Overkapping plaatsen in de tuin: welke soorten overkappingen zijn er?

Met een overkapping kun je ’s avonds heel lang buiten zitten. Wanneer je een echt ‘buitenmens’ bent, kan dat in ons Nederlandse klimaat best wel eens lastig lijken. Toch is een overkapping juist een hele goede oplossing hiervoor. Welke soorten overkappingen zijn er? En wat voor materialen kies je voor je overkapping? Je hebt ontzettend veel keus uit glas, hout, aluminium, polycarbonaat kunststof of een combinatie daarvan. Ik vertel je er in dit artikel alles over.

Kunnen heerlijke zomerse dagen soms niet lang genoeg duren? Zit je weleens heerlijk in je tuin, totdat het echt te fris wordt en je eigenlijk naar binnen moet? Of wil heel graag naar buiten met warm weer, maar is er geen schaduwplekje in je tuin te vinden waar je nog relatief verkoeling kan zoeken vanwege een felle zon?

Wat ook veel mensen wel zullen herkennen zijn die dagen dat je lekker in je tuin aan het genieten bent van je vrije dag. Ook het lekkere zonnetje is van de partij. Een heerlijke dag om lekker de barbecue aan te steken, althans dat zou je denken. Op een gegeven moment steekt de wind op, vormen zich een aantal donker gekleurde wolken boven je en komen de eerste druppels naar beneden. Wat doe je?

In de meeste gevallen zul je met gezonde tegenzin naar binnen gaan, maar dat is lang niet altijd nodig. Een overkapping in je tuin zorgt vaak voor de benodigde beschutting tegen regen, wind, frisser wordende temperaturen en een (te) felle zon.

Alles over verschillende soorten overkappingen

  1. Welke soorten overkappingen zijn er?
  2. Verschillen tussen een veranda en een overkapping
  3. Soorten terrasoverkappingen
  4. Aluminium of houten overkapping?
  5. Glas of polycarbonaat voor je overkapping?
  6. Zelf een overkapping in de tuin maken of laat je dit doen?

Welke soorten overkappingen zijn er?

Als je de bovenstaande situaties herkent, hoef ik je niet meer te overtuigen van de voordelen van een overkapping. Een overkapping biedt niet alleen bescherming tegen weersinvloeden, maar is ook leuk om een gezellig plekje te creëren. Met wat leuke tuinmeubels, planten, een terrasheater of juist een ventilator en andere decoratie kun je een leuke maar vooral comfortabele setting maken.

Met een overkapping maak je een luxe plek om te relaxen in je eigen tuin! Het lijkt wel een buitenverblijf van een fijn vakantieadres, maar dan in je eigen tuin.

Er zijn overkappingen in alle soorten en maten. Je zult merken dat je volop keuze hebt. Welke soorten overkappingen er zijn laat ik je hieronder weten.

Op basis hiervan kun je bepalen welke overkapping het beste bij jouw tuin past en welke juist niet. Daarnaast ga ik vanzelfsprekend in op de diverse materialen die je kunt gebruiken en help ik je met het maken van je keuze of zelf aan de gang gaat, of dat je het plaatsen van een overkapping beter kan uitbesteden.

Verschillen tussen een veranda en een overkapping

De meest voorkomende overkapping voor in een tuin is een veranda. Met deze zin neem ik meteen een misverstand weg. De termen ‘terrasoverkapping’ en ‘veranda’ worden vaak onterecht door elkaar gebruikt. Er zijn echter wel degelijk verschillen tussen een veranda en een overkapping en deze verschillen hebben betrekking op de plaats.

Een veranda wordt altijd aan één zijde aan de woning gemonteerd. Dit hoeft bij een terrasoverkapping niet het geval te zijn. Een overkapping kan dus een volledig vrijstaande constructie zijn, die middenin een tuin wordt geplaatst. Een prieel (tuinpaviljoen), een pergola of een constructie waarbij gebruik wordt gemaakt van een schaduwdoek zijn voorbeelden van een terrasoverkapping.

Een veranda is dus altijd een terrasoverkapping maar een terrasoverkapping hoeft géén veranda te zijn.

Wil je wel een veranda maar deze niet aan je woning plaatsen?

Dat kan natuurlijk ook. Je kunt ook een veranda plaatsen aan een tuinhuis of schuur achter in je tuin. Een veranda is een constructie waarbij het dak rust op palen. Je kunt ervoor kiezen om wanden aan de veranda te bevestigen zodat je er een heerlijke ‘buitenhuiskamer’ van maakt.

Soorten terrasoverkappingen

Naast een veranda heb je nog veel meer soorten in terrasoverkappingen.

Ik zal een aantal opties met je doornemen:

Prieel

Een prieel is een houten- of aluminium constructie die vrijstaand in de tuin wordt geplaatst. Deze heerlijke verlenging van je huiskamer heeft niet alleen een luxe uitstraling, maar is het ook. Je kunt een prieel volledig afstemmen op je wensen en mogelijkheden. Je kunt kiezen uit een volledig open prieel maar ook een buitenverblijf met wanden. Daarnaast kun je kiezen uit voor een punt- of platdak en kun je de maatvoering van het tuinpaviljoen afstemmen op jouw wensen.

Pergola

Een pergola is een houten constructie die voorzien is van dwarsbalken. Ook deze overkapping wordt losstaand in de tuin geplaatst. De kleinere pergola’s worden voornamelijk gebruikt om planten overheen te laten groeien. Grotere pergola’s zijn natuurlijk ook hiervoor geschikt en kunnen hierdoor ook als een heerlijke natuurlijke terrasoverkapping dienen voor de hete dagen.

Een alternatieve mogelijkheid is het gebruik maken van textiel- of vouwdaken. Als je snel wat schaduw wilt creëren kun je ook gebruik maken van een schaduwdoek. Dit doek kun je overal aan bevestigen. Daarnaast zijn er volledige vrijstaande constructies voor schaduwdoeken of zonweringen die aan de gevel gemonteerd kunnen worden. Deze doeken zijn verkrijgbaar in diverse soorten en uitvoeringen.

Wil je nog wat meer voorbeelden zien van een terrasoverkapping? Download dan hier de gratis Tuinideeën Gids, waarin ook voorbeelden staan van allerlei soorten overkappingen. 

Aluminium of houten overkapping?

Als je eruit bent wat voor soort overkapping je wilt, sta je voor de materiaalkeuze. Vrijwel alle overkappingen zijn gemaakt van hout of aluminium. Hout wordt gezien als de duurzamere optie, maar dat is niet helemaal waar. Ook aluminium dat voorzien is van een goede poedercoating zal heel lang mee kunnen gaat. Daarnaast heeft aluminium het voordeel dat het licht van gewicht is en prima te bewerken. De constructie kan goed worden vastgezet en waterdicht worden gemaakt met aluminium profielen. Overkappingen van aluminium geven een mooie luxe uitstraling. In dit artikel leg ik je nog meer uit over een overkapping van aluminium.

Hout heeft echter een veel natuurlijkere uitstraling. Hout is een mooie duurzame oplossing waarmee je eigenlijk ook alle overkappingen kunt bouwen. Je kunt kiezen voor hardhout maar ook Douglas, Eiken, Grenen, Lariks of geïmpregneerd vuren behoren tot de opties. De structuur van dit materiaal zal een mooie sfeer geven aan jouw overkapping. Hout is wel een stuk zwaarder in gewicht. Je krijgt hiermee een mooie stevige constructie. Als je zelf je overkapping gaat bouwen is het echter wel raadzaam om wat hulp in te schakelen. Het gewicht is vaak niet alleen te tillen en als je gebruik maakt van grotere massieve glasplaten weet je zeker dat wat hulp zeer gewenst is. Waar je wel even rekening mee moet houden is dat hout wel wat meer onderhoud vraagt. Wil je nog meer lezen over een houten overkapping, bekijk dan eens dit artikel. 

Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een volledige kunststof constructie. Kunststof is onderhoudsvrij en leverbaar in zeer veel kleurstellingen. Dit materiaal heeft echter niet de natuurlijke uitstraling die je wel wenst in je tuin. Daarnaast moet je er wel rekening mee houden dat kunststof op den duur zal verkleuren door weersinvloeden.

Glas of polycarbonaat voor je overkapping?

Naast de materiaalkeuze met betrekking tot je constructie, moet je bij het bouwen van een veranda de keuze maken tussen een afdak van glas of polycarbonaat (kunststof). Ook hierin zijn wat voor- en nadelen te benoemen van beide keuzes.

Voor de glazen overkapping gebruik je gelaagd veiligheidsglas. Dit glas zal je beschermen tegen de hitte maar je kunt wel genieten van een prachtige lichtinval.

De voor- en nadelen van het gebruik van glas voor je overkapping op een rijtje:

Voordelen:

  • Je hebt een volledig doorzicht zonder enige vorm van vertekening.
  • Je hoort weinig geluid bij regen.
  • Het materiaal is gladder dan kunststof, waardoor het minder snel vuil wordt.
  • Glas is een zeer duurzaam materiaal, het veroudert nooit en zal dus na jaren nog mooi zijn.

Nadelen:

  • Glas is erg zwaar.
  • Het materiaal is niet buigzaam en kun je zelf niet bewerken.
  • Een overkapping van glas is vrij prijzig.
  • Glas is breekbaar en lastig te herstellen.

 De voor- en nadelen van het gebruik van polycarbonaat voor je overkapping op een rijtje:

Voordelen:

  • Het materiaal is licht van gewicht.
  • Polycarbonaat is veel minder snel te beschadigen.
  • Het materiaal is goed te bewerken met een decoupeerzaag.
  • Polycarbonaat is buigzaam.
  • Kunststof is voordeliger dan glas.

Nadelen:

  • Polycarbonaat is niet geheel krasvrij.
  • Het materiaal laat minder licht door dan glas.
  • Kunststof of polycarbonaat kan lawaai maken of kraken.

Naast deze twee opties kun je er overigens ook voor kiezen om een dak te maken van dakpannen of ander dak materiaal in stijl van de woning. Je kunt zelfs kiezen voor een natuurlijk dak waarop planten en bloemen kunnen groeien.

Zelf een overkapping in de tuin maken of laat je dit doen?

Tot slot moet je de keuze maken of je een overkapping voor in je tuin zelf gaat maken of dat je dit laat doen. Wat mij betreft is het goed mogelijk om dit zelf te doen. Je hoeft hier geen zeer ervaren doe-het-zelver voor te zijn. Als je de beschikking hebt over een goed stappenplan en zorgt voor een goede voorbereiding moet het zeker lukken. Een terrasoverkapping is overigens in de meeste gevallen vergunningsvrij te bouwen.

Zoek je een goed stappenplan voor het maken van een houten overkapping?

Je hoeft wat mij betreft niet verder te zoeken, want in een ander artikel leg ik uit hoe je zelf een houten overkapping kunt maken in zeven stappen.

Als je langer wilt genieten van je tuin is een terrasoverkapping een goede optie. Je creëert hiermee een heerlijke beschutte plek waar je lang van kunt genieten. Bekijk eens een aantal voorbeelden van terrasoverkappingen in mijn gratis ebook over overdekt buitenleven. Download hem hier helemaal gratis.