De leukste ideeën om een balkon in te richten
13 juni 2019 
8 min. leestijd

De leukste ideeën om een balkon in te richten

Denk je dat je beperkt bent als je alleen maar de beschikking hebt over een balkon? Dan heb je het helemaal mis! Laat je door middel van deze blog inspireren. Ik deel de leukste ideeën met je hoe je een balkon kunt inrichten. Je zult merken dat je ook van je balkon een heerlijk paradijs kunt maken, ongeacht de ruimte. Daarnaast hoef je hiervoor helemaal géén groene vingers te hebben. Je kunt ook je balkon “onderhoudsvriendelijk” maken zodat je er optimaal van kunt genieten. Ik zal je het je laten zien.

Als je een balkon inrichten ziet als een uitdaging, moet je zeker deze blog even goed doornemen. Wat mij betreft is dat zeker niet het geval, zelfs als je de beschikking hebt over een hele kleine ruimte.

Je kunt er namelijk iets héél moois van maken, mits je gebruik maakt van de mogelijkheden die je wél hebt. In sommige gevallen liggen deze mogelijkheden niet in de ruimte die voor je tot je beschikking hebt, maar kijk eens omhoog?! Hier heb je voldoende mogelijkheden.

Verticaal denken bij het inrichten van een klein balkon

Als je een klein balkon op een leuke manier wilt inrichten, zul je creatief moeten omgaan met je beschikbare ruimte. Als je lekker op je balkon wilt zitten, wil je misschien ook wel de beschikking hebben over een tafeltje én ook ruimte hebben voor je (elektrische) barbecue of een kastje, maar dan zal de ruimte snel gevuld zijn. In veel gevallen heb je dan geen plaats meer voor eventuele beplanting of decoratie. Moet je er dan maar voor kiezen om concessies te doen?

Dit is wat mij betreft zeker niet het geval.

Iedere situatie is uiteraard verschillend (en soms zul je zeker wel keuzes moeten maken) maar je hebt soms wel meer mogelijkheden dan je zelf denkt. Bij het inrichten van een kleine ruimte (zoals vaak bij een balkon het geval is) moet je verticaal denken. Je maakt dan gebruik van de ruimte in de lucht.

Het principe hierbij is dat je je vloer zo vrij mogelijk houdt voor het interieur dat wel op de vloer moet staan, in veel gevallen zijn dat alleen je stoelen. Er zijn diverse oplossingen om gebruik te maken van je mogelijkheden en hierdoor meer ruimte te winnen:

 • Een balkontafel kan aan een balkon rail geplaatst worden;
 • Het gebruik van een opklapbare tuinset die makkelijk op te bergen en te verplaatsen is als je deze spullen niet gebruikt.
 • Een plant aan de muur kan uitstekend dienen als een soort bar op je balkon;
 • Beplanting kan aan een frame tegen de muur worden geplaatst;
 • Er zijn speciale balkon rail plantenbakken verkrijgbaar;
 • Schilderijen aan de muur geven een specifieke sfeer aan een balkon;
 • Verlichting kun je aan het plafond ophangen of tegen de muur bevestigen;
 • Als je een plank aan de achtermuur ophangt, kun je daar mooie decoratie op kwijt.
 • Je kunt je muren of je balkonrand op een mooie manier decoreren om een persoonlijke touch aan je balkon te geven.

Ruimtelijk effect creëren op een balkon

Je zult merken dat je op deze manier een mooi ingericht balkon krijgt, zonder al te veel ideeën uit je hoofd te moeten zetten. De stelregel is eenvoudig: overal waar je onderdoor kunt kijken, schept ruimte.

Wist je overigens dat het gebruik van glas ook een ruimtelijk effect geeft?

Trendy glazen flessen zijn in vele vormen, kleuren en maten verkrijgbaar.

Je kunt deze flessen uiteraard ook gebruiken om hoge beplanting zoals siergrassen in te plaatsen. Er is volop keuze in stijlvolle, dunne beplanting dat lekker de hoogte in groeit, maar daarmee stap je eigenlijk af van het principe dat je je vloer zo vrij mogelijk wilt houden. Aan de andere kant zul je ervaren dat deze optie niet veel ruimte in beslag hoeft te nemen.

In dit kader wil ik ook zeker het gebruik van lantaarns benoemen. Je kunt lantaarns overal neerzetten of ophangen Hiermee zorg je voor een mooi en sfeervol geheel en voor precies voldoende licht om ook tot in de late avond lekker te genieten op je balkon. Je zult merken dat kaarsen of andere balkonverlichting een mooi effect geeft aan je buitenverblijf.

Balkon inspiratie om een gewenste sfeer te creëren

Als je meer ruimte hebt, heb je uiteraard iets meer (letterlijke) vrijheid om er een mooi geheel van te maken. Zoals aangegeven kun je je balkon net zo mooi inrichten als een tuin. Je kunt je balkon in een mooie klassieke, moderne of natuurlijke stijl vormgeven. In veel gevallen zal deze plek een verlengstuk van je woning zijn. Je zorgt hierdoor voor meer ruimtelijk effect. Het zijn vaak de kleine details die een specifieke sfeer creëren. Daarnaast speelt verlichting een grote rol. Besteedt hier dan ook veel aandacht aan als je er iets moois van wilt maken. Je zult merken dat je volop keuzemogelijkheden hebt om functionaliteit en uitstraling met elkaar te combineren.

Inspiratie om je balkon de gewenste sfeer te geven:

 • Spreekt een mediterrane sfeer je aan? Als je kiest voor een wit balkon (wit pleisterwerk) dat je decoreert met een paar felle kleuraccenten in je decoratie, zul je een zomerse sfeer creëren die je vaak ook ziet in appartementen van zonrijke landen. Met deze kleur zul je wel de koelte een beetje kunnen vasthouden op een zomerse dag.
 • Hou je van een natuurlijke uitstraling? Kies dan uitsluitend voor natuurlijke materialen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hout, rotan, riet of steen. Je zult merken dat je zelfs in de meest drukke stad een heerlijk natuurlijk gevoel kunt creëren. Vergeet hierbij de vloer niet. Mooie houten vlonders of tuintegels geven een mooi effect. Uiteraard versterk je deze gewenste uitstraling met beplanting. Ook hierin heb je volop keuze. In het bos vind je diverse materialen om je natuurlijke balkon op een stijlvolle manier verder in te richten. Tot slot wil ik je meegeven dat er tegenwoordig kunstgras voor het balkon te verkrijgen is, dat je vrijwel niet van een echte grasmat kunt onderscheiden.
 • Voor een vintage stijl moet je eigenlijk kiezen voor eenvoud. Je zult merken dat een minimalistische inrichting voor een mooi effect kan zorgen. Alleen al de houten stoeltjes, een eenvoudig tafeltje, een paar plantjes, een kandelaar (kaarsen horen immers op een balkon) en een retro dienblad zorgen voor het vintage gevoel van de sfeervolle balkonnetjes die je ook in Zuid-Europese landen als Spanje, Portugal of Italië tegenkomt.
 • Wil je van je balkon een plek maken die rust uitstraalt? Je zult merken dat kleuren en vormen hierin een belangrijke rol spelen. Blauw is de kleur van rust. Ronde vormen versterken dit beeld. Wellicht is dit niet makkelijk om dit te creëren met je balkon interieur zelf, maar wel met accessoires (zoals kussens) en wanddecoratie. Denk maar aan mooie blauwe keramieke potten als plantenbak.
 • Tot slot, als we het toch hebben over kleurencombinaties wil ik aangeven dat een combinatie van zwart en wit zorgt voor een tijdloos effect waarvan je jarenlang zult genieten.

Het gehele jaar genieten van je balkon

Als je het hele jaar door wilt genieten van je balkon, zou je deze plek kunnen afsluiten met een glazen schuifwand. Voor deze optie wordt vaak gekozen bij moderne appartementencomplexen die gebouwd worden. Met deze voorziening zorg je ervoor dat er volop licht naar binnenkomt én dat je optimaal kunt genieten van je balkon. Als het wat té fris wordt, doe je gewoon je schuifwand dicht en creëer je een soort van “serre-gevoel”. Dit is in de praktijk vaak erg prettig, omdat je op een grotere hoogte woont. Hierdoor kan het wat koeler zijn op je balkon en kan je misschien wat meer last hebben van invloeden van de wind. Het zal dus sneller wat frisser zijn. Op het moment dat het lekker weer is, maak je uiteraard de schuifwand open en geniet je hier volop van. Je haalt het lekkere weer letterlijk bij je naar binnen.

7 leuke ideeën voor het inrichten van je balkon om optimaal van deze plek te genieten

Wil je optimaal genieten van je balkon?

Dan heb ik nog 7 leuke andere ideeën voor je hoe je deze plek heerlijk kunt inrichten:

 1. Hang een lekkere hangmat op om op grote hoogte heerlijk te relaxen of zet een mooie schommelstoel neer om je even op de meest ontspannen manier terug te trekken uit een druk leven.
 2. Bouw met behulp van pallets een mooie bank om met meerdere personen gebruik van te kunnen maken, een tafel van pallets maakt het geheel compleet. Je kunt van de onderkant van pallets ook een mooie plantenbak maken voor een compleet geheel.
 3. Gebruik materialen als kratjes om extra zitgelegenheden te creëren. Door het gebruik van kussens geeft je dit een mooie en gezellige uitstraling.
 4. Een plantenetagère is uitstekend te gebruiken op een balkon. Als je kiest voor plantjes als afrikaantjes en viooltjes maak je er een kleurrijk geheel van, maar ook een plantensoort als lavendel is een mooie keuze hiervoor. Je kunt er zelfs voor kiezen om diverse verse kruiden te kweken op je balkon.
 5. Als we het toch hebben over beplanting, wil ik je als laatste meegeven dat je hierin volop keuze hebt. Maak er een sfeervol geheel van door te kiezen voor kleine boompjes in een pot, een bol op een steel en hang beplanting. Pot planten vragen misschien iets meer verzorging, maar het is echt de moeite waard. Let bij je keuze van de beplanting uiteraard wel op de ligging van je balkon. Dit beperkt je overigens niet. Voor iedere ligging is volop keuze in beplanting te vinden. Als je een zonrijk balkon hebt zijn (naast de bovengenoemde voorbeelden) de Lobelia, Petunia, Geranium en de zonnebloem uitstekend geschikt. Voor minder zonnige plaatsen kun je gerust denken aan de Hosta, Begonia, Bergenia, Camelia en Fuchsia.
 6. Leg een kleine moestuin aan op je balkon. Zoals aangegeven is deze plek uitstekend geschikt om kruiden als peterselie, basilicum, tijm, koriander en bieslook te kweken, maar ook sla, rucola, wortelen en bieten lenen zich hier uitstekend voor.
 7. Een open vuur is uiteraard niet handig op een balkon, maar als je deze op een verantwoorde manier onder controle houdt, is dit uiteraard wel prima. Een vuurtafel komt hiervoor uiteraard in wel aanmerking omdat dit een hele veilige en gebruiksvriendelijke voorziening is. Met een vuurtafel creëer je sfeer, warmte en gezelligheid. Overigens kun je ook een terrasheater gebruiken om te zorgen dat je niet naar binnen moet als de temperaturen beginnen te dalen.

Balkon veranderen?

Ben je van plan om een bestaand balkon te veranderen?

Veel mensen maken de fout om meteen naar een winkel te rennen of de digitale weg op te sturen en “op gevoel” wat te kopen wat ze aanspreekt. Met “op gevoel” bedoel ik dat er van te voren niet over wordt nagedacht of de beschikbare ruimte wordt opgemeten.

Dat is een best gevaarlijke keuze.

In een tuin heb je vaak nog wel wat mogelijkheden om “ruimte-technisch” creatief te zijn, maar deze ruimte heb je uiteraard niet op je balkon! Hoewel dit een eenvoudig advies is, zul je niet de eerste zijn die zich vergist heeft in de afmeting van het balkon….

Mijn advies is dan ook om de afmeting van je balkon eens vast te stellen en een schets op schaal te maken. Schrijf daarnaast eens op waarvoor je je balkon wilt gebruiken. Het is immers een lekkere relax plek, maar je kunt er ook een hele lekkere werkplek van maken als je de gelegenheid hebt om thuis te werken. Je zult merken dat je misschien hele andere keuzes maakt, dan je in eerste instantie zou doen.

Heb jij ideeën hoe je een balkon leuk kunt inrichten

Zoals je hierboven leest, hoef je er echt niet van te balen dat je het moet doen met een balkon en niet de beschikking hebt over een tuin. Uiteraard zul je in het laatste geval wel veel meer vierkante meters tot je beschikking hebben, maar ook een balkon kun je op een leuke manier inrichten.

In mijn Tuinideeën Gids deel ik nog meer inspiratie voor tuinen, maar misschien kun je er ook leuke ideeën opdoen voor je balkon. Je kunt de gids hier helemaal gratis downloaden. 

Tuinideeën

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

 • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

 • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

 • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

 • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

 • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

 • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

 • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

 • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

 • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

 • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!