Zelf een schuur bouwen? Bouw een nieuwe schuur met deze 9 tips
13 juni 2017 
10 min. leestijd

Zelf een schuur bouwen? Bouw een nieuwe schuur met deze 9 tips

Wil je zelf een schuur bouwen, maar weet je niet goed wat je wil en waar je moet beginnen? Dat kan ik mij heel goed voorstellen! Een schuur wordt vaak gezien als een noodzakelijk kwaad. Het neemt een groot oppervlak van je tuin in beslag. Daarom is het goed om van te voren goed na te denken over wat je precies wil voordat je je schuur gaat bouwen. In dit artikel zal ik een aantal tips en tricks behandelen die je kunt gebruiken als je een schuur bouwt.

 Houten schuur bouwen | Schuur bouwen

Zelf een schuur bouwen

  1. Tip 1: grootte van de schuur
  2. Tip 2: locatie van de schuur
  3. Tip 3: ontwerp van de schuur
  4. Tip 4: materialen voor de schuur
  5. Tip 5: fundering van de schuur
  6. Tip 6: tuinhuis en schuur in één bouwen
  7. Tip 7: bouwvergunning voor je schuur
  8. Tip 8: uitvoering van de bouw van je schuur
  9. Tip 9: een nachtje erover slapen

Schuur bouwen | Tip 1: grootte

Voordat je je schuur gaat bouwen, denk je allereerst na over de grootte. Welke grootte voor de schuur heb je in gedachten? Wat wil je er in kwijt? Is het puur een gereedschapshok of moeten er één of meerdere fietsen in passen. Misschien rijd je graag motor en wil je deze droog kunnen stallen. En hoe zit dat met eventuele kinderen of de wens daartoe? Houd daar ook nu vast rekening mee, zodat je straks niet een te kleine schuur hebt. Maak de schuur ook niet te groot. Loze ruimte in een schuur is zonde van je tuin.

Maak eens een plattegrondje van je tuin op ruitjespapier en knip dan een aantal formaten uit van mogelijke schuren, ook verschillende vormen kun je proberen. Dat de meeste schuren rechthoekig zijn wil niet zeggen dat jij je daaraan moet conformeren. In sommige tuinen kan een afgekante schuur enorm in de ruimte schelen. Bedenk wel dat zeker voor een schuur ronde vormen niet ideaal zijn. Rechte wanden hebben een groter en makkelijker oppervlak om spullen op te hangen.

Klein schuurtje bouwen | Schuur bouwen

Schuur bouwen | Tip 2: locatie

Mijn tweede tip voor het bouwen van een schuur gaat over het nadenken over de locatie. Komt de schuur tegen het huis aan, achter in de tuin of misschien ergens in het midden? Als je toch een tuin op ruitjespapier hebt, neem dan de tijd om even te tekenen waar je de meeste zon hebt op een dag. Het zou zonde zijn om een schuur te bouwen en vervolgens erachter te komen dat je de beste plek voor een terras kwijt bent.

Als je de schuur achterin je tuin zet, kun je ook over het volgende nadenken: wil je een doorgang naar de eventuele brandgang door de schuur heen laten lopen of wil je deze apart hebben? Voor beide opties is wat te zeggen. In een kleine tuin kan het soms voordelig zijn om een doorgang door de schuur te maken. Dan houd je naast de schuur een mooi plekje over voor een terras, zonder dat je iedere keer alle stoelen en banken weg moet halen als je met de fiets naar buiten wil.

Schuur bouwen | Tip 3: ontwerp

Voordat je een schuur bouwt, maak je een ontwerp. Hoe ontwerp je eigenlijk een schuur? Als je de grootte en locatie hebt vastgesteld kun je over het ontwerp na gaan denken. Stel jezelf de volgende vragen bij het ontwerp:

  • Moet het een dichte schuur zijn, of eigenlijk meer een overkapping om de fiets droog te stallen?
  • Moet er een draaideur in, of is een schuifdeur een betere optie?
  • Is er voldoende lichtinval door de deur, of moet er een raam in?
  • Heb ik elektriciteit nodig in de schuur, of misschien zelfs een watertappunt?
  • Hoe hoog moet de schuur worden? Hoog genoeg om rechtop in te staan of misschien nog wat hoger zodat er een vliering in kan?
  • Hoe permanent moet de schuur worden geplaatst?
  • Moet de schuur opvallen, of juist wegvallen?

Stel jezelf deze en nog vele andere vragen. De schuur is een permanente aanvulling op je tuin.

Houten schuur bouwen | Schuur bouwen

Schuur bouwen | Tip 4: materialen

De materialen waarmee je je schuur bouwt, kunnen een unieke uitstraling geven. Woon je in een mooi oud bakstenen huis met een pannendak? Dan kan een stenen schuur met een pannendak een mooie toevoeging zijn. Zeker als het een aan- of uitbouw betreft. Maar kiezen voor hout heeft ook zijn voordelen: het is vaak lichter, goedkoper en makkelijker te bewerken.

Onderhoud speelt natuurlijk ook een rol. Een houten schuur zal eens in de zoveel jaar toch een keer opgeschuurd moeten worden en een likje verf of beits moeten krijgen, terwijl een goed gemetselde stenen schuur de bouwer waarschijnlijk overleefd zonder dat je er ooit maar iets aan hoeft te doen.

Houten schuur bouwen | Schuur bouwen

Je kunt ook een kant-en-klare schuur of tuinhuis kopen. Dit is een minder gebruikelijke optie, maar zeker niet minder handig. Deze schuren of huisjes vergen vaak weinig tot geen onderhoud. Ze zijn stevig, makkelijk schoon te houden en eigenlijk de beste oplossing voor een tijdelijke schuur. Ze zijn licht en gemakkelijk te verplaatsen als je later bedenkt dat je de schuur toch liever ergens anders wil.

Het combineren van hout met een kunststof dak van golfplaten is ook een goede manier om te zorgen dat je snel een schuur hebt staan, waar voldoende licht door naar binnen schijnt, zodat een raam niet nodig is.

Schuur bouwen zonder fundering | Schuur bouwen

Schuur bouwen | Tip 5: fundering

Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar de fundering is misschien wel het belangrijkste onderdeel van je schuur. Niet alleen zorgt een goede fundering ervoor dat je schuur stevig en waterpas staat. Het zorgt er ook voor dat er geen vocht optrekt en dat ongedierte geweerd wordt.

Afhankelijk van de materialen die je gebruikt voor het bouwen van je schuur, zijn er drie opties:

  •  betonnen fundering
  •  fundering van tegels
  •  geen fundering

Een betonnen fundering is de meest duurzame optie. Wanneer deze goed gestort is, zal deze niet verzakken en kunnen er makkelijk opstaande randen worden gemaakt om vocht buiten te houden

Een fundering van tegels houdt optrekkend vocht nauwelijks tegen, maar voorkomt wel dat ongedierte makkelijk binnenkomt. Daarnaast zorgt het over het algemeen voor een droge vloer. Zorg ervoor dat je de tegels op een stevige basis legt, anders verzakt je vloer en moet je dit later herstellen wat in een benauwende ruimte geen leuke klus is. Voor het voegen kun je gebruik maken van een mengsel van zand met een beetje cement erdoor. Dit zorgt voor een goede en stevige voeg.

Kant en klare tuinhuisjes hebben soms al een houten of kunststof ondervloer. De houten vloer is relatief open van structuur. Je kunt er voor kiezen hier alsnog een fundering onder te storten of het huisje op tegels te zetten. Maar een stevige aangestampte zandlaag kan voldoende zijn en veel gesjouw en werk schelen.

Schuur bouwen | Tip 6: een overkapping met schuur

Tegenwoordig zie je ze steeds vaker, zoals Peter ook al vermeld in zijn artikel over tuintrends: een schuur met een dubbelfunctie. Zeker voor een tuin op het noorden kan het leuk zijn om achter in de tuin een tuinhuisje te hebben, zodat je in het vroege voorjaar met een kopje thee achter het glas kan genieten van het avondzonnetje. Dit is prima te combineren met een kleine schuur voor fietsen, zeker als je het tuinhuis uitrust met opklapbanken. Deze opbergruimte voor kleine spullen als tuingereedschap of visgerei zijn een goed alternatief voor een dichte schuur.

Overkapping met schuur | Schuur bouwen

Voor een tuin op het zuiden kan juist een overkapte veranda aan de schuur een goede plek zijn om lekker buiten te zitten, maar niet in de volle zon.

Schuur bouwen | Tip 7: bouwvergunning

Bouwvergunning | Schuur bouwen

Afhankelijk van in welke gemeente je woont, kunnen er regels gelden voor het bouwen van een schuur. Een belangrijk punt is dat er eigenlijk drie type schuren zijn:

  1. Uitbouw: een soort schuur als bijkeuken, de schuur moet vanuit de woning bereikbaar zijn
  2. Aanbouw: een schuur verbonden met de woning, maar niet vanaf binnen bereikbaar
  3. Bouwwerk: de vrijstaande schuur

Voor elk van deze types zijn aparte regels opgesteld. Hierin wordt onder andere benoemd wat de maximale grootte mag zijn. Dit wordt vaak in tuinoppervlak delen uitgedrukt (bijv. niet meer dan 20% van de tuin.) De maximale bouwhoogtes worden uitgedrukt in verdiepingen (bijvoorbeeld niet hoger dan één verdiepingsvloer). Daarnaast kan er iets gezegd worden over de afstand tot de erfgrens. Wees verstandig en vraag hierbij om hulp als je er niet uitkomt, want dit moet je van te voren goed uitzoeken. Als je een fout maakt, kan dat betekenen dat je de zorgvuldig gebouwde schuur weer af moet breken. Er kan vanuit de gemeente een inspectie plaatsvinden, maar dit kan ook gebeuren wanneer de buren het er niet mee eens zijn.

Houten schuur bouwen | Schuur bouwen

Schuur bouwen | Tip 8: uitvoering

Het juridische en ontwerpgedeelte zijn klaar. Nu nog het laatste punt: het daadwerkelijk bouwen van de schuur. De handige doe-het-zelver trommelt wat mensen op om de boel te fixen. Afhankelijk van de eisen en wensen kan het nodig zijn voor bepaalde onderdelen experts in te schakelen.

Laat de aanleg van gas, water en licht over aan iemand die er echt verstand van heeft. Ben je dit zelf, dan chapeau, maar dit zijn zaken waar je je geen fouten kan veroorloven.

Wil je de schuur laten bouwen, maar zelf de fundering storten? Overleg dit met de bouwer. Als de fundering slecht is gestort, kan de bouwer de klus weigeren, omdat hij niet kan garanderen dat het geheel blijft staan of hij kan de klus aannemen, maar geen garanties bieden. Wees geen dief van je eigen portemonnee en vraag altijd meerdere offertes op. De voordelen hiervan zijn enorm. Wanneer de prijzen dicht bij elkaar liggen, is het relatief makkelijk om een keuze te maken. Soms heb je echter een offerte met een uitschieter naar beneden of naar boven. Vraag jezelf dan af waarom dit zo is.

  • Kloppen de prijzen wel?
  • Wat krijg je voor het bedrag?
  • Waar zit eventueel verkapt meerwerk?

Nodig bij voorkeur de uitvoerder vooraf een keer uit om de situatie te bekijken. Dit geeft voor iedereen een helder beeld. Zo komen zowel de uitvoerder als jijzelf niet voor onaangename verrassingen te staan.

Schuur maken | Schuur bouwen

Schuur bouwen | Tip 9: een nachtje erover slapen

Een nieuwe schuur neerzetten is niet iets wat je zomaar even doet. Je moet belangrijke keuzes maken en de bouw heeft veel voeten in de aarde. Zelfs als je denkt dat je er helemaal uit bent, qua ontwerp en materialen. Slaap er rustig nog een nachtje over en bekijk het allemaal nog een keer goed.

“Bezint eer ge begint.”

Wanneer je teleurgesteld bent in het resultaat, is het niet zo makkelijk meer ongedaan te maken.

Voorbeelden van schuren

In dit blog zette ik negen tips voor je op een rijtje voor het bouwen van een schuur. Let op de grootte, locatie, materialen en fundering. Denk ook eens na over het combineren van het praktische van een schuur met het comfort van een overkapping. Daarnaast is het verstandig om je te verdiepen in de bouwvergunning voordat je gaat bouwen. Tot slot, denk er nog eens goed over na en om spijt achteraf te voorkomen. Misschien is het goed om eerst inspiratie op te doen voordat je start met het bouwen van je schuur. Hieronder geef ik een aantal voorbeelden en kun je mijn Tuinideeën Gids downloaden waarin 80 voorbeelden staan die je ook voor je eigen tuin kunt gebruiken. 

Overkapping met schuur | Schuur bouwen

Overkapping met schuur | Schuur bouwen

Houten schuur | Schuur bouwen

Overkapping met schuur | Schuur bouwen

Houten schuur | Schuur bouwen

Houten schuur bouwen | Schuur bouwen

Wil je nog meer tuininspiratie opdoen voordat je je schuur gaat ontwerpen en bouwen? Download hier de gratis gids over overdekt buitenleven vol inspiratiemateriaal!

Overdekt buitenleven gids

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Vincent
Door

Vincent

op 29 May 2018

Schitterend. Nog steeds vind ik mijn houten tuinhuis een mooi plaatje in mijn achtertuin. Naast dat het praktisch is en ik er een hoop in kwijt kan, geeft het een leuke sfeer. Daarnaast zitten mijn vrouw en ik ook graag onder het kleine afdakje wat we aan de schuur geplaatst hebben.

finish-building.nl
Door

finish-building.nl

op 20 Jan 2020

Wat een leuk artikel. Veel leuke informatie.Groetjes, Robert

Dakbedekking van Eerd
Door

Dakbedekking van Eerd

op 22 Jun 2020

Mooi geschreven! Groetjes, Carla

Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

  • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

  • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

  • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

  • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

  • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

  • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

  • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

  • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

  • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

  • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!