Wil je een vijver aanleggen in de tuin, maar weet je niet waar je op moet letten en welke stappen je moet ondernemen? In dit artikel leg ik je stap voor stap uit hoe je zelf een vijver kan maken en bouwen. Maar vóór het aanleggen van een vijver is het belangrijk om over enkele zaken na te denken, zoals:
- Welk soort vijver wil ik hebben: een moderne of natuurlijke vijver?
- Waar moet de vijver in de tuin komen?
- Wil je een kleine vijver aanleggen of juist van een groter formaat?
- Welke vissen en waterplanten wil ik in mijn vijver?
- Welke vijver accessoires wil je toevoegen?
- En wat zijn de kosten om een vijver te maken?
Met tips en vijver voorbeelden wil ik je informeren en inspireren, zodat je vijver ideeën krijgt om het maximale uit je vijver te halen. Uiteindelijk levert een vijver vol met vissen en waterplanten een sfeervolle tuin op, waar je lekker van kunt genieten. Begrijpelijk dat veel mensen een vijver willen aanleggen, want het kan kalmerend en ontspannen zijn om naar de vissen in de vijver te kijken.
Inhoudsopgave
- Wanneer een vijver aanleggen?
- Welk stijl vijver kies je: een moderne of natuurlijke vijver?
- Een vijver trekt gegarandeerd dieren aan in je achtertuin
- Wat zijn de verschillende kenmerken van een moderne vijver?
- Hoe je een kleine vijver moet aanleggen in de tuin in 9 stappen…
- Hoeveel kost het om een vijver aan te leggen?
Wanneer een vijver aanleggen?
Het hele jaar kun je in principe een vijver aanleggen, maar toch kun je dit het beste doen:
- In het voorjaar (maart en april)
- In het najaar (september en oktober)
Je kunt het beste een vijver aanleggen in het voorjaar. In verband met het groeiseizoen hebben waterplanten dan voldoende tijd en ruimte om tijdens de lente te bloeien en sterk te worden. Je kunt daarom beter niet in de zomer een vijver aanleggen, want dit vergroot ook nog eens de kans op een groene vijver. Dit betekent dat het warme water in de vijver groen wordt door zweefalgen, waardoor de waterplanten slechter groeien en het water troebel wordt. Hierdoor is er geen sprake meer van een heldere vijver en kun je de vissen niet of nauwelijks zien.
Verder kun je ook nog in het najaar in september en oktober nog een vijver aanleggen, maar het is niet verstandig om dan ook al de vijver te voorzien van beplanting in verband met de winter die dan langzamerhand op komst is.
Let op! Een vijver maken is een forse klus. Voor de meeste mensen duurt het twee of drie weekenden om zelf een vijver volledig te bouwen, dus houd hier rekening mee tijdens jouw eigen planning.
Welke stijl vijver kies je: een moderne of natuurlijke vijver?
Voordat je een specifieke plek in de tuin kiest, moet je rekening houden met een aantal dingen. Allereerst de stijl van de vijver: modern of juist rustiek . Als je een vijver in een moderne tuin wilt creëren, kun je een betonnen vijver bad gieten. Rivierstenen en een houten terras rond de vijver boven de grond zijn perfect voor decoratie. Je kunt bij het bouwen van een moderne vijver zoals hieronder te zien is, ook werken met getrommelde stapelstrips en keramieke traptreden voor een mooi effect.
Wanneer je echter een natuurlijke vijver wil aanleggen, moet je juist de natuur zijn eigen gang laten gaan. Dit kun je eenvoudig doen door bijvoorbeeld:
- Grote rotsen aan de rand van de vijver te plaatsen
- Een vijver met een onregelmatige vorm aan te leggen
- Waterplanten in de vijver te zetten
- Veel bloemen en struiken rond de vijver te planten
Een vijver trekt gegarandeerd dieren aan in je achtertuin
Als er één functie in de tuin gegarandeerd met een verbazingwekkende snelheid dieren in het wild aantrekken, is het een vijver. En in een tijd waarin de vijvers bijna verdwenen zijn van landbouwgrond, is het heel goed voor de natuur om dit te doen. De reden waarom vijvers zoveel leven aantrekken is dat veel van deze dieren (en zelfs planten) zeer mobiel zijn. Binnen korte tijd zal jouw tuin vogels, amfibieën, insecten, zoogdieren en een hele reeks mini-beesten aantrekken die je anders misschien nooit zou zien. Zelfs als je geen plaats hebt voor een vijver, of als je jonge kinderen hebt, is het mogelijk en klein waterornament of een vogelbad te maken.
Wat zijn de verschillende kenmerken van een moderne vijver?
1.Vierkant of rechthoekig
Het lijkt erop dat modern design zijn weg naar buiten heeft gevonden bij patio’s, terrassen en gazons en zelfs in vijvers. Moderne vijvers draaien allemaal om ontwerp en uiterlijk. Ze worden meestal gekenmerkt door rechte lijnen, rechte hoeken en simplistische materialen. De meeste hedendaagse vijverontwerpen zijn een onderling verbonden reeks vierkanten en rechthoeken. De lay-out is afhankelijk van hoeveel ruimte beschikbaar is. Vaak worden moderne vijvers in een hoek gezet, waardoor een L-vorm zeer geschikt is.
2.Boven of onder de grond
Een moderne vijver kan in de grond of boven de grond worden gebouwd. Bovengrondse vijvers hebben een keermuur nodig die het water vasthoudt. In overeenstemming met de moderne, eenvoudige, strakke lijnen, wordt gegoten beton meestal gebruikt voor de vijvermuren. Meestal blijft het beton ongeschikt om een minimalistisch uiterlijk te geven.
3. Meerdere niveaus
Het is gebruikelijk dat moderne vijvers meerdere niveaus hebben. Een kleinere hoeveelheid water zal boven de hoofdvijver worden opgeworpen, waardoor een terrasvormig effect ontstaat. Water kan dan voorzichtig overgaan in de lagere vijver. Een moderne vijvers moet plat en breed zijn, zodat het water soepel en rustig kan stromen, in plaats van een luid watervaleffect te creëren.
4.Drijvende stenen
Een andere veel voorkomende ontwerpopname in moderne vijvers zijn drijvende straatstenen. Deze stenen zien eruit als straatstenen die op het wateroppervlak zijn geplaatst. Meestal worden de vierkante of rechthoekige treden uitgelijnd om een lineair pad te creëren dat over de vijver loopt.
5.Focus op het ontwerp van de vijver en minder op de planten
Moderne vijvers hebben meestal erg donker water, zo donker dat het bijna zwart is. Dit kan worden bereikt door de binnenkant van de vijver af te werken met een donker materiaal. Waterplanten kunnen worden opgenomen in een moderne vijver, maar zijn meestal beperkt in aantal. Dit komt omdat de architectuur van de vijver zelf de focus krijgt en te veel planten hiervan af kunnen leiden.
Hoe je een kleine vijver moet aanleggen in de tuin in 9 stappen…
Ontdek hieronder waar je op moet letten en hoe je stap voor stap een vijver kan aanleggen:
1. Kies een locatie & maak een schets voor het ontwerp van de vijver
De eerste stap is het kiezen van de locatie van de tuinvijver. Kies een vlak gebied. Als je een koi vijver maakt, dan moet je er rekening mee houden dat koi karpers dol zijn op de schaduw of de zon. Waterplanten hebben ook voorkeuren, dus het is belangrijk om de juiste plek in de tuin te vinden. Maak een schets van je tuin en markeer de vijver. Markeer waterplanten en alle functies. Alleen dan kun je beginnen met de bouw.
Een kleine tuinvijver moet worden geplaatst waar het vier tot zes uur zonlicht kan krijgen. Dit zal helpen om de vijver gezond en schoon te houden. Plaats de vijver niet op een plek waar de afvoer van regen het water in kan lopen. Dit kan vuil in de vijver brengen, en een kleine vijver kan eenvoudig niet goed functioneren met te veel vreemd materiaal.
2. Bepaal de grootte van de vijver
Bij het bouwen van een kleine vijver moet de vijvers minstens 60 cm diep zijn. Hoe groot het is, hangt af van de ruimte die je in je tuin hebt. Minimaal moet een vijver 120 cm breed, maar meer zou beter zijn.
3. Graaf je vijver
Ben je van plan om waterplanten in je vijver te houden, graaf dan 60 cm diep en begin dan met graven langs de rest van de grond op 60 cm afstand van de rand van de vijver. Hiermee wordt een soort plank gemaakt om je waterplanten te plaatsen.
4. Of bouw een moderne vijver boven de grond
Bij het maken van een moderne vijver is gegoten beton een geweldige optie, omdat het kan worden gebruikt om rechte en goed gedefinieerde randen te maken. Bovendien kan beton worden gekleurd met een pigment om het water in de vijver donkerder of lichter te maken. De bouw van een betonnen vijver vereist een hoog niveau van expertise. Het beton moet op een precieze manier worden gemengd en gegoten om ervoor te zorgen dat er geen scheuren ontstaan. Bovendien moet een betonnen vijver goed worden afgesloten om te voorkomen dat kalk het water binnendringt en het de vissen schaadt. Het is dus verstandig hier een expert voor in te huren.
5. Bekleed de vijver
Je kunt kleine vijvers in de achtertuin bekleden met dikke, buigzame, waterdichte plastic laag. Je kunt vijverfolies kopen in een ijzerhandel of je kunt je plaatselijke leveranciers van landbouwvoorraden raadplegen voor dit materiaal. Leg de vijverbekleding in het gat en duw deze tegen de zijkanten van het gat. Probeer de bekleding niet te vouwen.
6. Plaats vijver accessoires als je dat wilt een filter of fonteintje als je dat wilt
Een vijver kun je van allerlei accessoires voorzien, zoals een fontein, waterval, waterornament of vijver verlichting.
Als je bijvoorbeeld een fontein of filter wilt, plaats je dit bij de aanbouw in de vijver. Ze zijn in principe niet nodig, tenzij je van plan bent om vissen te hebben.
7. Vul met water
Vul de vijver met water en schakel het filter of de fontein in, als je deze gebruikt. Laat de vijver een week liggen voordat je vissen of planten toevoegt. Hierdoor kan het chloor in het water verdampen.
8. Voeg de planten en vissen toe
Voeg planten toe aan je vijver, omdat deze de vijver schoon en mooi houden. Vissen zijn ook een leuke toevoeging aan kleine vijvers in de achtertuin. Je kunt goudvis uit je plaatselijke dierenwinkel gebruiken. De vis zal snel groeien om bij de grootte van de vijver te passen.
9. Ervaar, ontspan en geniet!
Leun achterover en geniet van je tuinvijver. Nu je weet hoe je een vijver stap voor stap moet bouwen, kun je een van deze mooie functies toevoegen aan je eigen achtertuin.
Hoeveel kost het om een vijver aan te leggen?
Vijvers zijn er in allerlei soorten en maten. Daarom zitten er ook grote verschillen in prijzen. Over het algemeen ben je al snel minimaal € 1000 tot maximaal € 5000 kwijt aan het aanleggen van een kleine vijver van ongeveer 10 m3 (kubieke meter). Uiteindelijk zijn de exacte kosten voor een vijver afhankelijk van onderstaande keuzes:
- Welk soort vijver wil je: een moderne of natuurlijke vijver?
- De grootte van een vijver in m3: klein of groot?
- Wel of geen vissen in de vijver?
- Wel of geen beplanting in de vijver?
- Zelf de vijver aanleggen of uitbesteden?
- Wel of geen vijver accessoires, zoals een fontein, waterval, waterornament of vijver verlichting?
Wil je meer voorbeelden van vijvers zien?
Download hier mijn gratis Tuinideeën Gids waarin ik nog meer voorbeelden laat zien van vijvers en andere tuinideeën. Download hier de gratis gids.
Luuk Harkink
op 14 Aug 2018Harry
op 18 Feb 2020Peter Mecklenfeld
op 21 Feb 2020