Plagen herkennen | Zo herken je plagen in de tuin

Vandaag de dag kan je in je tuin te maken krijgen met tal van verschillende plagen. Vooraleer je een plaag kan bestrijden is het noodzakelijk om te herkennen om welk type plaag het precies gaat. Plagen herkennen gebeurt altijd visueel. Dit betekent dat je als eigenaar van de tuin even een rondje zal moeten maken om vast te stellen of er sprake is van bepaalde afwijkingen bij je planten of niet. Is dat het geval, dan zal de aard van de afwijking doorgaans aangeven met welk type plaag je te maken hebt. Wil je graag meer te weten komen over plagen herkennen? Raadpleeg dan zeker de informatie die is terug te vinden op deze pagina!

 • Plagen herkennen
 • Verschillende soorten plagen
 • Sapzuigende insecten
 • Bladetende insecten
 • Worteletende insecten

Hoe plagen herkennen?

Plagen herkennen is dus vooral een kwestie van goed je planten te controleren. Gewoon even de bladeren van je planten in detail bekijken kan reeds voldoende zijn. Zijn er gaten in de bladeren terug te vinden of zijn er stippeltjes waarneembaar in de meest vreemde kleuren? In dat geval is er beslist iets aan de hand. Denk in deze situatie echter nog niet meteen aan een plaag. Het is namelijk ook mogelijk dat er sprake is van een geïsoleerd probleem. In dat geval wordt de afwijking doorgaans veroorzaakt door een schimmel of een andere ziekte.

Wanneer is er dan precies sprake van een plaag? Op het ogenblik dat er niet zomaar één of enkele, maar wel zeer veel verschillende planten in je tuin afwijkingen vertonen. Er is bijvoorbeeld geen sprake van een rupsenplaag wanneer er slechts één plant is aangetast, maar wel wanneer de halve tuin door deze kleine dieren is beïnvloed. Plagen tijdig herkennen is van cruciaal belang om de verspreiding er van in te kunnen perken en zo de rest van de planten in je tuin te kunnen vrijwaren.

Verschillende soorten plagen herkennen

Ondanks het feit dat het merendeel van de plantenplagen ook wel over één of meerdere specifieke kenmerken beschikken moet het gezegd dat er ook veel overeenkomstige kenmerken bestaan. In ieder geval zal de onderstaande informatie je kunnen helpen om de verschillende soorten van plagen te kunnen herkennen.

Plaag van sapzuigende insecten herkennen

Het merendeel van de plagen waarvan sprake is in Nederlandse en Belgische tuinen worden veroorzaakt door zogenaamde sapzuigende insecten. Het gaat hierbij onder meer om:

 • Bladluizen
 • Wittevliegen
 • Schildluizen

Er bestaan verschillende mogelijkheden om een plaag van sapzuigende insecten te kunnen voorkomen. In eerste instantie zorgen sapzuigende insecten voor een verzwakking van de plant. Daarnaast treedt er ook een misvorming op van het blad en dient er rekening te worden gehouden met een mismaakte groei van de knoppen. Een extra probleem dat door sapzuigende insecten wordt veroorzaakt is dat ze er om bekend staan om zeer eenvoudig virusinfecties over te brengen van de ene op de andere plant.


Bovenstaande maakt duidelijk dat je met een plaag door sapzuigende insecten eigenlijk rekening moet houden met niet één, maar wel met twee belangrijke risico's. Enerzijds kunnen de insecten zelf zorgen voor een aantasting van de planten, maar daarnaast kunnen ze, ze ook nog eens infecteren met een bepaalde virusinfectie. Het snel herkennen van een dergelijke plaag en meteen actie ondernemen is dan ook zeker een vereiste. De belangrijkste kenmerken van een plaag van sapzuigende insecten zijn:

 • Het blad van de plant wordt kleverig door de honing die wordt afgescheiden. Dit is onder meer een typisch kenmerk van een door bladluizen geïnfecteerde plant.
 • Er kunnen kleine kleurafwijkingen aan het blad worden opgemerkt. Bij zogenaamde schildluizen gaat het om bruine, gele, witte of donkergrijze vlekjes.

Plaag van bladetende insecten herkennen

Naast sapzuigende insecten zijn bladetende insecten de grootste veroorzakers van plagen in Nederland en België. Verschillende insecten kunnen aan de basis liggen van een dergelijke plaag. Het betreft hier onder meer:

 • Rupsen
 • Oorwurmen
 • Slakken
 • Snuitkevers

Wanneer je geconfronteerd wordt met een plaag van bladetende insecten valt dit doorgaans meteen te herkennen aan de onregelmatige gaten die in de bladeren van de planten verschijnen. Dit is echter uitsluitend in het beste geval zo. Naarmate er meer insecten in je tuin terug te vinden zijn kunnen er zomaar op één enkele dag complete planten verslonden worden. Het tijdig herkennen en aanpakken van deze plagen is dan ook zeer belangrijk.

Een positief punt aan een plaag die wordt veroorzaakt door bladetende insecten is terug te vinden in het feit dat ze eigenlijk vrij eenvoudig kan worden herkend en bestreden. Van zodra je bladetende insecten zoals rupsen of oorwurmen opmerkt is het belangrijk om meteen actie te ondernemen. Je kan de dieren met de hand verwijderen of je kan er voor kiezen om een chemische bestrijding toe te passen. Voor welke van deze twee opties je op het einde van de rit zal kiezen is uiteraard sterk afhankelijk van je persoonlijke voorkeur.

Plaag van worteletende insecten herkennen

Het herkennen van een plaag van worteletende insecten is het meest complex. Dit heeft alles te maken met het feit dat de oorzaak van de plaag in dit geval niet boven, maar wel onder de grond is terug te vinden. Dit zorgt er voor dat ze wordt onttrokken aan het menselijk oog, iets wat uiteraard nefast is voor de vaststelling. Betekent dit dat je echt helemaal niets tegen een plaag van worteletende insecten kan ondernemen? Ja en nee.

Het probleem met een plaag van worteletende insecten is terug te vinden in het feit dat, op het ogenblik dat de aandoening echt duidelijk wordt, het eigenlijk al te laat is. Een worteletende insectenplaag valt in de praktijk pas op wanneer de planten letterlijk omvallen. In dat geval is elke overlevingskans uiteraard reeds verloren waardoor je zal moeten investeren in nieuwe planten om je tuin mee op te vrolijken.

Wil je er zeker van zijn dat een plaag van worteletende insecten geen vat kan krijgen op je tuin? In dat geval is het vooral een must om de nodige preventieve maatregelen te nemen. Door te zorgen voor gezonde leefomstandigheden voor je planten beschikken ze over de essentiële sterkte die nodig is om virussen, ziekten en plagen het hoofd te kunnen bieden.

Reactie plaatsen