Klassieke tuin aanleggen? Pas de kunst van het spiegelen toe
11 december 2017 
11 min. leestijd

Klassieke tuin aanleggen? Pas de kunst van het spiegelen toe

Bij het aanleggen en inrichten van een klassieke tuin draait het met name om “de kunst van het spiegelen”. Een klassieke tuin is immers een mooie mix van romantisch- en strak en dat creëer je door mooie zichtlijnen. In dit artikel ga ik je inzichten en ideeën geven over de inrichting van een klassieke tuin, zodat je weet waar je op moet letten. Aan de hand van voorbeelden beschrijf ik onder andere welke planten en bloemen je kunt gebruiken bij het ontwerpen van je klassieke tuin.

Inhoudsopgave

  1. De 7 belangrijkste kenmerken van een klassieke en romantische tuin
  2. Zichtlijnen in een klassieke tuin, de kunst van het spiegelen
  3. Een mix van weelderigheid en rust
  4. De juiste bestrating voor je klassieke tuin
  5. Tips voor de beplanting van een klassieke tuin
  6. Het terras voor een klassieke tuin inclusief stijlvolle accessoires

Voordat ik begin is het denk ik goed om één gedachtegang weg te nemen: ‘een klassieke tuin is niet ouderwets’

Veel mensen denken dat immers. Als ik in de titel van dit artikel zou veranderen in “een romantische tuin inrichten” en het woord “klassiek” er niet in zou vermelden, zou je wellicht die link niet eens leggen. Hoewel je deze tuin vaak ziet naast monumentale woningen, historische panden, statige gebouwen en in combinatie met klassieke architectuur, hoeft dit je wat mij betreft niet te beperken. Wat ik hiermee wil aangeven is dat een klassieke tuin ook past bij een moderne woninginrichting. Een klassieke tuin heeft een volledig andere beleving dan een historische tuin al kun je je tuinontwerp wel baseren op de prachtige tuinen van weleer.

Tuinontwerp van een klassieke tuin

Bij het aanleggen van een klassieke tuinstijl is een goed tuinontwerp van grote waarde. Bij een klassieke tuinstijl speelt het lijnenspel immers een belangrijke rol. Nogmaals, het is van belang om dit van te voren goed uit te denken en op papier te zetten. Het is immers géén tuin waarbij de natuur een vrije rol heeft, zoals je soms terug ziet in andere tuinstijlen.

Het is wellicht een verstandige keuze om, na het lezen van dit artikel, mijn stappenplan voor het ontwerpen van een tuin aan te houden. Hierin zie je precies welke stappen je het beste kunt volgen als je een klassieke tuin in wilt richten. Daarnaast heb ik verderop in dit artikel een leuk en interessant cadeau voor je, als tuinieren een echte hobby voor je is.

Voordat je verder leest heb ik een leuke weggever voor je. Download hier mijn gratis Tuinideeën Gids en bekijk meer dan 80 tuinideeën die je één-op-één kunt toepassen op je eigen tuin. 

Tuinideeën

De 7 belangrijkste kenmerken van een klassieke, romantische tuin

Er zijn een wat mij betreft 7 belangrijke kenmerken die het karakter van een klassieke, romantische tuin bepalen.

  • Symmetrische indeling;
  • Strakke lijnen;
  • Duidelijk middelpunt;
  • Verschillende snoeivormen;
  • Rustige bestrating;
  • Natuurlijke tinten;
  • Gietijzeren tuinelementen.

Het leuke van deze klassieke tuinstijl is dat hier veel aspecten van andere stijlen (strak, romantisch en symmetrisch) in verwerkt zijn. Je kunt deze stijl dan ook prima omschrijven als een mooie mix van andere stijlen. “Het beste van…”.

Verbena plant

Het is dan ook niet verwonderlijk dat klassieke tuinen erg geliefd zijn bij veel mensen. Op mooie zomerdagen gaan veel mensen zelfs naar beroemde klassieke tuinen toe om de schoonheid van de natuur te bewonderen. Hoe mooi zou het zijn als je je eigen klassieke stukje paradijs in je tuin hebt liggen? Een klassieke tuin is niet afhankelijk van een groot oppervlak. Zelfs een tuin van een kleinere afmeting kun je een klassieke uitstraling geven, mits je een aantal van de onderstaande kenmerken in je tuin integreert.

Een klassieke tuin inrichten om romantisch, authentiek te kunnen genieten

Romantisch authentiek genieten doe je in de klassieke tuin. Een plek waar je in deze moderne maatschappij op een heerlijke manier terug kunt gaan in de tijd. In deze tuin breng je twee werelden samen door de beleving van het hier en nu te verbinden met die van de vroegere jaren. De belangrijkste kenmerken en richtlijnen van de klassieke tuin heb ik hieronder voor je beschreven:

Stenen tussen planten

Zichtlijnen in een klassieke tuin, de kunst van het spiegelen

Bij het inrichten van een klassieke tuin speelt het lijnenspel een belangrijke rol. De lijnen worden vanuit gebouwen doorgetrokken in de tuin. Meestal gebruik je een “hart lijn” om vervolgens links en rechts als symmetrie in te richten. Dit noem ik ook wel de kunst van het spiegelen. Het lijnenspel krijgt meer contrast door het gebruik van strakke (wintergroene) hagen met daartussen bloeiende vakken van hetzelfde soort beplanting.

Er zijn drie belangrijke kenmerken die je realiseert door de kunst van het spiegelen toe te passen:

  • Rust;
  • Eenheid;
  • Symmetrie

Het lijnenspel bepaalt het karakter van de klassieke tuin. Je gebruikt een aantal assen (zichtlijnen) die je naar een duidelijk b(l)oeiend middelpunt van je tuin kan laten lopen. Dit middelpunt kun je volledig naar wens inrichten. Hierbij wil ik je de volgende ideeën meegeven:

  • Een fonteintje of ander waterelement;
  • Mooie beplanting in vorm van een struik of prieeltje;
  • Een heerlijke zithoek (eventueel met veranda);
  • Een mooie klassieke sculptuur.

Ik kan hier met zeer veel ideeën komen, maar je kunt ook je eigen smaak volgen. Dit middelpunt zal je creativiteit zeker prikkelen. Zeker in een kleinere tuin kan een leuk terras met een zithoek een uitstekende oplossing hierbij zijn. Op deze manier kun je je ruimte efficiënt gebruiken en kun je wel je klassieke stijl behouden. Als je de hoogte ingaat met bijvoorbeeld een veranda, zal je tuin optisch wat groter lijken.

Paarse plant

Een mix van weelderigheid en rust

Het is overigens niet zo dat een klassieke tuin een middelpunt moet hebben. Ik geef dit aan als idee voor je ontwerp, maar je kunt ook een klassieke tuin ontwerpen en aanleggen die geen middelpunt heeft. Nogmaals: het zijn de zichtlijnen in combinatie met de symmetrie die voor de mooie mix van weelderigheid en rust zorgen die deze tuin kenmerkt.

De verdeling hiervan moet je echter wél op een juiste manier toepassen, anders krijg je nooit de kracht en sfeer die je wilt bereiken in je klassieke tuin. Gebruik hiermee de frivoliteit van beplantingen en gebruik enkel rustige bestrating.

De juiste bestrating voor je klassieke tuin

Je bestrating moet volledig bij het klassieke karakter van je tuin passen. Daarom is het verstandig om hier te kiezen voor harde, rustige materialen. Mijn advies? Gebruik mooie, grote tegels met een grijze, bruin of zwarte kleur. Aardetinten doen het ook altijd goed in dit soort tuinen. Hierbij kan je kiezen tussen een onbewerkte tegel of juist een ruw bewerkt exemplaar, het kan allebei. Combineer je grotere tegels met kleine steentjes of grind, maar kies wel voor rustige tinten om het beeld van je tuin niet te verstoren. Zelfs oude stad klinkers kunnen voor een klassieke tuin gebruikt worden.

Redsun en Schellevis tegels

Romantische planten en bloemen voor in de tuin

Ook de keuze voor een juiste beplanting is enorm belangrijk in een klassieke tuin. Wat zijn romantische planten en bloemen die in deze tuinstijl passen?

Je kunt alle verschillende soorten en maten toepassen (net wat je zelf mooi vindt) maar je moet wel even een aantal zaken voor jezelf op een rijtje zetten bij het maken van je keuze:

  • Hoe snel groeit de beplanting?
  • Wat is de bloeiperiode?
  • Is de beplanting bladhoudend?
  • Welke omstandigheden hebben de bloemen en planten nodig?

Klassieke tuin

Hieronder een aantal tips voor beplanting die zeer geschikt is voor je klassieke tuin:

Hagen voor een klassieke tuin

Er is geen plant zo kenmerkend voor een klassieke tuin als een haag. Een strakke haag is uitstekend geschikt voor een klassieke tuin. Maak een aantal strakke hagen en ga aan de slag met verschillende snoeivormen. Hagen die geschikt zijn voor de klassieke tuin zijn onder andere de Buxus, de Taxus of de Portugese Laurierkers. Creëer bollen, bogen, driehoeken en rechte hagen. Het in vorm snoeien zal in het begin best even lastig zijn om zelf te doen, maar als je in eenmaal de slag te pakken hebt, lukt dit zeker. Oefening baart kunst, na een aantal keer ziet jouw snoeiwerk er geweldig uit!

Frivole planten en bloemen

Naast de strakke hagen gebruik je weelderige, grote planten en bloemen in combinatie met wat kleinere zomerbloeiers en kruidenplanten. Vooral de stijlvolle rozen worden veel gebruikt in een klassieke, romantische tuin. De volle, kleurrijke bloemen zijn bijna onmisbaar in deze tuinstijl. Kies voor planten die mooie volle bloemen hebben. Naast rozen kun je ook denken aan de hortensia of mooie lelies. Vul dit aan met lavendel en bodembedekkers voor een groene bodem.

Lavendel

Een klassieke tuin hoeft niet alleen maar strak te zijn. Mooie wilde bloemen kunnen uitstekend gecombineerd worden met die strakke hagen. Denk maar aan het gebruik van een mooie klimop bij je erfafscheiding.

Heb je al een idee hoe je je erfafscheiding vorm gaat geven? In een andere artikel heb ik beschreven welke mogelijkheden er zijn bij een erfafscheiding.

Bloem- en plantenpotten

Naast de planten en bloemen die in de grond zijn gezet, is het leuk om ook een aantal planten en bloemen te plaatsen in potten. Potten kunnen net die mooie eyecatcher vormen die het karakter van je tuin bepaalt. Daarnaast zorgen de juiste kleinere planten voor een mooie geometrie. Geometrie moet immers zichtbaar zijn op ooghoogte om het effect te benadrukken.

Afrikaanse lelie

Het fijne aan potten is dat je ze eenvoudig kunt verplaatsen en je kunt zo altijd variëren in je tuin. Ieder jaar een andere indeling? Geen probleem! Met bloempotten en plantenbakken maak je de klassieke tuin juist persoonlijk en stem je binnen en buiten op elkaar af. Als je boomschors gebruikt om de bodem te bedekken, hou je een mooi klassiek karakter vast, maar zorg je er tegelijkertijd voor dat onkruid géén kans maakt!

Wat mij betreft is er geen standaard regel voor welke soorten potten je kiest. Je kunt de klassieke stijl ook heel goed combineren met moderne elementen en (tijdloze) tuintrends. Een klassieke tuin hoeft niet ouderwets te zijn.

Extra groen met een gazon

Met het gazon maak je extra contrast en maak je tevens een verdeling tussen ruimte en volume (intensief en extensief). Een gazon zal je tuin optisch nóg groter maken, maar ook de rust uitstralen die bij een klassieke tuin hoort. Een gazon vergt wel wat onderhoud. Het siergazon wil je in het seizoen minimaal 1x per week strak gemaaid hebben maar je krijgt er wel wat voor terug. Een gazon geeft het gehele jaar door een speciale dimensie aan je tuinontwerp. Mocht je tegen het onderhoud opzien, kun je kiezen voor kunstgras. Dit is tegenwoordig bijna niet meer van een echte grasmat te onderscheiden.

Kleine strakke tuin

Als je plannen hebt om een gazon in je tuin te integreren, verwijs ik je graag door naar een ander artikel, waarin ik concrete tips met je deel over het aanleggen en onderhouden van een gazon.

Het terras in een klassieke tuin

Eigenlijk kan geen tuin zonder een mooi terras. Op deze plek kun je heerlijk genieten van jouw eigen stukje natuur. Een terras mag dan ook niet ontbreken in een klassieke tuin. Zoals aangegeven kan je hier het middelpunt van je tuin voor gebruiken als je een kleine tuin hebt. Als je meer ruimte hebt, kun je het beste een mooie, klassieke zithoek in je tuin dicht bij het huis plaatsen. Zo verleng je de woning en je hebt meer leefruimte. Voor een huiskamer gevoel kun je er een mooie overkapping overheen plaatsen. Een mooie hoekbank en een eettafel met stoelen zijn prima te combineren, zolang je de ruimtes maar optimaal benut. Gebruik dezelfde materialen en kleurtinten zodat het één geheel wordt.

Ander stijlvolle accessoires zijn:

  • Grove kussens;
  • Stijlvolle tuin kleden;
  • Vuurtafels of vuurkorven;
  • Windlichten;
  • Stenen BBQ’;
  • Mooie decoratieve sierpotten of vazen.

Als je kiest voor meubels die goed bij elkaar passen, krijg je eenvoud en rust. Het is een goede keuze om de stijl van je woning hierbij als leidraad te houden, zodat het één mooi geheel gaat vormen. Het is verstandig om niet voor felle en modieuze kleuren te kiezen. Dit zal de aandacht van je met zorg ontworpen tuin naar deze meubels trekken en dat zou zonde zijn.

De romantische sfeer in je tuin creëer je ook door intieme ruimtes stijlvol in te richten. Bij veel klassieke tuinen heb je van die hoekjes die zich hiervoor perfect lenen. Dat kun je prima doen met een (simpele) bistroset. Het hoeft niet perfect te zijn of duur. Dit zijn de plekjes waar je samen een lekkere kop koffie of een heerlijk wijntje kunt gaan drinken en genieten van je tuin.

Tuinverlichting voor een romantische tuin

Voor het benadrukken van een bepaalde sfeer, is tuinverlichting een uitstekend hulpmiddel. Je kunt werken met zachte, warme lichten of juist wat fellere lampen. Met het fellere licht kun je een bepaald element in de spotlights zetten, de warme verlichting gebruik je om een knusse gezelligheid te creëren wanneer je lekker met familie of vrienden in de loungebank bent neergeploft. Daarnaast zal de verlichting langs je paden een enorm mooie sfeer geven, maar ook een effectieve werking hebben.

Tuinverlichting

Tuinverlichting is tegenwoordig verkrijgbaar in allerlei variaties. Je hebt gevelverlichting, spotjes en lantaarnpalen, maar je kun je verlichting ook in de grond plaatsen, tussen de planten in en zijn er lichtslingers verkrijgbaar in klassieke vormen. Maak het vooral praktisch en persoonlijk. Een goed lichtplan zal de basis vormen van je tuinverlichting. Als je kiest voor 12v verlichting, is dit eenvoudig zelf aan te leggen. In een ander artikel kun je lezen hoe je zelf 12v verlichting kunt aanleggen.

Is tuinieren echt je hobby?

Het leuke van de klassieke tuinstijl is dat deze al terug te vinden is in de oude Romeinse tuininrichting, maar ook in tuinen uit de middeleeuwen en de Renaissance. Deze tijdstijl (of beter: de sfeer die deze tuin geeft) is dus tijdloos. Ik hoop dat ik mijn enthousiasme voor deze tuinstijl heb over kunnen brengen en dat je wat met mijn ideeën kan.

Is tuinieren echt je hobby? Dan heb ik iets heel leuks voor je.

Ik heb diverse e-boeken geschreven, waarin ik mijn kennis, inzichten en ideeën deel over het inrichten en onderhouden van diverse tuinstijlen. Vind je het leuk om dit te lezen? Je mag deze e-boeken GRATIS van me downloaden. Ik zie en hoor graag wat het resultaat geworden is.

Ik geef je graag al een eerste tip: de Tuinideeën Gids. In deze gids deel ik 80 tuinideeën die je ook kunt gebruiken in je eigen tuin. Download hier de gratis gids en laat je inspireren. 

Tuinideeën

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

  • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

  • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

  • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

  • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

  • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

  • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

  • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

  • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

  • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

  • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!