10 schutting ideeën voor meer privacy in de tuin

iepaWanneer je behoefte hebt aan meer privacy in je tuin is een schutting een goed idee. Misschien heb je al wel een schutting, maar wil je de doorkijk of inkijk nog meer oplossen. Gelukkig heb je dan niet een betonnen muur van twee meter hoog nodig; er zijn heel veel mooie manieren op dit op te lossen en meer privacy te creëren!

Veel mensen hebben behoefte aan privacy in de tuin. Dit is niet zo gek, je tuin is immers jouw stukje buitengebied waarvan je op jouw manier mag genieten. Het geeft geen fijn gevoel wanneer je als zonaanbidder lekker met of zonder badkleding in de tuin geniet van een zomerse dag en de buren ongegeneerd komen gluren. Dit is uiteraard een extreem geval, maar het kan ook zo zijn dat je gewoon alleen wil zijn op je eigen plekkie en dan ook echt alle privacy wil hebben. Niemand zit graag te kijk in zijn of haar eigen achtertuin.

Niet alle vrijheid om inkijk in je tuin te verminderen

Je mag volledig op je eigen manier genieten van je eigen tuin, maar zelfs hier zitten regels aan verbonden. Je mag uiteraard géén overlast veroorzaken voor je directe omgeving. Daarnaast mag je niet zomaar een schutting plaatsen om je achtertuin die meer dan twee meter hoog is. Voor de voortuin geldt zelfs een limiet van 1 meter. Je hebt dus niet alle vrijheid om inkijk in je tuin te verminderen, hoe gek dat ook lijkt.

Andersom mag ook niet. Je mag niet zomaar vensters in muren plaatsen die dienst doen als erfafscheiding of op andere manieren iemands privacy schenden. Deze privacywet staat beschreven in de gemeentelijke verordeningen. Hier staat ook beschreven of je een vergunning moet aanvragen als je je tuin ingrijpend wilt veranderen om privacy te waarborgen. Het is goed om dit wel even na te gaan om achteraf nare verrassingen te voorkomen.

Wil je hier meer over weten? Lees dan dit artikel. Hoewel dit artikel gaat over het aanvragen van een vergunning voor een terrasoverkapping (waarvoor je ook kunt kiezen uit privacyoverwegingen), zul je hier wel veel informatie uit kunnen halen.

80 ideeën opdoen voor je tuin en schutting?

Voordat je verder leest heb ik nog een leuke gratis weggever voor je. In mijn gratis e-book deel ik 80 tuinideeën met je waarin ook mooie ideeën staan voor erfafscheidingen. De ideeën gids is onderdeel van een uitgebreid inspiratiepakket. Deze kun je gratis aanvragen:

Download hier de gratis Tuinideeën Gids en laat je inspireren.


10 schuttingideeën voor meer privacy in de tuin

Hieronder deel ik 10 schuttingideeën voor meer privacy in de tuin met je. Er zullen zeker ideeën zijn die jij kunt toepassen. Je leest hier ideeën die je kunt toepassen in een bestaande tuin, maar ook ideeën die je mee kunt nemen bij het ontwerpen van een tuin.

  1. Haag
  2. Houten schutting
  3. Houten tuinschermen
  4. Kastanje treillage
  5. Rieten- of bamboe schutting
  6. Terrasoverkapping
  7. Natuurstenen muur
  8. Schanskorf
  9. Aluminium, cortenstaal, smeedijzer of kunststof
  10. Heuvel


Haag

Een haag is uiteraard een uitstekende manier om privacy te creëren. Daarnaast zorgt het voor een mooie groene uitstraling in je tuin. Er zijn hier uiteraard zeer veel opties voor. Diverse beplanting is uitstekend geschikt voor deze toepassing. De meest gekozen opties zijn de beukenhaag, buxushaag, laurierhaag, coniferenhaag, ligusterhaag of de taxushaag.

Wanneer je een haag plant is deze meestal niet direct helemaal dichtgegroeid, hier zul je geduld voor moeten hebben. Daarnaast is het ook belangrijk om de haag op de juiste tijd te planten zodat deze goed kan groeien. Sommige periodes in het jaar zijn minder geschikt voor het planten van hagen dan andere seizoenen.

Een haag ziet er naar mijn mening prachtig uit als erfafscheiding, maar vraagt wel wat onderhoud. Zo moet je hem elk jaar goed snoeien en onderhouden. Wanneer je een haag deelt met de buren is het goed om dit ook te overleggen zodat de haag gezond blijft en goed kan groeien.

Houten schutting

Een andere klassieker is de schutting van hout. Ook nu hou je een mooie natuurlijke uitstraling vast. Als je kiest voor geïmpregneerd hout of hardhout, zal deze toepassing lang mee gaan. Als je kiest voor hout met het FSC-logo, weet je dat je voor ‘verantwoord’ hout hebt gekozen dat op een legale wijze is gewonnen.

Een schutting is de perfecte manier om meer privacy te creëren in je tuin. Echter, het kan een saaie of dode boel worden wanneer je hele tuin omringd is door een ‘houten muur’. Daarom kan ik je aanraden om je ook eens te verdiepen in verticaal tuinieren. Of je nu een grote of kleine tuin hebt, het is een mooie manier om meer dynamiek te creëren en daarnaast ook de erfafscheiding meer kleur te geven.

Het plaatsen van een schutting kan best een intensieve bezigheid zijn. Daarom is het handig om dit goed uit te denken. Welke materialen heb je nodig en hoeveel? Pak je dit samen met de buren op of doe je dit alleen? Kun je een paar helpende handen gebruiken? Dit zijn allemaal vragen waar je goed over na moet denken voordat je begint.

Schuttingen zijn er in allerlei vormen en maten en de kosten hiervan lopen ook erg uiteen. Je hebt schuttingen met beton en hout of alleen hout en dan kun je ook nog eens kiezen uit allerlei verschillende houtsoorten. Ik kan je aanraden om je eens goed te oriënteren in de verschillende soorten schuttingen en de prijzen daarvan. Bekijk goed wat binnen jouw budget valt, maar ook wat duurzaam is. Het zou zonde zijn als je over twee jaar alweer een nieuwe schutting moet plaatsen omdat de oude is gaan rotten.

Houten tuinschermen

Houten tuinschermen zijn natuurlijk ook prima om je privacy te waarborgen. Dit is waarschijnlijk goedkoper dan een haag of een schutting, maar nog steeds een goede manier om de ‘glurende buren’ uit de buurt te houden. Deze schermen kunnen van dusdanige hoogte zijn dat je er niet zomaar overheen kunt kijken.

Als je gewone houten schermen een beetje saai vindt, kun je ook kiezen voor gevlochten opties van onder andere wilgenhout of takken van de hazelaar. Wanneer je gaat rondkijken in de verschillende winkels en webshops zul je ontdekken dat je veel keus hebt uit verschillende soorten houten tuinschermen. Zo heb je houten schermen van bamboe, grenen, vuren en nog veel meer. Je kunt dit aanschaffen als scherm of als mat. De mat kun je ook over een lelijke erfafscheiding of balkonreling heen plaatsen om het geheel mooier te laten ogen.

Kastanje treillage

In dit houten rijtje moeten we ook de kastanje treillage even onder je aandacht brengen. Misschien denk je nu: wat is dat? Ik weet bijna wel zeker dat je het een keer gezien hebt ondanks dat je de naam misschien niet kent! Je ziet dit vaak bij vijvers, parken of speeltuinen. Kastanje treillages zijn dunne latten van kastanjehout die met ijzerdraad aan elkaar verbonden zijn. Een schutting in deze stijl heeft uiteraard een natuurlijk karakter en is daarom een mooie oplossing wanneer je op zoek bent naar een natuurlijke uitstraling.

Een kastanje treillage is meestal wel een lage erfafscheiding (ongeveer 1 meter hoog), waardoor het zich niet altijd leent voor het verminderen van inkijk in de tuin. Ondanks dat zijn er wel verschillende hoogtes verkrijgbaar en ik raad je aan om je daar zeker in te verdiepen. Voor een treillage van ongeveer 1 meter hoog kun je al snel rekenen op ongeveer 10 euro per meter.

Rieten of bamboeschutting

Een rieten- of bamboe schutting past uiteraard in het rijtje na de voorgaande optie, omdat de structuur veel gelijkenissen heeft alleen de materialen een fijnere structuur hebben. De overeenkomst is duidelijk, deze schuttingen zorgen voor privacy in je tuin. Daarnaast is het ook vergelijkbaar met de bamboeschermen die we eerder bespraken. Je kunt riet of bamboe dus op veel verschillende manieren toepassen als erfafscheiding.

Een rieten schutting of een bamboeschutting kan relatief goedkoop zijn. Echter, dit is geheel afhankelijk van de hoeveelheid bamboe of riet je wil gebruiken en in wat voor vorm. Als je bijvoorbeeld een bamboescherm gebruikt is dit goedkoper dan een schutting die geheel van bamboe is.

Terrasoverkapping

Integreer een terrasoverkapping aan de schutting. Een terrasoverkapping zorgt altijd voor veel privacy. Het is immers niet mogelijk om van bovenaf onder je overkapping te kijken. Het is een goede oplossing om de inkijk in de tuin te verminderen, maar de kosten lopen relatief snel op bij het plaatsen van een terrasoverkapping. Er zijn heel veel manieren waarop je je terrasoverkapping kan vormgeven. Je kunt veel verschillende materialen gebruiken en daarnaast kun je je overkapping ook voor allerlei verschillende dingen gebruiken.

Je kunt een terrasoverkapping laten plaatsen, maar dit kun je ook zelf doen. Wanneer je een beetje een ervaren doe-het-zelver bent, kun je dit naar mijn mening goed doen. In dit artikel leg ik je uit hoe in zeven stappen zelf een terrasoverkapping kunt maken.

Wanneer je van plan bent om een terrasoverkapping als erfafscheiding te plaatsen, is het goed om je te verdiepen in de vergunning. Hier heb ik eerder al eens een artikel over geschreven. Ik kan dit je zeker aanraden omdat je teleurstellingen en frustratie achteraf wil voorkomen!

Natuurstenen muur

Een muur als erfafscheiding klinkt wel heel saai en lelijk, maar dit is uiteraard afhankelijk van de vormgeving. Een mooie natuurstenen muur geeft een natuurlijke en rustieke uitstraling en zorgt voor een uitstekende privacy. De doorkijk in je tuin is hiermee volledig verdwenen. Echter, een natuurstenen muur is een relatief dure erfafscheiding. Het vraagt de juiste voorbereiding, materialen en kunde.

De materialen van een natuurstenen muur zijn duurzaam en gaan lang mee. Dit is een groot voordeel van een muur als erfafscheiding. Daarnaast zijn er veel verschillende materialen, zoals natuursteen in de vorm van stapelstenen, plakstrips of een geheel. Er zijn veel verschillende aanbieders van natuursteen en er zijn verschillende showrooms die je een goed beeld kunnen geven van de uitstraling van verschillende soorten natuursteen.

Schanskorf

Als we bij een mooie uitstraling van muren zijn aangekomen, is de stap naar een schanskorf slechts een kleine. Dit zijn manden van gegalvaniseerd draad die gevuld zijn met stenen. Voor dit soort muren wordt de laatste tijd steeds meer gekozen. Deze muren passen vrijwel bij iedere tuinstijl. Daarnaast zijn schanskorven voordelig in aanschaf, duurzaam, zeer onderhoudsvriendelijk en zorgen voor een perfecte privacy.

Een schanskorf zorgt ervoor dat de inkijk in je tuin zo goed mogelijk wordt verminderd. Ik denk zelf dat dit een prachtige duurzame manier is om inkijk te verminderen en voor meer privacy in je tuin te zorgen. Je kunt de schanskorf op verschillende hoogtes maken, waardoor je ook hiermee kunt zorgen dat je nog meer privacy hebt.

Je kunt een schanskorf laten plaatsen, maar ook hier geldt dat je veel zelf kunt doen. De korf kun je namelijk kant-en-klaar kopen bij een doe het zelf zaak of zelf maken als je een beetje handig bent en de juiste gereedschappen tot je beschikking hebt. Net zoals bij een terrasoverkapping scheelt het zelf maken en/of plaatsen van een schanskorf veel geld.

Aluminium, cortenstaal, smeedijzer of kunststof

Een erfafscheiding van aluminium, cortenstaal, smeedijzer of zelfs van (gerecycled) kunststof wordt steeds meer gekozen om privacy te creëren in een tuin. Het voordeel van deze materialen is dat deze in iedere stijl kunnen worden vormgegeven en uitstekend passen in vooral een moderne setting van een tuin. Daarnaast zijn deze materialen niet weersgevoelig en vragen dan ook vrijwel géén onderhoud.

Een erfafscheiding van aluminium of ander materiaal heeft een moderne uitstraling. Ik denk zelf dat het heel goed past bij een moderne tuinstijl of een wellnesstuin. Wanneer je je meer wil verdiepen in deze tuinstijlen raad ik je zeker aan om mijn artikelen over een moderne tuin of een wellnesstuin te lezen.

Omdat dit materiaal zelf moeilijk te bewerken is, is een erfafscheiding van aluminium of staal een relatief dure optie. Daarom raad ik je aan om je hier eerst goed in te verdiepen voordat je echt overgaat tot het bestellen van het materiaal en het plaatsen ervan. Het zou zonde zijn als je iets plaatst waar je achteraf toch niet tevreden over bent.

Heuvel

Het volgende idee is misschien niet helemaal een idee dat in dit rijtje hoort, maar misschien ook wel. Een heuvel kun je immers zien als een natuurlijke schutting die alle bovenstaande opties kan vervangen. Uiteraard moet je tuin hier groot genoeg voor zijn, maar als dit het geval is, is dit géén gekke optie waarmee je zeker privacy in je tuin creëert. Je kunt het zien als een vorm van verticaal tuinieren maar als we hierover doorgaan zijn we voorlopig niet klaar. Je zou ook een tuin verticaal kunnen aanleggen of een grasmat.

Wil je nog meer inspiratie opdoen? Download de gratis Tuinideeën Gids en bekijk 80 ideeën voor jouw tuin. 

Download hier de gratis gids als onderdeel van het inspiratiepakket >>>