Onkruid in gazon bestrijden: zo doe je dat

Lang niet iedereen ziet graag bloemetjes van klavertjes, paardenbloemen of een boterbloem in zijn of haar gazon opduiken. In het merendeel van de gevallen houden mensen dan ook van een gewoon egaal groene grasmat. Dus is het zaak om onkruid in het gazon goed te bestrijden. Het realiseren van een onkruidvrij gazon wil in de praktijk wel eens een behoorlijke uitdaging zijn. Wil jij de kans op onkruid in je gazon zo beperkt mogelijk houden en ben je daarvoor op zoek naar enkele preventieve maatregelen? Of is het al te laat en wil je graag weten hoe je dat vervelende onkruid het meest efficiënt kan verwijderen? Je komt het allemaal te weten op deze pagina!

  • Een goede, onkruidvrije start voor je gazon
  • Zorg voor een sterk en weerbaar gazon
  • Het verwijderen van onkruid in je gazon
  • Gebruikmaken van een sproeimiddel
  • Conclusie

Een goede, onkruidvrije start voor je gazon

Het begint eigenlijk allemaal reeds bij de keuze van het graszadenmengsel waar gebruik van wordt gemaakt. Deze wordt immers in de praktijk altijd bepaald aan de hand van de wijze en intensiteit waarmee het gazon wordt belopen. Wordt er niet zo vaak op gelopen of gespeeld? Dan kan er worden gekozen voor een fijnere grassoort die over een zeer mooie uitstraling zal beschikken. Vergis je namelijk niet, een echt siergazon bestaat uit veel fijnere grassoorten in vergelijking met een speelgazon.

Toch moet er op dit vlak ook een kleine waarschuwing worden gegeven. Hou bij de keuze van het graszadenmengsel namelijk bij voorkeur ook meteen rekening met de nabije toekomst. Is je vriendin zwanger of heb je reeds een kind en gaat deze binnenkort je kleine stukje paradijs verkennen? Pas je graszadenmengsel daar dan gerust aan, aan. Kies je namelijk voor de realisatie van een siergazon en wordt deze toch vaak belopen? In dat geval zal het gras snel wegkwijnen waardoor de kale plaatsen zullen worden ingenomen door onkruid. Dit precies wat je in jouw tuin dus niet wil.

Zorg voor een sterk en weerbaar gazon

Om de kans op het verschijnen van onkruid in je gazon tot een absoluut minimum te beperken is het aan te raden om een goede, regelmatige verzorging toe te passen. Dit kan je doen door het gazon regelmatig te bemesten, maar geef ze in het bijzonder bij langdurige droogte ook gerust wat (extra) water. Op deze manier wordt er voor gezorgd dat je gazon echt sterk blijft en opgewassen is tegen het verschijnen van onkruid. Is er sprake van droogte of een tekort aan voeding? Dan zal je merken dat je gazon in geen tijd vol staat met onkruid.Onkruid in je gazon bestrijden

Er bestaan tegenwoordig zeer veel verschillende manieren om onkruid op de meest uiteenlopende plaatsen in je tuin te kunnen verwijderen. Vaak wordt hiervoor gebruik gemaakt van kokend water of huis-, tuin- en keukenmiddeltjes zoals zout of schoonmaakazijn. Niets van dit alles kan je gebruiken wanneer het onkruid zich in je gazon bevindt. Door kokend water over je gazon te gieten zorg je er namelijk niet alleen voor dat het onkruid wordt bestreden, daarnaast is de kans zeer groot dat ook het gras verbrandt.Ook zout en schoonmaakazijn hebben logischerwijs een nefaste werking op het gazon.

Waar je eventueel wel voor zou kunnen kiezen is het gebruik van zogenaamde herbiciden. Het betreft hier onkruidbestrijdingsmiddelen die er niet alleen voor zorgen dat het bestaande onkruid wordt weggewerkt, daarnaast heeft ze ook een preventieve werking. Er bestaan op dit vlak tegenwoordig meerdere, systemische middelen die er voor zorgen dat de actieve bestrijdingsstof wordt opgenomen in de sapstroom van het onkruid. Dit zorgt er voor dat er niet alleen aan de oppervlakte wordt gewerkt, maar de planten tot diep in de wortels zullen afsterven.

Lang niet iedereen zal er echter om staan springen om chemische middelen toe te gaan passen. In het bijzonder wanneer je bijvoorbeeld huisdieren in je tuin of spelende kinderen hebt rondlopen is dit zeker niet aan te raden. Wat is dan het alternatief? Manueel aan de slag gaan om het onkruid uit je gazon te verwijderen! Wat dit betreft kan je er voor kiezen om gebruik te maken van verschillende soorten gereedschap, namelijk:

Je hoeft het op vlak van gereedschap bovendien lang niet altijd zo ver te zoeken. Heb je niets van bovenstaande in huis en wil je toch graag nu meteen een beetje onkruid in je gazon te lijf gaan? In dat geval kunnen ook een lang mes en een schroevendraaier hier bij helpen. Zolang je er voor zorgt dat je niet alleen het plantje boven de grond, maar ook de wortels uittrekt, zal je het onkruid in je gazon op efficiënte wijze kunnen bestrijden. Het spreekt voor zich dat deze manuele werkwijze jammer genoeg wel de nodige tijd in beslag neemt.

Gebruikmaken van een sproeimiddel? Oppassen bij een jong gazon!

Voor veel mensen zal het teveel tijd in beslag nemen om het gazon manueel van onkruid te ontdoen. In dit geval kan het gebruik van een sproeimiddel een interessant alternatief vormen. Toch moet het gezegd dat je niet alleen moet opletten met een dergelijk middel wanneer je kinderen of huisdieren in je gazon rondlopen hebt. Wat bijvoorbeeld ook te denken van een jong gazon?

Het gebruik van sproeimiddel bij een jong gazon kan er voor zorgen dat er niet alleen een preventieve werking tegen onkruid wordt gerealiseerd (dat doet het dus wel degelijk), daarnaast kan ze ook de jonge grasplanten het leven zuur maken. Beschik je over een jong gazon en wil je graag gebruikmaken van een sproeimiddel? In dat geval is het belangrijk om te controleren op de fles of deze kan worden gebruikt bij een gazon dat jonger is dan 6 maanden.

Conclusie

Wanneer je, je gazon onkruidvrij wil krijgen en bovendien ook wil houden is het altijd belangrijk om er blijvend de nodige aandacht aan te besteden. Veel mensen denken dat het één keer uittrekken van alle onkruid er voor zorgt dat ze zich meteen nergens geen zorgen meer om hoeven te maken, helaas is dat niet het geval. Bovendien moet het gezegd dat het onkruidvrij maken van een gazon heel wat complexer is in vergelijking met wanneer je onkruid in de voegen van je terras wil bestrijden. Het zal dus heel wat geduld en werk vergen, maar op het einde van de dag beschik je wel over een aantrekkelijk en volledig onkruidvrij gazon!

Reactie plaatsen