Plantenziekten bestrijden plan van aanpak

Plantenziekten bestrijden? plan van aanpak

Er bestaan tegenwoordig heel wat verschillende plantenziekten. Ondanks het feit dat bijzonder veel hoveniers alle mogelijke preventieve maatregelen nemen om hun tuin te beschermen tegen dergelijke aandoeningen is het lang niet altijd mogelijk om een dergelijke ziekte te voorkomen. Wanneer je moet vaststellen dat één of meerdere van je planten te maken heeft met een bepaalde plantenziekte is het vooral noodzakelijk om zo snel mogelijk in te grijpen en vooral ook de gepaste behandelingswijze toe te passen. Wanneer je plantenziekten wil bestrijden is het in ieder geval een absolute aanrader om rekening te houden met de inhoud van deze pagina.

  • Plantenziekten voorkomen
  • Plantenziekten bestrijden
  • Behandelen is vaak niet voldoende
  • Chemisch of natuurlijk bestrijden

Preventief plantenziekten bestrijden

Er wordt weleens gezegd dat plantenziekten geen tuin zullen treffen waar gezonde omstandigheden heersen. Dat is niet helemaal correct. Ook in een gezonde tuin kunnen plantenziekten de kop opsteken. Het is echter wel zo dat de kans op het ontstaan van deze aandoeningen sterk kan worden ingeperkt. Enkele preventieve maatregelen die je kan nemen zijn:

  • Er voor zorgen dat de planten op voldoende afstand van elkaar worden geplaatst.
  • Zorgen voor niet te vochtige omstandigheden. Geef planten dan ook bij voorkeur water in de ochtend en niet 's avonds. Zo wordt het vocht sneller opgenomen.
  • Middelen gebruiken om de planten in je tuin een extra sterkte mee te geven. Er zijn diverse middelen op de markt verkrijgbaar die er voor kunnen zorgen dat je planten over een extra weerstand beschikken. Daardoor zijn ze beter opgewassen tegen allerhande aandoeningen en ziekten.

Een gezonde leefomgeving kan er dus wel degelijk voor zorgen dat het risico op het ontstaan van plantenziekten kan worden ingeperkt, maar elk risico wegnemen is op deze manier niet mogelijk. Dit betekent dat je dus altijd aandachtig moet zijn met betrekking tot de uitstraling waar je planten over beschikken.

Hoe kun je uitgebroken plantenziekten bestrijden?

De wijze waarin plantenziekten bestreden moeten worden is altijd afhankelijk van het type ziekte in kwestie. Bovendien zal je in eerste instantie voor jezelf moeten uitmaken of je de voorkeur geeft aan natuurlijke of chemische bestrijdingsmiddelen. Dit maakt een belangrijk verschil. We hebben enkele van de vaakst voorkomende plantenziekten inclusief de meest gepaste bestrijdingswijze voor jou op een rijtje gezet.

  • Meeldauw

Meeldauw is één van de vaakst voorkomende plantenziekten die wordt veroorzaakt door schimmels. Er wordt in principe een onderscheid gemaakt tussen echte en valse meeldauw, maar de behandelingswijze is in beide gevallen eigenlijk dezelfde. Heb je bijvoorbeeld al eens gehoord van de helende werking van melk? Dat is precies waar je op moet hopen bij het (natuurlijk) bestrijden van meeldauw. Door een oplossing te maken van 40 procent melk en 60 procent water heb je namelijk in een handomdraai het perfecte bestrijdingsmiddel voor meeldauw. Bovendien kan dit middeltje ook uitstekend preventief worden toegepast.


  • Roest 

Ook roest is een plantenziekte welke zeer vaak de kop opsteekt. Wanneer ook jouw planten door deze aandoening worden getroffen zijn er in principe twee zaken die je kan doen. In eerste instantie kan je bijvoorbeeld een speciaal bestrijdingsmiddel kopen in de winkel, maar daarnaast is het ook mogelijk om te besmette bladeren te verwijderen. In het meest ideale geval worden beide maatregelen toegepast. Zo hou je de overlevingskansen van de besmette planten optimaal.

  • Inktziekte

Een andere vaak voorkomende plantenziekte is de zogenaamde 'inktziekte'. Deze aandoening heeft veel weg van insectenbeten, maar in werkelijkheid is het een schimmel welke de bladeren van de plant kan aantasten. In het ergste geval kan er zelfs een zwarte vloeistof uit de beschadigingen van de boomstam vloeien. Wanneer jouw planten te maken hebben met een dergelijke plantenziekte kan je er voor kiezen om een fytosanitaire behandeling toe te passen. Ondanks het feit dat de inktziekte in wezen dus kan worden bestreden is het voorkomen er van eigenlijk veel belangrijker. Alle huidige curatieve behandelingen zijn namelijk eerder teleurstellend dan efficiënt, laat staan doeltreffend.

Behandelen vaak niet voldoende

Ondanks het feit dat er op de markt tegenwoordig heel wat natuurlijke en chemische bestrijdingsmiddelen zijn terug te vinden voor plantenziekten moet het gezegd dat deze niet altijd de oplossing bieden. In verschillende gevallen, zeker wanneer het gaat om plantenziekten die zijn veroorzaakt door virussen of bacteriën is het vooral noodzaak om verdere verspreiding te voorkomen. In dat geval zijn vaak drastische maatregelen vereist.

Bij tal van verschillende aandoeningen zal je kunnen vaststellen dat de plant meteen in haar totaliteit wordt aangetast. Niet alleen vinden er verkleuringen en / of afwijkingen plaats aan de bladeren van de plant, daarnaast kan er bijvoorbeeld ook een groeistoornis worden veroorzaakt. Vooral deze laatste wijst op een zeer aanzienlijke aandoening die meteen in de kern moet worden aangepakt. Wanneer er sprake is van een virale plantenziekte is het in het bijzonder noodzaak om een verdere aantasting van het groen in jouw tuin te voorkomen.

Om bovenstaande te kunnen realiseren moeten alle organismen die zijn besmet vernietigd worden. Dit doe je ook niet zomaar, maar wordt in de praktijk voltrokken door middel van verbranding. Een bekend voorbeeld is het gevreesde bacterievuur. Tegen dit type van plantenziekte is een chemische bestrijding geen optie en is het voornamelijk een noodzaak om erger te voorkomen. De besmette plant uit de tuin verwijderen en verbranden is dan ook vaak de enige optie. Controleer na afloop bovendien ook goed of er geen andere exemplaren door de aandoening zijn besmet geraakt.

Chemische of natuurlijke bestrijding voor behandelen plantenziekten?

Of je er nu voor kiest om een natuurlijke of een chemische bestrijding van plantenziekten toe te passen is vaak ook gebaseerd op je persoonlijke voorkeur. Natuurlijke middelen hebben nog steeds de reputatie vaak ondoeltreffend te zijn, maar dat is zeker niet correct. Buiten het middel bestaande uit melk en water zijn er wat dit betreft nog een aantal alternatieven voor handen. Wat bijvoorbeeld te denken van een mengsel bestaande uit natriumbicarbonaat (10 g voor 4 liter water) en 40 ml zwarte zeep? Er wordt hiernaar ook wel eens verwezen als een zogenaamde 'Bourgondische pap'. Ze is razend interessant, niet alleen omdat ze volledig natuurlijk is en daardoor geen impact heeft op de natuur, maar ook omdat ze eigenlijk zelf kan worden gemaakt. Dit mengsel maken om plantenziekten mee te lijf te gaan is dan ook altijd een aanrader.

Reactie plaatsen