Tuinieren voor beginners: 7 stappen voor het aanleggen van een tuin
Vind je het leuk om te tuinieren maar heb je eigenlijk géén idee hoe je dit moet aanpakken? Geen probleem. Iedereen heeft dit moeten leren. Ik zal dit eenvoudig maken voor je. Deze blog is gericht op tuinieren voor beginners. Ik deel hieronder 7 stappen voor het aanleggen van een tuin waarmee ik je een aardig eind op weg zal helpen. Met behulp van deze blog kun je jouw eerste stappen maken die je op weg helpen door de wereld van het tuinieren.
- 5 misvattingen over tuinieren
- Tuinieren voor beginners: hoe pak je het aan en waar begin je?
- 7 stappenplan voor een tuinaanleg
- 10 tuintips voor een leuke en sfeervolle tuininrichting
Wat we eigenlijk niet beseffen is dat we zo goed als alle dingen in het leven ooit hebben moeten leren. Niemand kon na zijn of haar geboorte direct lopen, praten, fietsen of (bloggen op Florum) lezen. Er is ook niemand geboren met groene vingers, ook tuinieren moet je leren.
Heb jij of krijg jij groene vingers?
Droom je ervan om een tuin van je dromen aan te leggen en zelf te kunnen onderhouden?
Wat mij betreft hoeft dit géén droom te zijn, maar is dit gewoon mogelijk, ook voor jou!
Je moet alleen weten hoe je dit moet aanpakken.
Dit is het probleem waar veel mensen mee zitten, ze willen wel, maar hebben géén idee hoe ze dit moeten aanpakken. Daarnaast hebben de meeste mensen het zo druk, dat ze geen tijd kunnen of willen vrijmaken om een tuin te onderhouden. Dat is eigenlijk zonde.
Ik weet zeker dat als je weet hoe je je tuin kunt onderhouden, dat je hier enorm veel voldoening uit kunt halen en hier steeds meer enthousiasme in krijgt. Dit enthousiasme wordt alleen maar groter als je steeds meer kennis krijgt over het tuinieren en je merkt dat je vingers steeds groener worden.
5 misvattingen over tuinieren
Laat ik eerst een aantal verkeerde gedachtegangen over tuinieren wegnemen. Dit zijn de meest gehoorde argumenten van mensen die het liefst zo min mogelijk aandacht aan hun tuin besteden. Lees maar eens deze 5 misvattingen over tuinieren.
1. Tuinieren kost veel tijd
Veel mensen denken dat, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn! Natuurlijk, je kunt zeer veel uren in je tuin doorbrengen en volop bezig zijn met tuinieren, maar dat hoeft niet. Je kunt er ook voor kiezen om een onderhoudsarme tuin aan te leggen. Een volledig onderhoudsvrije tuin bestaat niet. Wil je meer weten over de mogelijkheden voor het aanleggen van een onderhoudsarme tuin? Klik dan op deze link voor een heel handig (gratis) document.
2. Tuinieren is erg arbeidsintensief
Er zijn mensen die het werken in de tuin zien als een soort van sportieve topprestatie, maar dit valt eigenlijk wel mee. Natuurlijk zijn er klussen die best wel even zwaar zijn (zoals het aanleggen van tuinpaden of een terras), maar als je de tuin eenmaal hebt aangelegd valt het over het algemeen wel mee. Er zit één voorwaarde aan deze stelling. Je moet een tuin wel bijhouden. Als je dat doet, merk je dat het wel mee zal vallen en is je taak niet zo zwaar.
Daarnaast zijn er mogelijkheden om het zware werk letterlijk uit handen te geven. Hierbij doel ik niet op het inhuren van een tuinman, maar op de robotmaaier die veel werk voor je uit handen kan nemen en zelfstandig zijn taken zal uitvoeren. Wil je hier meer over weten? Bekijk dan in één oogopslag alle informatie over robotmaaiers.
3. Tuinieren kost veel geld
Veel mensen denken dat het aanleggen en bijhouden van een mooie tuin veel geld kost. Zij voelen zich een soort sponsor van het tuincentrum en vrezen dat zij hierdoor veel geld weggooien. Dat is zeker niet waar. Natuurlijk kost het aanleggen van een tuin wel wat geld maar je bent hier zelf bij. Je kunt het zo gek maken als je wilt en voor ieder budget een hele leuke en mooie tuin aanleggen. Ik zou de uitdaging wel aandurven!
Overigens, als je je verdiept in het aanleggen en onderhouden van tuinen zul je merken dat je lang niet altijd naar een tuincentrum hoeft voor je materialen maar dat ook de natuur een belangrijke leverancier voor je kan zijn. Denk alleen al aan het verhogen van de vruchtbaarheid van de grond.
Ga je het dichtstbijzijnde tuincentrum sponsoren? Of ben je zelfvoorzienend en wil je zelf compost maken? Daarnaast kan jouw tuin heel veel opleveren met een moestuin.
4. Tuinieren is een ongelijke strijd met elementen waar je géén invloed op hebt
Ook dit is een punt dat ik heel veel hoor. Met elementen waar je géén invloed op hebt wordt er vooral gerefereerd aan de weergoden en de natuur. Denk aan wateroverlast, een harde wind, grote droogte maar ook een plaag van de eikenprocessierups of de buxusmot kunnen een bedreiging vormen voor je tuin. Het leuke is dat je er eigenlijk wél invloed op deze factoren hebt, maar dit misschien zelf niet realiseert.
Daarnaast kun je een flink aantal voorzorgsmaatregelen nemen om eventuele gevolgen te beperken. Hiervoor verwijs ik je graag naar een aantal artikelen over:
- Hoe je wateroverlast in je tuin kunt voorkomen
- Hoe je je tuin kunt voorbereiden op harde wind
- Wat je kunt doen bij grote droogte
- Alles wat je moet weten van een plaag van de eikenprocessierups
- Wat je kunt doen tegen de buxusmot
5. Tuinieren is vakwerk
Natuurlijk is enige kennis over tuinieren vereist om een tuin te kunnen aanleggen en te onderhouden maar het hoeft geen hogere wiskunde te worden. Er zijn diverse bronnen waar je jouw informatie kunt halen, waaronder op de website van Florum. Ik help je graag verder met handige en toepasbare tips hoe je je tuin kunt aanleggen en zo goed mogelijk kunt onderhouden.
Ik deel zowel tuintips, tuin ideeën en tuin inspiratie voor beginners als voor gevorderden Hierdoor breidt je jouw kennis snel uit en merken je dat je veel voldoening kunt halen uit het tuinieren. Je vindt hier veel praktische informatie waar je echt wat aan hebt.
Wil je een voorbeeld van handige en bruikbare informatie die gericht is op de praktijk? Dat kan natuurlijk. Ik zal een voorbeeld met je delen dat wel een beetje past in de lijn van het bovenstaande. Lees maar het artikel over de 7 grootste ergernissen van iedere tuinbezitter. Hierin komen natuurlijk ook de oplossingen voor deze irritatiepunten aan bod en (nog belangrijker) hoe je dit kunt voorkomen!
Heb ik je enthousiast gemaakt?!
Even wachten!!!!
Voordat je als startende tuinder de hele website van Florum gaat doorspitten naar bruikbare informatie raad ik je aan om eerst dit artikel even verder door te lezen. Hierin staat al veel waardevolle informatie over het tuinieren voor beginners. Verderop in dit artikel deel ik diverse makkelijk toepasbare tuintips om te leren tuinieren en heb ik een aantal interessante aanbiedingen voor je.
Tuinieren voor beginners: hoe pak je het aan en waar begin je?
Daar sta je dan. Je hebt net je huis opgeleverd gekregen en voor je ligt een vlakte die je tuin moet voorstellen.
Hoe pak je het aan en waar begin je?
Er zijn mensen die géén idee hebben hoe ze dit moeten doen en ook niet beschikken over de creativiteit om hier iets moois van te maken. Een cursus “tuinieren voor beginners” zou de beste oplossing zijn maar vaak ontbreekt de tijd hiervoor én de zin hierin.
Veel mensen kiezen ervoor om hun tuin dan zo snel mogelijk te betegelen en een paar bloembakken neer te zetten. Dan hebben ze er géén omkijken meer naar…..toch?!
Toch wel helaas…..
Ik laat je in dit artikel zien hoe het komt dat tuinbestrating meer onderhoud vraagt dan beplanting. Daarnaast zal het onkruid zich ook tussen je tegels laten zien en moet je oppassen (lees: zien te voorkomen) dat de groene aanslag op je tegels een spekgladde ijsbaan van je tuin maakt.
Misschien is het toch beter om wat aandacht te besteden aan het aanleggen van je tuin.
Om je op weg te helpen vind je hier mijn snelcursus met de titel: Tuinieren voor beginners.
Deze snelcursus bestaat uit twee delen:
Als eerste neem ik je mee door een handig stappenplan voor het aanleggen van een tuin, vervolgens deel ik een aantal makkelijk toepasbare tuintips die je kunt gebruiken om op een eenvoudige manier je tuin leuk in te richten
7 stappenplan voor een tuinaanleg
Als je een tuin gaat aanleggen, kun je het beste een stappenplan volgen. Deze eenvoudige stappen neem ik hieronder met je door.
Stap 1: Ken jij jouw tuin en de omgeving?
Voordat je een tuin gaat aanleggen moet je zeker eens goed in de rondte kijken. De inrichting van je tuin hangt immers van veel vrij eenvoudige factoren af. Je kunt hierbij denken aan:
- Hoeveelheid ruimte in de tuin;
- Lichtinval;
- Omstandigheden met betrekking tot het klimaat;
- Wensen met betrekking tot het gebruik van de tuin.
Stap 2: Hoe rijk is jouw grond?
Ook deze stap is wel belangrijk. Je kunt immers een voorkeur hebben voor een specifieke beplanting, maar je grond moet hier wél geschikt voor zijn! Zelfs een gazon heeft een bepaalde voedingsbodem nodig om te ontwikkelen.
De samenstelling van de grond kan zelfs al verschillen met dat van je buurman! Hiermee bedoel ik vooral de pH waarde van de bodem. Al het groen in je tuin groeit het beste bij een bepaalde zuurgraad (pH-waarde). Als de bodem niet een optimale zuurgraad heeft, zullen de gewassen minder voedingsstoffen kunnen opnemen en worden deze kwetsbaarder.
Hieronder de basisregel met betrekking tot de zuurgraad:
- De waarde van een neutrale oplossing ligt rond de 7;
- Zure oplossingen (hoge zuurgraad) hebben een pH waarde die lager dan 7 ligt;
- Basische oplossingen (lage zuurgraad) hebben een pH waarde die hoger dan 7 ligt.
Ook hier kun je op de volgende eenvoudige wijze invloed op uitoefenen: door het strooien van kalk beïnvloed je immers de zuurgraad van de bodem. Je maakt de grond minder zuur en verhoogt dus de pH waarde door het strooien van kalk. Je verandert zo dus de bodemstructuur!
Lees dit artikel om hier meer over te ontdekken.
Stap 3: plannen maar!
Ok, dit is absoluut de lastigste stap.
Hier ga je zeker wel lang over doen maar dit is wel héél leuk om te doen.
Er liggen wél een aantal uren van brainstormen, uittekenen en afwegen op je te wachten.
Bij het maken van een tuinontwerp ga je jouw plannen combineren met je mogelijkheden en dit visualiseren. Wauw, dit klinkt al lastig als ik het opschrijf maar dat is het niet.
Hiervoor moet je een aantal stappen doorlopen.
In het kort: maak van je tuin een tekening op schaal. Maak daarna een lijst van elementen die je zeker in je tuin wilt terugzien en maak een lijst van aspecten die je zeker niet in je tuin wilt zien. Stem af hierbij af hoe je je tuin wilt gebruiken en hoe je dit in de toekomst ziet. Op basis hiervan kun je zo langzamerhand je tuin gaan intekenen.
Voor de lange versie verwijs ik je door naar een uitgebreid artikel dat ik hierover geschreven heb. Ga via deze link naar mijn artikel waarin je alle informatie vindt over het maken van een tuinontwerp.
Heb je al besloten voor welke tuinstijl je kiest? Er zijn diverse tuinstijlen die je kunt aanhouden zoals een:
- Boerderijtuin;
- Bostuin;
- Ecotuin;
- Stadstuin;
- Kindvriendelijke tuin;
- Diervriendelijke tuin
- Kleine tuin;
- Klassieke tuin;
- Moderne tuin;
- Landelijke tuin;
- Lounge tuin;
- Mediterrane tuin;
- Natuurlijke tuin;
- Wellness tuin.
Zal ik het nog even wat ingewikkelder voor je maken? Je kunt ook diverse tuinstijlen met elkaar combineren! Genoeg om te kiezen dus. Ik schreef toch al dat je over deze stap lang zou doen?
Stap 4: je beplanting uitzoeken
Op basis van de vorige stappen kun je je beplanting gaan uitzoeken. Hierbij moet je natuurlijk rekening houden met de omgeving (zoals de lichtinval), de voedingswaarde van de bodem en je overige inrichting van je tuin. Even een eenvoudig voorbeeld? Als je een zonaanbidder bent, moet je dus niet kiezen voor een hoge beplanting die al het zonlicht weg zal houden van je terras.
Let bij het maken van je keuze op de eigenschappen van de beplanting. Hoe groot wordt een plant, op welke bodem groeit de plant, wat is de bloeiperiode van de plant, heeft de plant veel water nodig, vraagt de plant veel onderhoud?
Het mooiste is om een mix te maken van planten met verschillende bloeiperiodes om het hele jaar een mooie bloeiende tuin te hebben. Daarnaast kun je spelen met hoogteverschillen, kleurencombinaties en vormen. Ik zou je aanraden om als beginnende tuinman of vrouw juist voor planten te kiezen die weinig onderhoud vragen. Maak het jezelf nog niet té ingewikkeld. Dit komt later wel als je beschikt over meer basiskennis.
Stap 5: maak een tuinkalender
De volgende stap is wel een belangrijke. Voor het goed onderhouden van je tuin is het verstandig om een soort kalender aan te maken, wanneer je wat moet doen. Anders kun je het tuinonderhoud écht niet bijhouden! Je zult in het voorjaar andere werkzaamheden in je tuin moeten uitvoeren dan op het moment dat je je tuin gaat voorbereiden op de winter.
De eerste maanden van het jaar beginnen rustig. De tuin vraagt weinig onderhoud. Dit wordt steeds meer naarmate de zomer nadert en de temperaturen gaan oplopen. Kijk maar hoe snel je gras gaat groeien in die periode. De herfstperiode lijk je het wat rustiger te hebben, maar dat is niet helemaal waar. Je moet je tuin winterklaar maken en je tuin opruimen. Met een tuinkalender voorkom je dat je een stap vergeet.
Stap 6: goed gereedschap is het halve werk
Deze stap staat als stap 6 maar kun je ook op een andere plek plaatsen. Net als het gereedschap dat je verzamelt voor in je gereedschapskist, zul je ook op een gegeven moment een aardige verzameling van tuingereedschap in je schuur hebben liggen. Dit is best wel belangrijk.
Eigenlijk kun je niet zonder een goede maaier, schep, tuinslang en handschoenen. Bezuinig hier niet te veel op, goed gereedschap is in dit geval letterlijk het halve werk. Als je bijvoorbeeld met een botte snoeischaar of zaag gaat snoeien, breng je de beplanting alleen maar schade toe en dat wil je nou juist niet.
Stap 7: genieten van je tuin!
Deze stap is ook gewoon belangrijk. Ga lekker genieten van je resultaat. Stapje voor stapje zul je merken dat je steeds meer voldoening krijgt van het tuinieren. Dat weet ik zeker. Verder kun je jouw tuin nog voorzien van meer sfeer dankzij tuindecoratie!
10 tuintips voor een leuke en sfeervolle tuininrichting
Tot slot deel ik nog graag 10 tuintips die je kunt gebruiken om op een eenvoudige manier je tuin leuk in te richten. Heb je aanvullingen op dit lijstje? Ik zou het leuk vinden als je ze met me deelt door een reactie onderaan dit artikel te plaatsen!
1. Begin rustig
Begin rustig aan. Ook al heb ik je vreselijk geïnspireerd met dit artikel en heb je er enorm zin in om ermee aan de gang te gaan wil ik je toch aanraden om rustig aan van start te gaan. Begin met eenvoudige, niet zo veeleisende planten die tegen een stootje kunnen. Hierdoor bouw je langzamerhand je kennis en ervaring op en voorkom je teleurstellingen.
2. Met een diervriendelijke tuin sta je er niet alleen voor
Je staat er niet alleen voor. Soms krijg je hulp uit onverwachte hoek bij het onderhouden van je tuin. Heb je je wel eens gerealiseerd wat voor onverwachte hulp je kunt krijgen als je gebruik maakt van de ecologische kringloop?
Hiervoor hoef je maar één ding te doen: maak je tuin zo diervriendelijk mogelijk. Er zijn veel nuttige insecten en vogels die je graag een handje helpen bij het onderhouden van je tuin. Jij hoeft alleen maar gastvrij te zijn voor deze dieren. Ontdek in een artikel 5 tips om een diervriendelijke tuin aan te leggen.
3. Water in de tuin
Deze tip sluit een beetje aan op de vorige tip. Een waterpartij zorgt voor leven en dynamiek in je tuin. Water trekt immers beestjes aan. Het is dus echt de moeite waard om een waterpartij in je tuin te integreren zonder het erg moeilijk voor jezelf te maken. Je kunt bijvoorbeeld zelf een vijver in de tuin aanleggen in 9 stappen.
4. Warmte in de tuin
Vuur zorgt voor sfeer, warmte en gezelligheid in je tuin. Er zijn diverse manieren om vuur in je tuin te integreren. Je kunt een bijvoorbeeld een vuurschaal, een vuurtafel of een vuurkorf plaatsen, maar ook kiezen voor een houtkachel.
Voor een houtkachel is het raadzaam om zelf een houthok te maken in 12 stappen om het haardhout zorgvuldig te drogen.
5. Terrasoverkapping
Een overkapping in je tuin zorgt voor een optimale beschutting tegen weersinvloeden zoals regen, een harde wind of een felle zon. Er zijn diverse overkappingen die je geheel of gedeeltelijk dicht kunt maken. Je kunt volop genieten van het buitenleven, maar zit toch ook wel een beetje binnen. Er zijn diverse soorten overkappingen, die je ook zelf op een eenvoudige manier kunt plaatsen.
6. Tuinmeubels
Je tuinmeubels spelen natuurlijk ook een belangrijke rol bij de inrichting van je tuin. Ook hierin heb je diverse keuzes om er iets heel moois en heel comfortabels van te maken om heerlijk te genieten in jouw privé paradijs.
7. Tuinverlichting
Tuinverlichting is een essentieel onderdeel van de inrichting van je tuin. Ook hierin heb je veel keuzemogelijkheden om sfeer en functionaliteit op geraffineerde wijze met elkaar combineren. Ik kan je hier veel over vertellen maar je beter even doorverwijzen naar de twee uitgebreide artikelen die ik hier eerder over geschreven heb. Lees hier een interessant artikel over de veelzijdige mogelijkheden van tuinverlichting en neem dit artikel door om meer te weten te komen over het maken van een lichtplan en het zelf aanleggen van 12V verlichting.
8. Moestuin
Ik heb er al eerder een beetje aan gerefereerd maar het aanleggen en onderhouden van een moestuin is niet zo ingewikkeld als je denkt. Ook hiervoor hoef je géén ervaren tuinman met een uitgebreide kennis te zijn. Je kunt ook een moestuin bijhouden als je “vingers net groen beginnen te worden”. Lees hier alles over een groente-, fruit– en kruidenmoestuin.
9. Erfafscheiding
Ook je erfafscheiding is onderdeel van je tuin. Ook hier kun je echt wat leuks van maken door er een mooie klimop tegen op te laten groeien of er mooie decoratie aan te bevestigen. Het is een eenvoudige manier om je tuin leuk aan te kleden en zeker aan te raden als je tuin een wat kleinere afmeting heeft.
10. Gratis e-books bomvol tuin
De laatste tip is meer een aanbieding. Wil je meer lezen hoe je een tuin op een eenvoudige manier leuk kunt inrichten of verlang naar meer tuin inspiratie? Dan verwijs ik je graag door naar twee hele interessante gratis e-books die ik geschreven heb over het inrichten van een tuin:
Dit zijn twee boeken die jouw kunnen helpen om jouw droom tuin te visualiseren en te ontwerpen.
Veel plezier ermee!