van je houtkachel een allesbrander te maken en alle soorten hout erin op te branden. Toch is dat geen verstandige keuze. Als je bijvoorbeeld behandeld hout, spaanplaat, multiplex of oud papier in je houtkachel zou verbranden loop je de kans dat er stoffen vrijkomen die schadelijk zijn voor je gezondheid. Niet doen dus.
Dat oude rieten mandje en dat sinaasappelkistje kun je ook beter voor een andere doelstelling gebruiken. Waarom maak je er niet een leuk decoratiestuk van voor in je tuin? Lees hier hoe je dat kunt doen.
Neem van mij aan deze retro-look een leuke (tijdloze) uitstraling aan je tuin geeft.
Geef deze spullen dus gerust een tweede leven. Het is de moeite waard.
Wanneer is hout droog is en geschikt om op te branden in de kachel?
Een andere belangrijke eis aan het hout dat de kachel ingaat, is dat het droog is. Dit lijkt alsof ik nu iets aangeef wat iedereen wel weet en ik hoor je denken: “Peter, waarom kom je met deze informatie, dat weet toch iedereen?”
Dat is vast en zeker ook wel zo, maar er zit verschil tussen droog en droog.
Heb je een idee hoe lang het duurt voordat het hout dusdanig droog is dat het de kachel in kan? Bedenk voor jezelf een antwoord en lees dan gerust verder in deze blog. Verderop in de tekst zal ik het juiste antwoord laten weten…..
Het begrip “droog hout” moet je niet te letterlijk nemen. Hout zal nooit volledig droog zijn. We noemen het hout droog als het tussen de 12% en de 20% vocht bevat. Ik kan me voorstellen dat dit lastig voor je vast te stellen is. Je hebt wellicht géén vochtmeter tot je beschikking. Dat geeft niet, want droog hout kun je ook makkelijk herkennen aan het loszittende schors en de scheuren in het hout.
Waarom het zo belangrijk is om alleen droog hout te gebruiken, is eenvoudig uit te leggen. Droog hout zorgt voor een volledige verbranding. Je bereikt hiermee een schonere verbranding en zorgt hiermee voor een veiliger gebruik van je houtkachel.
Wil je meer lezen over het veilig gebruiken van je houtkachel? Lees dan dit artikel dat ik eerder hierover geschreven heb en wat je elders op mijn website vindt.
Hout drogen: zo krijg je perfect kachelhout
Ik zal hieronder een paar handige tips met je delen hoe je je hout het beste kunt laten drogen zodat je perfect kachelhout krijgt. Daarnaast zal ik je doorverwijzen naar een aantal andere artikelen die ik over dit onderwerp heb geschreven, zodat je alle informatie bij elkaar hebt.
- Hout droogt het snelste als het in kleinere stukken gekapt of gezaagd is. Natuurlijk is dit wel even meer werk, maar je zult hierdoor wel sneller beschikken over droog hout. Hoe je hout het beste (op een veilige manier) kunt kloven, lees je hier.
- Droog het hout altijd in de buitenlucht, onder een afdak. De wind kan je hier een uitstekend handje bij helpen door er lekker langs te waaien. Deze “föhn” is ook nog eens helemaal gratis. Voorkom dan ook dat je het hout té beschut plaatst. Dan kan de wind zijn werk niet doen.
- Zorg dat je houtvoorraad op een overdekte plek ligt. Hiermee voorkom je dat de regen het hout nog natter en dus onbruikbaar maakt. Dek de stapel niet volledig af met een zeil of een andere constructie. Op dat moment loop je kans op schimmelvorming en dat moet je juist voorkomen. Daarom moet je het hout ook niet binnen laten drogen. Een klein stukje vochtig hout naast je brandende kachel kan natuurlijk wel, maar dat begrijp je vast wel.
- Zorg dat je houtstapel vrij van de grond ligt. Waarom dit zo belangrijk is? Heb je wel eens van optrekkend vocht gehoord? Dat is grondwater dat via het hout naar boven trekt. Dit is nu net een situatie die je wilt voorkomen toch? Hou daarmee rekening bij de keuze voor de plek waar je het hout gaat opslaan. Je kunt kiezen voor een ondergrond van steen, zand of ijzeren buizen.
Ik raad je aan om een houthok te gebruiken om je houtvoorraad in op te slaan en het te drogen. Je kunt eenvoudig zelf een houthok maken in 12 stappen.
Hoe lang duurt het voordat hout goed droog is en daardoor geschikt is voor de houtkachel?
Ok, ik had je nog een antwoord beloofd op de vraag hoe lang het duurt voordat hout écht goed droog is. Ik denk dat ik je ga verbazen:
Je zou zeggen dat je volop droog hout in het bos moet kunnen vinden als het een lange hete en vooral droge zomer geweest is. Dat is toch niet helemaal waar!
Wist je dat vers gekapt hout nog steeds zo’n 50% vocht bevat? Dit is echt niet droog in een paar dagen. Ook niet in een paar weken of maanden. Dit kan zomaar twee jaar of langer duren! En dan heb ik het over loofhout.
Als je een Conifeer zou laten drogen duurt het zelfs nog langer. Ik weet zeker dat dit een langere periode is dan je in je hoofd had! Als je de bovenstaande manieren toepast zul je deze tijd natuurlijk kunnen verkorten.
Heb je hier wat aan gehad of pas je misschien een andere handige manier toe waarop je hout kunt drogen? Laat het gerust weten in een reactie onder dit artikel.
Ik wens je een warme winter toe!
Wil je in de winter alvast wat inspiratie opdoen voor een mooie tuin in de zomer? Bekijk dan eens mijn gratis Tuinideeën Gids met 80 ideeën. Download de gids hier helemaal gratis.
Peter Steevens
op 25 Jan 2023