Wil je zelf een tuinontwerp maken? Om zelf een tuinontwerp te kunnen maken, wil je natuurlijk weten waar je rekening mee moet houden met als doel dat je niets over het hoofd ziet bij het ontwerpen van een tuin. Als professional ben ik dol op het maken van tuinontwerpen, waarbij ik mensen een spiegel kan voorhouden om te laten wat er allemaal mogelijk is bij een tuinaanleg. Ik help je graag op weg door in dit artikel mijn inzichten en ervaringen met je te delen, zodat je zelf succesvol een tuinontwerp kan maken. Verder heb ik meerdere gratis e-books voor je geschreven, die je ook kunnen helpen.
Zelf een tuinontwerp maken is eigenlijk niets anders dan een weergave creëren van je tuinwensen in combinatie met de mogelijkheden die je hebt.
Ok, dit klinkt veel eenvoudiger dan het is, maar eigenlijk is het wel zo!
Veel mensen vinden de ontwerpfase de leukste tijd bij het aanleggen van een tuin. Je kunt lekker aan de gang gaan met je creatieve ideeën en oplossingen zoeken hoe je dit het beste kunt vormgeven.
Alles over hoe je zelf een tuinontwerp kan maken
- Kosten besparen met het maken van een tuinontwerp
- Tuinontwerp tips
- De beste tip bij het maken van een tuinontwerp
- Het maken van een tuinontwerp is net een puzzel
- Tuinontwerpen van de achtertuin in lijn met het tuinontwerp van de voortuin
- Tuinontwerp en aanleg
Kosten besparen met het maken van een tuinontwerp
Zoals aangegeven is het heel makkelijk om een wensenlijstje samen te stellen, je afmetingen van je tuin op een papiertje te schrijven en dit achter te laten bij een tuindesigner. Deze professional zal ongetwijfeld een fantastische tuin voor je ontwerpen, maar hier zit wel een kostenplaatje aan.
Om tuinontwerp kosten te besparen is het een prima keuze om de uitdaging aan te gaan en dit zelf te doen.
Een uitdaging? Jazeker!
Het ontwerpen van een tuin is niet makkelijk.
Je moet het zien als een vijf sterren puzzel, waarbij je met allerlei factoren rekening moet houden. Ik zal je een paar voorbeelden geven:
- Je eigen wensen;
- Zaken die je stoorden bij je oude tuin of in andermans tuinen;
- De beschikbare ruimte;
- De ligging van je tuin;
- De omgevingsfactoren.
Als je dit lijstje ziet, zul je direct beseffen dat het niet altijd even makkelijk is om een fantastisch tuinontwerp te maken maar daar wil ik zeker niet je plannen mee uit je hoofd schrijven! (Als dat het geval was, zou ik het aanbod wat ik je verderop in dit artikel doe ook hoeven te geven.)
Extra tips over tuinontwerpen ontvangen?
In mijn gratis e-book over tuinontwerpen deel ik de negen meest gemaakte fouten in tuinontwerpen en hoe je kosten kunt besparen op je tuinontwerp. Download hier de gratis Tuinontwerp Gids.
Tuinontwerp tips
Als je op internet kijkt zie je diverse goedbedoelde tips en afbeeldingen van diverse tuinontwerpen. Ik denk dat het goed is om hiernaar te kijken en……. snel weer door te klikken.
Dit klinkt wellicht vreemd, maar ik meen het wel.
Geen tuin is hetzelfde.
Jij zult joúw tuinwensen integreren in joúw tuin.
Heb je wel eens twee exact dezelfde tuinen gezien?
Ik niet en ik loop al meer dan 10 jaar mee in het vak.
Deze tuinontwerp tips op internet kun je gebruiken om je te laten inspireren, maar niet meer dan dat. Als je een tuin gaat ontwerpen, maak er dan ook je eigen tuinontwerp van en geen tuin kopie. Geef jouw tuin een eigen identiteit en karakter. Neem van mij aan, dat is het leukst. Daarom vinden de meeste mensen het tuinontwerpen de leukste fase van het realiseren van hun tuin.
De beste tip bij het maken van een tuinontwerp
De beste tip die ik je kan geven bij het maken van een tuinontwerp is eigenlijk een hele eenvoudige: Neem je tijd.
Je zult merken dat op het moment je hier voldoende tijd voor vrijmaakt, je een veel mooier resultaat krijgt dan op het moment je dit even snel doet. Dit begint al bij de eerste stap van het leggen van de eerder genoemde puzzel: het creëren van je puzzelstukjes.
Je puzzelstukjes zijn je wensen. Als je een tuinontwerp gaat maken is het goed om eens je wensen op papier te zetten. Op het moment dat je hier de tijd voor neemt zul je merken dat je hele leuke (gedetailleerde) ideeën op papier krijgt. Zeker als je je gedachten na een paar dagen laat rusten en je lijstje later nog eens inkijkt.
Het maken van een tuinontwerp is net een puzzel
Als je je wensen op een rijtje hebt gezet, wordt het tijd om het geheel eens wat te gaan visualiseren. Als het maken van een tuinontwerp net een puzzel is, wordt het nu tijd om het puzzelbord uit te tekenen.
Het puzzelbord is een getekende plattegrond op schaal van je tuin. Het is geen gekke keuze om dit letterlijk eens uit te tekenen, waarbij je het beste een groot vel papier voor kunt gebruiken. Als je dit gedaan hebt, heb je twee mogelijkheden: je kunt de gewenste elementen met potlood (want dat kun je weggummen) intekenen of je knip die elementen uit op een ander papier en gaat letterlijk de puzzel leggen. Je zult merken dat dit indelen (ontwerpen) van je tuin best lastig is en dat er vrijwel niets van je eerste ideeën zijn overgebleven in het eindresultaat. Daarnaast is het zeer belangrijk om rekening te houden met alle factoren die ik eerder in dit artikel noemde.
- Weet je zeker dat terras wel echt in de zon staat of heb je last van een schutting?
- Krijgt het gazon wel voldoende zonlicht of wordt het binnen de kortste keren een mosvlakte in plaats van een grasvlakte?
- Is de gewenste beplanting wel geschikt voor de plaats waar het groen ingetekend is?
Dit zijn uitdagingen waar je wellicht mee te maken krijgt. Dat is natuurlijk even lastig maar wél een leuke uitdaging! Dit maakt het ontwerpen van een tuin zo leuk: het vinden van de juiste oplossingen waardoor de tuin zoveel mogelijk zal aansluiten op je wensen.
Tuinontwerpen van de achtertuin in lijn met het tuinontwerp van de voortuin
Wat nog niet aan bod is gekomen, maar wat wel belangrijk is om over na te denken is de tuinstijl die je in je tuin integreert. Je hebt hierin zeer veel keuzemogelijkheden zoals een:
- Moderne tuin;
- Klassieke tuin;
- Lounge tuin;
- Landelijke tuin;
- Ecotuin;
- Bostuin;
- Wellnesstuin;
- Boerderijtuin;
- Stadstuin;
- Kindvriendelijke tuin;
- Onderhoudsarme tuin.
En dit zijn nog voorbeelden…….
Je zit niet vast aan één tuinstijl, je kunt ook kiezen voor een combinatie van stijlen.
Het is leuk om je tuinontwerpen van de achtertuin in lijn te houden met het tuinontwerp van de voortuin. Op deze manier krijg je één mooi geheel. Er zijn zelfs mensen die de stijl van binnen ook buiten doortrekken.
Tuinontwerp en aanleg
Zoals je ziet zijn er nog wel een aantal zaken waar je over moet nadenken als je een nieuwe tuin gaat ontwerpen en aanleggen, of een oude tuin gaat renoveren. Tussen tuinontwerp en aanleg zit best wel wat tijd en dan heb ik nog maar een paar aspecten bij je onder de aandacht gebracht…….
Er zijn wel meer zaken waar je zeker wel even aan moet denken. Hier hoef je niet van te schrikken hoor! Als je beschikt over de juiste informatie, zul je géén enkele stap over het hoofd zien of vergeten.
Hopelijk hebben we je kunnen helpen aan de hand van dit artikel. Maar er is natuurlijk veel meer belangrijke informatie die je moet weten over het ontwerpen van de tuin. Er zijn namelijk nog meer gemaakte fouten. Anderzijds ben je misschien op zoek naar inspiratie of heb je al concrete plannen waar je onze hulp bij kunt gebruiken. Download gratis onze Tuinontwerp Gids waarin je de 9 meest gemaakte fouten ontdekt en hoe jij deze voorkomt.
Nu ben ik wel even benieuwd…
Hoe ga jij zelf jouw tuin ontwerpen?
Laat het mij hieronder weten en stel je vragen als je meer wilt weten over het maken van een tuinontwerp!
Tuinontwerp tips nodig?
Sinds 2009 specialiseer ik mij als eigenaar van hoveniersbedrijf ‘Mecklenfeld Tuinen’ in het ontwerpen en aanleggen van moderne onderhoudsvriendelijke tuinen. In de jaren dat ik hier mee bezig ben, is er op dit gebied ontzettend veel kennis en kunde bijgekomen. Die kennis en kunde gebruik ik dagelijks met mijn hele team om tuinontwerpen te maken.
Maar waarom zou ik die kennis voor onszelf houden, als ik weet dat jij er ook je voordeel mee kunt behalen? Daarom heb ik onderstaande blogs geschreven over:
- Waar je op moet letten bij het maken van een tuinontwerp met overkapping
- Waarom je zelf een tuinontwerp moet maken of juist een tuinontwerp moet laten maken
- Voortuin voorbeelden, die je kunt gebruiken bij het maken van een voortuin ontwerp
- Wat je kan doen om gemakkelijker en sneller een gratis tuinontwerp te maken
- Waar je rekening mee moet houden bij het maken van een stadstuin ontwerp
- Hoe je een moderne strakke tuin ontwerpt
- Wat je moet doen om een boerderijtuin ontwerp te maken
- Hoe je een landelijke tuin ontwerp maakt
- Welke 10 stappen je moet doorlopen om een tuinontwerp te maken
- Hoe je een tuinontwerp maakt waarbij een kleine tuin groter lijkt