Wil je zelf een overkapping maken? Lees in dit artikel hoe je dit in zeven stappen kunt maken, want met een overkapping kun je op ieder gewenst moment heerlijk genieten van je tuin. Je kunt hier een heerlijke plek voor jezelf creëren.
Je kunt veel verschillende soorten overkappingen zelf maken. De meest bekende overkapping is de veranda. Deze overkapping wordt aan een kant aan een woning bevestigd en vormt hiermee een verlengstuk van je huis. Je kunt een veranda overigens ook aan een schuur of tuinhuis plaatsen. Je kunt ook denken aan een prieel (tuinpaviljoen), een pergola of een constructie waarbij gebruik wordt gemaakt van een schaduwdoek. Je kunt al deze soorten overkappingen helemaal zelf maken met de juiste voorbereidingen.
Wil je meer lezen over de verschillende mogelijkheden voor een overkapping die je zelf kunt maken of kunt laten maken?
Lees dan dit blog die ik hierover geschreven heb.
Een terrasoverkapping is niet alleen functioneel, maar heeft ook een decoratieve waarde. Denk maar aan een pergola die je volledig kunt laten begroeien door mooie beplanting. Hier kun je natuurlijk niet alleen heerlijk onder zitten, maar dit natuur terras heeft ook een fantastische uitstraling.
Zelf een overkapping maken: wat zijn de voor- en nadelen?
Een overkapping plaatsen doe je natuurlijk niet iedere dag. Is het daarom een betere keuze om een overkapping te laten plaatsen? Wat mij betreft niet. Ik ben van mening dat je dat zeker ook zelf kunt. Iedere doe-het-zelver kan zelf een overkapping maken, je moet alleen even weten hoe je dit moet doen (dat is eigenlijk van toepassing op alles).
Het is juist leuk om zelf een overkapping te maken en naderhand te genieten van een fantastisch resultaat. Daarbij zul je een hoop geld besparen door deze klus zelf aan te pakken. Ik weet namelijk zeker dat er veel bedrijven zijn die deze klus graag voor je doen, maar daar hangt ook wel een behoorlijk prijskaartje aan.
Zo maak je zelf een tuinoverkapping in zeven stappen:
In deze blog laat ik zien hoe je in zeven stappen een overkapping kunt maken.
Hierbij richt ik me even niet op een specifieke overkapping of het gebruik van een bepaald materiaal. Ik wil je met deze blog inspireren en je inzicht geven waar je aan moet denken. Ik doe dit met behulp van de volgende stappen:
Stap 1: breng je wensen in kaart
Zoals aangegeven heb je diverse mogelijkheden in overkappingen. Je kunt een overkapping bevestigen aan je woning, tuinhuis of schuur, maar ook een mooie vrijstaande overkapping maken. Denk hierbij aan een mooi prieel om lekker onder te zitten of een volledige terrasoverkapping.
De keuze die je maakt zal afhangen van je wensen in combinatie met je mogelijkheden. Het is goed om hier even rustig over na te denken; een terrasoverkapping bouw je om er lang plezier van te hebben!
Stap 2: kies welk materiaal je gaat gebruiken
De meeste mensen kiezen bij een overkapping voor een constructie uit hout of aluminium. Wil je deze materialen vergelijken? Ik zal de meest belangrijke eigenschappen voor je op een rijtje zetten:
Hout:
- heeft mooie, warme en natuurlijke uitstraling dat aansluit bij verschillende stijlen;
- is relatief zwaar in gewicht;
- is goed te bewerken;
- moet wel onderhouden worden;
- kan op den duur verkleuren;
- kan gevoelig zijn voor schimmels en insecten;
- gaat tientallen jaren mee;
- is een relatief voordelige oplossing.
Aluminium:
- geeft een moderne en luxe uitstraling;
- is licht en sterk;
- is goed te bewerken;
- is niet gevoelig voor warmte en UV straling;
- roest niet;
- vraagt weinig onderhoud;
- is bestand tegen insecten en schimmels;
- is milieuvriendelijk en gaat zeer lang mee;
- is veel duurder in aanschaf en moet vaak op maat gemaakt worden.
Stap 3: maak een bouwtekening (en je boodschappenlijstje)
Als je weet wat je wil en welk materiaal je wilt gebruiken kun je met pen en papier aan de gang. Het wordt nu tijd om goed na te denken hoe je jouw bouwwerk vorm gaat geven. Denk hierbij niet alleen aan de constructie maar ook aan de praktische zaken zoals de afwatering, verlichting en andere voorzieningen die op je wensenlijstje staan.
Wil je een dak op je overkapping maken? Dan heb je diverse keuzes.
Zoals eerder aangegeven kun je gebruik maken van de natuur en een mooie beplanting als een natuurlijk dak laten fungeren maar je kunt ook gebruik maken van schaduwdoek, gelaagd, ongeïsoleerd veiligheidsglas of polycarbonaat (kunststof). Dit is weer zo’n afweging waar je even bij stil moet staan.
De keuze tussen glas en polycarbonaat is voor veel mensen wel even een afweging.
Ik zal de verschillen even op een rijtje zetten:
Glas:
- biedt optimale bescherming tegen hitte;
- geeft een prachtige lichtinval zonder vertekening;
- is glad materiaal waardoor het niet snel vies wordt;
- is duurzaam en veroudert niet;
- geeft weinig geluid bij regen of hagel;
- is vrij zwaar in gewicht;
- is relatief duur.
Kunststof:
- zal minder snel beschadigen;
- is licht van gewicht;
- is buigzaam en goed te bewerken;
- geeft meer geluid bij regen en hagel;
- zal sneller vies worden;
- is een voordeligere optie dan glas.
Je boodschappenlijstje zal je samenstellen op basis van je bouwtekening.
Je kunt zelf een mooie constructie uittekenen, maar als je dit moeilijk vindt kun je ook internet raadplegen. Hier zijn diverse kant-en-klare bouwtekeningen te vinden. Dit zal vooral handig zijn als je kiest voor aluminium als materiaal. Vaak moet dit op maat worden gemaakt.
Er zijn speciale profielen beschikbaar die je kunt gebruiken om je constructie te monteren en waterdicht te maken. Let wel op dat je profielen koopt die speciaal bestemd zijn voor aluminium constructies en dat er verschil is in profielen voor glas en polycarbonaat. De profielen hebben verschillende diktes.
Stap 4: een fundering plaatsen
Om een stevige en betrouwbare constructie neer te kunnen zetten, moet je een goede fundering hebben. Een tegelplateau is vaak een prima fundering voor een lichte (aluminium) constructie. Let er wel op dat de tegels waterpas liggen en geen verzakkingsgevaar is.
Op het moment dat je twijfelt of als je een zwaardere constructie gaat maken, kun je beter het zekere voor het onzekere nemen en een fundering plaatsen. Hier worden vaak betonpoeren voor gebruikt. Dit is een betonnen sokkel waarop je bouwwerk rust. Je staanders worden hierop bevestigd. Hierdoor voorkom je dus dat de staanders in contact komen met de grond. Als je een houten terrasoverkapping maakt, is het gebruik van betonpoeren dan ook zeker aan te raden. Hout zou immers wel kunnen rotten door het vocht uit de bodem. Daarnaast is hout zoals aangegeven behoorlijk zwaar in gewicht. Een goede fundering is dus noodzakelijk.
Hoe groter de afmeting van de betonpoer, hoe meer kracht deze betonnen sokkel kan dragen. De hoeveelheid betonpoeren die je nodig hebt, hangt af van de hoeveelheid staanders.
Deze stappen moet je volgen bij het plaatsen van een fundering:
- Allereerst meet je je fundering uit. Dit betekent dat je gaat bekijken waar de staanders van je overkapping moeten komen te staan. Dit is een precies werkje!
- Vervolgens ga je de betonnen poeren plaatsen. Deze kun je laten maken of kant en klaar bestellen. Je plaatst de poer in een gat van minimaal 40 centimeter diep. Zorg er daarnaast voor dat de betonpoer ongeveer 15 centimeter boven de grond uitsteekt. Plaats de betonpoeren in een rechte lijn en zorg dat deze waterpas staan. Je kunt hiervoor een grote haakse hoek gebruiken.Let op! Ook dit moet je zorgvuldig doen. Wanneer je betonpoeren geplaatst zijn, kun je de ruimte daaromheen weer vullen met zand.
Stap 5: staanders en schoren plaatsen
Je kunt nu aan de echte opbouw beginnen. Voor veel mensen is dit het moment dat ze echt aan de slag gaan. Let op dat je altijd alles eerst goed meet, voordat je de boel vastzet. Je waterpas zal bij deze klus je beste vriend zijn! Het bouwen begint bij het maken van het geraamte dat bestaat uit de staanders en de liggende balken. Om de constructie steviger te maken kun je kiezen om schoren te plaatsen. Schoren zijn schuine balken die de staander met de legger verbindt. De schoren worden geplaatst in een hoek van 45 graden.
Deze stappen moet je volgen bij het plaatsen van staanders en schoren nadat je de fundering hebt geplaatst:
- Om de staanders op de betonpoeren te plaatsen, moet je het metalen plaatje van de poer met het draai-einde vast op de staander schroeven. Vervolgens kun je het geheel vastdraaien op de betonpoer. Zorg ervoor dat elke staander dezelfde hoogte heeft!
- Zet vervolgens alle staanders vast met tijdelijke schoren, zodat dit voor nu een stevig geheel is.
Sommige staanders kun je inclusief betonpoer bestellen, andere staanders zijn exclusief betonpoeren.
Stap 6: een dakconstructie plaatsen
Op het moment dat het geraamte staat, kun je verder met de dakconstructie. Heb je gekozen voor een plat dak? Je zult merken dat het dak niet helemaal plat is. Je dak moet licht aflopen zodat het regenwater wel van je dak af kan lopen. Dit zal ook ongetwijfeld op je bouwtekening vermeldt staan. Hoe je de dakconstructie moet plaatsen, hangt natuurlijk van je eerder gemaakte keuzes af, maar met een duidelijke bouwtekening zal je hier zeker wel uitkomen.
Overigens is het goed om bij deze stap al rekening te houden met je eventuele voorzieningen die je in je overkapping wilt aanleggen. Als je bijvoorbeeld licht wilt aanleggen, kun je direct je stroomdraden trekken.
Deze stappen moet je volgen bij het plaatsen van staanders en schoren nadat je de staanders en schoren hebt geplaatst:
- Verbind de staanders met elkaar door de dragende balken te plaatsen.
- Plaats vervolgens de zogenaamde dwarsbalken. Dit doe je door een gat te boren aan de uiteinden van de draagbalken. Vervolgens kun je de dwarsbalken vastschroeven met een lange schroef.
- Daarna kun je de dakliggers van de overkapping verbinden met de staanders door schoren. Dit zorgt voor een extra stevige constructie.
- Plaats nu de dakbedekking. Hoe je dit doet is afhankelijk van de keuze voor dakbedekking. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor dakpannen, glas, kunststof of ander materiaal. In dit artikel vertel ik over allerlei materialen toe voor dakbedekking.
Stap 7: het plaatsen van wanden
De volgende stap is het plaatsen van eventuele wanden en andere voorzieningen. Je bent nu bezig met het meest zichtbare gedeelte van je bouwwerk en gaat langzamerhand naar de afronding van het geheel. Dit is altijd het leukste werk en een belangrijke fase in de richting van de echte allerlaatste stap: het genieten van je resultaat!
Deze stappen moet je volgen bij het plaatsen van staanders en schoren nadat je de dakconstructie hebt geplaatst:
- Plaats eerst een geraamte door balken en een onderbalk tussen de staanders te plaatsen. Je kunt ervoor kiezen om de onderbalk te plaatsen op een betonnen opsluitband. Wanneer je dit wil doen, kun je hier al rekening mee houden bij het maken van de fundering. Plaats om de 40 centimeter een balk voor een stevige wand.
- Wanneer het geraamte compleet is, kun je de wand plaatsen. Ook dit is weer afhankelijk van het materiaal. Wanneer je bijvoorbeeld een houten overkapping wil, kun je voor de wanden potdekselplanken van lariks- of douglashout gebruiken.
Zelf een overkapping maken in zeven stappen
Zoals je ziet kun je in grofweg zeven stappen een overkapping zelf maken. Als ik het zo voor je op een rijtje zet lijkt het niet alleen eenvoudig, maar dat is het ook. Natuurlijk moet je van tevoren een goed plan maken en even goed nadenken welk materiaal je nodig hebt (niets is zo vervelend als tijdens je klus misgrijpen), maar als je hier voldoende aandacht aan besteedt, kun je tot een fantastisch resultaat komen.
Als doe-het-zelver zul je misschien wat langer over deze klus doen dan een professioneel bedrijf erover zal doen, maar wat maakt dat uit?! Je bespaart er niet alleen veel geld mee, maar je zult met veel meer voldoening genieten van het resultaat en dat is heel veel waard!
Wil je liever eerst nog wat inspiratie opdoen voordat je echt aan de slag gaat? Download hier mijn ebook over terrasoverkappingen, schuren en buitenverblijven met inspiratie en tips!