Zaadonkruid verwijderen? Zo verwijder je zaadonkruiden

Op het ogenblik dat mensen geconfronteerd worden met onkruid in hun tuin willen ze niets liever dan deze zo snel mogelijk te verwijderen. Dat is logisch, want het verschijnen van onkruid heeft nefaste gevolgen voor de strakke uitstraling die veel mensen in hun tuin willen realiseren. Wist je echter dat er verschillende soorten van onkruid bestaan en de wijze van verwijderen daarvan afhankelijk is? Op deze pagina vertellen we je alvast graag wat je kan doen tegen zaadonkruid dat in je tuin de kop opsteekt.

  • Wat is zaadonkruid?
  • Zaadonkruid 's nachts verwijderen
  • Hoe zaadonkruid verwijderen?

Wat is zaadonkruid?

In eerste instantie kan er in een tuin sprake zijn van zogenaamd zaadonkruid. Zoals de naam van dit type onkruid reeds laat vermoeden verspreidt ze zich snel via zaad. Typerend voor zaadonkruid is ook dat ze over een eenjarig karakter beschikt. Dit type van onkruid wordt omwille van verschillende redenen als bijzonder vervelend bestempeld.

In eerste instantie is het bekend dat zaadonkruid zich zeer eenvoudig verspreid. Om een verdere verspreiding te kunnen voorkomen is het vooral van belang om er voor te zorgen dat de aanwezige planten niet in bloei komen. Hou er bovendien rekening mee dat de hardnekkige zaadvormers van bijvoorbeeld de reuzenberenklauw niet op de composthoop gedeponeerd mogen worden.

Bovenstaande is het geval omdat dit type van onkruid zich daar verder kan ontwikkelen. Het blijft er hoe dan ook bewaard tot de compost wordt aangewend om de tuin te bemesten of te mulchen. Indien dit gebeurt zal je dan alsnog met (heel wat) onkruid in je tuin worden geconfronteerd en dat is uiteraard niet de bedoeling.

Voorbeelden van zaadonkruid

Inmiddels is het bij jou bekend dat zaadonkruid zich verder kan verspreiden door middel van de zaden die ze produceert. Dat betekent nog niet dat je in je tuin precies kan herkennen wat nu precies zaadonkruid en wat wortelonkruid is. Omwille van deze reden hebben we de verschillende, precieze soorten zaadonkruid even in een overzichtje geplaatst.

  • Alsemambrosia
  • Harig knopkruid
  • Klein kruiskruid
  • Kleine brandnetel
  • Melganzenvoet
  • Spiesmelde
  • Straatgras
  • Vogelmuur



Zaadonkruid 's nachts verwijderen

Zie je iemand na het ondergaan van de zon nog in de tuin werken en ben je van mening dat, dat een beetje een gek zicht is? Dat hoeft zeker niet noodzakelijkerwijs het geval te zijn. Sterker nog, bepaalde karweien in de tuin worden net bij voorkeur 's nachts uitgevoerd. Van verschillende soorten onkruid is bekend dat de zaden pas gaan kiemen op het ogenblik dat ze aan licht worden blootgesteld. Dit hoeft bovendien ook helemaal niet lang te zijn, enkele minuten kan voldoende zijn om het kiemproces in beweging te zetten. Bij dergelijke zaden wordt het dan ook aangewezen om het schoffelen in het donker te doen.

Hoe zaadonkruid verwijderen?

Rest ons eigenlijk alleen nog maar om een antwoord te geven op de vraag hoe je nu precies het best zaadonkruid kan verwijderen. Wel, in tegenstelling tot wat veel mensen denken is dit zeer eenvoudig. In vergelijking met wortelonkruid laat zaadonkruid zich veel eenvoudiger verwijderen en bovendien is de kans op een snelle terugkeer ook een stuk kleiner.

Het verwijderen van zaadonkruid kan wel gebeuren op verschillende manieren. Je zou er eventueel voor kunnen kiezen om gebruik te maken van bepaalde chemische producten, maar in de praktijk geven slechts weinig mensen hier de voorkeur aan. Deze zogenaamde herbiciden hebben immers een uiterst negatieve impact op het milieu en dus ook jouw tuin. De kans dat je er onbedoeld andere planten schade mee toebrengt is dan ook zeer groot.

Wat is dan het alternatief? Gewoon even gebruikmaken van een schoffel, een schoffelmachine of een onkruidbrander. Eventueel zou je er ook voor kunnen kiezen om heet water over het onkruid heen te sproeien. Gecombineerd met zout of een beetje schoonmaakazijn kan dit je zaadonkruid in een mum van tijd doen verdwijnen. Let wel op dat het mengsel niet ook andere planten treft. Ook daarvoor kan ze immers zeer schadelijk zijn.

Reactie plaatsen