Dit zijn veelvoorkomende plagen in de tuin

Elke tuin wordt haast continue blootgesteld aan verschillende gevaren. Niet alleen kunnen de planten in je tuin bijvoorbeeld getroffen worden door ziektes die worden veroorzaakt door schimmels, daarnaast bestaan er ook heel wat plagen die het mooie groen kunnen aantasten. Verschillende van deze plagen komen vaker voor dan je misschien op het eerste zicht zou denken. Wil je, je hier op passende wijze tegen kunnen beschermen? Lees dan snel verder en ontdek alles over de meest voorkomende plagen in onze tuinen.

  • Een bladluizenplaag
  • Een schildluizenplaag
  • Witte vliegen plaag
  • Een rupsenplaag
  • Een slakkenplaag
  • Veel voorkomende plagen voorkomen? Het kan!

Een bladluizenplaag

Wanneer we het hebben over vaak voorkomende plagen in onze tuin kunnen we uiteraard niet anders dan de nodige aandacht te besteden aan een plaag die wordt veroorzaakt door bladluizen. Deze kleine, zuigende insecten hebben een zachte huid en staan er om bekend zich razendsnel te vermeerderen. Hier schuilt meteen ook het grootste gevaar.

Wanneer één enkele plant is aangetast door bladluizen is de kans bijzonder groot dat in een mum van tijd ook de rest zal volgen. Het gevolg van een bladluizenplaag is dat de bladeren gaan krullen. Dit komt doordat de kleine diertjes het sap uit de planten zuigen. Bovendien wordt ook de groei geremd waardoor de plant in haar totaliteit ernstig wordt aangetast.

Wanneer je in je tuin geconfronteerd wordt met een bladluizenplaag loop je bovendien niet één, maar wel twee keer een risico. Niet alleen zullen deze diertjes je planten immers zelf aantasten, daarnaast zijn ze ook gevreesde overbrengers van virussen. Als klap op de vuurpijl scheiden bladluizen ook nog eens een plakkerige honingdauw af waardoor er zich roetdauwschimmels kunnen vormen. Het mag dan ook duidelijk zijn dat geconfronteerd worden met een bladluizenplaag in je tuin altijd zeer ernstige gevolgen kan hebben.

Een schildluizenplaag

Wanneer je geconfronteerd wordt met een schildluizenplaag zal je kunnen vaststellen dat er gele vlekken op de bladeren zullen verschijnen waarna deze zullen afvallen. Het komt bovendien ook vaak voor dat de tak of de stengel afbreekt. Schildluizen beschikken zoals de naam reeds laat vermoeden over een schil van was. Naarmate ze meer sap opzuigen van planten wordt deze schil dikker.

Het gevaar van een schildluizenplaag gaat schuil in het feit dat zelfs een kleine populatie van deze dieren reeds een meer dan behoorlijke schade kunnen aanrichten. Verschillende schildluizen scheiden bovendien ook honingdauw uit. Dat geldt echter niet voor elk type schildluis. In ieder geval, op het ogenblik dat je kan vaststellen dat de bladeren van één of meerdere planten in je tuin gele vlekken gaan vertonen is het noodzakelijk om meteen actie te ondernemen.

Witte vliegen plaag

Eén van de vaakst voorkomende plagen in tuinen wereldwijd is deze van de witte vliegen. Het betreft hier kleine, motachtige insecten die over een grootte beschikken van zo'n 3 mm. De eitjes leggen ze aan de achterkant van de bladeren. Aantasting van witte vliegen bij je planten gebeurt op verschillende manieren. Niet alleen wordt er door deze diertjes namelijk honingdauw geproduceerd, daarnaast zuigen ze het sap uit de planten. Bovendien staan witte vliegen bekend om hun harde en koppig vasthoudende karakter. Worden ze verschrikt? Dan vliegen ze even op om vervolgens gewoon terug op hun plant neer te dalen.

De schade die door wittevliegen aan planten wordt veroorzaakt uit zich op verschillende manieren. Het meest opvallend zijn de gele vlekken die op de bladeren van de plant ontstaan. Op de honingdauw die wordt afgescheiden kan zich bovendien ook roetdauw ontwikkelen. Let op, er doen heel wat aanzienlijke misverstanden de ronde over de witte vliegenplaag. Veel mensen vermoeden dat deze namelijk uitsluitend kan voorkomen op planten in de tuin die niet onder glas zijn gelegen. Dat is niet correct. De witte vliegen voelen zich ook uitstekend in hun vel onder glas. Ook wanneer je een serre hebt moet je dus aandachtig zijn voor deze plaag.

Een rupsenplaag

Lang niet alle plagen die je planten kunnen aantasten zijn het gevolg van kleine, vliegende diertjes, in tegendeel. Eén van de bekendste plantenplagen in Nederland en België is dan ook de rupsenplaag. In het bijzonder kruidachtige planten evenals heesters en bomen zijn vatbaar voor aantasting door rupsen. Het belangrijkste kenmerk van een rupsenplaag bij planten uit zich onder de vorm van onregelmatig gevormde gaten in de bladeren. Een rupsenplaag is vervelend en neemt behoorlijk veel tijd in beslag om ze te verhelpen.

Dit kan op chemische wijze gebeuren door het sproeien van een middel tegen rupsen, maar je kan ze ook gewoon van de bladeren af halen. Let wel op dat je in dit geval ook goed de bodem controleert. Wanneer er enkele rupsen in je tuin blijven zitten is de kans groot dat je binnen de kortste keren terug met een nieuwe plaag wordt geconfronteerd.



Een slakkenplaag

Eén van de plagen die de meeste schade kan aanbrengen aan de planten in je tuin is een slakkenplaag. De ernst van de plaag is afhankelijk van de agressiviteit van de slakken. Ze kunnen zowel zorgen voor onregelmatige gaten in bladeren, maar ze kunnen ook perfect een volledige plant opeten. Bovendien zal je kunnen vaststellen dat er rondom de planten een slijmspoor is terug te vinden. Planten die zeer vatbaar zijn voor slakken zijn onder meer de Hosta, het Ridderspoor, de Primula en de Narcis. Ook sla, aardbeien en lelies worden vaak aangetast door slakken.

Een chemische bestrijding van een slakkenplaag kan gebeuren door middel van slakkenkorrels. Je moet er echter rekening mee houden dat deze korrels ook giftig zijn voor vogels evenals egels. Een milieuvriendelijke bestrijding kan gebeuren door ze met de hand te vangen. Eventueel zou je er ook voor kunnen kiezen om biervallen te plaatsen evenals de planten te beschermen door het plaatsen van grind, gemalen eierschalen of versnipperde dennenschors.

Veel voorkomende plagen voorkomen? Het kan!

Het merendeel van de veel voorkomende plagen zijn in principe eenvoudig te behandelen. Toch is het altijd beter om te voorkomen dan genezen. Enkele preventieve maatregelen die je kan nemen tegen het uitbreken van een plaag in je tuin is alvast zorgen voor voldoende diversiteit. Verschillende dieren die een plaag veroorzaken focussen zich immers slechts op bepaalde planten of bloemen. Heb je met een bepaald type ongedierte 

Reactie plaatsen