Plagen bestrijden, zo doe je dat

Wanneer je wordt geconfronteerd met een plaag in je tuin is het in eerste instantie belangrijk om te herkennen welke veroorzaker aan de basis ligt van de plaag. Wanneer je dit hebt kunnen achterhalen ga je verder naar de volgende fase, namelijk het daadwerkelijk bestrijden van de plaag. Plagen bestrijden hoeft niet altijd een lastig karwei te zijn, zolang het maar doeltreffend en snel gebeurt. Hoe je plagen kan bestrijden lees je hier.

 • Voorkomen is beter dan genezen
 • Plagen door sapzuigende insecten bestrijden
 • Plagen door bladetende insecten bestrijden
 • Plagen door worteletende insecten bestrijden
 • Plagen zo snel mogelijk bestrijden

Plagen bestrijden (voorkomen is beter dan genezen)

Ondanks het feit dat meerdere plagen dus vrij eenvoudig kunnen worden verholpen blijft voorkomen toch altijd beter dan genezen. Eender met welke plaag je in je tuin wordt geconfronteerd, ze zal altijd zorgen voor bepaalde schade. Enkele preventieve maatregelen die je kan nemen tegen het voorkomen van allerhande plagen zijn in elk geval de volgende:

 • Plaats uitsluitend planten in de tuin die geschikt zijn voor de aanwezige tuingrond en standplaats. Geef ze bovendien telkens voldoende mest en water. Op deze manier zullen je planten gezond blijven en zijn ze veel minder vatbaar voor niet alleen aantasting door ongedierte, maar ook voor ziekten.
 • Zorg voor de realisatie van een goede diversiteit aan planten, struiken en bomen. Ongedierte heeft het in het merendeel van de gevallen altijd gemunt op één bepaald type van plant. Gaat het fout en wordt je geconfronteerd met een plaag, dan hoef je niet te vrezen dat meteen je volledige tuin wordt aangetast.
 • Zorg voor een regelmatige controle van de planten die in je tuin zijn terug te vinden. Eventuele afwijkingen kunnen op deze manier eenvoudig en vooral snel worden opgemerkt. Zo kan je meteen een passende behandelingswijze opstarten.
 • Zorg voor een vertrouwde, gunstige omgeving voor insectenetende beesten in je tuin. Denk hierbij niet alleen aan vogels, maar ook aan egels en lieveheersbeestjes. Zelfs kikkers en padden kunnen zeer gunstig zijn om insecten tegen te gaan.

Veel mensen kiezen er vandaag de dag nog altijd voor om in hun tuin (veelvuldig) gebruik te maken van chemische bestrijdingsmiddelen. Op het eerste zicht kan dat misschien wel interessant zijn, maar je zorgt er hiermee ook meteen voor dat andere, nuttige diertjes worden gedood. Denk bijvoorbeeld maar eens aan roofinsecten zoals spinnen. Zij vormen geen bedreiging voor de planten en realiseren een schrikeffect bij allerhande insecten.

Plagen door sapzuigende insecten bestrijden

Wanneer je wordt geconfronteerd met een plaag die wordt veroorzaakt door sapzuigende insecten in je tuin zijn er verschillende zaken die je daartegen kan ondernemen, namelijk:

 • Er kan worden gekozen om gebruik te maken van een chemische bestrijding. In dit geval wordt er gebruik gemaakt van een bepaalde insecticide die je kan kopen bij nagenoeg alle tuincentra.
 • Het kan ook milieuvriendelijk. Door zelf een mengsel te maken op basis van zeep en spiritus is het mogelijk om menig aantal sapzuigende insecten zoals bladluizen tegen te gaan.
 • Creëer een vriendelijke omgeving voor lieveheersbeestjes en gaasvliegen. Zij hebben sapzuigende insecten op hun menu staan en brengen geen schade toe aan de planten die zich in je tuin bevinden.

Plagen door bladetende insecten bestrijden

bladetende insecten vormen een (nog) grotere bedreiging voor je tuin in vergelijking met sapzuigende insecten. Dit heeft voor een groot deel te maken met het feit dat de ernst van de plaag sterk afhankelijk kan zijn van de agressiviteit van de bladetende insecten. Ze kunnen er immers voor zorgen dat uitsluitend een aantal bladeren worden aangetast, maar het is ook mogelijk dat ze een volledige plant opeten. Het bestrijden van plagen door bladetende insecten kan gebeuren door de volgende handelingen uit te voeren:

 • Het toepassen van een chemische bestrijding door middel van één of meerdere speciale contactmiddelen. Deze kunnen echter ook schadelijk zijn voor andere levende organismen die zich in je tuin bevinden.
 • Het gewoon met de hand verwijderen van de bladetende insecten. Met name rupsen zijn goed zichtbaar en kunnen bijgevolg zeer eenvoudig zelf worden verwijderd. Het is goedkoop en bovendien ook nog eens bijzonder diervriendelijk en efficiënt.
 • Het plaatsen van biervallen tegen slakken. Ook het beschermen van de planten door het voorzien van grind of versnipperde dennenschors kan interessant zijn en werkt bovendien ook preventief.


Plagen door worteletende insecten bestrijden

Het bestrijden van plagen die worden veroorzaakt door worteletende insecten zijn het meest complex. Dit heeft alles te maken met het feit dat de aantasting onder de grond en dus onttrokken aan het menselijk oog gebeurt. Toch zijn er een aantal zaken die je tegen een dergelijke plaag kan ondernemen, namelijk:

 • Je kan er voor kiezen om op regelmatige basis de grond om te spitten. Op deze manier krijgen ondergronds levende larven die de wortels kunnen beschadigen geen kans.
 • Maak gebruik van een chemische bodeminsecticide. Dit kan je eventueel ook preventief toepassen bij het zaaien of planten.
 • Stimuleer de wortelgroei door het aanaarden van de planten. Op deze manier worden de wortels en de planten in hun totaliteit versterkt en wordt er een extra weerstand gecreëerd tegen de plagen of andere aandoeningen.

Plagen zo snel mogelijk bestrijden

Eender met welk type van plaag je in je tuin wordt geconfronteerd, het is altijd van belang om deze zo snel mogelijk te bestrijden. Zoals je hebt kunnen lezen vormt dat vooral een probleem bij worteletende insecten. Om een dergelijke plaag tegen te gaan die lelijk huis kan houden is het vooral van belang om de nodige preventieve maatregelen te nemen. Er voor zorgen dat je planten gezond en sterk zijn kan er zomaar voor zorgen dat het risico op het uitbreken van allerhande plagen in je tuin sterk kan worden teruggedrongen.

Wanneer je toch met een bepaalde plaag wordt geconfronteerd zal je bovendien voor jezelf moeten uitmaken of je er nu voor kiest om deze te bestrijden met chemische producten of door het toepassen van een milieuvriendelijke oplossing. Nog steeds bestaat het vooroordeel dat natuurlijke oplossingen niet zo efficiënt zouden zijn in vergelijking met chemische varianten, maar dat is absoluut niet correct. Bovendien blijft je tuin door het toepassen van milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen een stuk natuurlijker en gezonder. In deze richting denken is dan ook zeker en vast een aanrader te noemen.

Reactie plaatsen