Stadstuin ontwerp maken: hoe ontwerp je een kleine stadstuin?
Wil je een stadstuin ontwerp maken? Veel mensen denken dat zo’n tuinontwerp ingewikkeld en specialistisch werk is, maar dat is niet helemaal zo. Een stadstuin ontwerpen kun je prima zelf, mits je de juiste stappen zet en over de juiste informatie beschikt. In dit artikel deel ik stadstuin ontwerp voorbeelden met je en geef ik je inzicht hoe je makkelijk én volledig kosteloos aan deze informatie kunt komen.
Een stadstuin moet rust geven in een drukke omgeving. Het is jouw privé domein waarin je je lekker kunt terugtrekken als je het drukke stadsleven even zat bent. Een stadstuin heeft vaak een relatief kleine afmeting, de meeste stadstuinen zijn ongeveer tussen de 50 – 500 m2 maar dat hoeft je geenszins te belemmeren bij het maken van je tuinontwerp en het realiseren van veel wensen met betrekking tot het inrichten van je tuin.
Stadstuin ontwerp: waar moet je rekening mee houden bij het ontwerpen?
Als je een tuinontwerp maakt voor een rijtjeshuis of een vrijstaande stadstuin, moet je met een aantal zaken rekening houden. Ik heb deze zaken even voor je op een rijtje gezet:
- Wat zijn je wensen met betrekking tot je tuin? Ben je een zonaanbidder of zit je liever beschut? Wil je er met mooie bloemen en planten een privé stadspark van maken of is het de plek waar je kinderen veilig kunnen spelen. Daarnaast kun je er natuurlijk ook groente, fruit en kruiden in verbouwen of wellicht heb jij andere plannen met je tuin.
- Hoeveel mensen maken gebruik van de tuin? Met betrekking tot de inrichting zal het een groot verschil maken of een gezin met drie kinderen er gebruik van maakt of een ouder stel.
- Wat zijn de afmetingen van de tuin? Ik gaf aan dat de meeste stadstuinen een vrij kleine afmeting hebben, maar uitzonderingen bevestigen de regel. Is jouw tuin een uitzondering?
- Hoe zit het met de omgevingsfactoren? Denk hierbij aan hoogbouw in de buurt, de stand van de tuin ten opzichte van de zon en een eventuele behoefte aan privacy.
- Last but not least jouw wensen…… vind je het leuk om in je tuin te werken of geef je de voorkeur aan een onderhoudsvriendelijke tuin?
Deze zaken zijn belangrijk om rekening mee te houden bij het ontwerpen van een stadstuin. Ik kan je aanraden om deze wensen op een rijtje te zetten en op te schrijven. Hiermee voorkom je dat je belangrijke zaken over het hoofd zult zien. Daarnaast is het goed om je specifieke wensen te inventariseren en de zaken die je zouden ergeren in een tuin op een rijtje te zetten. Op deze manier maak je een soort van puzzel voor jezelf. Als je die weet op te lossen, creëer je een tuinontwerp die volledig bij je past.
Meer tips over tuinontwerpen?
In mijn gratis e-book over het ontwerpen van een tuin vertel ik je over de negen meest gemaakte fouten en hoe je kosten kunt besparen bij een tuinontwerp. Download hier de gratis Tuinontwerp Gids.
Stadstuin inrichten: zo doe je dat
Als je op zoek bent naar rust in je tuin, moet je bij het ontwerp van je stadstuin kiezen voor overzicht. Een strakke belijning van binnen naar buiten is hier al een hele goede basis. Hiervoor kun je het beste voor weinig verschillende materialen kiezen en veel aandacht besteden aan wintergroene planten.
Dynamische vormen kun je ook creëren met organische lijnen, de levende lijnen. Je maakt minder contrast in het lijnenspel, maar legt de nadruk vooral op hoogtes (met beplantingen) en een groene uitstraling afgewisseld met bloeiende elementen.
Daarnaast kun je ook voor diverse mooie andere opties kiezen om mee te nemen bij het ontwerpen van je stadstuin. Hierbij kun je denken aan:
- Houten of stenen borders;
- Een goed uitgekiende plantkeuze;
- Een mooie botanische mix;
- Gebruik maken van hoogteverschillen;
- Decoratieve- en tevens functionele tuinverlichting integreren.
Ik wil graag al mijn kennis met je delen, zodat ik niet voor je achterhoudt. Zo leg ik in een ander artikel uit hoe je een kleine stadstuin kan ontwerpen als rustpunt in een drukke omgeving.
Stadstuin ontwerp voorbeelden
Bij het maken van een stadstuin ontwerp is het voor jou logischerwijs gemakkelijker als je enkele stadstuin ontwerp voorbeelden, die je als inspiratie kunt gebruiken. Daarom deel ik hieronder verschillende tuinontwerpen voor een kleine stadstuin, die ik zelf heb gemaakt voor mijn klanten van Mecklenfeld Tuinen. Hopelijk heb je wat aan de schetsen!
Tuinontwerp tips nodig?
Sinds 2009 specialiseer ik mij als eigenaar van hoveniersbedrijf ‘Mecklenfeld Tuinen’ in het ontwerpen en aanleggen van moderne onderhoudsvriendelijke tuinen. In de jaren dat ik hier mee bezig ben, is er op dit gebied ontzettend veel kennis en kunde bijgekomen. Die kennis en kunde gebruik ik dagelijks met mijn hele team om tuinontwerpen te maken.
Maar waarom zou ik die kennis voor onszelf houden, als ik weet dat jij er ook je voordeel mee kunt behalen? Daarom heb ik onderstaande blogs geschreven over:
- Waar je op moet letten bij het maken van een tuinontwerp met overkapping
- Waarom je zelf een tuinontwerp moet maken of juist een tuinontwerp moet laten maken
- Voortuin voorbeelden, die je kunt gebruiken bij het maken van een voortuin ontwerp
- Wat je kan doen om gemakkelijker en sneller een gratis tuinontwerp te maken
- Hoe je een moderne strakke tuin ontwerpt
- Wat je moet doen om een boerderijtuin ontwerp te maken
- Hoe je een landelijke tuin ontwerp maakt
- Welke 10 stappen je moet doorlopen om een tuinontwerp te maken
- Waar je op moet letten als je zelf een tuinontwerp wilt maken
- Hoe je een tuinontwerp maakt waarbij een kleine tuin groter lijkt
Hoe kunnen we je verder helpen bij het maken van een tuinontwerp?
Hopelijk hebben we je kunnen helpen aan de hand van dit artikel. Maar er is natuurlijk veel meer belangrijke informatie die je moet weten over het ontwerpen van de tuin. Er zijn namelijk nog meer gemaakte fouten. Anderzijds ben je misschien op zoek naar inspiratie of heb je al concrete plannen waar je ons hulp bij kunt gebruiken. Download gratis onze Tuinontwerp Gids waarin je de 9 meest gemaakte fouten ontdekt en hoe jij deze voorkomt.