Welke schimmelsoorten bestaan er precies

Schimmel, ze vormt een doorn in het oog van menig aantal tuinliefhebber. Bovendien is er niet zomaar sprake van één enkele schimmel, maar bestaan er heel wat verschillende schimmelsoorten. Om te kunnen achterhalen welke methode je moet toepassen voor het behandelen van de schimmel in je tuin moet er eerst worden gekeken naar het type schimmel. Wij zetten op deze pagina graag de schimmelsoorten die je in je tuin kan vinden op een rijtje en beschrijven de kenmerken van deze schimmelsoorten.

  • Welke schimmelsoorten bestaan er precies?
  • Verschillende schimmelsoorten en hun kenmerken
  • Verschillende schimmelsoorten herkennen is belangrijk

Welke schimmelsoorten bestaan er precies?

In je tuin kunnen er verschillende schimmels opduiken die erg gevaarlijk kunnen zijn voor je bloemen en planten. Dit zorgt ervoor dat het noodzakelijk is om ze niet alleen snel te herkennen, maar ook tijdig de nodige actie te ondernemen. De vaakst voorkomende schimmels bij snelgroeiende planten zijn meeldauw en botrytis. Buiten deze twee bestaan er echter nog heel wat andere plant- en bodemschimmels.

In het geval van meeldauwantasting is er sprake van een witte of grijze schimmelpluis die zich kan verspreiden over verschillende delen van de plant in kwestie. Bij botrytis gaat het niet om witte of grijze, maar wel om grijsblauwe pluizen.

Ondanks het feit dat elke plant in principe kan worden geconfronteerd met schimmelvorming moet het gezegd dat vooral verzwakte planten een eenvoudig slachtoffer zijn. Botrytis is wat dat betreft nog een grotere opportunist in vergelijking met meeldauw. Van deze schimmel is namelijk bekend dat ze beschadigingen die door de kweker (al dan niet bewust) zijn aangebracht benut.

Hou er tot slot eveneens rekening mee dat schimmels in je tuin niet alleen schadelijk kunnen zijn voor het groen, maar ook voor jou als persoon. Dit komt doordat verschillende schimmels gifstoffen aanmaken. Deze gifstoffen kunnen een zeer negatieve impact hebben op je gezondheid. De schimmel in je tuin zo snel mogelijk bestrijden is dan ook zeker een aanrader.


Verschillende schimmelsoorten en hun kenmerken

Ondertussen mag het dus duidelijk zijn dat er verschillende schimmelsoorten bestaan. Omdat elke schimmelsoort vaak een specifieke aanpak vereist is het in eerste instantie van belang om te achterhalen met welke schimmel jij in je tuin te maken hebt. Hoe kan je het type schimmel nu echter herkennen? In de onderstaande tabel hebben we de verschillende schimmelsoorten voor jou inclusief hun belangrijkste kenmerk(en) op een rijtje gezet.

Type schimmel

Kenmerken

Roestschimmel

Op het blad van de plant verschijnen allemaal oranje vlekjes.

Echte meeldauw

Op de bovenkant van het blad van de aangetaste plant zijn allemaal witte, wollige plekjes terug te vinden.

Valse meeldauw

Er duiken bleekgele vlekken op aan de bovenkant van het blad. Bovendien is er onderaan een wit, poederig pluis terug te vinden.

Sterroetdauw

Er verschijnen zowel gele als zwarte vlekken op het blad waarna deze afvalt.

Smeul

Er is sprake van omgevallen en dode kiemplantjes.

Rooddraad

De uitstraling van het gazon wordt negatief beïnvloed door verdorde grassprieten die aan elkaar blijven kleven. Soms is er ook sprake van een rozerode draadachtige woekering.

Sneeuwschimmel

Er ontstaan bruine plekken in het gazon welke voorzien zijn van een .

Naast bovenstaande heerst er binnen de plantenwereld sinds jaar en dag de nodige discussie over luizen en mijten. Klasseren we deze namelijk onder de noemer van het ongedierte of zetten we ze mee in het rijtje van de schimmels? Veel experts neigen in de richting van het laatste omdat er vieze, plakkerige vlekken op de aangetaste plant ontstaan. Dit komt omdat luizen leven van de plantensappen. De suiker die daarin is terug te vinden scheiden ze vervolgens af en dat uit zich als een plakkerige bedoening die zichtbaar aanwezig is. Groene en zwarte luizen zijn vaak terug te vinden op jonge scheuten. Overige luizen smullen dan weer bij voorkeur van de stam of van de takken.

Mijten staan er om bekend doffe bladeren achter te laten, niet zelden met spinseldraden aan de onderkant. Het betreft hier kleine, spinachtige beestjes die vaak voorkomen op niet alleen coniferen, maar ook op lindebomen.

Verschillende schimmelsoorten herkennen is belangrijk

De inhoud van de bovenstaande tabel maakt het op relatief eenvoudige wijze mogelijk om de verschillende schimmelsoorten die je tuin kunnen teisteren te herkennen. Dat is bijzonder belangrijk, want per schimmelsoort is er vaak een specifieke bestrijdingsmethode vereist. Het toepassen van de foutieve bestrijdingsmethode kan grote gevolgen hebben. Dit bovendien niet alleen voor de plant in kwestie, maar zelfs voor je tuin in het algemeen. Weet je ook op basis van de aangegeven kenmerken niet meteen aan te geven om welk type schimmel het gaat? In dat geval is het altijd interessant om een beroep te doen op een expert. Zo wordt voorkomen dat je onverhoopt meer slecht doet dan goed.

M.Akkermans
Door

M.Akkermans

op 04 Jun 2019

Bij het omzagen van een grote boom zijn wortels en veel zaagsel in bodem achtergebleven nu heb ik Bij omzagen grote boom zijn wortels en veel zaagsel achtergebleven in bodem Nu is grond hard en wit uitgeslagen in herfst maar plek wordt ieder jaar groter nu 3x3 mrt planten doen het (nog) goed Gazon krijgt wittige waas, ook in zomer Wat kan ik hieraan doen

Reactie plaatsen