Onkruid tussen tegels voorkomen? Zo doe je dat

Onkruid vormt in menig aantal tuin een groot probleem. Daar waar iedereen het wel fijn vindt om over een beetje groen te beschikken geldt dat niet voor onkruid. Daarnaast heeft ze het ongewenste effect om overal te verschijnen waar dat maar enigszins mogelijk is. Dat betekent niet alleen tussen de mooie bloemen die deel uitmaken van je tuin, maar wat ook te denken van de plaats tussen de tegels van je terras?

Veel mensen investeren tegenwoordig in een mooi en omvangrijk terras voor hun tuin. Dat is leuk, want je kan er tijdens het voorjaar en de zomermaanden heerlijk op vertoeven. Echter, wanneer de uitstraling van je terras wordt beïnvloed door onkruid is de lol er snel vanaf. Door rekening te houden met de interessante tips op deze pagina wordt het echter mogelijk om onkruid tussen de tegels van je terras te voorkomen.

Zout als wondermiddel tegen onkruid tussen de tegels

Eén van de meest efficiënte middeltjes om niet alleen onkruid te bestrijden, maar ook tegen te gaan is zout. Strooi ze met de nodige regelmaat in de voegen van je tegels en je zal merken dat onkruid geen schijn van kans meer heeft. Het volstaat om zo'n 20 gram zout per vierkante meter te strooien. Wil je de werking van dit keukenproduct nog efficiënter maken? In dat geval kan je er nog voor kiezen om ze op te lossen in heet water. Gooi de emmers vervolgens over je terras heen en het aanwezige onkruid zal in geen tijd komen te verdwijnen.

Het gebruik van zout is in de strijd tegen onkruid die verschijnt tussen je terrastegels zeer interessant te noemen. Toch moet er op dit vlak ook een kleine waarschuwing worden gegeven. Het wordt bijvoorbeeld aangeraden om zout nooit op kalkstenen te strooien. Dit is het geval omdat dit product toch over een bijtende werking beschikt. Bovendien kan zout ook nefast zijn voor planten die je wel in je tuin wil behouden. Zout heeft dan ook niet uitsluitend een dodelijke werking bij onkruid, maar eveneens bij gewone planten of hagen waar je wel van houdt.

Bovenstaande zorgt er voor dat je ook tijdens het aanbrengen van de zoutoplossing op je terras rekening moet houden met het bijtende karakter van dit product. Voorkom daarom bij voorkeur dat de zoutoplossing afloopt in de planten of het gras. In het bijzonder tijdens de warme zomermaanden kan het effect hiervan immers razendsnel zichtbaar zijn.


Ook azijn kan worden ingezet

Ben je er niet zo voor te vinden om gebruik te maken van zout? In dat geval kan schoonmaakazijn een interessant alternatief zijn. Dit product beschikt niet alleen over een efficiënte werking tegen onkruid, maar helpt bovendien ook groenaanslag te voorkomen en te bestrijden. Je dient er ook bij het gebruik van azijn rekening mee te houden dat ze nefast kan zijn in combinatie met kalkstenen tegels. Het is dan ook zeer belangrijk om het gebruik van dit product bij een dergelijke terras te vermijden.

Om gebruik te kunnen maken van schoonmaakazijn in de strijd tegen het onkruid welke zich tussen de tegels bevindt is het belangrijk om een droge dag af te wachten. Bovendien mag schoonmaakazijn niet puur worden gebruikt. Los ze dan ook op volgens de voorschriften die zijn terug te vinden op de fles. De oplossing die op deze manier wordt verkregen kan dan worden uit gesproeid door middel van een onkruidsproeier of een gieter die is voorzien van een sproeikop.

Is er sprake van groenaanslag op je tuinmeubelen of bijvoorbeeld op de omheining van je tuin? In dat geval zou je er eventueel wel voor kunnen kiezen om de schoonmaakazijn onverdund te gebruiken. Let wel, dit is sterk afhankelijk van het type materiaal. In ieder geval geldt ook voor het gebruik van azijn dat je moet opletten dat de oplossing niet tussen de planten terechtkomt die je wel wil behouden. Net als zout kan ze immers ook hier over een flink destructief karakter beschikken.

Preventieve maatregelen bij de realisatie van je terras

Uiteraard is het altijd beter om een probleem te voorkomen dan te genezen. In de praktijk zijn er dan ook verschillende zaken waar je reeds rekening mee kan houden bij de realisatie van je terras. Eén van deze zaken is het voorzien van voegen zoveel als mogelijk is beperken. Maak bij voorkeur gebruik van grote tegels en zorg er voor dat de fijne voegen mooi tot aan de rand van de tegels zijn afgewerkt. Alleen op deze manier kan het verschijnen van onkruid reeds in de basis zoveel als mogelijk is worden beperkt.

Ben je eventueel wel te vinden voor een beetje groen op je terras, maar wil je vooral onkruid tegengaan? In dat geval is het ook altijd een mogelijkheid om doelbewust een bepaald mos tussen de voegen te laten groeien. Door de aanwezigheid van dit mos wordt het ontstaan van onkruid in de voegen in de kiem gesmoord. Bovendien krijgt je terras hierdoor net iets meer kleur. Het realiseren van mos in de voegen van je terras is echter uiteraard iets waar lang niet iedereen zomaar voor zal te vinden zijn.

Cor Kluskens
Door

Cor Kluskens

op 04 Jul 2019

Azijn is zeer slecht voor het milieu en het blijft lang in het grondwater zitten

Richard
Door

Richard

op 20 Jun 2019

Azijn ter bestrijding van onkruid is wettelijk niet toegestaan en slecht voor het milieu.

p. gardener
Door

p. gardener

op 10 Jun 2019

dom geklets over dat zout strooien; het strooien van zout in je tuin vergiftigt de bodem en het grondwater !

onkruid
Door

onkruid

op 11 May 2020

Is dat nu juist niet de bedoeling !!! Nuken en weg is die shit

Jeanette
Door

Jeanette

op 11 Jun 2019

Helemaal mee eens, gewoon regelmatig het onkruid weghalen, geeft ook een beetje rust en ontspanning!

Riekie Scheepers
Door

Riekie Scheepers

op 31 Jul 2019

nou je kan bij mij aan de slag, mits je geen pijn in je rug krijgt

Van engelen
Door

Van engelen

op 11 Jun 2021

Niet normaal dit jaar het onkruid

Toon kabooter
Door

Toon kabooter

op 11 May 2022

Des te meer chemicaliën, des te mooier je tuin eruit ziet!! Hopelijk blijven de katten van de buurt ook meteen weg uit mijn tuin!!!

Petra
Door

Petra

op 02 Aug 2022

Veevoederzout…helpt heel goed!,

Reinout
Door

Reinout

op 27 Aug 2022

Schandalig artikel, dat verboden middelen adviseert!zoek zout als azijn zijn door de Rijksoverheid verboden om te gebruiken omdat dat het grondwater vervuild en gewoon slecht is voor het milieu!

GEERT
Door

GEERT

op 29 Mar 2023

LEG MIJ MAAR EENS UIT WAAROM DE GEMEENTE TONNEN ZOUT HER EN DER WINTERS STROOIEN . HEEL NEDERLAND GRONDWATER VERVUILD GEHAD . LINKS GEZWETS

Stekies
Door

Stekies

op 04 Sep 2022

Overheden die tonnen zout in de winter strooien en dan zal het verboden zijn om een paar kilo veevoeder zout op mijn oprit te strooien? En ja, ook het zout in de winter komt terecht in de berm en dergelijke....

Rr
Door

Rr

op 17 Sep 2023

Hebben Julie wel eens in de zee gezwommen nou daar komt het zout vandaan zo slecht is het dus niet voor het milieu en tegenwoordig zoeken ze alternatieve tegen schone drinkwater

Reactie plaatsen