Tuinontwerp met overkapping maken: dit moet je weten!
Ben je van plan of overweeg om een tuinontwerp met overkapping te maken? Je zou er in eerste instantie niet direct bij nadenken maar door het plaatsen van een overkapping kun je veel meer uit je tuin halen. Je kunt zo immers de dagen en de periode dat je lekker in je tuin kunt zijn “verlengen”. Een overkapping biedt immers zowel verkoeling als beschutting. Alles wat je moet weten over een tuinontwerp met overkapping lees je hier. Daarnaast heb ik verderop in de tekst nog een mooie aanbieding voor je.
Alles over een tuinontwerp met overkapping
- Waarom zou je tuinontwerp met overkapping maken?
- Tuinontwerp van nieuwbouw woningen
- Tuinontwerp met een pergola
- Welk materiaal is het beste geschikt voor een overkapping?
- Is er een vergunning nodig voor het plaatsen van een overkapping?
- Overkapping voor een tuinontwerp van een 2 onder 1 kap woning
- Hoe je het beste een tuinontwerp met overkapping kunt maken
Waarom zou je een tuinontwerp met overkapping maken?
Het is eenvoudig uit te leggen waarom het geen gek idee is om een overkapping mee te nemen in je tuinontwerp. Een overkapping biedt namelijk een heerlijke beschutting, zowel als het warm is als op de momenten dat het net te koud is om buiten te zitten. Je verlengt de tijdsduur dat je buiten kunt zitten dus!
Met een klein beetje inlevingsvermogen kun je je voorstellen hoe dit eruit moet zien: heerlijk genieten met je partner, familie of vrienden (of alleen met een goed boek) van een lekkere lange avond buiten. Een fijne tuinset, sfeervolle kaarsen, een terrasheater en alle ingrediënten die zorgen voor sfeer, warmte en gezelligheid zorgen voor een avond die niet lang genoeg kan duren!
Tuinontwerp met overkapping van nieuwbouw woningen
Alleen om de bovenstaande reden zou je al geneigd zijn om een overkapping in een tuinontwerp te integreren, maar een overkapping heeft nog meer voordelen. De overkapping is immers ideaal om de kinderen (beschut) eronder te laten spelen en te gebruiken om je spullen onder op te bergen als deze niet nat mogen worden als het regent. Daarnaast zorgt de overkapping voor een waardestijging van een woning. Dit is ook exact de reden dat een overkapping vaak is opgenomen in het tuinontwerp van nieuwbouw woningen.
Meer tips ontvangen over het maken van een tuinontwerp?
In mijn gratis Tuinontwerp Gids vertel ik je over de negen meest gemaakte fouten bij tuinontwerpen en hoe je kosten kunt besparen op je tuinontwerp. Download het gratis e-book hier.
Tuinontwerp met een pergola
Je kunt kiezen tussen een overkapping of een tuinontwerp met een pergola te maken. Veel mensen gebruiken deze twee termen door elkaar, maar er zit een verschil tussen. Een pergola is immers een losstaande constructie, terwijl een overkapping vastgezet wordt aan één van de muren.
Een pergola rust op minimaal vier vaak houten balken waarop een dak van glas, latten of ander materiaal geplaatst is. Het is een uitstekende optie om een doek over deze latten te spannen maar je kunt ook een nóg mooiere natuurlijke uitstraling creëren door een klimop of een andere beplanting over het dak te laten groeien.
Welk materiaal is het beste geschikt voor een overkapping?
Je kunt voor het geraamte van je overkapping diverse houtsoorten gebruiken. Je hebt de keuze uit hardhout of het voordeligere Douglas, lariks of geïmpregneerd vuren. Met name de kwaliteit van het hout heeft invloed op de hoeveelheid onderhoud die je aan een overkapping moet besteden.
Voor de glazen overkapping gebruik je gelaagd, ongeïsoleerd veiligheidsglas. Glas is wat mij betreft het mooiste materiaal om een transparant dak van te maken. Je kunt je met warmte werend glas beschermen tegen de hitte en toch genieten van een prachtige lichtinval. Met een glazen overkapping heb je immers volledige doorzicht en is er geen sprake van vertekening. Daarnaast hoor je weinig geluid bij regen en is het materiaal gladder dan kunststof, waardoor het minder snel vuil wordt. Glas is een zeer duurzaam materiaal dat niet zal verouderen. Het nadeel is wel dat dit een duurdere optie is dan kunststof.
Is er een vergunning nodig voor het plaatsen van een overkapping?
Voordat je een tuinontwerp gaat maken waarbij je een overkapping wilt intekenen is het handig om na te gaan of je een vergunning nodig hebt voor het plaatsen van een overkapping. Bij het maken van een tuinontwerp hoort immers het maken van een tijdsplanning en deze zou wel eens behoorlijk in de war kunnen lopen als je zou moeten moet wachten tot je de beschikking hebt over de benodigde vergunning.
Gemeenten zijn redelijk vrij om te bepalen hoe zij hun ruimtelijke ordeningsbeleid vormgeven. Dat houdt in dat gemeenten zelf kunnen bepalen of je een vergunning nodig hebt voor het plaatsen van een overkapping, of dat dit niet het geval is. Concreet betekent dit dat je in je eigen gemeente moet controleren of je een vergunning nodig hebt.
Als je géén vergunning aanvraagt terwijl dit wel noodzakelijk blijkt te zijn kan het zijn dat je verplicht wordt of de werkzaamheden stil te leggen totdat je wel over de benodigde toestemming beschikt of erger nog, je bouwwerk moet afbreken. Het is dus verstandig om dit eens na te gaan.
Overkapping voor een tuinontwerp van een 2 onder 1 kap woning
Als je je laat informeren over overkappingen, zul je direct merken dat je een veelzijdige keuze hebt. Je kunt diverse soorten overkappingen en pergola’s opnemen in je tuinontwerp. Hierbij heb je de keuze tussen standaard modellen en maatwerk opties. Je kunt dus een overkapping of pergola kiezen die volledig past bij je wensen. Zelfs als je een overkapping zoekt voor een tuinontwerp van een 2 onder 1 kap woning moet dit kunnen lukken. Als je dit samen met je buren doet, zul je wellicht wat voordeliger uit zijn.
Hoe je het beste een tuinontwerp met overkapping kunt maken
Sinds 2009 specialiseer ik mij als eigenaar van hoveniersbedrijf ‘Mecklenfeld Tuinen’ in het ontwerpen en aanleggen van moderne onderhoudsvriendelijke tuinen. In de jaren dat ik hier mee bezig ben, is er op dit gebied ontzettend veel kennis en kunde bijgekomen. Die kennis en kunde gebruik ik dagelijks met mijn hele team om tuinontwerpen te maken.
Maar waarom zou ik die kennis voor onszelf houden, als ik weet dat jij er ook je voordeel mee kunt behalen? Daarom heb ik onderstaande blogs geschreven over:
- Waarom je zelf een tuinontwerp moet maken of juist een tuinontwerp moet laten maken
- Voortuin voorbeelden, die je kunt gebruiken bij het maken van een voortuin ontwerp
- Wat je kan doen om gemakkelijker en sneller een gratis tuinontwerp te maken
- Waar je rekening mee moet houden bij het maken van een stadstuin ontwerp
- Hoe je een moderne strakke tuin ontwerpt
- Wat je moet doen om een boerderijtuin ontwerp te maken
- Hoe je een landelijke tuin ontwerp maakt
- Welke 10 stappen je moet doorlopen om een tuinontwerp te maken
- Waar je op moet letten als je zelf een tuinontwerp wilt maken
- Hoe je een tuinontwerp maakt waarbij een kleine tuin groter lijkt
Hoe kunnen we je verder helpen bij het maken van een tuinontwerp?
Hopelijk hebben we je kunnen helpen aan de hand van dit artikel. Maar er is natuurlijk veel meer belangrijke informatie die je moet weten over het ontwerpen van de tuin. Er zijn namelijk nog meer gemaakte fouten. Anderzijds ben je misschien op zoek naar inspiratie of heb je al concrete plannen waar je ons hulp bij kunt gebruiken. Download gratis onze Tuinontwerp Gids waarin je de 9 meest gemaakte fouten ontdekt en hoe jij deze voorkomt.