- Wat zijn winterharde planten?
- Welke planten zijn niet bestand tegen vorst?
- Onderscheid tussen matige en winterharde planten
- Hoe planten beschermen tegen de vorst?
- Het inpakken van een plant tegen vorst
- Extra isoleren van een plant tegen vorst
- Het naar binnen verhuizen van planten die niet tegen vorst kunnen
Dit zijn planten die tegen vorst kunnen
Wanneer we alle verschillende planten die er bestaan onder de loep nemen kunnen we vaststellen dat we een onderscheid moeten maken tussen twee verschillende groepen. Zo zijn er de planten die winterhard zijn en deze die de koudste en donkerste maanden van het jaar (zonder bescherming) niet overleven. Zou je graag ook tijdens de winter willen kunnen genieten van een mooie en kleurrijke tuin boordevol met prachtige bloemen? Wij hebben de verschillende planten die tegen vorst kunnen op deze pagina even voor jou op een rijtje gezet.
- Wat zijn winterharde planten?
- Welke planten zijn niet bestand tegen vorst?
- Onderscheid tussen matige en winterharde planten
- Planten beschermen tegen vorst
- Planten inpakken tegen vorst
- Planten extra isoleren tegen vorst
- Planten naar binnen verhuizen
Wat zijn winterharde planten?
Planten die bestand zijn tegen vorst noemen we winterharde planten. Zij vereisen geen (extra) bescherming tegen de vorst omdat ze uit zichzelf een soort van antivries aanmaken. Deze zorgt er voor dat de sapstroom permanent op gang wordt gehouden. Matige, winterharde planten hoeven uitsluitend te worden beschermd tegen strenge vorst. Zijn er ook niet winterharde planten in je tuin terug te vinden? In dat geval dien je er rekening mee te houden dat deze ook reeds gepast moeten worden beschermd tegen matige vorst.
Een belangrijk aandachtspunt om rekening mee te houden voor wat het beschermen van planten tegen de winter betreft is terug te vinden in het feit dat er een onderscheid wordt gemaakt tussen planten die zijn geplant in een bak of pot en degene die in de volle grond werden geplant. Deze in potten of bakken hebben namelijk eerder bescherming nodig tegen de winter dan degene die in volle grond zijn terug te vinden. Dit geldt bovendien ook voor planten die wel winterhard zijn zoals de buxus.
Welke planten zijn niet bestand tegen vorst?
Laat ons in eerste instantie even kijken naar de planten die niet winterhard zijn en dus niet zijn opgewassen tegen de vorst. Het betreft hier subtropische en tropische planten die bijgevolg een bepaalde bescherming tegen de vorst vereisen. Dit komt omdat ze van nature niet gewend zijn om in koude temperaturen te overleven. Dit betekent dat ze in tegenstelling tot winterharde planten geen eigen 'antivries' aanmaken. Enkele voorbeelden van niet winterharde planten zijn:
- Palmbomen;
- Bananenplanten;
- Agaven;
- Eucalyptus;
- Kleine olijfbomen;
Onderscheid tussen matige en winterharde planten
Er zijn gelukkig bijzonder veel planten die wel over een winterhard karakter beschikken. We maken op dit vlak wel een onderscheid tussen de planten die echt goed winterhard zijn en deze die slechts een matig winterhard karakter hebben. Matig winterharde planten kunnen perfect overleven bij een korte, matige vorst. Echter, wanneer de vorst echt streng wordt en vooral voor een lange periode aanhoudt wordt dat meteen een compleet ander verhaal. In deze omstandigheden dienen deze matig winterharde planten dan ook te worden voorzien van een passende bescherming. Wij hebben de tien bekendste matig winterharde planten even voor jou op een rijtje gezet:
- Salie;
- Fuchsia;
- Struikkamperfoelie;
- IJzerhard;
- Lampenpoetsersgras;
- Portugese laurierkers;
- Perzik;
- Abelia;
- Struikveronica;
- Blauwe treurceder;
In Nederland en België genieten bijzonder veel echt winterharde planten een aanzienlijke populariteit. Dit heeft alles te maken met het feit dat mensen die eigenaar zijn van een tuin het niet fijn vinden wanneer ze tijdens de winter een troosteloze, lege aanblik van hun stukje paradijs moeten aanschouwen. Wanneer je ook tijdens de winter over het nodige kleur in je tuin wenst te kunnen beschikken kan je er voor kiezen om de volgende, winterharde planten in je stukje paradijs te integreren:
- Buxus;
- Taxus;
- De viburnum – sneeuwbal;
- Hortensia;
- Magnolia;
- Rodondendron;
- Veldesdoorn;
- Japanse Esdoorn;
- Gipskruid;
- Chinees zilvergras;
Hoe planten beschermen tegen de vorst?
Zoals je reeds hebt kunnen lezen eerder op deze pagina kunnen zelfs bepaalde winterharde planten een beetje (extra) bescherming vereisen tegen de vorst. In principe bestaan er drie verschillende manieren waarop deze bescherming kan worden toegepast. Wij zetten deze graag nog even voor jou op een rijtje:
Het inpakken van een plant tegen vorst
In eerste instantie kan je er voor kiezen om een plant die matig winterhard is in te pakken. Dit kan gebeuren door op de bodem een laag met bladeren of stro te voorzien. Je moet er wel rekening mee houden dat dit niet aan te raden is voor planten die gevoelig zijn voor rotten. Doe je dit wel, dan is een regelmatige controle van het stro of de bladeren een vereiste. Alleen zo wordt namelijk duidelijk of ze niet te nat zijn.
Een tweede mogelijkheid om matig winterharde planten te isoleren is terug te vinden in het aanbrengen van wat bamboe stokken rondom de plant. Heb je geen bamboe stokken? Dan kan je er ook voor kiezen om gebruik te maken van wat jutte, vliesdoek of rieten matten. Ook deze materialen zorgen er namelijk voor dat de plant in kwestie op efficiënte wijze kan worden afgedekt en dus ook beschermd. Het inpakken van een plant tegen vorst kan interessant zijn, maar biedt niet voor elke plant de gewenste oplossing.
Extra isoleren van een plant tegen vorst
Planten die over een bepaalde gevoeligheid beschikken voor vorst of die bijvoorbeeld in de tocht komen te staan kunnen naast het inpakken ook nog wat extra isolatie gebruiken. Er kan op dit vlak gebruik worden gemaakt van droog stro of er kan een dubbelwandige tent om de plant heen worden gebouwd. Indien je er voor kiest om deze oplossing voor matig winterharde planten toe te passen is het eveneens altijd van belang om tijdens de winter de staat van de plant te controleren. Deze mag immers niet te nat worden. Bovendien, op het ogenblik dat de temperaturen langzaam maar zeker terug aan hun opmars zijn begonnen is het van belang om de isolerende laag beetje bij beetje weg te halen.
Het naar binnen verhuizen van planten die niet tegen vorst kunnen
Tropische of subtropische planten die geplant zijn in een pot of een bak kunnen voor de winter maar beter naar binnen worden gehaald. Plaats ze bij voorkeur in een tuin- of broeikas, in een schuur of in een serre of een andere vorstvrije ruimte. In principe zijn temperaturen die zijn gelegen tussen de 5 en 10 graden uitstekend. Verhuis je de planten naar een niet geïsoleerde ruimte waardoor de temperatuur toch soms wat lager kan komen te liggen dan 5 graden? Dan kan het nog steeds interessant zijn om de plant in jutte of een vliesdoek te wikkelen.
Joke
op 08 Jul 2018