Slechte schimmels die schade aanrichten in de tuin

Wanneer we het hebben over schimmels in de tuin is het zeer belangrijk dat er een onderscheid wordt gemaakt tussen de goede exemplaren en de slechte schimmels. In tegenstelling tot wat veel mensen denken veroorzaakt lang niet elke schimmel zomaar een ziekte bij planten en het andere groen in je tuin. Sterker nog, meerdere schimmels zijn eigenlijk van cruciaal belang om over een echt gezonde en evenwichtige tuingrond te kunnen beschikken. Wil je graag meer te weten komen over de slechte schimmels die je in je tuin kan aantreffen en wat je daar nu precies tegen kunt doen? Lees dan snel verder!

  • Wat zijn slechte schimmels?
  • Hebben slechte schimmels altijd vochtige omstandigheden nodig
  • Welke slechte schimmels bestaan er?
  • Slechte schimmels bestrijden
  • Preventieve maatregelen tegen slechte schimmels
  • Slechte schimmels, ook schadelijk voor de mens

Wat zijn slechte schimmels?

Daar waar goede schimmels een structurele bijdrage leveren aan het evenwicht in je tuin(bodem) geldt dat uiteraard niet voor de slechte exemplaren. Deze laatste zullen er uiteindelijk voor zorgen dat niet alleen de groei, maar ook de levensstandaard van de besmette plant wordt aangetast. Het gevolg hiervan is dan ook niet zelden dat ze komt af te sterven. Gelukkig hoeft dit noodlot niet altijd toe te slaan voor je favoriete groen. Er bestaan dan ook verschillende mogelijkheden om slechte schimmels het leven zuur te maken.

Hebben slechte schimmels altijd vochtige omstandigheden nodig?

Er bestaan heel wat misverstanden wanneer het aankomt op slechte schimmels. Veel mensen claimen bijvoorbeeld te weten dat slechte schimmels altijd over vochtige omstandigheden moeten beschikken om zich te kunnen manifesteren. Dat is absoluut niet correct. Een bekend voorbeeld dat het tegendeel bewijst is bijvoorbeeld de meeldauw of witziekte. Deze aandoening treft jaarlijks heel wat prachtige planten en dat terwijl er vaak sprake is van (erg) droge omstandigheden. Slechte schimmels hebben dus absoluut niet altijd vochtige grond nodig om zich te kunnen ontkiemen.

Welke slechte schimmels bestaan er?

Jammer genoeg bestaan er meer slechte schimmels dan goede. Dat is zeer vervelend, want ze vormen een absoluut nachtmerrie voor niet alleen eigenaars van een sier-, maar ook van een moestuin. Bovendien is het ook nog eens zo dat er mogelijks meerdere slechte schimmels op hetzelfde ogenblik in je tuin actief kunnen zijn. Enkele voorbeelden van dergelijke schimmels zijn in ieder geval:

  • Echte meeldauw
  • Valse meeldauw
  • Sterroetdauw
  • Smeul
  • Rooddraad
  • Sneeuwschimmel

Met bovenstaande hebben we de belangrijkste slechte schimmels wel gehad. Elk van deze schimmels beschikt over zijn eigen specifieke kenmerken. Dit betekent dat ze zowel het blad van een plant als de plant in haar totaliteit op diverse vlakken kunnen aantasten. Ook de manier waarop zich dit uit kan verschillen. Daar waar de roestschimmel bijvoorbeeld oranje vlekjes op het blad creëert geldt dat niet voor de echte meeldauw. Daarbij verschijnen uitsluitend witte, wollige plekjes op de bovenkant van het blad.


Slechte schimmels bestrijden

Daar waar je goede schimmels zonder enig probleem in je tuin hun gang kan laten gaan geldt dat uiteraard niet voor de slechte exemplaren. Bij de aanwezigheid van slechte schimmels is het dan ook van belang om ze zo snel mogelijk te detecteren en een gepaste behandeling op te starten. In tegenstelling tot wat velen wel eens denken is het absoluut geen vereiste om de slechte schimmels te lijf te gaan met ingrijpende, chemische middelen. Er zijn tegenwoordig op de markt gelukkig tal van zeer interessante en bovendien natuurlijke alternatieven terug te vinden.

Een prima natuurlijk middel tegen slechte schimmels is een soort van 'knoflookthee' bestaande uit niet alleen knoflook- en soja-, maar ook ui-extracten. Het mengsel dient gedurende 5 dagen op de plant te worden gespoten. Er geldt echter ook een niet onbelangrijke uitzondering. Wanneer er sprake is van een plant met roetschimmel in je tuin dient er namelijk meerdere keren per dag te worden gespoten.

Je zou er uiteraard ook kunnen voor kiezen om wel aan de slag te gaan met een chemische bestrijdingsmiddel. Op dit vlak kan je denken aan bijvoorbeeld COS-OGA. Het betreft hier een razend efficiënt middel om in te zetten tegen onder meer meeldauw. Bovendien blijft het milieurisico met dit middel relatief beperkt. Ook zwavel wordt vaak toegepast om de strijd aan te binden met schurft, meeldauw en de gevreesde hagelschotziekte. Van zwavel is evenwel bekend dat ze ook erg schadelijk is voor insecten.

Preventieve maatregelen tegen slechte schimmels

Onder het mom “voorkomen is beter dan genezen” is het mogelijk om meerdere preventieve maatregelen te nemen in je tuin tegen het verschijnen van slechte schimmels. Een bekend voorbeeld op dit vlak is het sterker maken van je planten door het gebruik van heermoes. Wanneer je dit onkruid (want dat is het echt) niet ter beschikking hebt kan je er eveneens voor kiezen om gebruik te maken van de schil van een ui. In principe is de werking er van op slechte schimmels immers nagenoeg hetzelfde.

Wanneer je niet zelf aan de slag wil gaan met een recept voor het klaarmaken van een mengsel op basis van heermoes kan je ook gewoon een kant en klaar plantversterkend middel in de winkel kopen. Dergelijke middelen zijn veelal gemaakt op basis van een plantaardige, etherische olie. Ze kunnen echter ook over een basis van algen- of zeewierextract beschikken.

Een ander middeltje dat gewoon in de winkels verkrijgbaar is, maar nog steeds kan worden beschouwd als een goed bewaard geheim is het zogenaamde gesteentemeel. Naar dit product wordt ook wel eens verwezen als lavameel of basaltmeel. Het poeder aanbrengen op je planten zorgt er voor dat de bladeren droog blijven. Hierdoor worden de omstandigheden voor allerhande slechte schimmels aanzienlijk verminderd.

Door het toepassen van één of meerdere van de hierboven aangegeven, preventieve maatregelen zal je kunnen vaststellen dat het verschijnen van slechte schimmels in je tuin aanzienlijk kan worden teruggedrongen. Op deze manier zal er altijd een gezond evenwicht in je tuin kunnen worden behouden.

Slechte schimmels, ook schadelijk voor de mens

Slechte schimmels die in je tuin zijn terug te vinden kunnen niet alleen nefast zijn voor de gezondheid van de planten en de bloemen. Wist je namelijk dat slechte schimmels ook sporen kunnen verspreiden die door de mens kunnen worden ingeademd? Dergelijke sporen kunnen zorgen voor (ernstige) luchtwegeninfecties en in bepaalde gevallen kunnen er zelfs vergiftigingsverschijnselen optreden. Slechte schimmels kunnen bovendien ook een gevaar vormen voor huisdieren zoals honden en katten en ook met kinderen ben je er maar beter voorzichtig mee. Alles bij elkaar gezien mag het dan ook duidelijk zijn dat het snel verwijderen van slechte schimmels uit je tuin absoluut is aan te raden.

paul leuridan
Door

paul leuridan

op 23 Jul 2020

"slechte schimmels" op planten schadelijk voor de mens? Toon mij de wetenschappelijke litteratuur. Flauwe kul.

Rikjan
Door

Rikjan

op 28 Sep 2019

Is druiven eten met een beetje valse meeldauw op de druif ongezond ?

oana
Door

oana

op 04 Apr 2019

super site! i love it

Reactie plaatsen