Gazon winterklaar maken? Zo maak je het gazon winterklaar
Met de winter in aantocht is het van belang om de nodige aandacht te besteden aan de verschillende onderdelen van je tuin. Ook het gazon vereist op dit vlak de nodige aandacht. De winterkou heeft namelijk niet alleen maar invloed op de bloemen en planten die deel uitmaken van je tuin, maar ook je gazon kan te lijden hebben onder de koudste en donkerste dagen van het jaar. Wil je graag jouw gazon winterklaar maken? In dat geval is het een aanrader om rekening te houden met de op deze pagina aangegeven tips.
- Verwijderen van bladeren en grasresten
- Verticuteren van het gazon
- Hark het gazon goed schoon
- Maak gebruik van de juiste bemesting
- Maai het gras niet te kort voor de winter
- Het strooien van kalk tijdens de wintermaanden
- Nog één laatste tip
Verwijderen van bladeren en grasresten
In eerste instantie is het interessant om een kleine, globale controle van je gazon uit te voeren. Hierbij moet er worden opgemerkt of er bijvoorbeeld bladeren en grasresten op het gazon zijn terug te vinden. Is dat het geval? Dan doe je er goed aan om deze te verwijderen. Op deze manier wordt namelijk een storende viltlaag in het gras voorkomen. Dit is een vereiste omdat er anders schimmels op kunnen gaan groeien. Bovendien zorgt het verwijderen van eventuele bladeren er eveneens voor dat het zonlicht het blad niet kan bereiken waardoor fotosynthese wordt voorkomen. Is er sprake van droog en zonnig weer in de winter en liggen er geen vervelende 'obstakels' op het gazon? In dat geval zal je ook kunnen vaststellen dat het gras sneller kan opdrogen. Ook dit voorkomt de vorming van schimmel.
Verticuteren van het gazon
Het is altijd interessant om er voor te kiezen om de grond open te maken. Op deze manier wordt er voor gezorgd dat niet alleen lucht, maar ook water de wortels op efficiënte wijze kunnen bereiken. Dit zorgt er voor dat het gras goed bemesting en water kan opnemen. Op deze manier kan er een snellere groei in het vooruitzicht gesteld worden en zal het gras ook sneller herstellen. Wanneer er sprake is van een zacht najaar is het perfect mogelijk en eigenlijk zelfs aan te raden om het gazon nog eens te verticuteren. Het gras heeft dan de mogelijkheid om zichzelf te herstellen waarna ze op een schone en gezonde manier de winter in kan gaan.
Hark het gazon goed schoon
Het verticuteren van je gazon vooraleer de winter haar intrede doet is dus aan te raden, maar het brengt ook wat extra werk met zich mee. Zo is het een absolute vereiste om na het verticuteren ook de (grote) hoeveelheid dode grasresten te verwijderen. Besteed hier zeker de nodige aandacht aan. Zoals eerder op deze pagina reeds aangegeven is het namelijk van het grootste belang dat je gazon op een open en gezonde manier de winter in kan gaan. Dode grasresten zijn dan nefast. Is er sprake van eventuele kale plekken in je gazon? Zaai deze na het harken dan ook goed bij. Het jonge gras zal vervolgens snel ontkiemen wanneer er sprake is van een gunstige temperatuur. Let op, wanneer het 's nachts vriest heeft het bijzaaien in principe weinig zin.
Maak gebruik van de juiste bemesting
Wanneer er sprake is van gunstige temperaturen levert de grond uit zichzelf reeds de nodige meststoffen die door de grasplanten opgenomen kunnen worden. Dat is interessant, maar helaas vaak niet voldoende om een mooie, volle en groene grasmat te kunnen realiseren. Mengmest is een vaak toegepaste bemesting voor het gazon waar de basisstoffen in zijn terug te vinden om deze sterk, stevig en bovendien ook met voldoende weerstand de winter in te sturen. Let op, er zijn op de markt meerdere, verschillende samenstellingen terug te vinden. Denk op dit vlak niet alleen aan kunstmest, maar ook aan organische mest. Welke van de twee er ook zal worden gebruikt, ze dient de correcte aanvulling te vormen op de tekorten van de ondergrond. Hou op dit vlak wel rekening met het gezegde; 'overdaad schaadt'!
Maai het gras niet te kort voor de winter
Veel mensen vinden het belangrijk dat hun gazon nog eens goed wordt gemaaid vooraleer de winter aanbreekt. We spreken dit zeker niet tegen, maar dat neemt niet weg dat het wordt aangeraden om het gras net wat langer te laten. Op deze manier heeft de grasplant een grotere weerstand om de winter mee tegemoet te zien. Bovendien heeft dit als bijkomend voordeel dat mos over een aanzienlijk lagere kans beschikt om te groeien. Maai het gras uitsluitend zolang je kan vaststellen dat ze echt nog groeit (doorgaans tot aan het einde van de maand oktober). Het wordt aangeraden om de maaihoogte in deze periode in te stellen op 4 centimeter.
Het strooien van kalk tijdens de wintermaanden
Tot slot wordt het aangeraden om, in het bijzonder tijdens de maanden januari en februari kalk te strooien op het gazon. Kalk zorgt er namelijk voor dat de grond van je gazon over een degelijke PH-waarde beschikt. Wanneer er sprake is van een gunstige PH-waarde zal er kunnen worden vastgesteld dat de plant ook op meer efficiënte wijze meststoffen kan opnemen. Kalk heeft bovendien een werking van ongeveer 10 maanden. Dit zorgt er voor dat het gazon gedurende het volledige groeiseizoen zal kunnen rekenen op de werking van de gestrooide kalk.
Nog één laatste tip...
Tot slot nog één laatste tip. Wanneer het tijdens de winter vriest wordt het aangeraden om niet teveel over het gazon te lopen. Is er sprake van sneeuwval? Dan hoef je de sneeuw ook absoluut niet van het gazon te verwijderen. Laat het gewoon liggen om te voorkomen dat je tijdens het weghalen van de sneeuw schade toebrengt aan het gazon. Door rekening te houden met alle tips die zijn gegeven op deze pagina kan je er zeker van zijn dat je gazon op goed voorbereide wijze de winter tegemoet kan treden. Zo ben je ook in het komende jaar, na afloop van de winter altijd verzekerd van een mooi ogend en echt gezond gazon!