Onkruid wieden: welk gereedschap kun je gebruiken?

Ondanks het feit dat er tegenwoordig op de markt heel veel verschillende producten zijn terug te vinden om onkruid mee te lijf te gaan is het nog steeds zo dat mensen ze het liefst gewoon zelf en manueel verwijderen. Op deze manier is men er namelijk zeker van dat de impact op het milieu zo beperkt mogelijk kan worden gehouden. Bovendien is het ook nog eens zo dat er hierdoor zo weinig mogelijk tot geen schade wordt aangebracht aan andere planten die in de tuin aanwezig zijn.

Wil jij ook graag gewoon het onkruid in je tuin op de klassieke manier gaan wieden, maar weet je niet meteen welk gereedschap je daarvoor voor handen moet hebben? Dat is geen probleem. Wij hebben de verschillende soorten gereedschap die interessant kunnen zijn tijdens het wieden van onkruid in je tuin op deze pagina even voor jou op een rijtje gezet.

  • Een klassieke onkruidwieder
  • Een wiedvork, prima voor onkruid met een penwortel
  • Een speciale wiedvork voor onkruid op moeilijk bereikbare plaatsen
  • De beruchte penwortelsteker
  • Een schoffel
  • Extra hulpmiddelen die van pas kunnen komen

Een klassieke onkruidwieder

Het ding ziet er een beetje vreemd uit, maar het is eigenlijk tot vandaag de dag nog steeds de meest efficiënte manier om onkruid te verwijderen. Het uittrekken van de wortels van het onkruid gebeurt door middel van een onkruidwieder bovendien zonder dat je, je hoeft te bukken. Ook trekken en knielen behoort hiermee definitief tot het verleden. In Amerika wordt de onkruidwieder reeds meer dan honderd jaar gebruikt en met rede. Amerikanen zijn het er dan ook over eens dat er geen betere manier bestaat om het onkruid in de tuin te lijf te gaan dan met een klassieke onkruidwieder.

Een wiedvork, prima voor onkruid met een penwortel

Veel mensen krijgen in hun tuin te maken met onkruid dat beschikt over een penwortel. Dat is vervelend, want deze laat zich niet zo eenvoudig verwijderen, in tegendeel. Toch is er nu een efficiënte oplossing voor dit soort onkruid. Door gebruik te maken van een wiedvork van roestvrij staal is het immers in een handomdraai mogelijk om al het vervelende onkruid in je tuin te verwijderen. Dit bijzonder handige gereedschap is niet alleen erg geschikt voor het verwijderen van diep geworteld onkruid zoals paardenbloemen, zuring en distels, maar ook met smeerwortel en weegbree weet ze wel raad!

Vooraleer je er voor kiest om je wiedvork voor het eerst te gebruiken kan het misschien wel interessant zijn om rekening te houden met een aantal interessante tips. Het foutief gebruik van dit gereedschap zou er namelijk voor kunnen zorgen dat je de wortels van andere planten in je tuin gaat beschadigen. Wil je er absoluut zeker van zijn dat je de wiedvork op correcte wijze gebruikt? In dat geval is het belangrijk om rekening te houden met deze tips:

  • De twee tanden waar de wiedvork over beschikt stop je net onder de bladeren die tegen de grond aanliggen.
  • Door het stevige handvat naar omlaag te drukken zal je merken dat het onkruid uit de grond wordt opgelicht.

Indien je er voor kiest om een wiedvork van roestvrij staal te bestellen zal je merken dat de roestvaste kwaliteit een uitstekende bescherming biedt tegen niet alleen roestvorming, maar ook tegen de ophoping van vuil. Dit betekent dat je gedurende een erg lange tijd veel plezier aan dit type gereedschap zal beleven.Een speciale wiedvork voor onkruid op moeilijk bereikbare plaatsen

Heb je in je tuin te maken met onkruid dat zich op smalle en moeilijk bereikbare plaatsen bevindt? Vrees je dat je er genoegen mee zal moeten nemen dat dit onkruid altijd het beeld van je tuin zal blijven ontsieren? Deze vrees is helemaal niet terecht. Er bestaat namelijk een speciale wiedvork welke is uitgerust met extra lange pinnen. Deze pinnen zijn veelal van RVS gemaakt en maken het mogelijk om onkruid op de moeilijkst bereikbare plaatsen te verwijderen.

Het feit dat dit type van wiedvork over lange, dicht bij elkaar staande, roestvrijstalen pinnen beschikt zorgt er voor dat ze onder meer uitstekend geschikt is voor het wieden van onkruid in containerpotten of in rotstuintjes. In het bijzonder wanneer je in jouw tuin veelvuldig te maken hebt met kleine openingen of moeilijk bereikbare plaatsen is het in huis halen van deze speciale wiedvork eigenlijk een absolute must.

De beruchte penwortelsteker

De naam van dit type gereedschap alleen al laat heel wat goeds vermoeden. Uiteraard is ze speciaal in het leven geroepen om onkruid welke over een penwortel beschikt uit te steken. Het valt bij het gebruik van dit type van gereedschap vooral op dat er niet veel inspanningen moeten worden geleverd om het onkruid met penwortel te verwijderen. Dit komt omdat het eenvoudig naar omlaag drukken van het handvat voldoende is om het onkruid uit de grond op te laten wippen. Concreet betekent dit dat het wieden van onkruid zoals met name zuring, distels, smeerwortel en weegbree een flink stuk eenvoudiger wordt.

Een schoffel

Voor het meer drastische werk kan er gebruik worden gemaakt van een zogenaamde schoffel. Wanneer de planten iets verder uit elkaar staan kan dit gereedschap gebruiken er voor zorgen dat er heel wat efficiënter en dus ook sneller kan worden gewerkt. Staan de planten haast tegen elkaar aangedrukt? In dat geval zal je er met de schoffel niet tussen kunnen. Het spreekt voor zich dat het dan een must is om gebruik te maken van kleiner materiaal.

Eén van de belangrijkste voordelen van het gebruik van een schoffel is terug te vinden in het feit dat je, je niet hoeft te bukken om het onkruid te verwijderen. Dit maakt het wieden van het onkruid in je tuin logischerwijs meteen een behoorlijk stuk comfortabeler.

Extra hulpmiddelen die van pas kunnen komen

Door het in huis halen van de bovenstaande stukken gereedschap kom je al een heel eind. Toch zijn er nog een aantal extra, kleine hulpmiddelen die van pas kunnen komen. Denk op dit vlak bijvoorbeeld aan een schroevendraaier voor het eenvoudig maken van ronde gaten in de grond, maar vergeet ook niet om een scherp en lang mes bij je te hebben. Deze laatste wil nog wel eens helpen om de resterende wortels van een bepaald onkruid te verwijderen of vervelende hindernissen door te snijden. Heb je alles wat we op deze pagina hebben aangegeven bij de hand? Dan staat niets je nog in de weg om de strijd aan te binden met het onkruid in je tuin!Reactie plaatsen