Anti-worteldoek om onkruid tegen te houden
Onkruid probeert zich altijd en overal een weg te banen naar de oppervlakte. Het feit dat jij er voor kiest om binnen jouw tuin preventief te werken betekent daarom nog niet dat je buren hetzelfde doen. Geloof het of niet, maar de kans bestaat dat het onkruid van de buren op een zeker ogenblik z'n weg vindt naar jouw tuin. Dat is vervelend, want op deze manier kan je alsnog met heel wat extra werk worden geconfronteerd. Gelukkig bestaan er verschillende mogelijkheden om je tuin af te schermen tegen onkruid van buitenaf.
- Het gebruik van een anti worteldoek
- Anti worteldoek onder halfverharding
- Anti worteldoek onder bestrating
- Anti worteldoek achter beschoeiing
- Het probleem van onkruid in de border
- Borderranden
- Bodembedekkers in de border
- Houtschilfers
- Conclusie
Het gebruik van een anti worteldoek
Eén van de vaakst toegepaste, preventieve maatregelen tegen het verschijnen van onkruid van buitenaf in je tuin is het gebruik van een anti worteldoek. Een dergelijk doek is geweven uit zwart plastic en beschikt over het voordeel dat ze wel water, maar geen licht of wortelgroei doorlaat. Het kopen van een worteldoek is tegenwoordig bovendien mogelijk in de meest uiteenlopende afmetingen. Zo kan je kiezen voor een doek met een breedte van 105, 165, 210, 330, 420 en 525 centimeter. Is de breedte van het door jouw gekozen anti worteldoek toch nog te beperkt? Voorzie dan tijdens de plaatsing een overlapping van 10 centimeter. De plaatsing van een anti worteldoek in je tuin kan op verschillende manieren gebeuren, namelijk:
- Onder halfverharding
- Onder bestrating
- Achter beschoeiing
- Anti worteldoek onder halfverharding
In het merendeel van de gevallen wordt er voor gekozen om een anti worteldoek toe te passen als preventieve maatregel tegen onkruid van buitenaf bij halfverhardingen. Het komt nog steeds vaak voor dat zaken zoals grind, split of houtsnippers rechtstreeks op de grond worden aangebracht. Dit heeft als gevolg dat onkruid er geen enkel probleem mee heeft om door de halfverharding heen te groeien. In principe is het in deze situatie haast onmogelijk om onkruidbestrijding toe te passen zonder dat er moet worden gegrepen naar ingrijpende, chemische middelen.
Het plaatsen van een anti worteldoek in bovenvermelde situatie is dan ook altijd het interessantst. Je dient er wel bij stil te blijven staan dat er minimaal een laag van 5 centimeter op het worteldoek moet worden aangebracht. Doe je dit niet, dan loop je het risico dat het doek omhoog zal komen. In het geval van grind moet er bovendien rekening mee worden gehouden dat de textuur van de halfverharding er voor kan zorgen dat het van het doek afglijdt. Bij tuinpaden vormt dit niet zo'n groot probleem, maar bij het toepassen van een anti worteldoek bij een oprit kan dit wel een belangrijk aandachtspunt zijn.
Anti worteldoek onder bestrating
Er bestaat zeer veel discussie over het gebruik van een anti worteldoek onder bestrating. De één is van mening dat het helpt om het doorbreken van onkruid van buitenaf een halt toe te roepen terwijl de ander stelt dat het volkomen onzinnig is. Wij zijn eerder geneigd om ons bij het laatste aan te sluiten. We zijn deze mening toegedaan omdat het onkruid dat tussen de bestrating ontstaat doorgaans wordt gevormd door zaden die er van bovenaf opvallen en ontkiemen. Betekent dat, dat een anti worteldoek onder bestrating plaatsen altijd overbodig is? Neen. In omgevingen waar er sprake is van muizen of mollen kan ze immers wel degelijk een praktisch voordeel realiseren.
Anti worteldoek achter beschoeiing
Tot slot kan er nog gebruik worden gemaakt van een anti worteldoek die achter een beschoeiing wordt geplaatst. Op deze manier kan je in principe rekenen op twee interessante voordelen. Enerzijds worden lelijke verzakkingen voorkomen, maar anderzijds geldt ook hierbij dat onkruid welke van buitenaf je tuin wil penetreren geen kans meer maakt. Het anti worteldoek wordt achter de beschoeiing bevestigd door gebruik te maken van een nietpistool. Je zou er eventueel ook voor kunnen kiezen om een lat tegen de beschoeiing te schroeven.
Het probleem van onkruid in de border
Onkruid dat zich van buitenaf een weg baant naar binnen in je tuin doet dat doorgaans via de zogenaamde border. Dit kan rampzalige gevolgen hebben. In het bijzonder wanneer er sprake is van het zogenaamde zevenblad blijf je maar schoffelen en wieden. Het spreekt dan ook voor zich dat voorkomen beter is dan genezen. Om penetrerend onkruid van buitenaf in de border tegen te gaan kan je verschillende zaken ondernemen, namelijk:
- Het toepassen van borderranden
- Het planten van bodembedekkers in de border
- Het gebruik van houtschilfers
Borderranden
Eén van de meest efficiënte manieren om te voorkomen dat onkruid van de buren in jouw tuin terechtkomt is gebruikmaken van zogenaamde borderranden. Indien je er voor kiest om deze 'bescherming' voor je tuin toe te passen dien je er wel rekening mee te houden dat ze tot op een diepte van 30 centimeter moeten worden geplaatst.
Bodembedekkers in de border
In de strijd tegen onkruid in de border is het altijd een aanrader om te zorgen voor voldoende begroeiing. Onkruid kan namelijk alleen maar goed groeien op het ogenblik dat er voldoende ruimte en licht voor handen is. Door de plaatsing van bodembedekkers wordt de border veel minder toegankelijk voor onkruid. Eén van de meest interessante bodembedekkers die ook tijdens de winter mooi groen blijft is de maagdenpalm of Vinca Minor.
Wil je een beetje extra warmte en een aanzienlijkere, natuurlijke uitstraling creëren in de border van je tuin? In dat geval kan je er nog voor kiezen om gebruik te maken van houtsnippers. Deze beschikken over een preventieve werking tegen onkruid, maar dienen wel één keer in de paar jaar te worden vervangen. Alternatieven voor houtschilfers die over een gelijkaardige werking beschikken zijn boomschors, stro, cacaodoppen, turfmolm evenals grind.
Conclusie
Onkruid gaat waar het niet staan kan. Dat is een feit en daar kan je maar beter meteen vrede mee nemen. Zelfs wanneer jij in je tuin alles op orde hebt kan het onkruid van de buren zich alsnog een weg banen naar jouw stukje paradijs. Door het toepassen van de hierboven vermelde oplossingen is het echter mogelijk om dit risico zoveel als mogelijk is te beperken.
Eefje Roodvoets
op 11 May 2020