7 voordelen van een tuinkantoor!
28 april 2019 
10 min. leestijd

7 voordelen van een tuinkantoor!

Een tuinkantoor is dé oplossing wanneer je veel thuis werkt, maar je werk en privé wel gescheiden wil houden. Thuis werken is natuurlijk ideaal, maar het zorgt ervoor dat de scheidslijn tussen werk en privé steeds meer vervaagt. Een kantoor in je tuin is vaak een ideale oplossing. Heb je wel eens aan deze mogelijkheid gedacht? In deze blog zal ik je inspireren met voordelen van een werkruimte of praktijkruimte in je tuin, gewoon omdat dit misschien een best interessante overweging is nu thuiswerken steeds populairder wordt.

Alles over een tuinkantoor

  1. Wat is een tuinkantoor?
  2. Soorten tuinkantoren
  3. Alle voor- en nadelen van een tuinkantoor
  4. Stijlvolle tuinkantoorideeën
  5. Wat is de beste ligging voor een tuinkantoor?
  6. Tuinkantoor realiseren in 4 stappen
  7. Wat zijn de kosten van een tuinkantoor?

Tuinkantoor

Wat is een tuinkantoor?

Door de toenemende digitale mogelijkheden, hoor je steeds meer mensen die één of meer dagen thuis werken. Het vormt een belangrijk onderdeel van ‘het nieuwe werken’. Als je je woonruimte ook gebruikt als werkplek, is het soms de kunst om werk en privé een beetje gescheiden te houden. De stap om even door te werken of ook in het weekend aan de gang te gaan is snel gezet. Je hoeft er immers de deur niet voor uit en je hebt géén woon-werkverkeer. Je wilt echter niet 24/7 leven in je werkplek en het staat niet professioneel om eventuele klanten te ontvangen in je woonkamer of aan de keukentafel.

Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om een aparte ruimte (zoals de rommelkamer of de zolder) in te richten als kantoor of praktijkruimte, maar ook dat werkt in de praktijk niet altijd zoals je voor ogen hebt. Je kunt ook kiezen voor een kantoor in de tuin, dit is soms wel de meest handige oplossing, mits je de ruimte hebt om deze voorziening te realiseren. Ik zal je uitleggen waarom je deze optie zeker kunt overwegen.

Het is nog maar de vraag of je werk en privé kunt scheiden als je gebruik maakt van de rommelkamer of de zolder. In veel gevallen moet je klant toch door een deel van je woning om je kantoor te bereiken en werkt het niet bevorderlijk voor je concentratie als je aan het werk bent of telefoongesprekken moet voeren naast de draaiende wasdroger. Een goed geïsoleerde, rustige en comfortabele werkplek zal dan zeker je voorkeur hebben.

Soorten tuinkantoren

Je kunt een tuinkantoor helemaal inrichten zoals je zelf wil. Toch wil ik een aantal verschillende soorten tuinkantoren voor je op een rijtje zetten, zodat je misschien wel geïnspireerd wordt door de vele mogelijkheden.

Allereerst kun je nadenken over de stijl van je werkruimte: moet deze modern zijn of juist een knusse uitstraling hebben? Welke materialen heb je nodig om deze stijl te realiseren? Bij een modern tuinkantoor zou je bijvoorbeeld veel gebruik kunnen maken van glas, terwijl bij een andere stijl misschien hout wel beter past.

Daarnaast kun je nadenken over de verschillende opties die je aan je werkruimte kunt toevoegen. Wil je bijvoorbeeld een tuinkantoor met toilet? Of een tuinkantoor met WiFi? Het is goed om hier vooraf over na te denken zodat je je hier op kunt voorbereiden. Daarnaast kun je ervoor kiezen om je tuinkantoor te combineren met een veranda of overkapping. Zoals je misschien al leest zijn er veel verschillende soorten en opties voor een tuinkantoor en ik raad je aan om eens rond te kijken en je te laten inspireren voordat je echt aan de slag gaat met het ontwerpproces.

Tuinkantoor

Alle voor- en nadelen van een tuinkantoor

Als je kiest voor een tuinkantoor werk je niet in huis maar aan huis. Deze optie biedt zeer veel interessante voordelen en is relatief eenvoudig realiseerbaar. Voordat ik hieronder verder in ga op de mogelijkheden van het bouwen van een werkplek in de tuin, zal ik de 7 belangrijkste voordelen van een tuinkantoor voor je op een rijtje zetten. Deze voordelen staan in willekeurige volgorde:

  1. Je creëert een rustige en comfortabele werkplek voor jezelf met de meest optimale omstandigheden om geconcentreerd en op de meest efficiënte manier te kunnen werken;
  2. Geen last van contactgeluiden uit de woning;
  3. Je kunt werk en privé goed gescheiden houden, je hoeft geen klanten thuis te ontvangen en je privé bezoek niet op kantoor te verwelkomen;
  4. Je geeft je werkplek een mooie natuurlijke uitstraling, waar je uitstekend jouw klanten in kunt ontvangen;
  5. Je kunt de werkruimte volledig volgens jouw wensen en behoeften inrichten;
  6. Geen woon-werk verkeer (met uitzondering van de wandeling over het tuinpad);
  7. Een tuinkantoor, mits voorzien van bedrijfsvoorzieningen zoals een computer, internetverbinding, bureau (stoel) en eigen toilet is van de belasting aftrekbaar.

Een tuinkantoor heeft helaas ook een aantal nadelen. Om je een realistisch beeld te geven over een werkruimte of praktijkruimte in je tuin zet ik ook deze nadelen voor je op een rijtje:

  1. Allereerst is neemt een tuinkantoor ruimte van je tuin in. Hoeveel ruimte mag je tuinkantoor innemen en houd je nog voldoende tuin over?
  2. Het bouwen van een tuinkantoor kost meer moeite en energie dan het omtoveren van een kamer in een werk- of praktijkruimte.
  3. Een tuinkantoor is meer inbraakgevoelig dan een kantoor in huis.

Stijlvolle tuinkantoorideeën

Er zijn veel verschillende manieren waarop je een tuinkantoor kunt vormgeven en hoe je je werkruimte kan inrichten. Hieronder probeer ik met een aantal voorbeelden je te inspireren.

Tuinkantoor

Tuinkantoor met overkapping

Tuinkantoor met overkapping

Tuinkantoor met overkapping

Tuinkantoor

Wat is de beste ligging voor een tuinkantoor?

Het is ook goed om aandacht te besteden aan de exacte locatie van het kantoor in je tuin. Een kantoor neemt uiteraard wel wat ruimte in. Er spelen een paar belangen mee bij het bepalen van de plaats van je werkplek. Uiteraard moet het kantoor een functionele plek krijgen en moet het ook makkelijk te bereiken zijn voor eventuele bezoekers. Daarnaast moet het kantoor niet te veel invloed krijgen op de uitstraling van je tuin maar moet je ook kijken naar de gevolgen als je een kantoor plaatst. Met dit laatste doel ik op de ligging van de tuin. Je kunt door het plaatsen van een kantoor een hele andere verhouding krijgen tussen de zon en de schaduw. Dit heeft niet alleen effect op je beplanting, maar misschien ook wel op het aantal zonuren op je terras!

Tuinkantoor realiseren in 4 stappen

Ik heb al een beetje verklapt dat het plaatsen van tuinkantoren relatief eenvoudig te realiseren is. Je kunt deze voorziening zelfs zelf maken als je een beetje handig bent. Het plaatsen van een tuinkantoor is niet veel ingewikkelder dan het neerzetten van een tuinhuisje of een grote schuur. Alleen het plaatsen van glas voorzieningen zoals schuifpuien, is wat lastiger. Dit is wel iets waarvoor vaak gekozen wordt om genoeg lichtinval te realiseren en ervoor te zorgen dat je kunt genieten van de rustgevende omgeving van je tuin. Je wilt immers niet het idee hebben dat je letterlijk in de schuur bent weggestopt. Je kunt kiezen om volledig zelf aan de gang te gaan, maar er zijn ook diverse prefab tuinkantoren verkrijgbaar. Wil je meer ideeën opdoen voor je tuin? Download hier mijn gratis tuininspiratiepakket.


1. Verdiep je in een omgevingsvergunning voor je tuinkantoor

Het mooie is dat je in veel gemeenten géén omgevingsvergunning nodig hebt om een tuinkantoor van een kleine afmeting te plaatsen. Als je onder de 40 vierkante meter blijft, ben je vaak niet afhankelijk van toestemming. Het is wel verstandig om dit even na te gaan.

De naam ‘omgevingsvergunning’ zal je misschien niet direct bekend in de oren klinken, maar als ik je aangeef dat dit de moderne benaming is van de bekende ‘bouwvergunning’, weet je precies wat met deze term bedoeld wordt.

Gemeenten zijn redelijk vrij om te bepalen hoe zij hun ruimtelijke ordeningsbeleid vormgeven. Dat houdt in dat gemeenten zelf kunnen bepalen of je een vergunning nodig hebt voor het plaatsen van een werkplek in de achtertuin of dat je zonder schriftelijke toestemming de fundering mag aanleggen en de palen in de grond mag slaan. Concreet betekent dit dat je in je eigen gemeente moet controleren of je een vergunning nodig hebt. De (richt)lijnen hoe je ‘binnen de lijntjes moet kleuren’ als je een kantoor in je achtertuin neerzet, staan beschreven in het bouwbesluit.

Tuinkantoor

2. Noteer alle eisen waaraan je tuinkantoor moet voldoen

Het klinkt misschien niet zo aantrekkelijk om in de winter je warme huis te verlaten om in je tuinkantoor te moeten werken. In de praktijk hoef je met betrekking tot de temperatuur zeker niet af te zien in je kantoor. Je kunt deze uiteraard volledig isoleren en voorzieningen treffen om in een aangename temperatuur te werken. Je kunt wellicht gebruik maken van je CV voorziening die je in huis gebruikt, maar uiteraard ook een elektrische kachel gebruiken. Natuurlijk behoort een pelletkachel ook tot de mogelijkheden. De temperatuur van deze kachel is goed regelbaar en de uitstraling van deze kachel past uiteraard wel goed bij de natuurlijke uitstraling van de setting.

Daarnaast moet je ook rekening houden met de eventuele mogelijkheden voor een toilet. Hier zul je een aparte ruimte voor moeten maken met riolering. Is dit mogelijk in jouw tuin? En heb je hier de juiste kennis voor in huis. Tot slot raad ik je ook aan om eens na te denken over WiFi-verbinding. Kun je werken met de verbinding vanuit je huis of kun je toch beter een extra router installeren? Misschien heb je zelf nog wel andere eisen waaraan je nieuwe werkruimte of praktijkruimte aan moet voldoen. Schrijf ze allemaal op voordat je aan de slag gaat met het ontwerpproces zodat je niets over het hoofd ziet.

Tuinkantoor

3. Tuinkantoor ontwerpen in de stijl van de woning en tuin

Nu je een lijst van eisen hebt gemaakt, wordt het tijd om je tuinkantoor te ontwerpen. Je kunt de werkruimte in iedere stijl vormgeven. Het mooiste is om de stijl van het kantoor aan te laten sluiten op de stijl van het huis en je tuin om er een mooi geheel van te maken. Je kunt het kantoor dan ook modern, landelijk of juist een klassieke uitstraling geven. Daarnaast heb je ook alle mogelijkheden met betrekking tot de vormgeving en inrichting.

Daarnaast is het goed om rekening te houden met de ligging van je tuinkantoor en kun je ervoor kiezen om beplanting op het dak van je kantoor aan te leggen of de muren van je kantoor te benutten om verticaal te tuinieren. Op deze manier verstop je het kantoor een beetje, maar maak je wel op een hele mooie manier gebruik van de voordelen hiervan. Veel van deze voordelen sluiten immers goed aan op het gebruik van een kantoor in de tuin. Er zijn veel verschillende manieren waarop je een tuinkantoor en tuin kunt ontwerpen. In dit artikel leg ik je meer uit hoe je een tuin (met of zonder tuinkantoor) kunt ontwerpen met verschillende digitale programma’s. 

Tuinkantoor

4. Bouw je tuinkantoor

Na de nodige voorbereiding is het tijd om echt aan de slag te gaan met het bouwen van je tuinkantoor. Je kunt dit op veel verschillende manieren doen. In dit artikel leg ik in zeven stappen uit hoe je een terrasoverkapping maakt. Dit artikel is ook heel goed toepasbaar op een tuinkantoor (met overkapping). Uiteraard is het ook goed om je nog beter te verdiepen in het isoleren van je tuinkantoor en alle andere toevoegingen. Daarom raad ik je aan om ook eens in gesprek te gaan met een expert die je kan helpen en met een frisse blik naar je plannen kan kijken.

Wat zijn de kosten van een tuinkantoor?

De kosten van een tuinkantoor zijn afhankelijk van je eisen. De grootte en de verschillende eisen zoals een toilet hebben hier invloed. Ook is er een groot verschil tussen prefab tuinkantoren en een eigen ontworpen tuinkantoor. Tot slot is de prijs ook afhankelijk van de arbeid: laat je een tuinkantoor bouwen of doe je dit zelf? Wanneer je alles op een rijtje hebt kun je je verdiepen in de kosten.

Wil je meer ideeën opdoen voor een tuinkantoor of andere mogelijkheden voor je tuin? Dan raad ik je aan om mijn gratis tuininspiratiepakket eens te downloaden. Hierin vindt je allerlei informatie en inspiratie voor jouw nieuwe of bestaande tuin. Download het gratis pakket hier.



Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

  • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

  • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

  • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

  • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

  • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

  • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

  • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

  • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

  • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

  • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!