Witte schimmel op planten | Wat is dit?

Op het ogenblik dat je tijdens een inspectie van je tuin moet vaststellen dat er een witte schimmel op je planten is terug te vinden kan het daarbij gaan om twee verschillende aandoeningen. Veel mensen gaan er zomaar vanuit dat het opduiken van een witte schimmel steeds het gevolg is van dezelfde bacterie of parasiet, maar dat is dus zeker niet correct. Op deze pagina vertellen we je niet alleen hoe een witte schimmel op planten kan ontstaan, maar ook wat je er precies tegen kan ondernemen.

 • Verschillende aandoeningen creëren een witte schimmel op planten
 • Echte meeldauw of witziekte
 • Hoe meeldauw of witziekte bestrijden of voorkomen?
 • De kenmerken van valse meeldauw of bladvlekkenziekte
 • Hoe valse meeldauw of bladvlekkenziekte bestrijden of voorkomen?

Verschillende aandoeningen creëren een witte schimmel op planten

Zoals reeds aangegeven kan een witte schimmel op planten worden veroorzaakt door verschillende aandoeningen. We onderscheiden op dit vlak de echte meeldauw of witziekte van de valse meeldauw of bladvlekkenziekte. In beide gevallen is het belangrijk om een passende oplossing voor het schimmelprobleem te voorzien. Alleen op deze manier kan je er namelijk voor zorgen dat je tuin over een optimale uitstraling beschikt en ook echt gezond is.

Echte meeldauw of witziekte

De eerste aandoening die er voor kan zorgen dat er een witte schimmel op de planten in je tuin ontstaat is echte meeldauw of witziekte. Van deze eigenlijk zeer vaak voorkomende plantenziekte is bekend dat ze niet alleen de groei van de aangetaste plant doet afnemen, daarnaast zal ook de levenskwaliteit aanzienlijk worden aangetast. Wij hebben de verschillende kenmerken van echte meeldauw of witziekte voor jou op een rijtje gezet middels de hieronder aangegeven tabel.

Waar vindt de aantasting plaats van de plant?

Aan de bovenkant van de bladeren. Schimmels hebben bovendien uitsluitend de mogelijkheid om te overleven op levende planten.

Hoe ziet de aantasting er precies uit?

Er ontstaat in eerste instantie een witte, poederachtige aanslag. In een latere fase verandert dit naar een witte schimmelpuis die waarneembaar is op de bladeren. Bladeren krullen deels en zullen vervolgens gewoon afvallen.

Schimmel op of in de bladeren?

De schimmel bevindt zich in principe bovenop het blad. De kiembuis gaat echter door de celwand van de plant heen om er voedsel en water uit te halen. De vlekken zijn in eerste instantie vrij eenvoudig van het blad te verwijderen.

Wat zijn de vereiste kiemomstandigheden?

Er zijn droge omstandigheden vereist om te ontkiemen. De schimmelsporen bevatten uit zichzelf dan ook voldoende water en voedsel om te kunnen kiemen. De vereiste minimumtemperatuur voor deze schimmel is gelegen rond de 20°C.

Hoe meeldauw of witziekte bestrijden of voorkomen?

Het spreekt voor zich dat het voorkomen van witte meeldauw beter is dan genezen. Er zijn dan ook heel wat zaken waar je preventief rekening mee kan houden, namelijk:

 • Er bestaan tegenwoordig zowel meeldauwgevoelige als meeldauwresistente varianten. Dit geldt niet alleen voor wat de bloemisterijgewassen betreft, maar ook voor de fruit- en groenteteelt. Bij het uitkiezen van de cultivars wordt het dan ook steeds aangeraden om hier voldoende rekening mee te houden.
 • Zorg er voor dat de planten in je tuin niet te dicht op elkaar worden geplaatst. Alleen op deze manier beschikken ze namelijk over voldoende verluchting waardoor alles heel wat efficiënter kan opdrogen. Dit is één van de belangrijkste regels met betrekking tot het voorkomen van elke mogelijke schimmel in je tuin.
 • Zorg er voor dat de planten bij droogte voldoende water krijgen. Witziekte krijgt het vaakst vrij spel wanneer er sprake is van (erg) droge omstandigheden.
 • Hebben de bovenstaande, preventieve maatregelen niet veel uitgehaald of ben je ze vergeten toe te passen? In dat geval kan je alleen nog maar zorgen voor een curatieve oplossing. Deze bestaat uit de volgende twee opties:
 • De planten die door de witziekte zijn aangetast bespuiten met een systemisch fungicide.
 • De met witziekte aangetaste planten bestuiven met zwavel (wees je bewust van de vervelende geur die hierdoor ontstaat).


De kenmerken van valse meeldauw of bladvlekkenziekte

Is er geen sprake van echte meeldauw of witziekte? In dat geval wordt de witte schimmel meer dan waarschijnlijk veroorzaakt door de valse meeldauw of bladvlekkenziekte. Ondanks het feit dat beide aandoeningen sterke gelijkenissen met elkaar vertonen moet het toch gezegd dat er sprake is van enkele structurele verschillen. Deze zullen meteen duidelijk worden aan de hand van de onderstaande tabel.

Waar vindt de aantasting plaats van de plant?

Aan de onderkant van de bladeren.

Hoe ziet de aantasting er precies uit?

Aan de onderkant ontstaat een grijze pluis en aan de bovenkant is er sprake van gele vlekken die soms bruin kunnen verkleuren.

Schimmel op of in de bladeren?

De schimmels groeien bij valse meeldauw vast in het plantenweefsel van de plant. Dit zorgt er voor dat ze niet zomaar van het blad kunnen worden afgeveegd.

Wat zijn de vereiste kiemomstandigheden?

Voor dit type van schimmel geldt dat er vochtige omstandigheden zijn vereist om te kunnen ontkiemen.

Hoe valse meeldauw of bladvlekkenziekte bestrijden of voorkomen?

Voor valse meeldauw of bladvlekkenziekte geldt dat er eveneens verschillende preventieve maatregelen bestaan die je kan nemen om de aandoening te voorkomen. Het spreekt voor zich dat we ook deze even uitgebreid voor je op een rijtje hebben gezet:

 • Zorg er voor dat de planten in je tuin altijd zo efficiënt mogelijk kunnen opdrogen. Wees er zeker van dat de bodem vrij wordt gehouden van onkruid en voorkom dat ze te dicht bij elkaar gaan staan. Alleen op deze manier wordt voorkomen dat er water op het perceel blijft staan.
 • Hou er rekening mee dat je tijdens het water geven van de plant beter niet over de bladeren water geeft. Daarnaast moet de plant in kwestie snel kunnen opdrogen waardoor het wordt aangeraden om niet 's avonds, maar altijd 's morgens water te geven.
 • Bestuif de planten die deel uitmaken van je tuin door gebruik te maken van een product op basis van kopersulfide.
 • Er bestaat een biologisch bestrijdingsmiddel tegen deze schimmel. Het gaat hierbij om een middel op basis van afgehakte heermoes, de zogenaamde paardenstaarten. Van dit heermoes is bekend dat ze over een grote hoeveelheid kiezel en pectinezuur beschikt. Kiezel zorgt er voor dat planten over een sterkere en stevigere celwand gaan beschikken. Op deze manier wordt een natuurlijke barrière gevormd tegen schimmels die de plant willen infecteren.

In principe moet het door het toepassen van bovenstaande, preventieve maatregelen mogelijk zijn om het ontstaan van valse meeldauw een halt toe te roepen. Is dat niet het geval en weet de schimmel zich toch door te zetten? In dat geval zit er niets anders op dan de aangetaste bladeren te verwijderen en de plant te bespuiten met een systemisch fungicide.

Nyfallio
Door

Nyfallio

op 26 Jul 2020

Ik heb op mijn avocado plant harde witte stippen. Het zit ook op de bloempot. Alsof iemand met poedersuiker heeft gestrooid en dat het is opgedroogd. Ik heb geen idee wat dit is.

Peter Mecklenfeld
Door

Peter Mecklenfeld

op 25 Aug 2020

Daar heb ik zo geen verklaring voor. Je mag een foto mailen naar info@florum.nl

Tony
Door

Tony

op 25 Jan 2021

Hi Nyfallio. Ik heb precies dit probleem, ben je ergens iets wijzer geworden? Het is er met water wel vanaf te halen, maar het blijft maar terugkomen en valt inderdaad ook onder de plant. Enig idee inmiddels?

T.Feij
Door

T.Feij

op 07 May 2020

Mijn buxusplanten op balkon zitten helemaal onder wit-blauwachtig poeder dat heel erg plakt en bij wind als pollen door de lucht vliegt.De potten en de vloer zitten als het nat wordt helemaal onder de plak.Is dat een ziekte en is er iets tegen te doen?

Trudie Wessels-Lindhout
Door

Trudie Wessels-Lindhout

op 11 Nov 2019

Mijn kamerplanten hebben witte stippen op het blad/de blaadjes, aan de bovenkant! Ik dacht eerst, dat het gespreide water kalkvlekjes achterlieten! Maar ik kan het er niet afvegen! Waar lijden mijn planten aan en hoe bestrijd ik dit probleem?

Alwetende
Door

Alwetende

op 14 Aug 2021

Dat klinkt als meeldauw. Probeer het met melk te bestrijden. Vul een plantenspuit met melk en water (ratio 40/60). Het melkeiwit remt de groei van de meeldauw.

E Van Campen
Door

E Van Campen

op 07 Aug 2019

Ik heb nieuwe planten gekocht en een paar dagen later verdrogen een aantal takken en bladeren en worden een soort grijs

An
Door

An

op 23 Apr 2019

wij hebben ieder jaar prachtige bloei van twee mangaville in onze tuin, echter dit jaar vanaf het begin al bruin aan het bloemblad en vallen bladeren uit. later zag ineens ook spier witte soort 'verf '' vlekken op het blad en steel !! Ik vindt het zo zonde want je ziet gewoon dat hij minder uitbundig bloeit en de bloemen niet echt mooi zijn .Het is niet de witte schimmel als hier boven op de foto staat zo ziet het er niet uit , het zijn spierwitte soort verf vlekjes hier en daar.Wat kan ik hier aan doen ? we zijn er altijd zo blij mee als ze zo mooi bloeien! Er zitten ook twee" vitamïne " pillen in en daar deden ze het ook goed op normaal.

Yvonne
Door

Yvonne

op 14 Sep 2020

Hoi Anne, Heb jij een reactie gehad op jouw vraag. Ik heb namelijk hetzelfde probleem zojuist geconstateerd maar kan nergens vinden wat het is en wat ik eraan zou kunnen doen. Hoop dat jij inmiddels het antwoord weet!? Groet Yvonne

Etienne Bossuyt
Door

Etienne Bossuyt

op 23 Aug 2021

bij mij is het geen wittez schimmel maar zwarte vlekken op de bladeren die overgaan ingele kleur. die plekken gaan over op andere bladeren op die plant

Remco de vries
Door

Remco de vries

op 25 Sep 2021

Hallo, ik heb 2 kleine palmpjes (hunilis) en daar komt een witte schimmel op de balderen zit. Dit bestrijd ik met Pokon met zwavel, maar hoevaak moet ik dit toepassen. Ik doe dit nu 2 weken en het gaat niet weg. Wie weet eist wat ik kan doen

Wim Schoenmaekers
Door

Wim Schoenmaekers

op 04 Sep 2022

Ik weet niet precies of het een van die kenmerken is. Kan het ook zijn door overbemesting

Manon D'alleine
Door

Manon D'alleine

op 04 Feb 2024

er zitten witte harde vlekken op mijn plant en hij krijgt voldoende water, en het is een kamerplant. iemand die mij kan helpen?

Reactie plaatsen