Basiskenmerken van de moderne tuin! (stijl, sfeer, indeling en functionaliteit)
07 september 2015 
5 min. leestijd

Basiskenmerken van de moderne tuin! (stijl, sfeer, indeling en functionaliteit)

Is een moderne tuin altijd een strakke tuin? Of is er ruimte voor speelse vormen en elementen en voor planten en struiken die zich qua groei en bloei de wet niet laten voorschrijven? Zo divers als moderne kunst is, zo divers is de moderne tuin. In dit bericht ga ik dieper in op enkele basiskenmerken van de moderne tuin.

Zoals moderne kunst niet onder één hoedje is te vangen, kun je op moderne tuinarchitectuur niet één label plakken. Aan ‘Modern’ zit een lange geschiedenis van stijlen, richtingen, inzichten en principes. Een moderne, tijdloze en onderhoudsarme tuin is niet bij voorbaat een strakke minimalistisch tuin. Het begrip biedt ruimte voor diversiteit.

Kunnen we er helemaal geen label op plakken? Toch wel. Basiskenmerken van de moderne tuin zijn: een symmetrische, slimme indeling; harmonie met de woning en omgeving; duurzame materialen, beheersbare beplanting; eenheid in stijl. De styling weerspiegelt jouw stijl van leven en genieten en laat zien dat je de kunst van het weglaten verstaat.

moderne-tuin-schellevis-oud-hollands

Geen trendy tuin!

Een moderne tuin is geen trendy tuin. Bij modieus of trendy moet alles weer snel op de schop. De aanleg van een nieuwe of renovatie van je bestaande tuin vergt een investering. Ons advies: ga voor een tijdloos ontwerp en pak het project in één keer goed aan, zonder concessies aan je stijl en gebruikseisen. Zo vergroot je investering de kwaliteit van je buitenleven en de waarde van je woning.

Wil je alvast wat voorbeelden bekijken van een moderne tuin? In mijn gratis Tuinideeën Gids staan ook een aantal moderne tuinen. Download hier de gratis gids. 

Tuinideeën

‘De moderne tuin is geen trendy tuin maar een tijdloze tuin die jouw lifestyle reflecteert.’

Vanwege de serieuze investering die je keus voor een moderne tuin vraagt, is een goede, gezamenlijke voorbereiding – de conceptfase – goud waard. Sinds de oprichting van Mecklenfeld Moderne Tuinen, in 2009, hebben we de persoonlijke wensen van meer dan honderd klanten op maat mogen invullen. De mooiste fase, waar ik iedere keer met volle teugen van geniet, is die waarin we sámen, vanaf het eerste kennismakingsgesprek, de blauwdruk ontwikkelen.

Stijl, sfeer, indeling en functionaliteit

De moderne tuin is een tuin waar serieus over is nagedacht in termen van stijl, smaak, ruimtelijke indeling en functionaliteit. Of vervolgens rechte of gebogen lijnen domineren en welke elementen, materialen, planten en bloemen aan de gewenste sfeer gaan bijdragen, komt later aan bod.

Er zijn altijd factoren die je niet zelf kunt beïnvloeden. De grootte en ligging van je tuin, de verbinding met en de stijl van je woning, de uitstraling van je omgeving. Bij een goed ontworpen tuin is met die factoren rekening gehouden. Belangrijk is dat je tuin met zijn directe omgeving harmonieert. En uiteraard stellen ontwerp en aanleg van een kleinschalige stadstuin andere eisen dan die van een royale landelijke tuin in het buitengebied.

”De kracht van eenvoud en functionaliteit”

3

Luisteren en inspireren

Ik ervaar in mijn tuinadviesactiviteiten dat mensen die weloverwogen kiezen voor een moderne tuin vooraf goed hebben nagedacht over wat ze wel of juist niet willen. Dat is altijd de belangrijkste basis voor het eerste gesprek. Door mijn ervaring kan ik er vaak elementen aan toe voegen, die over het hoofd zijn gezien.

Ik geef een voorbeeld. Heb je nagedacht over een eigen plek voor de kinderen, in de vorm van een subtiel afgeschermde speelhoek? Dat is misschien niet het eerste wat er in je opkomt als je filosofeert over een moderne tuin, maar een speelhoek draagt zeker bij aan het gezamenlijke plezier dat je van je tuin beleeft! Of een plan voor het afvoeren van regenwater. Dit is een veelvoorkomend en vooral onderschat probleem.

Onderhoudsarme tuin

Heb je nagedacht over hoe je je tuin wilt gebruiken? Kies je voor een onderhoudsvriendelijke tuin, waar je in je vrije uren bij mooi weer wilt genieten, zonder je ook maar een moment zorgen te maken over te vaak uitgesteld snoeiwerk? Dan wordt jouw moderne tuin op de eerste plaats een onderhoudsvriendelijke tuin!

Misschien haal je juist ontspanning uit lichte tuinwerkzaamheden of wil je experimenteren met een ‘urban groente- of kruidentuin’. Zelfs in de kleine tuin is daar op een smaak- en stijlvolle manier plaats voor in te ruimen. Past dat niet in de moderne tuin? Wat ons betreft bestaan er geen taboes! Ons kernprincipe is dat jij plezier en comfort beleeft aan je tuin.

Groene tuinen en toch weinig onderhoud? Jazeker kan dat!

7-tips-voor-een-modern-tuinontwerp-mecklenfeld-tuinen

Stapsgewijs naar de ultieme moderne tuin

Na de eerste ontmoeting, waarin we stijl-, smaak- en gebruikswensen bespreken, inventariseren, tegen het licht houden en aanvullen, volgt de fase van schetsen, tekenen en schaven. Eerst met de hand, dan op de computer. We betrekken je nauw bij deze cruciale fase en bieden alle ruimte voor aanpassingen. Tot je helemaal blij wordt van het ontwerp en je moderne tuin al voor je ziet.

In deze fase bieden we ook inspiratie voor materiaalkeuzes, bouwkundige elementen als afscheidingsmuren, eventuele terrasoverkappingen en verharding, en eerste uitgangspunten voor de beplanting. Is er ruimte ingepland voor een zwembad, vijverpartij, opbergruimte of tuinprieel, dan hebben al die elementen hun plaats gevonden in het ontwerp.

Een Reinhout terrasoverkapping in je tuin? Neem contact met ons op en vraag een vrijblijvende offerte aan!

houten-terrasoverkapping-in-tuin-lariks-douglas

‘Je moderne, met oog voor details aangelegde tuin vertelt een verhaal over wie je bent en hoe je leeft.’

Stapsgewijs krijgt jouw moderne tuin zijn contouren. Het eindresultaat wordt niet per se een super strakke tuin en zéker geen klinische, sfeerloze tuin. Zoals gezegd: geen taboes! Het wordt wel een tuin waaraan is af te lezen dat er serieus is nagedacht over de inrichting en symmetrie, de verhouding tot de directe omgeving en de smaak, stijl en gebruikseisen van de bewoners. Er is balans!

moderne-tuin-tuinontwerp-tuinaanleg-strakke-achtertuin

Jouw tuin vertelt een verhaal over wie je bent en hoe je leeft. Wij zetten dat verhaal om in een persoonlijk, uniek en realistisch uitvoerbaar ontwerp. Door te luisteren, ons in te leven in jouw stijl en wensen, door jouw ideeën aan de onze te verbinden. Vanuit onze passie met moderne, eigentijdse tuinarchitectuur. Als jij in ons ontwerp jouw ultieme moderne tuin herkent, kan de schop erin. Maar dat is weer een heel ander verhaal. Wil je nu eerst nog meer tuininspiratie opdoen? Dan raad ik je aan om de gratis Tuinideeën Gids eens te downloaden waarin ik je 80 tuinideeën laat zien. Download hier de gids en laat je inspireren. 

Tuinideeën

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

  • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

  • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

  • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

  • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

  • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

  • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

  • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

  • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

  • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

  • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!