Of je nu een overkapping in je tuin laat maken of dat je deze zelf plaatst, je zult een keuze moeten maken over het soort dakbedekking dat daarop komt. Welke materialen zijn geschikt voor dakbedekking? Hoe wil je dat het dak van je overkapping eruit ziet? Deze, en nog veel meer vragen zullen vast bij je naar boven komen wanneer je over het dak van je overkapping gaat nadenken. Ik zal je helpen bij het maken van een goede keuze door tips over dakbedekking met je te delen… In dit blog zet ik alle voor- en nadelen van tien soorten dakbedekking voor je op een rijtje.
Welke materialen zijn geschikt voor overkappingen in een tuin?
Je kunt een overkapping natuurlijk laten plaatsen, maar het zelf plaatsen van een overkapping is zeker ook een mogelijkheid. Hiervoor hoef je zeker geen ervaren vakman te zijn. Een beetje handige doe-het-zelver zal deze klus zeker tot een goed einde kunnen brengen. Het enige wat belangrijk is, is dat je weet hoe je deze klus moet aanpakken, maar daar lees je in dit artikel veel meer over.
Als je het artikel over het zelf plaatsen van een overkapping doorneemt, zul je gemerkt hebben dat je bij de eerste stappen een aantal keuzes moet maken met betrekking tot de materialen die je gaat gebruiken. Je kunt ervoor kiezen om een aluminium constructie te maken of te kiezen voor hout. Ik kan je hier natuurlijk veel meer over vertellen, maar je natuurlijk ook doorverwijzen naar een ander artikel over dit onderwerp. Ik weet zeker dat je op basis van deze informatie een goede keuze kunt maken.
Alle soorten dakbedekking voor een overkapping
Ik wil me verder in dit artikel juist richten op de dakbedekking van je overkapping. Ook hiervoor heb je diverse mogelijkheden. De beste optie tussen al deze mogelijkheden zal afhangen van het gebruik van je overkapping en natuurlijk je smaak. Overigens als je daar nog niet helemaal over uit bent, laat je dan verrassen door dit artikel met hierin maar liefst 30 tips voor het gebruik van een overkapping. Over de volgende soorten dakbedekking zal ik je in dit artikel meer uitleg geven:
- Overkapping met glazen dak
- Kunststof overkapping (polycarbonaat)
- Overkapping met golfplaten
- Overkapping met lichtstraat
- Dak bedekken met EPDM
- Aquaplan dakplaat
- Authentiek dak
- Dakshingles
- Zonnepanelen op je terrasoverkapping
- Beplanting of gazon
Voordat je verder leest heb ik nog een leuke weggever voor je. Doe nog meer inspiratie op met mijn gratis Tuinideeën Gids. Download hier de gratis gids en bekijk 80 tuinideeën die je ook kunt gebruiken voor je eigen tuin. In deze gids kun je ook voorbeelden zien van mooie terrasoverkappingen in andere tuinen.
10 tips voor de dakbedekking van een overkapping
Op het moment dat je een overkapping plaatst om er lekker onder te zitten zul je een hele andere keuze maken dan in het geval je de overkapping gebruikt om spullen onder op te slaan zoals een carport. Dit kan ik eenvoudig uitleggen:
Een veranda gebruik je immers om lekker van het buitenleven te genieten. Deze wil je natuurlijk een open structuur geven waarin veel licht binnen kan komen. De meeste mensen kiezen dan ook voor een transparant dak voor deze toepassing. Bij een afdak voor je spullen is dit vaak veel minder belangrijk. In plaats van een esthetische oplossing kies je dan voor een functionele en prijstechnisch meer aantrekkelijke oplossing. Neem van mij aan, deze oplossing is niet transparant.
Overigens… om je het makkelijk te maken zijn er zelfs ook in dit geval combinaties mogelijk. Je leest het hieronder bij mijn opsomming van 10 soorten dakbedekking voor een overkapping:
1. Overkapping met glazen dak
Heb je gekozen om een veranda in de tuin te plaatsen? Een glazen dakbedekking is dan een uitstekende optie als overkapping. Glas biedt een mooie lichtinval zonder enige vorm van vertekening. Daarnaast zul je weinig geluid horen bij regen. Een ander voordeel van glas is dat het glad materiaal is dat minder gevoelig is voor vervuiling dan kunststof. Het is een mooie duurzame oplossing die niet gevoelig is voor veroudering. Wil je meer weten over een glazen overkapping? In dit artikel zet ik alle voor- en nadelen van een glazen overkapping voor je op een rijtje.
2. Kunststof overkapping (polycarbonaat)
Polycarbonaat (kunststof) is ook een uitstekend materiaal om te gebruiken als dakbedekking van een overkapping. Dit materiaal is licht van gewicht, buigzaam en (in tegenstelling tot glas) goed te bewerken. Daarnaast is polycarbonaat veel voordeliger in aanschaf dan glas. Met behulp van een aluminium constructie zal polycarbonaat een goede oplossing zijn voor je dakbedekking. In dit artikel leg ik meer uit over een overkapping met een constructie van aluminium.
3. Overkapping met golfplaten
Aansluitend op de polycarbonaatoptie wil ik direct het golfplatendak benoemen. Ook deze kun je plaatsen in een transparante uitvoering of in een variant die géén licht doorlaat. Het materiaal is perfect voor de kleinere constructies zoals een overkapping in de tuin. Het is wel belangrijk dat je overkapping schuin afloopt (minimaal zeven graden), anders blijft het hemelwater op je dak staan. Er zijn diverse materiaalsoorten voor golfplaten: bitumen, PVC, PET en polyester. De laatste drie soorten laten iets van licht door.
4. Overkapping met lichtstraat
De volgende optie is een mogelijkheid die je het beste kunt zien als een interessante tussenvorm tussen de bovenstaande opties en de onderstaande mogelijkheden. Wil je je dak dicht hebben maar wel wat licht naar binnen laten schijnen? Kies dan voor een lichtstraat. Deze vorm is toepasbaar bij een overkapping waar je onder zit maar ook bij een overkapping waar je je spullen in kunt opbergen. Een lichtstraat is makkelijk te integreren in de vele oplossingen voor je dakbedekking.
5. Dak bedekken met EPDM
Op het moment dat het dak niet doorzichtig hoeft te zijn, kun je er ook voor kiezen om het dak te bedekken met EPDM. Dit is een soort rubber dat vrij eenvoudig op het dak aan te brengen is, zonder dat je hiervoor een brander nodig hebt of met losse rollen moet werken. Doordat je EPDM naadloos kunt aanbrengen maak je je dak volledig waterdicht. Het materiaal is geschikt voor platte en hellende daken.
6. Aquaplan dakplaat
Een aquaplan dakplaat zijn eigenlijk kant en klare platen waarop 35 dakpannen gemonteerd zijn. Het is een lichtgewicht en modulair concept dat zeker te gebruiken is voor je overkapping in je tuin. Je kunt dit het beste zien als een geheel van metalen dakpanplaten, waarin de bijbehorende windveren en nokstukken geïntegreerd zijn. Het nadeel van deze platen is dat je aan een bepaald formaat verbonden bent.
7. Authentiek dak
De stap naar een authentiek dak van dakpannen is dan makkelijk gemaakt. Dit is een wat zware constructie, maar met kwaliteit dat zich al wel ruimschoots bewezen heeft.
8. Dakshingles
Steeds meer mensen kiezen voor dakshingles. Misschien heb je deze optie al vaker gezien, maar dan is de kans groot dat je in Amerika bent geweest. Hoe ik dat weet? Dat is eenvoudig. Het is een trend die is overgewaaid uit Amerika. Deze wordt in Nederland ook steeds meer toegepast. Het is een zeer decoratieve oplossing die eenvoudig aan te brengen is. Je kunt dakshingles aanbrengen op een egaal houten ondergrond met een hellingshoek van minimaal 25 graden.
9. Zonnepanelen op je terrasoverkapping
Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om het dak van je overkapping een nuttige functie te geven. Wat dacht je van het plaatsen van een zonnepaneel? Al je kosten verdien je vanzelf weer terug!
10. Beplanting of gazon
Je kunt ook het dak vormgeven in een stijl die volledig past bij je tuin. Kies voor een dak waarop je een gazon laat groeien of zelfs beplanting. Je kunt dit zien als een vorm van diagonaal tuinieren. Als deze term nog niet bestond, dan is deze nu geïntroduceerd.
Overige tips voor het plaatsen van een overkapping
Je ziet dat je heel wat keuzemogelijkheden hebt met betrekking tot een overkapping in je tuin, en dan ben ik alleen nog maar even uitgebreid ingegaan op de dakbedekking van je overkapping.
Voordat je vol enthousiasme gaat beginnen met het vormgeven van je plannen wil ik je adviseren om nog even de tijd te nemen om een aantal andere artikelen over dit onderwerpen door te nemen. Ook in deze artikelen vind je niet alleen hele handige informatie, maar ook nuttige zaken waar je zeker even rekening mee moet houden.
Laten we beginnen met het eventuele aanvragen van een vergunning om een overkapping te mogen bouwen. In de meeste gevallen heb je geen vergunning nodig voor het bouwen van een overkapping, maar als je letterlijk grootse plannen hebt misschien wel. Daarnaast kan de regelgeving hiervan per gemeente verschillen. In dit artikel lees je er alles over.
Daarnaast is het misschien handig om direct rekening te houden met de verlichting als je bezig bent met het dak van je overkapping. Heb je jouw plannen hiervoor al gemaakt? Als dit niet het geval is, lees dan even dit artikel. Hierin vind je meerdere tips hierover.
Waar je je overkapping ook voor gebruikt, je zult merken dat dit een echte verrijking is van je woning en je tuin. Een overkapping kun je niet alleen gebruiken als een heerlijke plek om lekker beschut onder te zitten maar ook om je spullen zoals je vervoermiddelen (auto, motor, fiets) of je gereedschap droog onder op te bergen. Daarnaast kun je een overkapping ook gebruiken om een bepaalde uitstraling van je tuin meer accent te geven. Denk alleen maar aan een mooi begroeid prieeltje of een pergola die je mooi kunt laten begroeien met een kleurrijke beplanting. Dit is natuurlijk een uitstekende toepassing voor onder andere een tuin met een mooie klassieke uitstraling. Wil je weten wat voor overkappingen er zijn? Lees dan dit artikel dat ik hierover geschreven heb.
Daarnaast heb ik ook een leuke weggever voor je, zodat je nog meer inspiratie kan opdoen voor je terrasoverkapping en tuin. In mijn gratis ebook geef ik antwoord op de zes meest gestelde vragen over een overdekt terras of buitenverblijf. Download hier de gratis gids.
Ivan
op 17 Aug 2020