Wortelonkruid verwijderen? Zo verwijder je wortelonkruiden
Indien je veel moeite en ook geld hebt geïnvesteerd in de realisatie van een prachtige tuin is het uiteraard van belang dat haar authentieke uitstraling zo lang mogelijk behouden blijft. Onkruid kan op dit vlak roet in het eten gooien. In het bijzonder wortelonkruid is een lastige klant in jouw stukje paradijs.
In vergelijking met zaadonkruid laat wortelonkruid zich een stuk moeilijker verwijderen en bovendien is de kans groot dat ze in geen tijd terug de kop opsteekt. Wat je nu precies kan ondernemen tegen wortelonkruid en hoe je het risico op het terug verschijnen er van zoveel mogelijk kan beperken wordt duidelijk door middel van de informatie op deze pagina.
- Wat is wortelonkruid precies?
- Hoe kan je wortelonkruid verwijderen?
- Voorkomen dat wortelonkruid terugkomt
Wat is wortelonkruid precies?
Wortelonkruiden zijn onkruiden die worden gekenmerkt door een lastig te verwijderen wortelstelsel. Kenmerkend voor dit type van onkruid is dan ook dat ze over stevige penwortels beschikken samen met ondergrondse stengels. Dat ze zo lastig te bestrijden zijn is vooral te wijten aan het feit dat ze telkens opnieuw kunnen uitlopen. Wat veel mensen niet weten is dat we op vlak van wortelonkruiden eigenlijk een onderscheid moeten maken tussen twee verschillende soorten. Het gaat hierbij om:
- Enkele wortelonkruiden met penwortel
- Wortelstokonkruiden
Ondanks het feit dat er twee verschillende vormen van wortelonkruid bestaan verschillen ze eigenlijk niet zoveel ten opzichte van elkaar. Bij wortelstokonkruiden is er wel sprake van wortelonkruiden die onder de grond meestal horizontaal lopende wortelstokken vormen. Telkens er een stukje afbreekt heeft elk overgebleven stuk van de wortelstok met een knoop de mogelijkheid om zich terug te gaan wortelen en uit te lopen. Voorbeelden van wortelstokonkruiden zijn:
- Akkerdistel
- Gladde witbol
- Grote brandnetel
- Haagwinde
- Heermoes
- Kweek
- Zevenblad
- Zilverschoon
Hoe kan je wortelonkruid verwijderen?
Wortelonkruid mag dan een stuk lastiger te verwijderen zijn in vergelijking met zaadonkruid, dat neemt niet weg dat je er zomaar genoegen mee dient te nemen in je tuin. Door de jaren heen zijn er dan ook verschillende mogelijkheden ontwikkeld om dit type van onkruid in je tuin aan te kunnen pakken. Wij hebben ze stuk voor stuk even uitgebreid voor jou op een rijtje gezet.
1. Zout, een efficiënte oplossing tegen wortelonkruid
Zout beschikt over een bijtende en voor onkruid zelfs brandende werking. Wortelonkruid kan zich in principe overal in je tuin manifesteren. Het gaat hierbij dan ook niet uitsluitend om de ruimte tussen de planten, maar wat bijvoorbeeld ook te denken van de ruimte tussen de terrastegels? Wil je het wortelonkruid op deze plaats op efficiënte wijze kunnen aanpakken? In dat geval kan je er voor kiezen om zout in de voegen te strooien vlak voor het gaat regenen. Hierdoor wordt niet alleen het bestaande wortelonkruid verwijderd, daarnaast wordt het ook voor nieuw onkruid erg lastig om zich nog te kunnen manifesteren.
2. Een mengsel van schoonmaakazijn met kokend water
Lang niet iedereen zit er op te wachten om gebruik te maken van zout voor het bestrijden van het wortelonkruid in hun tuin. In bepaalde situaties zoals wanneer er sprake is van kalksteen in de tuin wordt dit zelfs sterk afgeraden. Ondanks het feit dat dit laatste ook geldt voor het gebruik van schoonmaakazijn is ook dit een prima middeltje om wortelonkruid te lijf te gaan. Niet alleen gaat het onkruid door het mengsel van kokend water met azijn dood, daarnaast valt ze ook nog eens zeer eenvoudig te verwijderen. Zo sla je twee vliegen in één klap.
3. Maak gebruik van een onkruidverdelger
We moeten het vermelden. Op de markt zijn er tegenwoordig verschillende soorten onkruidverdelgers terug te vinden waarvan de één al wat milieuvriendelijker is dan de ander. Het is erg belangrijk om op voorhand goed de gebruiksaanwijzing door te nemen. Hou bovendien in het bijzonder rekening met de tijd waarin kinderen bijvoorbeeld niet op het terras mogen spelen na een behandeling met het product. Hou er tot slot rekening mee dat het voor particulieren met ingang van het jaar 2008 niet meer is toegelaten om voor onkruidbestrijding gebruik te maken van glyfosaat.
4. Het strooien van cacaodoppen
Vooraleer je bovenstaande gaat doen moet je eerst het aanwezige wortelonkruid verwijderen. Wanneer dit is gebeurd strooi je cacaodoppen. In principe beschikken deze over een dubbelzijdige werking. In eerste instantie wordt er namelijk een extra voeding gecreëerd voor de planten, maar daarnaast krijgt onkruid geen kans meer om nog door de wortel heen te schieten. Door het gebruik van cacaodoppen sla je dus twee vliegen in één klap.
Voorkomen dat wortelonkruid terugkomt
Het verwijderen van wortelonkruid is slechts één ding. Je zal er in de praktijk dan ook rekening mee moeten houden dat de kans dat ze terugkomt altijd aanwezig is. Om dit risico zo beperkt mogelijk te houden is het een aanrader om bepaalde voorzorgsmaatregelen te nemen. Zo is het mogelijk om gebruik te maken van een anti worteldoek of kan je er voor kiezen om je tuin te mulchen. Voor wortelonkruid geldt (net als voor andere vormen van onkruid eigenlijk) dat voorkomen altijd beter is dan genezen. Het hanteren van preventieve maatregelen is dan ook een absolute aanrader. Dit is in het bijzonder het geval wanneer je het aantal vereiste werkuren in je tuin binnen de perken wenst te houden.