Een tuinplan maken voor jouw droomtuin doe je zo (incl. stappenplan)

Wil je een tuinplan maken, maar weet je niet waar je moet beginnen? Heb je plannen om een nieuwe tuin aan te leggen of een oude tuin volledig te renoveren? Dan kan je niet zonder een tuinplan, want dit is onmisbaar bij het vormgeven van jouw droomtuin. Gelukkig kan je zelf je eigen tuin ontwerpen. Ik zal het je laten zien en stap voor stap uitleggen. In deze blog ontdek je namelijk hoe je in 6 stappen een tuinplan maakt met een modern tuinontwerp!

Als verrassing heb ik aan het einde van dit artikel nog 3 waardevolle cadeautjes voor je! 

Als je van plan bent om je droomtuin aan te leggen, staat je een leuke klus te wachten. Deze opmerking kun je letterlijk én figuurlijk nemen. Als je het helemaal zelf gaat doen is het een arbeidsintensieve klus, maar wel leuk. Zeker als je een beetje van tuinieren houdt.

Tuinplan maken: hoe je een tuin kan vormgeven

Over het vormgeven van een droomtuin is héél veel te vertellen.

Een droomtuin is niet zomaar ingericht. Het heeft nogal wat voeten in de aarde, maar voordat je letterlijk één stap in de tuin zet, zul je vele uren achter een mindmap zitten.

Dat klinkt misschien wat ingewikkeld maar is het niet. Hoe dit precies zit, lees je verderop in dit artikel.

De stap van “plan” naar “planning” is niet zo groot (in mijn geval 4 letters) maar wel belangrijk.

Als jij wilt genieten van een echte droomtuin, zul je een goede planning moeten maken. Niet dat je in tijdnood zal komen, maar je bent aan het werk met elementen uit de natuur en de natuur laat zich begeleiden maar niet leiden. Je moet dus rekening houden met de tijd dat je beplanting kán aanplanten.

Deze twee factoren zet ik hieronder in een soort stappenplan.

Je zult merken dat dit de beste manier is om een tuinplan voor jouw droomtuin te maken.

Daarnaast heb ik verderop in dit artikel nog een leuk cadeau voor je, waar je zeker wat aan hebt. Nu niet meteen naar beneden scrollen want dan mis je heel veel nuttige informatie.

Daarnaast benoem ik in dit artikel een aantal veelgemaakte fouten bij het maken van tuinplannen dus als je naar beneden scrolt……

Tuinplan maken? Volg dit 6 stappenplan en realiseer jouw droomtuin:

  1. Analyse van je tuin;
  2. Verlanglijstje maken;
  3. Maak een indeling van je tuin;
  4. Concreet tuinplan maken;
  5. Het plannen van je werkzaamheden;
  6. Het vormgeven van het tuinontwerp.

Eerst “tuinplannen” dan rennen!

Laat ik eerst even beginnen met een cliché:

Ken je de uitdrukking “eerst plannen dan rennen”?

Dat is bij het maken van tuinplannen zeker van toepassing.

Een tuin geeft een grote meerwaarde (letterlijk én figuurlijk) aan een woning.

Voorwaarde is uiteraard wel dat er goede keuzes zijn gemaakt met betrekking op de inrichting van de tuin. Een tuin kan immers praktisch én mooi zijn.

Er zijn veel mensen die een plan in hun hoofd krijgen hoe ze hun tuin willen inrichten en vrijwel meteen aan de gang gaan. Er wordt direct flink geïnvesteerd in nieuwe graszoden, bestrating, beplanting en andere tuinelementen en met man en macht wordt het idee binnen een korte tijd uitgewerkt.

Dat lijkt natuurlijk zeer daadkrachtig, klaar is klaar toch?!

In de praktijk blijkt het tóch niet helemaal een goede keus geweest te zijn:

  • De beplanting blijkt niet helemaal zo lekker te groeien als gehoopt;
  • Er is wat mosvorming in het gazon;
  • De hoge erfafscheiding zorgt dat er in het voor- en najaar eigenlijk niet van de zon kan worden genoten op het terras;
  • Er zijn te weinig stroompunten beschikbaar;
  • De tegels lijken soms meer een ijsbaan en zijn levensgevaarlijk.

Al deze vijf punten zouden voorkomen kunnen worden als je van tevoren veel beter had nagedacht over het tuinplan en hiervoor je tijd had genomen.

Nogmaals: de natuur laat zich begeleiden maar niet leiden!

Wist je dat zeer veel mensen al na een paar jaar hun tuin opnieuw renoveren?

Ook daar wordt uiteraard veel geld in geïnvesteerd, vaak soms nog meer dan de eerste keer, omdat ze nu wél een droomtuin willen. Het herstellen van een tuin kost uiteraard vaak meer dan het direct goed inrichten van je tuin. Dan heb ik het nog niet over de tijd en energie die je erin gestoken hebt. Ik heb namelijk al verklapt dat het inrichten van de tuin een leuke, maar arbeidsintensieve klus is.

Ik denk dat ik je nu wel genoeg heb kunnen overtuigen over het belang van het maken van een goed tuinplan. Hoe je dit doet, lees je hieronder.

Extra hulp bij het maken van een tuinontwerp

Wanneer je begint met het maken van een tuinontwerp kan dit misschien overweldigend zijn. In mijn e-book Tuinontwerp Gids leg ik je uit waar je op moet letten wanneer je een ontwerp gaat maken en hoe je kosten kunt besparen. Download hier het gratis e-book. 

Stap 1: de analyse van de tuin

Door het maken van een tuinplan visualiseer je voor jezelf hoe je je buitenruimte gaat indelen en gebruiken. Het maken van tuinplannen lijkt een vrij ruim begrip, maar je zult merken dat je nog vrij gedetailleerd te werk moet gaan. Uiteindelijk zal je op basis hiervan kunnen schatten hoeveel materialen en beplanting je nodig hebt maar dat is een van de stappen die je als laatste zet.

De eerste stap op weg naar jouw droomtuin is een analyse van je tuin.

Dit is een stap die veel mensen dus gemakshalve overslaan, maar die wel essentieel is als je over een aantal jaren nóg van mening wilt zijn dat je een droomtuin hebt gemaakt.

Bij het analyseren van je tuin is het goed om aan een aantal factoren te denken:

Op basis van deze zaken kun je pas verder gaan denken hoe je de tuin inricht.

Een specifieke bodemstructuur geeft bijvoorbeeld mogelijkheden om te kiezen voor bepaalde soorten planten in je tuin. Overigens hoeft je dit niet helemaal te beperken. Een bodemstructuur is aan te passen maar dan moet je wel weten hoe de structuur is.

Dit kun je met behulp van eenvoudige tests vaststellen.

De ligging van je tuin kun je niet aanpassen. Daar zul je je plannen op moeten aanpassen.

Je kunt een tuin op het westen, noorden, zuiden en oosten hebben en eigenlijk ook alles wat daartussen zit.

Je kunt de ligging van je tuin eenvoudig bepalen:

  • Schijnt de zon in de ochtend in de tuin? Dan is er sprake van een tuin op het oosten;
  • Schijnt de zon in de middag in de tuin? Dan is er sprake van een tuin op het zuiden;
  • Schijnt de zon in de avond in de tuin? Dan is er sprake van een tuin op het westen;
  • Is er ’s ochtends, ’s middags of ’s avonds geen zon niet in de tuin? Dan is er sprake van een tuin op het noorden.

Op basis van deze inzichten (het spel tussen de zon en de schaduw) kun je een tuinplan maken, maar daarbij moet je ook rekening houden met de omgeving. Een hoog gebouw of de eikenboom van de buurman kun je niet zomaar even weghalen……. Je kunt er alleen maar rekening mee houden.

Stap 2: het maken van je verlanglijstje voor je tuinplannen

Uiteraard spelen jouw wensen een hele grote rol bij het maken van een tuinplan.

Anders wordt het natuurlijk géén droomtuin.

Dit is het moment dat je de mindmap gaat maken waar ik eerder aan refereerde.

Een mindmap klinkt heel ingewikkeld, maar het is niets meer dan het op papier zetten van de ideeën die je in je hoofd hebt. Je kunt het ook het maken van je verlanglijstje noemen.

Hiervoor heb je dan ook echt géén uitgebreid computerprogramma nodig. Je kunt je plannen ook gewoon op een blocnote zetten. Neem hiervoor wel een dik blocnote, in de praktijk zul je diverse vellen papier hiervoor gebruiken.

Om je “verlanglijstje” op papier te zetten moet je even nagaan waarvoor je je tuin gaat gebruiken en wellicht ook even rekening houden met je toekomstplannen. Je gaat een droomtuin immers niet over een paar jaar weer ombouwen. Je moet dus nagaan of je een groot terras (met eventueel een terrasoverkapping) wilt, of je een parkeergelegenheid voor je auto wilt, of je een tuinhuisje wilt neerzetten, of je zelf groente en fruit wilt kweken, of je kinderen hebt die lekker willen spelen of dat je misschien een lekkere privé wellness plek van je tuin wilt maken.

Waar verlang je juist niet naar?

Zet op papier wat je zeker wél wilt, maar ook waaraan je je zou irriteren! Dat laatste klinkt gek, maar is wel iets waar je rekening mee moet houden bij het maken van je tuinplannen.

Ik wil je niet beïnvloeden (het maken van een je verlanglijstje is natuurlijk heel persoonlijk) maar zeer veel mensen storen zich aan de kliko bakken die in het zicht staan. Gelukkig kan héél eenvoudig een kliko wegwerken, maar dan moet het wel aangegeven worden dat het je stoort!

Laat je fantasie met betrekking tot je wensen volledig gaan.

Je zult merken dat er veel meer mogelijk is dan jezelf denkt.

Het beste is om eerst zelf hierover na te denken en alles wat in je opkomt op te schrijven.

Daarna kun je je gerust laten inspireren.

Hiervoor kun je het artikel gebruiken dat je elders op deze website vindt, waarin ik maar liefst 50 ideeën met je deel!

Je zult nu merken dat dit een stap is waar je wel even mee bezig bent, maar neem deze tijd ook. Alleen dan kun je ervoor zorgen dat je dit jaar een echte droomtuin realiseert.

Stap 3: Tuinindeling maken

De derde stap is eigenlijk de optelsom van stap 1 en 2. Stap 3 is het maken van een indeling van je tuin, het grondplan. Let op, het maken van een grondplan is nog niet de gedetailleerde invulling van je tuin. Die komt later. Je kijkt nu naar de indeling van onder andere je terras, gazon, overkappingen, schuur en parkeergelegenheid.

Ook nu zal het dikke blocnote van pas komen. Je zult in deze fase diverse tuinplannen uittekenen. Neem van mij aan, de kans is klein dat de eerste versie ook de definitieve versie wordt.

Je kunt hiervoor gaan snuffelen op internet, een rondje maken in de buurt om even te spieken en diverse programma’s op TV bekijken, maar laat je hier niet teveel door beïnvloeden. Je vindt nergens een kant-en-klaar tuinontwerp dat 100% bij je past en jouw tuin moet jouw droomtuin worden!

Het grappige is dat je ongetwijfeld stiekem in de vorige fase al wat op papier hebt gezet. Dat doet namelijk iedereen. Dat geeft ook niet, dat is alleen maar een teken dat je deze klus leuk vindt en dat had ik je al eerder aangekondigd in dit artikel.

Dit is de moeilijkste fase van het maken van tuinplannen om jouw droomtuin vorm te geven.

Hoe beter je geïnformeerd, des beter het eindresultaat

Ik denk dat het dan ook goed is om je door te verwijzen naar een aantal andere artikelen die je op mijn website vindt:

Dit is de fase dat je ook een beetje in de richting zal gaan van een bepaalde tuinstijl of een combinatie van meerdere tuinstijlen. In veel gevallen ontstaat dit een beetje vanzelf. Daarnaast zal de uitstraling van je woning je ook een bepaalde richting op sturen.

Je vindt diverse artikelen over de diverse tuinstijlen op deze website. Ik heb ze recentelijk ook even voor je op een rijtje gezet zodat je een overzicht hebt. In dit artikel vind je maar liefst 16 tuinstijlen op een rijtje!

Stap 4: het maken van concrete tuinplannen voor je perfecte droomtuin

De vierde stap is het concreet maken van je tuinplannen. Je kunt nu gedetailleerder kijken naar de inrichting van je tuin. Dit is de fase waar je al een keuze kunt maken met betrekking tot de beplanting (in grote lijnen dan) en je bestrating. Je weet nu waar de zon in je tuin komt, waar de schaduwrijke plekken zijn, waar je een terras wilt plaatsen, waar je de schuur gaat bouwen.

Dit is de fase waarin je de tuin verder vormgeeft. Met betrekking tot het beplantingsplan kijk je naar de uitstraling, de bloeiperiode, of de planten groenblijvend zijn en uiteraard neem je ook de onderhoudsbehoefte mee in je plannen.

Daarnaast kijk je naar je bestrating. Hierbij kijk je niet alleen naar het type bestrating, maar naar het geheel, van de ondergrond tot de uiteindelijke uitstraling. Bekijk hieronder enkele sierbestrating voorbeelden:

Verder is het belangrijk om je nu te gaan verdiepen in je lichtplan voor je tuin. Ook dit aspect zul je al snel in je planning (stap 5) meenemen. Lees in dit artikel alles wat je moet weten over verlichting in je tuin.

Je merkt dat je met deze stap je de plannen voor je droomtuin verder concreet maakt en nu echt meer vorm beginnen te krijgen, op papier dan…..

Stap 5: het plannen van je werkzaamheden om je droomtuin aan te leggen

De laatste actie die je moet uitvoeren aan de keukentafel is het pakken van je agenda.

Je kunt nu je tuinplannen gaan plannen.

Nu je ideeën en wensen volledig zijn uitgewerkt, kun je gaan bepalen wanneer de eerste spade de grond ingaat en wat de juiste volgorde is om jouw droomtuin aan te leggen.

De volgorde is vaak relatief makkelijk te bepalen.

Je begint met het grove werk en eigenlijk van beneden naar boven.

Met dit laatste bedoel ik dat je eerst de ondergrond in orde maakt.

Denk bijvoorbeeld aan de juiste ondergrond voor de bestrating en de juiste bodem voor de beplanting. Daarnaast zul je al vrij snel je stroomvoorziening aan moeten leggen voor je lichtplan. Zo werk je langzaam maar zeker naar het zichtbare deel.

Richt je aandacht op beïnvloedbare zaken

Overigens heb je niet helemaal zelf invloed op de planning!

Zeker niet zelfs!

Laat ik nogmaals aan een opmerking die ik eerder deze blog heb gemaakt refereren:

De natuur laat zich begeleiden maar niet leiden!

Zeer veel beplanting (en ook je gazon) kun je het beste in het voorjaar aanplanten en zaaien.

Dat betekent dus dat je in de winter aan de gang moet om je tuin dusdanig klaar te maken zodat je er klaar voor bent!

Werk aan de winkel in de winter dus!

Dit lijkt een nadeel, maar is het eigenlijk niet.

Het is in deze periode lekker fris en dat gaat je goed uitkomen tijdens deze soms arbeidsintensieve klus. Daarnaast is de kans groot dat je letterlijk hulp krijgt van boven als je de bestrating hebt aangelegd. Een regenbui zorgt dat je bestrating goed kan inklinken.

Elk nadeel heeft z’n voordeel dus.

De enige vrijstelling die je hebt als je met vorstverlet moet.

Een bevroren grond is immers niet goed te bewerken.

Laat ik even een misverstand wegnemen:

Je zou kunnen opmaken dat de winter de enige periode is dat je een tuin kunt renoveren of aanleggen. Dat is uiteraard niet het geval. Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om dit in een ander jaargetijde te doen. Je kunt misschien dan nog niet alle beplanting plaatsen, die je zou willen. Dat is immers wél seizoensgebonden. Je zult er misschien langer over doen om een gewenst eindresultaat te realiseren, maar je gewenste droomtuin komt er zeker wel!

Stap 6: Jouw droomtuin vormgeven

Stap 6 is eigenlijk de eerste stap die je daadwerkelijk in de tuin uitvoert.

Dit is de stap van het uitvoeren van jouw plannen. Het is de stap waar je natuurlijk wel even over doet, maar wel leuk is om te doen.

Je kunt ervoor kiezen om dit helemaal zelf te doen maar ook de keuze maken om het specialistische werk over te laten aan een professional. Wat je keuze ook is, je ziet dat zo langzamerhand jouw droomtuin begint te ontstaan. Ik zal niet lang over deze stap uitwijden want deze stap heeft niet helemaal betrekking op dit onderwerp, maar ook hierover zul je diverse artikelen op deze website vinden.

Als je helemaal klaar bent met deze stap (en je hebt je tuin helemaal ingericht), kun je lekker van het resultaat gaan genieten. Ik hoop dat je héél lang van het resultaat geniet. Dit is immers een teken dat je de eerdere stappen goed hebt uitgevoerd en dat je niet de klassieke fout hebt gemaakt door zonder plan de spade in de grond te zetten.

Hoe kunnen we je verder helpen bij het maken van een tuinplan?

Hopelijk hebben we je kunnen helpen aan de hand van dit artikel. Maar er is natuurlijk veel meer belangrijke informatie die je moet weten over het ontwerpen van de tuin. Anderzijds ben je misschien op zoek naar inspiratie of heb je al concrete plannen waar je ons hulp bij kunt gebruiken. Download gratis onze Tuinontwerp Gids waarin je de 9 meest gemaakte fouten ontdekt en hoe jij deze voorkomt.