Schimmel in de tuingrond? Is dit schadelijk?

Mensen houden van hun tuin en alle planten en bloemen die er in terug te vinden zijn. Om optimaal te kunnen genieten van de uitstraling van je tuin is het echter noodzakelijk om deze op alle vlakken zo gezond mogelijk te houden. Schimmel in tuingrond is nefast voor deze gezondheid en kan grote gevolgen hebben. Toch is een schimmel niet altijd zo verwoestend als ze op het eerste zicht lijkt. Heb je te maken met schimmel in de tuingrond en wil je graag weten wat je daar tegen kan doen? Dan kan de informatie op deze pagina je daar bij helpen.

  • Hoe ontstaat schimmel in tuingrond
  • Hoe schimmel in tuingrond voorkomen?
  • Schimmels in je gazon
  • Is een witte kleur op je tuingrond altijd schadelijk?

Hoe ontstaat schimmel in tuingrond

Het ontstaan van schimmel in de tuingrond is in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht lang niet altijd verwijtbaar voor de persoon die de tuin in kwestie onderhoudt, in tegendeel. Het is namelijk zo dat een schimmel door tal van verschillende oorzaken kan ontstaan waar je eigenlijk helemaal geen enkel vat op hebt. Een bekend voorbeeld van een dergelijke situatie is een periode waarin er veelvuldig neerslag valt. Dit kan er voor zorgen dat de grond extra vochtig wordt waardoor er een ideale voedingsbodem ontstaat voor schimmels.

Bovenstaande is uiteraard slechts een voorbeeld. Er zijn daarnaast ook wel degelijk aandachtspunten waar je rekening mee kan houden bij het indelen van je tuin. Een vaak gemaakte fout is bijvoorbeeld terug te vinden in het feit dat veel mensen bij menig aantal tuinen de planten te dicht tegen elkaar aan plaatsen. Dit werkt schimmelvorming in de hand en moet dan ook koste wat het koste voorkomen worden. Door voldoende ruimte te laten tussen de planten is het uiteraard mogelijk om dit probleem op efficiënte wijze te voorkomen.

Hoe schimmel in tuingrond voorkomen?

Zoals je hierboven reeds hebt kunnen lezen is het zo dat schimmel in tuingrond op tal van verschillende manieren kan ontstaan. Om de vorming van schimmel te voorkomen hebben we een aantal zeer interessante tips voor jou op een rijtje gezet, namelijk:

  • Schimmels gedijen in een vochtige omgeving. Geef je planten bij voorkeur in de ochtend en niet in de avond water. Gedurende de dag kan het water veel sneller opdrogen dan 's nachts. Dit voorkomt een te vochtige bodem.
  • Zorg voor voldoende ruimte tussen de planten. Gezonde planten realiseren van nature een veel betere bescherming tegen schimmels, maar daarvoor is ruimte nodig. De planten te dicht op elkaar plaatsen kan de vorming van schimmels in tuingrond in de hand werken.
  • Zorg er voor dat onkruid tijdig wordt verwijderd. Onderzoeken in het verleden hebben aangetoond dat tuingrond waar veel onkruid in terug te vinden is veel vatbaarder is voor het verschijnen van schimmel(s).
  • Plaats bij voorkeur de groenten in je moestuin niet elk jaar op dezelfde plaats. Doe je dit wel, dan bestaat het risico dat zogenaamde plaagorganismen er voet aan de grond krijgen. Op deze manier zou na verloop van tijd de volledige grond in je moestuin aangetast kunnen worden.


Schimmels in je gazon

Eén van de onderdelen van je tuin die het meest vatbaar is voor schimmel is het gazon. In tegenstelling tot wat veel mensen denken hoeft het verschijnen van een dergelijke schimmel niet meteen te betekenen dat ook de tuingrond is aangetast. Schimmels in het gazon steken bijvoorbeeld vaak de kop op na een periode van zeer warm weer. De roze tot witte plekken die op deze manier ontstaan zullen later plaatsmaken voor onkruid waardoor ze vooral de uitstraling van je gazon en tuin in haar totaliteit aantasten.

Het feit dat er na verloop van tijd onkruid in het gazon opduikt kan er wel voor zorgen dat de bodem vatbaarder wordt voor schimmels. Omwille van deze reden wordt het wel sterk aangeraden om in deze situatie telkens zo snel mogelijk actie te ondernemen. Dit kan onder meer gebeuren door gebruik te maken van ROVRAL. Het betreft hier een schimmeldodend middel welke zeer lokaal kan worden toegepast. Hierdoor is de werking er van uitstekend te noemen en wordt er niet meer van het product gebruikt dan strikt noodzakelijk is. Zo wordt voorkomen dat de schimmel in je tuingrond zich verder doorheen je tuin kan verspreiden.

Is een witte kleur op je tuingrond altijd schadelijk?

Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat het niet zelden gebeurt dat mensen ten onrechte vrezen te maken te hebben met schimmel in hun tuingrond. Vanaf het ogenblik dat er een wit goedje op de tuingrond blijkt te liggen denken veel mensen al snel in de richting van een (gevaarlijke) schimmel. Dat is niet altijd correct. Er kunnen ook heel wat oorzaken aan de basis liggen van het verschijnen van een witte laag op je tuingrond. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Er kan een witte laag op de tuingrond verschijnen wanneer er wordt gewerkt met compost of mest welke door de grond wordt verwerkt. Dit is in het bijzonder het geval wanneer er sprake is van een hoge luchtvochtigheid. In principe is dit niet schadelijk, al wordt het aangeraden om bij grond in een kas deze regelmatig open te zetten en te laten ontluchten. Ondanks het feit dat het witte goedje niet schadelijk is verstoort het de uitstraling van je kas. Bovendien geeft het veel mensen een onaangenaam gevoel.
  • Het wit dat aan de oppervlakte van je tuingrond opduikt kunnen ook zouten zijn. Regelmatig de grond mulchen kan er voor zorgen dat deze verschijning wordt voorkomen. Let op, dit kan een indicatie zijn dat er iets mis is met de grond. Regelmatig even de bodemkwaliteit controleren is op dit vlak geen overbodige luxe.
  • Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar veel mensen schrikken zich soms een hoedje wanneer ze in hun tuin komen en er een dikke laag dauw op de grond ligt. Het spreekt voor zich dat dit een volkomen natuurlijk iets is waar je in principe helemaal geen actie tegen dient te ondernemen. De dauw zal na verloop van tijd uit zichzelf verdwijnen. Dit is misschien nog wel het mooiste voorbeeld dat aangeeft dat lang niet al het witte spul op je tuingrond altijd even schadelijk is.
Mara
Door

Mara

op 05 Nov 2020

Bedankt voor het delen van deze info over schimmel in tuingrond. Ik ga er in ieder geval voor zorgen dat ik de bodem goed verzorg en mijn onkruid weghaal. Ook ga ik binnenkort mijn bodem laten onderzoeken. Wellicht is deze iets verontreinigd.

philippe van damme
Door

philippe van damme

op 17 Oct 2018

ik ben mijn gazon uit aan het doen en er is schimmelgeur in de grond wat kan ik daar tegen doen ? want ik zou graag terug gazon willen zaaien.

Rutger
Door

Rutger

op 17 Jan 2021

Sinds wanneer zijn schimmels in de bodem iets schadelijks? Ze staan erom bekend relaties aan te gaan met planten, wat juist diens gezondheid bevorderd. Als ze wou willen stellen dat schimmels slecht zijn voor de tuin, zou je op z\'n minst moeten specificeren om wat voor schimmelsoorten het gaat. Het klinkt mij in ieder oren alsof de schrijver fan is van monoculturen, waar niets mag groeien behalve gras. Erg slecht voor de bodem dus.

jos
Door

jos

op 27 Nov 2021

Volledig mee eens. Schimmels zijn de motoren in de bodem om voedingstoffen uit te wisselen. Het gaat om balans. Erg kort door de bocht benaderd.

Helena
Door

Helena

op 15 Oct 2021

Ik heb regelmatig koraalzwammen in mijn tuin, en de grond daaronder is dan grijs/wit, en kurkdroog. Er dringt ook geen water meer in door. Niemand heeft me tot nog toe kunnen helpen. Wie weet wat dit is?

els
Door

els

op 27 Mar 2022

Ik heb zwarte schimmel staan op een klein stukje grond, daar staan momenteel geen planten. Dat is de eerste keer, er komt op die plaats geen zon en na een vooral natte winter, blijkt er dus schimmel gekomen. Het lijkt op zwart haar... Hoe bestrijd ik dit, het lijkt mij het best dat ik weg krijg voor ik mijn groentjes in de buurt ga planten...

Reactie plaatsen