Schimmel bestrijden | Zo bestrijd je schimmels

Wanneer je te maken hebt met één of misschien zelfs meerdere schimmels in je tuin die je planten aantasten spreekt het voor zich dat je dit probleem zo snel mogelijk zal willen verhelpen. Veel mensen vrezen dat schimmel bestrijden iets is wat heel veel voeten in de aarde heeft en bovendien de gezondheid van de tuin kan aantasten. Dat hoeft zeker en vast niet altijd zo te zijn. Schimmel bestrijden? Door het raadplegen van deze pagina wordt meteen duidelijk hoe je op meest efficiënte wijze de schimmels in je tuin kan bestrijden.

  • Schimmel bestrijden met een natuurlijk extract
  • Nog meer natuurlijke oplossingen tegen schimmels
  • Een huismiddeltje op basis van groene zeep
  • Schimmel bestrijden met kant en klare middeltjes uit de winkel
  • Schimmel bestrijden met chemische producten
  • Gevaar voor drinkwater en gezondheid
  • Voorkomen is beter dan genezen

Schimmel bestrijden met een natuurlijk extract

Veel mensen geven er de voorkeur aan om de schimmels die lelijk huishouden in hun tuin te bestrijden met een natuurlijk extract. Uiteraard zou je er voor kunnen kiezen om chemische bestrijdingsmiddelen toe te passen, maar deze zijn niet zelden nefast voor het milieu en dus ook voor de planten in je tuin. Een natuurlijk alternatief is de combinatie van knoflook-, soja- en ui-extracten. Wil je graag weten hoe je deze 'knoflookthee' moet maken? In dat geval dien je het onderstaande stappenplan te volgen!

  • Neem 5 knoflookbollen en snijd ze in stukjes.
  • Giet 1 liter kokend water over de gesneden knoflookbollen en laat ze gedurende een volledig etmaal intrekken.
  • Zeef het mengsel na bovenstaande en voeg 3 liter water toe.
  • Spuit de thee vervolgens dagelijks over de plant voor een periode van (minimaal!) 5 dagen.
  • Is er sprake van roetschimmel op de plant(en) in kwestie? In dat geval is het aan te raden om meerdere keren per dag te spuiten.

Nog meer natuurlijke oplossingen tegen schimmels

Bovenstaande oplossing zal in het merendeel van de gevallen heel wat schimmels op je planten weten te verhelpen. Echter bestaan er ook nog andere opties. Wat bijvoorbeeld te denken van het extract van heermoes (welke vaak als onkruid in een tuin voorkomt)? Zelfs de buitenste schillen van een ajuin zou je kunnen toepassen om schimmels uit je tuin te weren.

Wanneer je gebruik wil maken van de heermoes neem je er een kilo van en laat je ze gedurende een half uur weken in 10 liter water. Kook het mengsel daarna gedurende drie kwartier. Van zodra ze is afgekoeld filter je het geheel en verdun je de vloeistof nog eens met een extra 10 liter water. Het gecreëerde extract dient binnen de 24 uur op de planten te worden gebruikt. Vergeet ze bovendien ook niet op de grond te spuiten!

Eventueel beschik je ook nog over de mogelijkheid om plantenversterkende middelen te kopen op basis van een plantaardige, etherische olie. Deze is ook in voedingsmiddelen toegestaan. Ook een plantaardige-etherische olie op basis van algen- of zeewierextract kan een interessante oplossing bieden tegen schimmels in je tuin.


Een huismiddeltje op basis van groene zeep

Verschillende schimmels, maar ook ongedierte in je tuin kan je ook te lijf gaan met een effectief huismiddeltje op basis van groene zeep. Het is mogelijk om dergelijke middeltjes kant en klaar te kopen in de betere tuincentra. Dan wordt er op de verpakking melding gemaakt van 'kaliumzouten van vetzuren'. Wanneer je een dergelijk middel in huis haalt dient ze gedurende één week elke avond te worden bespoten. Dit gebeurt zowel aan de boven- als onderkant van de bladeren van de aangetaste planten. Spuit niet in geopende bloemen!

Schimmel bestrijden met kant en klare middeltjes uit de winkel

In de winkel zijn er verschillende middeltjes terug te vinden die een structurele bijdrage kunnen leveren aan de bestrijding van schimmels. Een bekend voorbeeld daarvan is gesteentemeel of lavameel. Dit type van poeder zorgt er voor dat de bladeren droog blijven met als gevolg dat schimmels minder kans krijgen. Er voor kiezen om echte meeldauw te bestrijden door gebruik te maken van waterglas (natriumsilicaat) is efficiënt en bovendien haast niet belastend voor het milieu.

Schimmel bestrijden met chemische producten

Er zijn meerdere chemische middelen verkrijgbaar in de winkel die kunnen worden gebruikt om niet alleen schimmels, maar ook vraatinsecten mee te bestrijden. Het is van cruciaal belang dat deze middelen over een toelating beschikken. Bovendien dien je ook nauwgezet de gebruiksaanwijzing van het product te volgen om milieuschade te voorkomen. In een kas kan COS-OGA worden ingezet tegen onder meer meeldauw. De belasting voor het milieu blijft hierdoor zeer beperkt.

Een ander middel is zwavel. Dit is een bekend bestrijdingsmiddel tegen onder meer schurft, maar ook meeldauw en hagelschotziekte. Je moet er wel rekening mee houden dat het product ook schadelijk is voor nuttige insecten. Om te voorkomen dat er schade ontstaat aan fruit, groenten of planten in je tuin is het aan te raden om ze bij voorkeur op warme dagen niet tijdens de dag te spuiten.

Gevaar voor drinkwater en gezondheid

Schimmels bestrijden kan tegenwoordig zoals je reeds hebt kunnen lezen dus perfect gebeuren door het toepassen van allerhande natuurlijke middeltjes. Dat is in het bijzonder interessant voor ons milieu. Vroeger bestonden dergelijke oplossingen immers niet of waren ze in ieder geval niet bekend waardoor de impact op de natuur van de bestrijdingsmiddelen erg omvangrijk was. Onder meer difenoconazool en tebuconazool zijn gifstoffen tegen schimmels en sierplanten die men op Europees niveau wil verbieden vanaf het ogenblik dat er even efficiënte alternatieven voor handen zijn. Dit heeft de beide stoffen een plaatsje bezorgd op de lijst met 'Candidates for Substitution'.

Vandaag de dag geldt dat het niet meer is toegestaan om middelen tegen schimmels met bovenvermelde stoffen te gebruiken in grondwaterbeschermingsgebieden. Het zogenaamde Fluopicolide, welke wordt toegepast tegen de zogenaamde aardappelziekte en tegen valse meeldauw is zowel terug te vinden op de lijst met stoffen die de EU het liefst zou willen verbieden als op de lijst met stoffen die mogelijks over een problematisch karakter beschikken voor wat de drinkwaterwinning betreft.

Voorkomen is beter dan genezen

Schimmel bestrijden is tegenwoordig zeker een mogelijkheid, maar voorkomen is en blijft toch altijd beter dan genezen. Om te voorkomen dat je schimmel moet bestrijden kan je er dan ook voor kiezen om enkele preventieve maatregelen te nemen. Plaats bijvoorbeeld de planten in je tuin bij voorkeur niet te dicht op elkaar en zorg er voor dat het onkruid tijdig wordt verwijderd. Een regelmatige inspectie zorgt er bovendien voor dat eventuele problemen snel aan het daglicht komen waardoor je er gepast en tijdig op kan anticiperen. Zo blijft ook jouw tuin lekker schimmelvrij!

Reactie plaatsen