Keukenmiddeltjes tegen onkruid

Onkruid in de tuin vormt voor veel mensen een doorn in het oog. Dat valt uiteraard te begrijpen, maar het verwijderen en / of voorkomen er van hoeft niet noodzakelijkerwijs een groot probleem te zijn. Veel mensen vrezen nog altijd dat ze voor het bestrijden van het onkruid in hun tuin gebruik moeten maken van heftige, chemische middelen. Niet alleen zijn deze nefast voor het milieu, daarnaast kunnen ze zomaar ook andere planten beschadigen. Gelukkig hoef je niet noodzakelijk naar dergelijke, drastische maatregelen te grijpen, in tegendeel. Zelfs door gebruik te maken van enkele middeltjes die je gewoon in je keuken kan vinden is het reeds mogelijk om het onkruid uit je tuin te verwijderen.

  • Het wieden van onkruid, nog steeds een aanrader
  • Gewoon kokend water doet wonderen
  • Zout als efficiënte verwijderaar van onkruid
  • Azijn, uitstekend voor onkruid met lange penwortel
  • Het restant van augurken uit pot
  • Niet schadelijk voor het milieu

Het wieden van onkruid, nog steeds een aanrader

Vooraleer we het eerste middeltje voor het verwijderen van onkruid dat rechtstreeks uit je keuken komt aan je voorstellen is het belangrijk om nog even stil te blijven staan bij het klassieke wieden. Tot vandaag de dag blijft het gewoon wieden van onkruid namelijk een absolute aanrader. Bovendien is het ook nog eens de voordeligste manier om onkruid te verwijderen.

Het hoeft verder ook niet te worden gezegd dat de impact op het milieu hierbij nagenoeg verwaarloosbaar is. Het enige nadeel van wieden is terug te vinden in het feit dat het arbeidsintensief is en behoorlijk veel tijd in beslag neemt. In het bijzonder het verwijderen van onkruid met penwortels zoals bijvoorbeeld paardenbloemen vergt heel wat extra kracht.

Wil je toch graag het onkruid in je tuin op klassieke wijze wieden? In dat geval is het aan te raden om dit te doen net na een stevige regenbui. Wil het maar niet regenen en begint je tuin langzaam maar zeker op een kleine wildernis te lijken? In dat geval kan je natuurlijk ook eerst zelf de grond even goed nat maken. Tijdens het wieden van het onkruid in je tuin kan het verder interessant zijn om de beschikking te hebben over een lang mes, een schroevendraaier evenals een speciale penwortelsteker.Onkruid verwijderen met kokend water

Heb je net een lekkere pasta of een eitje gekookt? Beschik je bijgevolg nog over een volle pot met kokend water? Probeer deze dan niet zomaar weg te gieten, maar maak er handig gebruik van om er je onkruid mee te lijf te gaan. Zelfs het meest hardnekkige onkruid bezwijkt nadat het is overgoten met kokend water. Je dient er hierbij alleen wel rekening mee te houden dat je zeer doelgericht het onkruid te lijf gaat. Krijgen andere planten onverhoopt ook een kleine, kokende douche? Dan is de kans zeer groot dat ook zij kopje onder gaan!

Onkruid verwijderen met zout

Wanneer de winter ten einde loopt zal je kunnen vaststellen dat het strooizout vaak tegen een zeer scherpe prijs wordt aangeboden. Heel veel mensen die er van houden om in hun tuin te werken maken hier gebruik van om een kleine voorraad in te slaan. Waarom ze dat precies doen? Omdat er maar weinig keukenmiddeltjes bestaan die zo efficiënt kunnen optreden tegen onkruid als zout. Een beetje zout op een grindpad strooien kan er dan ook reeds voor zorgen dat het onkruid danig in bedwang wordt gehouden!

Van onkruid is bekend dat ze alles behalve snel zal kiemen in een omgeving waarin gebruik is gemaakt van zout. Dit zorgt er voor dat er tegenwoordig ook steeds vaker voor wordt gekozen om langs gazonafboordingen de nodige hoeveelheid zout te strooien. Hierbij vormt ze als het ware een barrière tegen het ontstaan van onkruid. Hoe interessant het gebruik van zout in de strijd tegen onkruid ook mag zijn, je moet er wel rekening mee houden dat er ook enkele nadelen aan verbonden zijn.

Wanneer zout te overvloedig wordt gebruikt zal je kunnen vaststellen dat ze kan zorgen voor een aantasting van betonoppervlaktes. Dit kan als gevolg hebben dat een bepaald perceel grond voor een niet onaanzienlijke periode onbruikbaar wordt. Daarnaast is het eveneens het vermelden waard dat zout ook schadelijk kan zijn voor de tuinvogels wanneer het in plassen als drinkwater wordt opgenomen.

Onkruid verwijderen met azijn

Onkruid dat beschikt over een lange penwortel is het moeilijkst te verwijderen van alle verschillende soorten onkruid die er bestaan. Heb je reeds verschillende zaken uitgeprobeerd, maar heeft niets je een echt sluitende oplossing gebracht? In dat geval is de tijd gekomen om een mengsel van azijn toe te passen. Het besprenkelen van onkruid met een mengsel van 50 procent azijn en 50 procent water kan er voor zorgen dat het onkruid reeds na enkele dagen sterk is verzwakt.

Bovenstaande zorgt er voor dat het onkruid niet alleen eenvoudig kan worden verwijderd, daarnaast zal je kunnen vaststellen dat nieuw onkruid ook niet zo eenvoudig de kop zal opsteken. Hou er net als bij het gebruik van zout en kokend water wel rekening mee dat de azijn niet teveel op andere planten terechtkomt. Ook zij kunnen er namelijk behoorlijk door worden aangetast. Blijkt dat het mengsel over een niet voldoende efficiënte werking beschikt? In dat geval kan je er ook voor kiezen om de azijn gewoon puur op het onkruid te sprenkelen. Resultaat gegarandeerd!

Het restant van augurken uit pot

Ben je iemand die er van houdt om zoetzure augurken te eten? Koop je ze bovendien in glazen potten waarbij ze letterlijk zwemmen in de azijn? In dat geval hoef je helemaal niet over schoonmaakazijn te beschikken! Giet het vocht uit de bokaal over het onkruid in je tuin en je zal merken dat ze eveneens na een paar dagen is verdwenen. Dit is dan ook niet alleen een zeer efficiënte, maar bovendien ook een financieel interessante oplossing tegen onkruid.

Niet schadelijk voor het milieu

Ondanks het feit dat zout en azijn uiteraard intensief werkende producten zijn moet het gezegd dat ze in vergelijking met chemische producten veel minder schadelijk zijn voor het milieu. Bovendien heeft iedereen wel een beetje zout of schoonmaakazijn in huis wat er voor zorgt dat je eigenlijk op elk ogenblik het onkruid in je tuin te lijf kan gaan. Tel daar ook nog eens de financiële voordelen bij op en het mag duidelijk zijn dat het inzetten van bovenstaande keukenmiddeltjes in de strijd tegen onkruid een absolute aanrader is.

Pieter
Door

Pieter

op 19 Nov 2022

Azijn is zeer schadelijk voor het bodemleven en daarom is het ook verboden om dit middel in te zetten als onkruidbestrijdingsmiddel.

Leon
Door

Leon

op 02 Mar 2024

Helaas klopt dit niet, het gaat om de concentratie van azijnzuur wat je gebruikt. De commerciële toegestane middelen in Nederland bevatten vaak ook azijn zuur. Je kunt dit nalezen op de site van het RIVM. Lage concentraties zoals keukenazijn mogen gewoon.

Reactie plaatsen